golemiqq Posted July 24, 2006 Share Posted July 24, 2006 какво ви е мнението за колежите , защото почти всеки казва а бе ако не ме приемат никъде ще отида в колеж , та вие какво мислите за тях дали са просто една доста добре развиваща се индустрия за пране на пари или времето и средствата няма да са излишни и дипломата ще си тежи на мястото също не ми е ясно как става прехвърлянето като се запишеш в един колеж - завършваш го след 3 години и след това какво - вземаш полувисше и даваш 3 бона и влизаш да доучваш още 2 години висше не ми е много ясна процедурата я кажете как става ясно е че не е важна дипломата за да се реализира човек , тя е само една формалност , но без нея не може ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro123 Posted July 24, 2006 Share Posted July 24, 2006 az li4no ako ste se zapiswam v kolej ste e edinstweno za da moga da ida na brigada v 4ujbina,ina4e nikwa druga faida ne vijdam ot teq koleji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Defekt Posted July 24, 2006 Share Posted July 24, 2006 Пълна простотия според мен, нищо не се научава само им пълниш гушите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
golemiqq Posted July 24, 2006 Author Share Posted July 24, 2006 Добре отиваш на бригада в чужбина , бачкаш като ненормален и след това си покриваш разходите за следващата година и си +- 100/200 лева та като отидеш на бригада и като донесеш 2000 евро за какво по напред - даваш 1000 за колежа и ти остават жълти стотинки и после какво ще караш цял живот на бригади ли ? Кое е по-добре диплома на фиолог в ПУ или диплома на "Финанси" в европейския ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slain Posted July 24, 2006 Share Posted July 24, 2006 Кое е по-добре диплома на фиолог в ПУ или диплома на "Финанси" в европейския ? то е ясно че не може да се сравнява...нали за това учиш 3 години в европейския и ако имаш успех над 4.5 продължаваш в ПУ и после дипломата ти е от ПУ а не европейския Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted July 24, 2006 Share Posted July 24, 2006 само ти зимат парите.изпитити ти ги дават ей така,за да не се отпишеш случайно ако повтаряш.според мен не можеш да научеш много в колежа.ако не влезеш в някой университет от ряз просто изчакай следващата година или може би те е страх от казармата Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raging Fire Posted July 25, 2006 Share Posted July 25, 2006 частно ли е- не ми го хвали Link to comment Share on other sites More sharing options...
golemiqq Posted July 25, 2006 Author Share Posted July 25, 2006 то е ясно че не може да се сравнява...нали за това учиш 3 години в европейския и ако имаш успех над 4.5 продължаваш в ПУ и после дипломата ти е от ПУ а не европейския да и аз това питам как става просто имаш диплома подаваш молба и си готов така ли ? или даваш 3 бона ставаш спонсор науниверситета и след това ти дават диплома е това не мога да разбера , а защо тогава в Икономическия във Варна има класирания за завършили колежи ? Полага ли се изпит или само с диплома над 4,5 влизаш Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slain Posted July 25, 2006 Share Posted July 25, 2006 ами не знам точно как става защото още не ми се е налагало но мисля че ако ти е над 4.5 си влизаш без пари и без изпит...ако ти е под 4.5 и примерно от европейския искаш в някой друг а не в ПУ то тогава вече правиш изпити Link to comment Share on other sites More sharing options...
