Sonic Posted June 5, 2006 Share Posted June 5, 2006 Някой да се сеща каде е точно клуба по КЕНДО в Пловдив ? Защото преди броени минути разбрах за съществуването му ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
poznai Posted June 5, 2006 Share Posted June 5, 2006 Пловдив - клуб Кендо - тел. 089 970 5422 Даниел Стайков 088 732 3239 Валентин Тенев Тренировките се провеждат в училище Яне Сандански. В петък от 19.30 часа, събота от 16.00 часа, неделя от 16.00 часа. http://daobg.com/forum/?showtopic=950 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy-King Posted June 5, 2006 Share Posted June 5, 2006 Телефона на Вальо е 089 852 32 71 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonic Posted June 16, 2006 Author Share Posted June 16, 2006 Бях в залата - интересно е наистина - заслужава си да ходи човек. Може би ще потренирам и там малко, засега требва да видя как ще се движа в времето защото нещо ми претовариха програмата от работата ми , и едва хода на Айкидо Та хареса ми какво става там - ще препоръчам на всеки който се интересува - да отиде и да види мисля че няма да се разочарова. Link to comment Share on other sites More sharing options...
capone Posted August 13, 2006 Share Posted August 13, 2006 От известно време сериозно се замислям да се запиша да тренирам КЕНДО, и ако го направя, то ще е от есента, септември най-вероятно. Та молбата ми към тези от вас, които тренират, да кажат повече впечатления от тренировките. Интересно ми е да знам как протичат, дали е само млатене с тоягите или има и запознаване с философията на това бойно изкуство както и изучаване на философия в по-общ план. Защото както знаем бойните изкуства са тясно обвързани с философия и развиват у човека не само физиката му, но и мисленето знанич и т.н. Айде ако някой от форума тренира, сподели за какво става въпрос. Разбира се ще е най-добре сам да ида и да видя с очите си, но всяко мнение ще ми бъде от ползза. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonic Posted September 19, 2006 Author Share Posted September 19, 2006 Виждам че никои не е писал отговор - ще се опитам да отговоря... Доколкото можах да видя - има и етична част около самата тренировка, но в духа на "ДО" бойните изкуства би трябвало да има неща свързани с духовното израстване , а не само налагане Но доколкото ми е известно - налагането е приоритетно в кендо ... по-добре отиди и виж ... ама кат гледам нешата май и аз ще зема да ходя там чат-пат Диховната страна и тоновете с ритуали съпътват ИаИДо а не КенДо. но клуб за ИаИДо няма завмомента.. затова и с КенДо ще се примеря - а ИаИДо - в домашни условия Link to comment Share on other sites More sharing options...
capone Posted September 20, 2006 Share Posted September 20, 2006 За ИаИдо не съм и чувал досега, но от това, което съм слушал, чел и т.н. за Кендо оставам с впечатление, че е най-престижното сред всичко бойни изкуства, въплъщаващо не само развитие на тялото, но и на ума. Ще отид да ги видя трениращите, поне не е далеч от нас. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenian Posted September 20, 2006 Share Posted September 20, 2006 Къде е това училище Яне Сандански? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonic Posted September 21, 2006 Author Share Posted September 21, 2006 За ИаИдо не съм и чувал досега, но от това, което съм слушал, чел и т.н. за Кендо оставам с впечатление, че е най-престижното сред всичко бойни изкуства, въплъщаващо не само развитие на тялото, но и на ума. Ще отид да ги видя трениращите, поне не е далеч от нас. Ми нека да кажем че Иаидо е това което прави самурайските филми - да изглеждат красиво , и битките да завъшват с 1-2 замаха. Кендо е нещо като малкото братче на Иаидо. Кендо се развива масово в клубовете , докато Иаидо е за по-високите прослойки в обществото и най-вече за хората които са преминали през стандартното Кендо или Кенджутсу ( зависи от насочеността на човека и неговата принадлежност ). ето ви таница с някои демота и малко информация : http://iai.whaleeaters.org/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
