Jump to content
BulForum.com

Проблем с харда

Recommended Posts

Проблемът възникна вчера, след като включих пц-то. Стартира се нормално, засича харда, но като стигне до зареждането на уиндоуса се рестартираше. реших, че бозата се е скапала и тръгнах да преинталирам, оставаха 20мин до завършване на исталацията и пак се рестартира. По-късно положението стана още по-зле и след екрана на който проверява рам-а зависваше и изобщо не искаше да стигне до зареждане на уиндоус. днес един приятел си взе неговия хард и дойде в къщи с надеждата да го подкараме по някакъв начин като слейв, но уви и това не стана :( някой има ли идея какво може да се е случило и може ли изобщо да се оправи :bgrin:

харда е maxtor 120gb 7200rpm

Дай малко повече инфо и за останалата част от конфигурацията... може да е от кофти IDE кабел, пробвай с друг, пробвай да го сложиш на друг молекс конектор(захранващ)... ресетни биоса.. и т.н, имах същия проблем и в крайна сметка ми изгоря харда от кофти IDE кабел. Земи да кажаем тоя от цд-рома и пробвай...

Дай малко повече инфо и за останалата част от конфигурацията... може да е от кофти IDE кабел, пробвай с друг, пробвай да го сложиш на друг молекс конектор(захранващ)... ресетни биоса.. и т.н, имах същия проблем и в крайна сметка ми изгоря харда от кофти IDE кабел. Земи да кажаем тоя от цд-рома и пробвай...

останалата част от конфигурацията е celeron -900mhz, 256ram pc 133, g-force 2 64mb.

Иначе какви ли не комбинации пробвахме и не тръгва и не тръгва, сега го оставих на един приятел да го пробва на неговото дъно дали ще тръгне. в момента съм със seagate 60gb на същия кабел и няма проблем :ph34r: харда до сега вече 9 месеца не е правил проблеми :(

имам един чисто нов кабел тука като ми го върнат ще пробвам с него.

Биосът отчита ли го още или и това вече не става?

Ако вече е извън гаранция вземи един шестограм-звезда с необходимия размер и разхлаби малко всяко винтче на корпуса което видиш...дори и от долната страна на платката(отвиваш малко и после завиваш, но без да затягаш). Понякога в тези жеги от температурните разлики се получава разширение на материала (метала) и двигателят започва да има проблеми от пристягането на целия корпус.

Не казвам, че точно това ти е проблемът, но така от дистанция засега бих могъл да ти препоръчам само това. ;)

Освен това ако още се засича от биос, намери някоя системна програма от сайта на Макстор или поне нещо дето отчита S.M.A.R.T. и работи под DOS, за да можеш само с една дискета да го диагностицираш как са му параметрите.

....

Да, биостът го отчита, което ме навежда на мисълта, че не се е свършил и има някакви надежди. За сега няма да му развинтвам болтчета понеже има още 2 години и 3-4 месеца гаранция. Идеята за диагносцирането е добра стига да го подкарам по някакъв начин :bgrin: понеже зависва точно на екрана на който трябва да буутне диск/дискета :(

Защо пък го набеди харда за виновник? Я си размърдай паметта, виж как ти е охлаждането и т.н. Махни всичко излишно като инсталираш уина - дъно, памет, хард и видео само да има (клавиатура и мишка също)

успях да го подкарам като слейв и инсталнах партишън меджик за да го форматирам при което партушъна ми изкара следното

цък

цък

Компютърът не е първа младост, възможно е захранването да е куча марка и след многото време да са му се влошили характеристиките и при някой токов удар да ти е ударил харда, при което електрониката му да репортва грешни параметри за геометрията.. пробвай ръчно да зададеш споменатите параметри в BIOS - 59 глави и останалите неща.. вместо на Auto (ако е така в момента).

Такива неща по принцип могат да се случат ако харда е цепен и форматиран под по-стар компютър, който го е хващал с една геометрия , а под по-нов BIOS да е с друга, особено ако под стария не е ползван с LBA или Large режим за достъп.

Ако нямаш ценни данни на него, пробвай да го пренацепиш преди да инсталираш OS.

успях да го подкарам като слейв и инсталнах партишън меджик за да го форматирам при което партушъна ми изкара следното

цък

цък

Ама какво толкова го дъфчеш след като ти е написано черно на бяло на тия скрийншотове, дето даде. Дискът ти е форматиран по различен от стандарнтия начин и този софт ти казва именно това. Запиши си всичко важно на дискове или на друг хард (не партипън). Спасението се нарича Zero-Fill. Намери си софт за зеро-фил за Макстор, форматирай го с него (ще изтире абослютно всичко, включително партишуните), след което си инсталирай Winblows и си направи отново дяловете.

Ама какво толкова го дъфчеш след като ти е написано черно на бяло на тия скрийншотове, дето даде. Дискът ти е форматиран по различен от стандарнтия начин и този софт ти казва именно това. Запиши си всичко важно на дискове или на друг хард (не партипън). Спасението се нарича Zero-Fill. Намери си софт за зеро-фил за Макстор, форматирай го с него (ще изтире абослютно всичко, включително партишуните), след което си инсталирай Winblows и си направи отново дяловете.

мерси, peja, ще го пробвам тоя зеро фил, понеже чрез партишън не мога да форматирам, рисайзвам и каквото и да било подобно нещо :(

Да, биостът го отчита, което ме навежда на мисълта, че не се е свършил и има някакви надежди. За сега няма да му развинтвам болтчета понеже има още 2 години и 3-4 месеца гаранция. Идеята за диагносцирането е добра стига да го подкарам по някакъв начин :bgrin: понеже зависва точно на екрана на който трябва да буутне диск/дискета :(

Имах същия проблем братле ... ама същия разбираш ли , тъкмо качвам вин-а и се рества и точно като буутва треа чакам 30 мин да ми буутне ... тааа в крайна сметка се оказа , че имам бад сектори на хардчето .... ако е в гаранция предполагам е де щом е на 9 месеца .... отиди да се пробваш да го смениш ... незнам дали гаранцията е валидна за бад сектори ама ако не е направи са на глупав кажи им там не тръгва тва онова пускам го искам си кача вин не става тва онова кажи им , че нищо не разбираш , че не работи и така ... :) ОБАЧЕ все пак ПРЕДПОЛАГАМ , че е това , защото и аз имах тези проблеми , НО НЕ СЪМ СИГУРЕН ... може и да не е от това .... Ае някой също ,който знае да каже дали е валидна гаранцията при бад сектори да знам дали да го носа моя ....

днес един приятел ми се обажда и точно със същия проблем. дал да му почистят записвачката, сложил я след това и машината не може да зареди операционата система. bios-a си го зарежда, но като стигне до харда и .. нъцки. аз го посъветвах да си направи диагностика със seatools (seagate му е), за да види дали е нещо от харда преди да го води на доктор ..... или просто win-a се е скапал (макар преди да сложи записвачката да казва, че всичко е ок). за лош IDE кабел не се сетих да му кажа ...

иначе и при мен се случи. харда вече го ползвам само за data storage. никакви програми на него. дори зануляването не помогна. дано не е като моя случай.

• 3 weeks later...
в крайна сметка какво направи?

ами свалих една програмка от сайта на макстор и го сканирах 2 пъти, 1-вият беше доста бързо, но втория чаках към 1.30-2h. след всичкото това сканиране не показа никакви грешки в харда - bad sectors или каквото и да било. в крайна сметка направих low level format както ме посъветва и се оправи :bgrin:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...