dany_ggz Posted July 26, 2006 Share Posted July 26, 2006 За да съм напълни изчерпателна за мнението ми за колежите трябва да се върна около 15 години назад. По онова време в колежите са се водили полу-висши учебни заведения и с малко повече мерак се е "доизбутвало" до висше. Да обаче преди няколко години смениха закона за висшето образование (навсякъде съкратено се пише ЗВО) и степента получена от колеж е "специалист" и тук идва голямото НО. Идеята е да имаш някаква основа над която можеш да градиш за следваща степен, но по-голямата част от колежите са нелигитмни и нямат лиценз т.е. 3 или 4 години (все тая колко време накрая сумата която си дал е стряскаща) ти плащаш като поп и накрая не знаеш дали дипломата наистина е реална или е дело на гаражни печатари за да зарадваш родителите ти и гаджето. Затова като тръгнеш да кандидатсваш в колеж трябва най-напред да провериш легитимен ли е и номера на лиценза (това нещо го пише в Държавен вестник), после трябва да решиш искаш ли следваща степен - бакалавър и ако отговора е "да" да провериш с тази диплома къде може да си "доучиш" за бакалавър, след това то се подразбира трябва да завършиш колежа и с дипломата оттам да кандидатстваш в съответния университет. Следва класиране по успех от колежа и по някаква точкова система обикновено (различна е за всеки университет)след това се записваш и обикновено те записват във 2-ри курс и след още някой и друг преравнителен изпит и след още 3 години зубкане яко и як тормоз ставаш бакалавър. Като идея - добро за да "замажеш очите" на родните и да казваш 3 години че си студент, НО ако искаш да си бакалавър още 3 и станаха 6, да не говорим че таксите в колежите са доста по -високи от тези в държавните университети. Освен това не е много ясно по какъв учебен план се учи в колежите. Като се запишеш в университет си има приет на академичен съвет учебен план за съответната специалност. Искат или не щом веднъж е приет учебния план преподавателите се придържат към него и обикновено плана го публикуват на сайта на универитета за да можеш да прочетеш какво и колко време ще учиш. А що се отнася до студентските бригади - стига да си студент редовно обучение винаги може да заминеш. Даже в Аграрния университет имат някакъв договор и интервютата се провеждат там и студентите поемат съвсеммалка част от разходите за формите за кандидатстване и интервюта (фирмите-порседници обикноврно имат такса за тези неща и то не е малка). Техническия университет имат спогодба с някои ВУЗ-ове в Германия и Англия и изпращат студенти на специализации със стипендия. Върно че стипендията е мизерна ама е по-добре от нищо. Така че заминаването в чужбина не би трябвало да е стимул за кандидатсване. Все пак се предполага, че и ние ще станем граждни на Европа (аз да ви кажа силно се съмнявам) и се предполага че по-високата образувателна степен ще е по-добре платена или поне така е по света. Затова колеги кандидат-студенти мислете и за по-далечни времена и решете какво искате да учите и дали ви се учи или само задоволявате капризите на родителите, залъгвате военните и отлагате казармата още малко или наистина искате да учите, знаете и можете! Имайте предвид и още една незначителна подробност - висшето образование дава само основата, а за да сте специалисти и да сте конкурентноспособни на пазара на труда в Милата ни Татковина и в Европата трябва доста да се потрудите и още повече да почетете! Затова мислете докато сте на 18 какво искате да правите цял живот, защото когато работата започне да се превръща с задължение става наистина тежко да я работите! УСПЕХ И КЪСМЕТ ПО ИЗПИТИТЕ И ЗНАЙТЕ ЧЕ НАИ-ЛЕСНИЯ ИЗПИТ Е КАНДИДАТ-СТУДЕНТСКИЯТ, ЗАЩОТО ИМАТЕ ЦЯЛА ГОДИНА ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА Link to comment Share on other sites More sharing options...
MititU Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 специялно за колежа в които съм аз КИА(колеж по икономика и админицтрация) учиш 3 години за степен специалист после породължаваш 1 година и половина за бакалавър (професионален бакалавар същото е като бакалавър)и после може да си продължиш кадето искаш самоче трябва да имаш над 4.50 но ако желаеш може да продължиш в Благоевграцкия които се влиза само с едно като одобрение то не точно де ама не помня кво се викаше иначе бакалавар излизаш с диплома от Благоевграцкия в КИА мен много си ме радва даскалото намира се до хотел Империал www.ceabul.bg или www.cea.hit.bg Link to comment Share on other sites More sharing options...
