Nitro Posted July 30, 2006 Share Posted July 30, 2006 Малко по малко стигнах до дилемата на неориентирания младеж.След няколко дни ще излезнат класиранията,а аз още незнам какво искам. Дайте си мнението КТТ(комуникационна техника и технологии) или маркетинг/макроикономика! Как ви се струват перспективите за реализация пред тези специалности? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raging Fire Posted July 30, 2006 Share Posted July 30, 2006 ами важното е какво теб те влече. уж за момче казват, че технологиите били по-тъка, но в крайна сметка ти си избираш.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted July 30, 2006 Share Posted July 30, 2006 значи, най-важното е какво те влече теб. след това, ако си слушал напоследък все повече се тръби, че до няколко години ще има сериозен недостиг на инженери, докато икономисти под път и над път вече. ако ти е интересно и мислиш, че ще можеш да се справиш с иженерна специалност направо отивай Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitro Posted July 30, 2006 Author Share Posted July 30, 2006 От икономика си нямам никаква представа.Инженерната специалност ми се струва като предизвикателство и незнам дали ще се справя. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted July 30, 2006 Share Posted July 30, 2006 ТУ КТТ в София е яко! (за разлика от тука...) унсс-то не искам да го коментирам Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted July 30, 2006 Share Posted July 30, 2006 ТУ КТТ в София е яко! (за разлика от тука...) унсс-то не искам да го коментирам Не е толкова яко. Не е много по-различно от тук. Хората и там се оплакват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted July 30, 2006 Share Posted July 30, 2006 казвам го като бъдещ инжинер! Предаваш любимия ни университет Може ли такова нещо Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitro Posted July 31, 2006 Author Share Posted July 31, 2006 Споделете какво не ви харесва.Какво ви кара да съжелявате,че сте избрали това. Виждате ли възможност за реализация в Бг? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted July 31, 2006 Share Posted July 31, 2006 А ся де ? Каквото и да ти кажем все ще е неправдоподобно Ти трябва да си измислиш Иначе комуникациите е най-хубавата специалност на ТУ, въпреки че и тя има кусури колкото искаш. Имам мн приятели дето учат това.... За УНСС не знам нищо освен, че там са мацките Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted July 31, 2006 Share Posted July 31, 2006 В УНСС са най-корумпираните преподаватели в БГ така че там ще трябва да кихаш пари най-вероятно докато в ТУ София са същите кретени като в Пловдив и те размотават по изпити докато им писне да те гледат.Така че избирай кое те влече повече защото и на двете места няма да е лесно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VenoMan Posted July 31, 2006 Share Posted July 31, 2006 И аз съм на същата дилема и смятам, ако ме приемат в УНСС да избера маркетинг, тъй като ми се завършва,а това което съм чувал за ТУ е че те скъсват от сякъде. Може и да е грешно, но това си е моя избор Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krank Posted July 31, 2006 Share Posted July 31, 2006 В УНСС са най-корумпираните преподаватели в БГ така че там ще трябва да кихаш пари най-вероятно докато в ТУ София са същите кретени като в Пловдив и те размотават по изпити докато им писне да те гледат.Така че избирай кое те влече повече защото и на двете места няма да е лесно. Ей тея фенчета на ЪПСУРТ как ги ломотите тея тъпанщини.Пари искаш ли да даваш за образование навсякъде ще се намери корупция...ама нали един познат на мой познат каза че ина 1 познат....аз уча в УНСС пари за нищичко не съм дал няма и да дам.. По темата-аз бих предпочел специалността в Техническия но този избор е породен по-слоро от лични предпочитания и интереси(не съм в технически ВУЗ защото съм много зле с математиката).В крайна сметка избора си е твой и не мисля,че съветите на някой непознати в форум трябва да те водят в избора ти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted July 31, 2006 Share Posted July 31, 2006 Ей тея фенчета на ЪПСУРТ как ги ломотите тея тъпанщини.