bate_pesho Posted August 3, 2006 Share Posted August 3, 2006 Наскоро започнах да имам проблеми с компчето си или по точно с харда (доколкото чувам как спира и набира постоянно обороти ) При формат също имах проблеми и за това стигнах до заключението , че проблемите идват от Бад сектори на харда за това ако може някой да ми изясни някои неща: От къде се получават тези бад сектори Програма , която може да ги намери и да ми кажи дали наистина имам Какво бих могъл да предприема (в смисъл ГАРАНЦИЯТА ВАЖИ ЛИ ЗА BAD SECTORIES , защотото имам още 2 години гаранция за харда , но тя ще важи ли за бад сектори ) Благодаря на всички споделили мнения Мисля , че това е правилнмия раздел , защото търся програма , която може да ми докаже , че имам Bad sectories Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted August 3, 2006 Share Posted August 3, 2006 Bad сектори се получават най-често от удряне на главата на четеца в плочата на харда. Защо се удря? - Не стабилно закрепен хард или просто се е разхлабил самия четец. Това зависи от качеството на харда. Каква марка ти е ? Обикновения Windows Check Disk би трябвало да ти покаже дали имаш bad сектори. Гаранцията важи за всяка повреда по харда ти освен, ако не си правил нещо със собставените си ръце върху самия хард. Така, че отивай го сменяй докато е време. EDIT: Сега ти видях подписа и марката на харда. Този си е добър, освен ако не те е хванала параноята. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted August 3, 2006 Share Posted August 3, 2006 Един сектор дали е bad или не, се доказва след като дава грешки при четене (примерно грешни контролни суми), не може да бъде прочетен, или при последователни четения връща различни данни. На сектора никъде не му е означено дали е лош или не (поне докато не се разбере че е такъв, след което може да бъде маркиран като лош, или от ОС-а в системната таблица на файловете, или хардуерно от самия контролер, който би могъл да го замести един вид с добър сектор от специални области или нещо такова). Ако си с Макстор, теглиш PowerMax от сайта на maxtor.com и с нея се прави дискета, от която зареждаш програма, която провежда read/write тестове на харда. Ако си с Seagate, от сайта теглиш SeaTools, които се ползват аналогично, за Seagate хардове. Бад сектори могат да се получат от иначе дефектни плочи, още в завода, или при сътресения, от страна на главите, от висока температура, прегряване, електрически шокове, лошо захранване и т.н. Ами мисля, че това е в общи линии, мисля, че ov3rm4n би могъл да навлезне в повече технически подробности, все пак май с това се занимава. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted August 3, 2006 Share Posted August 3, 2006 THE STORM де да бяха толкова прости нещата - направо халва, братле, режеш и ядеш... Има хардуерни и софтуерни бед сектори, причиняват ги доста неща. А това с удрянето на "четеца" в "плочата"... ами... де да знам... весело. и въпроса е един, ама и отговора не отстъпва... bate_pesho - напъхай компа в кашоните с които са ти го продали и марш към сервиза - там знаят какво да правят. Ти си първия който ей така по усет и шесто чувство "стига до заключението", че има лоши сектори - за кво ти е програма за диагностика? Ти си знаеш Не слушай форумни съвети - биха ти били от полза, но ако ти самият беше на необходимото ниво компютърна грамотност - не се обиждай, не е задължително всички да са факири... като чета въпроса ти стигам до заключението, че е по-добре да оставиш нещата на техник от фирмата ти, отколкото сам да се опитваш - най-много да омажеш нещата безвъзвратно, а може да не са толкова страшни нещата... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bate_pesho Posted August 3, 2006 Author Share Posted August 3, 2006 Много благодаря за бързите отговори .... Ами наистина не съм си закрепил харда с болтове и други работи , защото не мислех , че е необходимо. А щом гаранцията важи значи всичко е супер сега ще погледна програмата и ако е така ( както смятам ) направо отивам да го сменям. А доколкото кутията както виждате на аватара се зарибявам по модинг и кутията ми е МН по-различна , ап пък и целия комп съм го зглобявал от различни места , но доколкото знам не е нужно да ходя с кутията (на един приятел му изгърмя извади го и отиде в фирмата САМО С ХАРДА и веднага му гои смениха ).Еми мерси за съветите сега ще погледна програмката , която ми препоръчахте да видя.Иначе наистина не разбирам ЧАК толкова от хардваре ... в смисъл мога да си сглобя комп и такива повърхностни , но мн ясно че няма отвора харда и да тръгна го човъркам Мерси засега после ще пиша какви резултати имам от програмката. А пък и също и захранването ми е някво кучемарка CODEGEN и на него както виждате съм му ръгнал 3 вентилатора и неон отделно всичките други глупости записвачки и др. и от това може да е ЕДИТ:Харда ми е SEAGATE BARACUDA ATA 133 , 2 MB CASH , 7200 , 40 GB ...... Вижте в подписа ми EDIT2:Така оправих си проблема и той е бил доста глупав ... Оказа се , че молексите на захранването ми са били много разхлабени и не са давали добър контакт и тоест нужния ток на харда ми както и на записвачката затова с еедна пинсета малко ги стегнах и сия всичко върви идеално явно нямам никакви проблеми с бад сектори мерси се пак на всички отзовали се Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.