Jump to content
BulForum.com

ЗДП .. има ли подобен закон ..

czenitel

Recommended Posts

чудих се дали има з-н, в който да се гласи, че покрай спряла кола трябва да се минава с мпс минимум на 1 метър от нея .. или някакъв подобен ? :wacko:

чудих се дали има з-н, в който да се гласи, че покрай спряла кола трябва да се минава с мпс минимум на 1 метър от нея .. или някакъв подобен ? :wacko:

KenwooD аз ли се бъркам или става въпрос за спряла кола.Защо за се блъска в отсрещното движение.

Има обаче закон който гласи, че слизането и качването на пътници в МПС се извършва от страната на тротоара/банкета

KenwooD аз ли се бъркам или става въпрос за спряла кола.Защо за се блъска в отсрещното движение.

Ми нали спрялата кола заема място от платното,в което се движиш и ако мръднеш още един метър то трябва да навлезеш в насрещното!Защото повечето пътища в Б-я са тесни и едва ли едното платно ще събере 2 коли с метър помежду тях?Да не говорим колко примера има само в Пловдив. :)

капиш ? :lol:

Има такова правило, то е когато се изпреварва МПС, и разбира се че се изчаква да няма насрещно движещо се мпс. Не е само за коли, но и за мотори.

При разминаването на 2 автомобила няма задължително минимално разстояние между тях-в закона пише,че водачите на колите за задължени да спазват безопасно разстояние помежду си.Закона определя задължително разстояние от 1 метър между МПС и велосипед-демек като подминавате колело трябва да сте на повече от 1 метър от него.Може би същото важи и за мотор.

1 метър е много за разминаване с спряло МПС

не съм сигурен дали го пише черно на бяло - но целта е да се размиш поне на 1 метър от спрялата кола понеже някой може да реши да си отвори вратата на колата и ако си спазиш дистанцията от 1 метър няма да имаш проблеми - но ако не я спазиш можеш в най добрия случай да продължиш с още една врата - а в най-лошия с още един пасажер - и после като те осъдят, ще е защото не си спазил дистанция :(

Не няма такъв текст в здп мисля, иам такова правило за изпреварване на велосипеди и мотоциклети. Спряла кола се заобикаля без да пречиш на останалите участници от движението и без да създаваш предпоставка за птп. Иначе има следните текстове за разминаване и изпреварване: "(2) Водач, който изпреварва, е длъжен: 1. по време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство;" и " Чл. 44. (1) При разминаване водачите на насрещно движещите се пътни превозни средства са длъжни да осигуряват достатъчно странично разстояние между пътните превозни средства.". Както виждаш никъде не се посочва конкретно разстояние. А ако си отвори вратата, отговорността е негова: "Чл. 95. Водачът и пътниците могат да отварят врата, да я оставят отворена, да се качват и да слизат от превозното средство, спряно за престой или паркирано, след като се уверят, че няма да създадат опасност за останалите участници в движението."

най-вероятно си прав - този закон съм го чел много отдавна - пък и сигурно са го сменили няколко пъти, но не мога да се съглася че ще отнесеш някой който си слиза от колата - и нема да го лежиш защото отговорността да се пази била негова - ич ми се не верва

според текста от закона той трябва да извърши това като се съобрази с теб. при такава ситуация, ако не си нарушил никой друг член от закона, особено ако не с карал с превишена скорост или пил, то виновният е той. логично е, защото ти си длъжен да спазваш дистанция от тоя с които се разминаваш и тея които се движат успоредно на теб; също така трябва и да се съобразяваш с знаци и пътна маркировка и най-накрая да се чудиш кой идиот ще реши да изскочи от колата си пред теб...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...