Пари искаш ли да даваш за образование навсякъде ще се намери корупция...ама нали един познат на мой познат каза че ина 1 познат....аз уча в УНСС пари за нищичко не съм дал няма и да дам..По темата-аз бих предпочел специалността в Техническия но този избор е породен по-слоро от лични предпочитания и интереси(не съм в технически ВУЗ защото съм много зле с математиката).В крайна сметка избора си е твой и не мисля,че съветите на някой непознати в форум трябва да те водят в избора ти. Аз и фен на Хапсурт ти се изказа.ХАхАХаХахАХХахХаХахХахаххаАААХАХахАхАха Брао на тебе изкарал си късмет!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted July 31, 2006 Share Posted July 31, 2006 реализацията ти ако запишеш КТТ в ТУ София е малко ограничена. хубавото е че напоследък почнаха да организират смислени летни стажове - в "Глобул", "БТК", "Мтел" и в някои по-големи интернет доставчици. стажовете са на конкурентен принцип, т.е. по-отличните студенти, са с предимство. полезното от тази работа е че в много случаи, стажантите запазват връзките си в съответната фирма и после постъпват на работа там. лошото е, че им пускат филма "млад новоизлюпен висшист с минимален стаж = минимална заплата". инженерния труд е силно обезценен, както и всеки друг в българия. другата особеност на специалността е че е доста разностранна, т.е. има шанс да не се ограничиш единствено и само до различните видове телефонии и пренос на информацията. програмирането е доста широко застъпено например, както и компютърната техника. това може да се разглежда и като негатив, защото заема доста от времето, ако си решил да се насочиш по основната специалност, а те спъне някакво програмиране на С++ примерно . в по-горните курсове, като е направена първоначалната отсявка и пълнене със знания от обща култура (физика, химия, математика) се срещаш с доста интересни преподаватели, които учудващо, но наистина са специалисти в областта си. както и във всеки друг университет очаквай всякакви премеждия от администратично-чиновнически характер, което обаче е добра подготовка за работа със всякакви държавни институции. също така не са малко случаите на лични конфликти със сприхави даскали и влачене на изпити от вида "не ме кефиш уе пич, ще се видим наесен" или "теб не съм те виждал на лекции, не мога да ти пиша повече от 3" и други подобни (във връзка с второто, ако си с дълга коса - не я режи преди края на сесията! не прави и други драстични промени във външния си вид ) за УНСС подробности не мога да ти дам никакви. там естествено е пълно с наточени мацки и много безхаберници, както и просто с хора, притежаващи много свободно време и средства. изглежда забавно отстрани. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted July 31, 2006 Share Posted July 31, 2006 Абре.. отивай при мацките! Link to comment Share on other sites More sharing options...
b0r3d Posted July 31, 2006 Share Posted July 31, 2006 най - добре инженер икономист .... другото е shit Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitro Posted July 31, 2006 Author Share Posted July 31, 2006 Днес излезна 1 класиране за ТУ и резултатите не са обнадеждаващи с бал 28.5 не успях да се намърдан на 1 калсиране КТТ. И аз съм чувал за тези летни стажове в БТК...,което някакво разитие,но като цяло в БГ няма фирми,които да имат нужда от инжинери. Личното ми мнение е че и двата университета не са цвете и са по-зле от СУ. Някой да знае как стоят нешата с прехвърлянето?Мога ли да сменям факултети? Семестриалните такси в УНСС са по-малки от тези в ТУ,а много хора свързват УНСС с доста "харчлък"-я споделете къде е тънката финта.(Утре Носете Следващата Сума);( Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted July 31, 2006 Share Posted July 31, 2006 Не бързай да се отчайваш! Имах 26 и нещо бал. от първо класиране не ме приеха.. на второ падна с 2.5 бала ама не ми стигнаха 0.08 за КТТ чаках до 3-то .. и бала падна точно с толкова и сега съм КТТ .. 4-ти курс вече .. стоя си сам в стаята, слушам си death metal.. чудя се дали утре да се обръсна. програмирам на APPLE BASIC с емулатор за Правец 82... Ако не те притеснява това развитие на нещата.. чакай и другите класирания Link to comment Share on other sites More sharing options...
