exo Posted June 14, 2006 Share Posted June 14, 2006 Здравейте Може би някои от вас вече са чували за Wengo, а може би не ... Wengo е алтернатива на известният Skype. Тъй като от около година Skype забравиха за своите Линукс потребители, а Windows версията се развива, реших да потърся алтернатива която да работи еднакво добре и в Linux и в Windows. И така попаднах на Wengo - с него мога да говоря с приятелите ми и да провеждаме видео разговори без значение дали ползват Linux или Windows Естествено проекта си има и своята Linux версия: http://www.openwengo.com. Поддържат се и протоколите на някои други известни IM's: MSN, AIM/ICQ, Yahoo, Jabber/GoogleTalk. Линукс 2.0 версията може да свалите от тук, а Windows 2.0 версията е тук. Надявам се програмката да ви хареса и темата да е била полезна br /> Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted June 14, 2006 Share Posted June 14, 2006 Супер. А дали може да се установява връзка със Skype потребители? Ще е доста добре тъй като ще мога да заменя и скайп и Gaim Link to comment Share on other sites More sharing options...
exo Posted June 14, 2006 Author Share Posted June 14, 2006 Супер. А дали може да се установява връзка със Skype потребители?Ще е доста добре тъй като ще мога да заменя и скайп и Gaim Ами за сега не може макар че и на мен много ми се иска ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shade Posted June 15, 2006 Share Posted June 15, 2006 Ами на Skype протоколите са proprietary и ми се струва, че ще има бая работа даокато се ривърс-енджинийр-не... Link to comment Share on other sites More sharing options...
exo Posted June 15, 2006 Author Share Posted June 15, 2006 Ами на Skype протоколите са proprietary и ми се струва, че ще има бая работа даокато се ривърс-енджинийр-не... Може, нямам представа ... За сега поне wengo работи много добре от това което успях да тествам, и си има и video call - нещо на което много държа ... Бързо го харесаха много хора и с тази тенденция се надявам да измести скайп. Може би тогава ще им дойде акъла и ще се усетят че прекалената комерсиализация не е добра идея ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted June 18, 2006 Share Posted June 18, 2006 "Прекалената комерсиализация" е МНОГО добра идея! Вземи пример от Майкрософт А за това Wengo ... не съм го ползвал, но не знам какви са тези надежди да може да се свързва с потребители на Скайп?! И на мен много ми се иска да го сменя, заема ми странно много RAM, затворен код е, не знам какво ми човърка, ама ... както искаше да каже Shade, няма да я бъде работата с конектването през Wengo към Skype. Ама споко уе, гледайте, че сумати линукски (ако мога така да се изразя) приложения почнаха масово да навлизат в Уиндоус. Везирам Firefox, Thunderbird, X-Chat, Open Office и т.н. И на скайпаджиите ще им дойде умът в главата някога. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted June 27, 2006 Share Posted June 27, 2006 "Прекалената комерсиализация" е МНОГО добра идея! Вземи пример от Майкрософт Добра е ами. Човекът може да има милиарди, ама я вижте втория по богатство човек в света, бил дал $30 и няколко млрд. за благотворителност. Първия по богатство и той не остава много по-назад. Опън сорса хората го ползват за да трупат пари (образно казано), но от тези проекти, които се твърди че програмистите ги правят "в свободното си време", не постъпва и 1$ (освен може би от дарения), съответно няма богати хора, няма благотворителност, а освен това всички знаем, че високите технологии се развиват само с МНОГО пари . Да видим кой ще каже, че MS няма нищо общо с бума на технологиите последните години (да не забравяме, че Windows далеч не е единствения продукт на MS). ....заема ми странно много RAM, затворен код е, не знам какво ми човърка, ама ... както искаше да каже Shade, няма да я бъде работата с конектването през Wengo към Skype. Това, заедно с темата в Win_appz, доказва отново колко шитав е Skype като софтуер. Добре че повече от година не го ползвам вече. И аз мисля, че няма да го бъде тва с кънектването. бих се радвал ако скайп залезе след време ако не си оправят програмата. Wengo не съм пробвал, но преди имаше 2-3 алтернативи разни, бонго монго ли .. там кви бяха, ми то всичко останало е по-стабилно от skype. Ама споко уе, гледайте, че сумати линукски (ако мога така да се изразя) приложения почнаха масово да навлизат в Уиндоус. Везирам Firefox, Thunderbird, X-Chat, Open Office и т.н. И на скайпаджиите ще им дойде умът в главата някога. За Линукс значи от година не са ъпдейтвали версията ли?! Еми ето, и те са едни... несериозни. Още по-лошо за тях. А за навлизането в Windows, това само може да ни радва, все пак е ясно, че Windows е по-разпространен, макар че повечето от тия портове към Уиндоус не са много добри - ползват много памет, вероятно защото използват свои библиотеки, а не стандартните на Windows. Например Firefox (ползвам само него от повече от 2 години) ползва чудовищно много памет, редовно го намирам да ползва около 150-200 МБ физическа РАМ, а виртуалната, която ползва стига до 400-500 МБ след 10-15 дни ъптайм. Това сигурно се обяснява все пак с големите ъптайми които му правя.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted June 27, 2006 Share Posted June 27, 2006 А за навлизането в Windows, това само може да ни радва, все пак е ясно, че Windows е по-разпространен, макар че повечето от тия портове към Уиндоус не са много добри - ползват много памет, вероятно защото използват свои библиотеки, а не стандартните на Windows. Например Firefox (ползвам само него от повече от 2 години) ползва чудовищно много памет, редовно го намирам да ползва около 150-200 МБ физическа РАМ, а виртуалната, която ползва стига до 400-500 МБ след 10-15 дни ъптайм. Това сигурно се обяснява все пак с големите ъптайми които му правя.. Това си е от самия ФФ, защото и при мен и на линукса си ми дъни паметта. Иначе аз съм песимист в момента за wengo-то. В областта на интернет комуникациите на първо място се гледа популярността на някой продукт/протокол и чак след това качествата му (за съжаление). Аз също не съм фен на скайп, но просто няма как да накарам всичкте си приятели да го сменят и да накарат своите познати да направят същото и т.н. и т.н. Надеждите ми са в GTalk, тъй като ако от гугъл успеят да направят качествен, удобен и лесен за употреба (задължително условие за този вид програми) софтуер и използват завоюваните позиции в интернет пространството, за да го популяризират, има реален шанс да успеят да изместят скайп. А гугъл по принцип са "приятелски" настроени към свободния софтуер. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.