Midex Posted June 18, 2006 Share Posted June 18, 2006 От 2 години съм със 21" Самсунг 1100DF (още е в гаранция). Преди няколко дни съвсем случайно забелязах, когато мониторът (и компютърът) бяха изключени, едни много странни симетрични окръжности и линии в централната му част. Гледайки фронтално срещу екрана въпросните линии не се виждат, но когато се погледне доста отстрани под остър ъгъл се забелязват и външно приличат все едно, че е запрашен на тези места. Разбира се това не е натрупване на прах от статично електричество или др. подобни, а най-вероятно са очертания (или избледнявания) зад предпазното стъкло (което всеки монитор има пред кинескопа си). На картинката по-долу съм начертал формата на линиите. Искам да попитам някой по-вътре от мен в материята, това индикация за бъдещ дефект ли е или е нещо безобидно. В работещ режим мониторът няма никакви проблеми и тези линии не се виждат изобщо - забелязват се само като е изключен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heller12a Posted June 20, 2006 Share Posted June 20, 2006 бе не знам дали е дефект и може да прозвучи МАЛКО офтопик, ма като гледам така май монитора ти те е взел на мушка. поне аз бих се старал да не го ядосвам при така създалата ситуация Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted June 20, 2006 Share Posted June 20, 2006 Мисля че не е нещо сериозно - някой път така става и с телевизорите обикновено като седят на 1 и съща картина дълго време после остава някаква остатъчна луминисценция като ги изключиш(картината залепва за екрана). То затова са и скрийнсейвърите, спомни си дали не си виждал такава картинка някъде по игри или нещо такова дето си я оставил по-дълго време . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted June 20, 2006 Author Share Posted June 20, 2006 Мисля че не е нещо сериозно - някой път така става и с телевизорите обикновено като седят на 1 и съща картина дълго време после остава някаква остатъчна луминисценция като ги изключиш(картината залепва за екрана). То затова са и скрийнсейвърите, спомни си дали не си виждал такава картинка някъде по игри или нещо такова дето си я оставил по-дълго време . Ами не....най-много да е стоял на картинката на десктопа, която няма нищо общо с това дето съм го начертал. Въпросната "мишена" се вижда и при черен фон на екрана + отразена светлина от лампа зад него. Сега се опитах да симулирам тази ситуация, пуснах една графична програма, запълних фона с черно, щракнах една лампа срещу монитора и го снимах с един телефон - снимката е ужасна, но все пак може да се добие приблизителна представа за това, което е: П.П. Сега забелязвам, че вътрешният кръг е пресечен не само хоризонтално (както съм го начертал горе), но и вертикално на симетричните места... Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted June 20, 2006 Share Posted June 20, 2006 Може би е човек с твоя проблем: http://www.daniweb.com/techtalkforums/thread2091.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted June 20, 2006 Author Share Posted June 20, 2006 Може би е човек с твоя проблем: http://www.daniweb.com/techtalkforums/thread2091.html Ами не е много ясно, понеже той не обяснява подробно какви "следи", а и ме съмнява по няколко причини - казва "започна да оставя", а в моя случай те са си като някакъв постоянен отпечатък. След това му дават съвет за дегаус, при мен това изобщо не помага (освен в случай когато съм разнасял някоя голяма тонколона наблизо и съм му поразвалил цветовете ), казват му да пробва и с друга видеокарта - при мен всичко това дето се вижда е дори и в изключено положение - няма връзка с предаването на сигнала от компа до монитора. По-скоро ми се струва, че е проблем на самия монитор...нали при CRT технологията се облъчва луминофора....бла..бла...не съм много в час с кинескопите, но нещо такова беше...вече направо почвам да си мисля това дето каза Heller12a по-горе: като гледам така май монитора ти те е взел на мушка. поне аз бих се старал да не го ядосвам при така създалата ситуация ...нали има т.нар. "елекронна пушка" дето 'стреля' там електроните.....да не вземе да ме гръмне по някое време... Link to comment Share on other sites More sharing options...