3dfx Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 Според мен НБУ е доста по-добър вариант от който и да е колеж... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 Колежите играят ролята на буфер. От една страна тъпите богаташчета влизат там, за да избутат и да вземат лист хартия, който им дава степен "Специалист", но от друга страна, за хората, които искат едновременно да не служат (преди приемането на последния закон), да работят и да си учат без да се напрягат особено, то това е правилното място. Друг плюс на колежите е, че лесно ставаш "специалист", а после за около година взимаш и "бакалавър". И все пак аз съм за университетите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dany_ggz Posted July 27, 2006 Share Posted July 27, 2006 Евала! Най-сетне някой да осъзнае за какво става дума! За НБУ мога да кажа че видядях приемния тест. Не че нещо ама мен ако ме изпитват на това нещо трябва да се гръмна. Просто теста или е прекалено лесен или на мен така ми се струва, а на фона на 810 кинта такса (при това това е една от най-ниските) май си плащаш за дипломата, а не за да учиш. Да не говорим че на морето се запознах с колега от НБУ, който учеше политически науки и след като беше завършил успешно 3-ти курс все още не му беше ясно какво може да работи с тази специалност. Не знам за останалите ама аз след 3-ти курс вече имах 1 година стаж по специалността. Затова горещо препоръчвам държавните университети - там просто ако не знаеш и ако те мързи си вънка, а частните имат интерес да имат студенти. Не знам дали ви е известно, но таксата която плащате е далеч по-ниска от реалната цена. Просто студента поема някакъв процент от таксата (мисля че 30%, но не помня вече точното число) а държавата останалите. затова не си губете времето и парите в занимания с глупости и изучаването на някакви алабалистики с натруфени имена! Учете нещо полезно и изпитано! И се замислете и за Европейската система за трансфер на кредитите и за това дали учебното заведение в което се обучавате (не визирам никое конкретно) има спогодба и дипломите ви ще важат ли в целия Европейски Съюз?! И евентуално колко преравнителни ще ви се наложи да държите за да отидете да работите да речем в Германия или Австрия или Англия или където и да е в Европа. Затова сериозно си помислете и разпитайте за да не се получи изненада и то неприятна. Късмет колеги !!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted July 28, 2006 Share Posted July 28, 2006 Аз си мисля, че когато се записваш някаква специалност, би трябвало да си наясно какво ще е приложението й... Или просто ей така си се записваме в университетите, за да добавим едно висше в автобиографиите си... Хайде стига, моля ви! Относно НБУ. Имам познати, които учат там и всеки казва, че който иска да научи нещо, наистина може да го научи. Дори чувам коментари от тях, че им скъсват д-тата от учене... Все по-често се говори, че в НС ще бъде гласуван закон, който ще позволява на завършилите колежи да придобиват степен бакалавър, но до тогава...специалист. Какво толкова хвалите държавните университети. Аз сигурно, защото съм учила в ПУ съм с толкова негативно отношение към тях... Тъжната истина: университетите бълват изключително много некачествени кадри. В частните университети преподавателите се стараят. Де да се стараеха и в държавните... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted July 28, 2006 Share Posted July 28, 2006 Аз си мисля, че когато се записваш някаква специалност, би трябвало да си наясно какво ще е приложението й... Или просто ей така си се записваме в университетите, за да добавим едно висше в автобиографиите си...Хайде стига, моля ви! Относно НБУ. Имам познати, които учат там и всеки казва, че който иска да научи нещо, наистина може да го научи. Дори чувам коментари от тях, че им скъсват д-тата от учене... Все по-често се говори, че в НС ще бъде гласуван закон, който ще позволява на завършилите колежи да придобиват степен бакалавър, но до тогава...