777 Posted July 31, 2006 Share Posted July 31, 2006 Ха .. преди 3 години и аз се чудех същото само че между КСТ и Финанси/Счетоводство . Странното е че и бала ми беше същия в ТУ 28.5 и не ме приеха на първо, нито на второ, а трето нямаше .. Там всичко живо се записва ... тъй че изчакай да видиш какво ще те приемат. Това с харчалъка в УНСС - ми няма такъв ,май само за учебници (и лафа е "съответната сума" или поне така го знам). Гледай с какво ти се занимава и това записвай , пък ти докато ..... учиш ... много неща могат да станат. Успех в ТУ на следващите класирания ... предполагам ,че там искаш повече. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted July 31, 2006 Share Posted July 31, 2006 Абе гледай на тебе какво ти допада... Брат ми ще е сега 4-та година в УНСС и не е дал нито лев. Има си естествено и такива, които дават, но избора е твой! /off Не мога да се сдържа все пак, че ако мислиш да "зъвършваш" "инжинер", по-добре си остани с гимназията. Да се чуди човек как ги приемат някои хора... /off Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitro Posted August 1, 2006 Author Share Posted August 1, 2006 Не бързай да се отчайваш! Имах 26 и нещо бал. от първо класиране не ме приеха..на второ падна с 2.5 бала ама не ми стигнаха 0.08 за КТТ чаках до 3-то .. и бала падна точно с толкова и сега съм КТТ .. 4-ти курс вече .. стоя си сам в стаята, слушам си death metal.. чудя се дали утре да се обръсна. програмирам на APPLE BASIC с емулатор за Правец 82... Ако не те притеснява това развитие на нещата.. чакай и другите класирания Ся ако кажеш,че това е всеки ден. Ще приема,че 4 курс е нещо като 12 клас в гимназията - белот в кафенето Да се надяваме,че бала ше падне както казваш. AssasiN /off Не мога да се сдържа все пак, че ако мислиш да "зъвършваш" "инжинер", по-добре си остани с гимназията. Да се чуди човек как ги приемат някои хора... /off Това нещо не го зацепвам.Няма много желаещи за инжинерните специалности и бала е нисък. Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted August 1, 2006 Share Posted August 1, 2006 приемат ги с изпит по физика и математика, а не с български език и литература И българския го взимат повечето университети, в които се кандидатства с изпити по математика или физика. А по темата: тази дилема е доста глупава, защото става дума за две напълно различни специалности. Как можеш да сравняваш маркетинг с КТТ ?!? Комуникациите са отлична специалност, стига да ти се занимава с това. След като завършиш това е специалността от техническия, за която май най-лесно можеш да си намериш свястна работа на доста места. Освен това в ТУ има горе-долу свястна база, защото имат някви договори за (взаимо)помощ с Глобъл. Учат една електротехника, което също е добре. Но пък имат доста предмети свързани с разните сигнали, измервания и т.н. То като цяло според мен в който и да е университет с техническа насоченост може да се чака най-вече диплома, защото навсякъде се учат доста излишни (за специалността) или остарели неща. А пък да завършиш и след това да тръгнеш да търсиш слънцето не е добра идея В "Утре носете съответната сума" също едва ли положението е цветущо. Щото там има тънкия момент, че същите преподаватели, които са предавали "Основи на Марксизма и Ленинзма" сега четат лекции за пазарното стопанство Щото времето нужно за доцентура е най-малко 15-20, а може и повече. Най-младите доценти са на около 45-50 години, а професорите ще са... абе знаете го всички оня професор дето размишлява и страда по телевизита Той е професор в УНСС (поне така ми казаха). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitro Posted August 1, 2006 Author Share Posted August 1, 2006 За мен дилемата не е глупава,защото НЕ СЪМ СЕ ОРИЕНТИРАЛ И НЕЗНАМ КАКВО ИСКАМ.Звучи доста тъпо и пуберско,но това е моето положение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted August 1, 2006 Share Posted August 1, 2006 За мен дилемата не е глупава,защото НЕ СЪМ СЕ ОРИЕНТИРАЛ И НЕЗНАМ КАКВО ИСКАМ.Звучи доста тъпо и пуберско,но това е моето положение. E като не знаеш какво искаш, ние как да ти помогнем? Тея специалности са напълно различни и не могат да се сравняват. Всяка си има много добри страни и някои лоши. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted August 1, 2006 Share Posted August 1, 2006 Ако чакаш някой да ти каже-влизаи там и там, щото като завършиш веднага отиваш да работиш за адските кинти....еми няма да стане. Никои не знае какво е бъдещето на тия професии дето си ги казал. Никои не може да избере вместо тебе. Рискуваш и това е Ако не ти хареса кандидастваш пак Аз не виждам кой с какво може да те ориентира, чак толкова. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.