charovni Posted June 21, 2006 Share Posted June 21, 2006 Такова нещо съм виждал. Във фирмата имаме един много измъчен компютър, ма който работят едни 50 годишни лелки. И понеже ги е шубе да пипат, години наред е имало един и същ скрийнсейвър Windows Professional. В резултат луминофора така е прогорял че сега и във включено и в изключено състояние това се чете на екрана. Но това е резултат от години прекарани на един и същ скрийнсейвър. А ти казваш че твоя монитор е нов, дори в гаранция, което е супер странно. Наистина нямам обяснение, звучи чак свръхестествено. Може би при нанасянето на луминофора машината е ставила някакъв отпечатък но никога не съм виждал за да знам. Лошото е че дефекта е малък, почти илюзорен и не биха го уважили за гаранцията. Но щом казваш е не ти пречи по време на работа значи няма проблем реално. Ч.А. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted June 21, 2006 Author Share Posted June 21, 2006 Такова нещо съм виждал. ....... Но щом казваш е не ти пречи по време на работа значи няма проблем реално. Да...само дето освен десктопа друго постоянно нямам...е и програмите с които работя постоянно, но нищо от това не прилича на горната "мишена"...а и наистина не ми пречи, защото се вижда само на черен фон с отразена светлина или като много лека сянка на изцяло бял фон. Просто ме притеснява дали няма да се скапе нещо след година, когато му изтече гаранцията... Link to comment Share on other sites More sharing options...
savamane Posted June 21, 2006 Share Posted June 21, 2006 А защо не го занесеш във фирмата, от която си го купил щом е в гаранция. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted June 21, 2006 Author Share Posted June 21, 2006 А защо не го занесеш във фирмата, от която си го купил щом е в гаранция. Ами причината е много тривиална....като всеки 21" CRT монитор е ужасно тежък и обемист (като нов беше в такъв огромен кашон, че изобщо не влезе нито в багажника, нито в купето на колата)...а така и така си работи и ако това не е признак за последващ сериозен дефект изобщо няма да го нося никъде, защото не ми пречи. А и във фирмата, и в сервиза...докато е в гаранция, трябва да го занеса на място...иначе мога да си докарам техник да го погледне, но в този случай ще изгубя гаранцията, защото няма да е от оторизирания им сервиз за гаранционни ремонти... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiro Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 Работи си спокойно и не се приреснявай! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pamporov Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 Изключи монитора и се вгледай внимателно - от външна страна ли са тези изображения или от вътрешна страна на стъклото? Това е много важно! Имам съмнения че са от външна, остават следи след транспорт с едни гумени лапи по време на сглобяване на мониторите в завода. Но ако е от вътрешна - няма да се развие като дефект, но ще те дразни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted June 22, 2006 Author Share Posted June 22, 2006 Изключи монитора и се вгледай внимателно - от външна страна ли са тези изображения или от вътрешна страна на стъклото? Това е много важно! Имам съмнения че са от външна, остават следи след транспорт с едни гумени лапи по време на сглобяване на мониторите в завода. Но ако е от вътрешна - няма да се развие като дефект, но ще те дразни. Брейй...майсторът си е майстор... ....гледах внимателно от близък план със силна лампа и определено кръговете и чертите не бяха на кинескопа, а на предпазното стъкло....и докато се чудех дали е отвън или отвътре.....а преди съм се пробвал многократно да забърсвам въпросното стъкло и с течност, и на сухо (с кърпичките за очила).....онова пак си седеше....та докато размишлявах върху въпроса на pamporov се сетих, че имам микрофибър - още с първото забърсване маската избледня, а с още 2-3 - съвсем изчезна....ей това е...микрофибър....а преди това с какво ли не бях го бърсал... Благодаря на всички за съветите и разбира се, най-вече на pamporov ....ама тия от завода като лепят гумите насам-натам, що не си почистват после продукцията... Темата може да се затвори. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.