Jump to content
BulForum.com

RAID 5 expansion

Recommended Posts

Казуса е следния -

RAID 5 масив : 3 х 73GB + 1 х 73GB as a hot spare.

1. Махаме hot spare-то да не е hot spare anymore.

2. Добавяме този освободен хард към масива.

Въпроса е - как? Is it possible без да губим информацията от хардовете... Някой правил ли го е?

Ами всичко зависи от контролера и неговия софтуер. Дефакто ти искаш от RAID5 да го направиш RAID1+0 (опс... говоря глупости... RAID0 исках да кажа). Аз лично не те съветвам да го правиш това, въпреки че моята машина е точно така, но все пак не е някой отговорен сървър и си правя архиви на нещата, тъй че риска не е толкова голям и няма да приритам ако съм ден-два без машина... не че ще ми е приятно но не е фатално толкова.

Като гледам описаното става дума за SCSII дискове и контролер който поддържа hot-swap което не говори че не е нещо ефтино и китайско за под $50 и би трябвало да може да направи това което искаш, просто му прегледай опциите и виж дали има начин да промениш вида на масива без да се затрие информацията. В сайта на производителя какво пише? С Adaptec и 3ware съм работил и имаха доста добра документация и online support...

Тц. Масива си остава RAID 5 - не става дума да се деградира към 0 изобщо - трябва ни подсигурявнето срещу data loss на RAID 5. Просто ние are runing low с дисковото пространство на сървъра и трябва да се поразширим. Доставката на нов хард обаче ще отнеме минимум 20 работни дни - тоест месец. Нямаме възможности да чакаме толкова време - до тогава ще сме направо out of space. Идеята е за временно спасяване на положението - просто hot spare драйва така или иначе не се използва, а за 20 дни все някак ще устискаме без hot spare - това е RAID 5 все пак и дори и да fail един от хардовете може да кара с минус един. Ще стане лошо ако пропаднат два харда, но да чукаме на дърво...

Контролера е PERC4\Di - би трябвало да поддържа такава операция по добавяне на хард към масива...

Операционната система е Novell NetWare 6 с всички ъпдейти по нея...

P.S. - Като си говорим за RAID - ето любимото ми изпълнение на RAID масив - http://ohlssonvox.8k.com/fdd_raid.htm :)

Контролера е PERC4\Di - би трябвало да поддържа такава операция по добавяне на хард към масива...

Операционната система е Novell NetWare 6 с всички ъпдейти по нея...

Не съм се занимавал но ако все пак го има можеш да направиш следното - затриваш диска и при добавянето му към масива обясняваш че искаш да разшириш масива не да замениш падналия spare. Трябва да му разгледаш опциите внимателно. Ако под Novell няма опция, може в BIOS-a да я има (въпреки че обикновено е обратното).

По-лесно би било ако можеш да вземеш още 1 такъв диск от друг сървър, да разшириш масива върху него а после hot spare-a да го закачиш към другия сървър.

P.S. - Като си говорим за RAID - ето любимото ми изпълнение на RAID масив - http://ohlssonvox.8k.com/fdd_raid.htm :)

Е те такъв изрод досега не бях видял... с всичко друго но не и с флопита! :)

Яко... Raid-0 с флопита, не би ми хрумнало :) Макар че съм си мислил за USB Drives.

Идеята за хардче от друго пц, с което да се разшири масива ми се струва най-удачна, но не знам дали Overman ще може да я изпълне. Макар че е трябвало малко по-раничко да се сетите за мястото. Слагайте си квоти, няква аларма при еди колко си мб фрее или нещо такова.

Хавата стана - през Novell-ския Array Manager. Unasign на hot spare-то от масива и добавянето му като нов хард към него. Rebuild след това на масива - за да се разпределят данните от него и върху новия драйв, после под Novell се добави новопоявилото се място към виртуалния диск и готово... без загуба на битче дори...

basten, аларми има, непукисти са висшестоящите... не знам дали ти се е налагало да даваш и обосноваваш заявка за закупуване на оборудване... трудна работа да убедиш началството, че ако не се похарчат пари, то няма как да се направят още пари...

Супер, ще знам за в бъдеще ако ми се наложи :) Радвам се и че си решил казуса.

Иначе за началството си прав... при тях трябва да говориш винаги със цифри и най-ниската оферта печели. И това ако все пак са решили да инвестират...

Обаче сега забелязвам, че почнаха да се появяват и фирми от нов тип /или да престукторират стари/... та там на администраторите се дават повече права от тези на шефа /говорим за ИТ отдела и засягащите го работи/. И наскоро бях в точно една такава фирма.. представители на няква американска... и там имаше правилник, в който се описваше как шефа му няма право да налага мнението си в ИТ областта. И беше допълнено - област, в която не е компетентен.

Демек, хората си ценят информацията и сигурността... на мен лично това ми направи приятно впечатление.

Общо взето и тук е така - хората слушат какво им се казва, не са някакви динозаври - осъзнават, че не са компетентни да вземат решения и се допитват, но когато става дума за кинти... нещата са усложнени като нива през които трябва да се мине. Фирмата е чужда и моята заявка отива до Марс едва ли не преди да ми се върне с ОК...

Хавата стана - през Novell-ския Array Manager. Unasign на hot spare-то от масива и добавянето му като нов хард към него. Rebuild след това на масива - за да се разпределят данните от него и върху новия драйв, после под Novell се добави новопоявилото се място към виртуалния диск и готово... без загуба на битче дори...

Класата си е класа... контролера кърти мивки просто. Между другото без да те бъзикам, що не му разгледа опциите първо или "страх лозе пази" - не може да е грешка да питаш пък ако се окаже че някой е пробвал и се е омазало всичко... въпреки че точно за контролери от такъв клас софтуера им е изпипан отвсякъде.

Общо взето и тук е така - хората слушат какво им се казва, не са някакви динозаври - осъзнават, че не са компетентни да вземат решения и се допитват, но когато става дума за кинти... нещата са усложнени като нива през които трябва да се мине. Фирмата е чужда и моята заявка отива до Марс едва ли не преди да ми се върне с ОК...

Е хайде сега, нормално е с по-големи организации - първо се дава на прекия началник, той при съответен meeting говори с който трябва, после минава през счетоводството за да се планира кога, те като кажат ок и за кога после се връща обратно по йерархията. Трябва си аргументация иначе финансистите ще го отрежат като ненужен разход, защото те от компютри не разбират и на тях мегахерц и гигабайт им звучат еднакво а счетоводните програми обикновено не им трябва особено добра машина за да си работят а дори да чакат справка с часове нямат особено против стига да е верен резултата... аз имах един случай когато тях не ги притесняваше че справката се дъвче по 7 часа - за тях "службата си тече" а се оказа че след малка намеса и лек ъпгрейд (не само на хардуера ами и на версията на базата им данни) справката почна в реално време да работи... да не говорим че при старата им база данни един като работи една операция другите трябва с друго да се занимават щото се блокирали ресурси и за това 3 години никой нищо не разбира а на тях впечатление не им прави... та затова обосновката ЗАЩО и КАКВО точно трябва да се купи е важна, но досега не съм имал пък аз проблем с каквото и да е стига да е отговорено добре на тези въпроси.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...