специалист. Какво толкова хвалите държавните университети. Аз сигурно, защото съм учила в ПУ съм с толкова негативно отношение към тях... Тъжната истина: университетите бълват изключително много некачествени кадри. В частните университети преподавателите се стараят. Де да се стараеха и в държавните... ju, ти да не би да очакваш хората, които са ръснали сума ти кинти за частното си обучение да се оплачат от него? да не би наистина да си мислиш, че ще имат силата и обективността да признаят дори пред себе си в каква измишльотина са се записали? айде моля ти се. аз пък имам един приятел, който учеше съботно-неделно туризъм в НБУ. филиал Пловдив. Като начало съботно-неделното им се водеше редовно обучение( забележи - редовно!!!). като продължение същия образ ходеше като сомнамбул и постоянно се оплакваше колко много трябва да учат, какви казуси трябвало да пишат, какви ужасно сложни математически задачи имат за решаване, колко отблъскващо сложна е статистиката (чийто алгоритми за решаване на задачите моята скромна личност с познанията си по математика, неопреснявани от 5 години, схвана за около половин час). и това продължи през цялото време, докато човека не започна истинска работа и спря да се оплаква. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slain Posted July 28, 2006 Share Posted July 28, 2006 така не искам да споря с никой просто ще изкажа впечатления,с които съм останал пък вие после кажете дали съм прав не съм запознат с всички колежи и университети,но съм бил няколко пъти в еврпейския и ми хареса.Също така да добавя че последни няколкогодини от средното ми образование не ми се учеше по простата причина че се учат всякакви предмети.А според мен е много по-добре аз да си избера какво ще уча(и до няква степен да ми е интересно) и да се специализирам върху него.Истината е,че с оценките и дипломата от средното образование едва ли ще ме приемат,в който университет искам и с каквото искам за това се насочих към колежа.Плащам влизам и уча каквото искам.Който иска да научи нещо може да го направи както в колежа така и в университета.Както и на който не му се учи. та...цените на в европейския са около 600лв на семестър но - във всяка стая има по 2 климатика което за мен си е супер удобство - компютърните зали са оборудвамо с доста скъпи машини както и най-отпред има една огромна видео стена на която най-вероятно даскала показва кво да се прави.Което според мен пак си е удоство. -библиотеката е оборудвана с същите машини -след като цената е по-скъпа значи и заплатите са им по-големи.Е аз ако съм един учител че предпочета европейския пред ПУ.По-голяма заплата и по-малко хора. това съм забелязал и съм останал с такова впечатление...незнам в университети как е... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted July 28, 2006 Share Posted July 28, 2006 Цените преди 2 години бяха около 400 лв. на семестър там. Колкото до така наречените екстри - не, мерси. Ако ще си плащам 5-6 пъти отгоре таксата на държавния университет, то искам и екзотични танцьорки по време на час. Да не говорим че в тези така прехвалени зали се учи Уиндоус и Офис, и за сравнение залите на УХТ (където понастоящем се водя студент, но се надявам тази година да се отпиша) са няколко на брой, с доста модерни машини, пригодени за работа на програми за дизайн (Solidworks, AutoCAD). Така че благинки има навсякъде, не се подвеждай от това. За специализацията също не е така. Учат се куп глупости, точно както в университетите. Но щом оценките ти са зле и нямаш избор, влизай. Мисля че над 5 влизаш без "изпит", а с по-малко решаваш един изключеително дебилен тест, който е по-зле и от ТОП-а в НБУ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slain Posted July 28, 2006 Share Posted July 28, 2006 мда май с диплома над 4.5 се влиза без изпит мойта е малко отгоре а и съм на мнение че ако искам да уча и там ще го науча...ако не искам и в кембридж няма да го науча Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 28, 2006 Share Posted July 28, 2006 RIP в европейския са само бизнес специалности. Ти какво искаш да учиш за туризъм и в часовете по IT да те занимават с AutoCAD и SolidWorks ли? Нещо не ми се връзва на мен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted July 28, 2006 Share Posted July 28, 2006 Имах предвид, че така наречените "скъпи машини" в Европейския се ползват за глупости и просто не са критерий, защото освен това ги има в повечето университети. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.