capone Posted September 21, 2006 Share Posted September 21, 2006 Къде е това училище Яне Сандански? Училището се намира в Кючук париж зад голяма новострояща се сграда на кръстовището точно срещу I РПУ и бензиностанция ЕМКО. Ми нека да кажем че Иаидо е това което прави самурайските филми - да изглеждат красиво , и битките да завъшват с 1-2 замаха.Кендо е нещо като малкото братче на Иаидо. Кендо се развива масово в клубовете , докато Иаидо е за по-високите прослойки в обществото и най-вече за хората които са преминали през стандартното Кендо или Кенджутсу ( зависи от насочеността на човека и неговата принадлежност ). ето ви таница с някои демота и малко информация : http://iai.whaleeaters.org/ Благодаря за информацията Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotio losho Posted June 16, 2007 Share Posted June 16, 2007 www.kendo-bg.com Тук има винаги актуална информация за тренировките по кендо,както и много други интересни неща-видео,статии,история и тн. Тренировките на Спортен клуб КЕНДО-Пловдив се провеждат в същото училище Яне Сандански.В Линка по-горе има повече информация нека да кажем че Иаидо е това което прави самурайските филми - да изглеждат красиво , и битките да завъшват с 1-2 замаха.Кендо е нещо като малкото братче на Иаидо. Кендо се развива масово в клубовете , докато Иаидо е за по-високите прослойки в обществото и най-вече за хората които са преминали през стандартното Кендо или Кенджутсу ( зависи от насочеността на човека и неговата принадлежност ). Не е вярно,да не кажа,че е абсолютна глупост.Кендо Йаидо и Джодо са 3 различни БИ,които се развиват и разпространяват от Международната кендо федерация.Затова не може да се говори за малки братчета,високи прослоики,хора минали през "стандартно" кендо и кенджуцу!Йаидо е изкуство за бързо вадене на меча и посичане на противника. Може да се практикува от всеки,дори да не е минал през кендо или дори да не е от "високите прослойки".Естествено ако искаш да го практикуваш с някоя хубава катана ще ти трябват доста пари,но и обикновен бокен или йайто вършат чудесна работа.А и определено това,което виждате по филмите не е Йаидо-може само в някои случаи да е близко до него.В Йаидо се практикуват само "кати" срещу въображаем противник,демек няма никакъв реален двубой или сблъсък с противник. Ако някой има въпроси относно кендо-да пита,каквото мога ще отговоря.Ще преглеждам темата от време на време.Поздрави но в духа на "ДО" бойните изкуства би трябвало да има неща свързанис духовното израстване , а не само налагане Но доколкото ми е известно - налагането е приоритетно в кендо ... Така е-всички БИ според мен(а и не само според мен) са свързани с оформянето на човешкия характер,да го наречем и духовно израстване.Но как според теб става това израстване???Не става с четене на книжки за история,не става с гледане на филмчета,не става с четене на статии и тн...Начина е само един-МНОГО НА БРОЙ ТЕЖКИ И ИЗМОРИТЕЛНИ ТРЕНИРОВКИ!Или казано с по-просташки израз-маане му е майката И наистина в кендо се набляга на това-усилено трениране,наречете го "налагане",аз нямам против . Сърцевина на Кендо е в това да "извървиш" ДО или "пътя" но за да достигнеш до ДО "пътя" е необходимо да владееш "джуцу" (техниката). В този смисъл шияй (кендо мача) е всъщност демонстрация на дйуцу а не ДО, но джуцу е необходимата крачка за да бъде разбран истинският "път" на Кендо. Това е от една статия на Иное Йошьихико Ханшьи 8 дан,много голям майстор по кендо.Надявам се,че дава светлина по въпроса Поздрави! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotio losho Posted June 21, 2007 Share Posted June 21, 2007 Nihon kendo kata Ето един добър запис на Нихон Кендо Ката за тези,които мислят,че кендо е само "млатене с прички по главите" 9 dan Keiko Taka играе един от малкото останали живи носители на 9 дан в кендо Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonic Posted August 1, 2007 Author Share Posted August 1, 2007 "kotio losho" прекрасно написано. радвам се че си го написал със страст. А иайдо може да се види в по-първите филми за "зато ичи" и в някои от днешните филми за самураи. Въпреки че в момента в които иайдо се пректикува срещо уопнент вече не е иайдо в смисъла заложен при създаването му. Отново казвам че се радвам за добрия отговор. Относно катаните за практика - начално трениращите са с бокен, на един малко покъсен етап се минава към иайто, и след това по осмотрение на сенсей се тренира с шинкен ( остър меч ). От опит казвам на започващите - да не си дават зор и да се хвърлят директно на тренировки с шинкен. Защото голямата власт носи големи отговорности, а острият меч не е най-добрата играчка за запълване на свободното ви време. В това отношение ви препоръчвам Иайто - в Несебър бех преди 2 дена и просто си останах изумен - в стария Несебър просто има залежи на Иайто - да въоръжат 1000 самурая ... И цени народни - 10 - 40 лв ... като тия от 40 лв са си точни копия на обредни катани от най-високите прослойки - просто да се чудиш да тренираш ли с него , или да го гледаш ( предполагам няма да издържат директен сблъсък с нещо твърдо, но за тренировка стават идеално ) Много красиви шинкатани има и в Пловдив - на доста забутано място - Корейски са , но режат като бръсначи - по 100 лв. ( аз си купих от тях ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotio losho Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 Остави филмите-там има много неща,взаимствани от кендо,яйдо,бато до,кенджуцу и тн.,но иначе си е чиста хореография-няма някое от тези изкуства в чист вид,но това си е нормално все пак-нали е на филм И не е страст ве,майна...ама това за прослойките на обществото ме уби(нищо лично и не съм се засегнал,но просто не е вярно).А ти тия неща с духовното осъвършенстване май са малко криворазбрани в България-едва ли не хората очакват,че като влязат в залата и просто ей така започват да си се осъвършенстват от въздуха в нея,щото той е вълшебен Трениране,трениране и пак трениране...после още трениране...иначе няма да стане нищо.Ако някой ви казва,че трябва да има и специални тренировки за "духовно осъвършенстване" ... аве много приятели,които тренират различни БИ имам,ама за такива тренировки не съм чул(това за "налагането по главите" и др.такива) Яйдо май още няма в Пловдив,поне от официална организация,но отворени семинари се провеждат няколко пъти г годината в София,така,1е желаещите ще има от каде да се докоснат до яйдо,което тепърва ще се развива в България. Поздрави и дерзайте Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonic Posted August 3, 2007 Author Share Posted August 3, 2007 kotio losho Духовното просветление е в същината на "До" бойните изкуства. Колкто и да не ми се ще да го кажа - ако не сте осетили промяна в мисловната ви дейност при занимание с "До" бойно изкуство , то значи или вие не ходите на тренировки , или сенсей не си върши работата, или сте само тялом на тренировки. В "До" изкуствата влизат - Иайдо, Айкидо, Будо ( Кендо ми е малко трудно вече да го присъединя, поради причината че е отдаван е кривнало от традицията на изкуство и е поело по пътя на спорта ) неща , в които Шинтоизма е пряко залегнал - просто без тях няма изкуство, няма естетика, към която се стремят "До" изкуствата. Хубаво е децата да видят и другата светлина на БИ - не само да се чудят как да се "махтарят" в стил - лев, десен, прав и т.н. Не се ли усети духа на самурая - нищо не сте разбрали от преподаваното ви... Относно прослойките и тренировките им. Може да научиш нещо ако прочетеш книгата "Иайдо" - там са разграничени доста неща и са конкретизирани други - просто уникално. А наистина бедните селяни са тренирали изкуства директно свързани с пътя на борабта "Джутсу" без да навлизат в дебрите на духовното. Обикновенно най-прославените майстори бързо са влизари в окръжението на богати и знатни родове, където са се разгръщали и постепенно потапяли и смесвали в духовно направление. Факт е че всички големи майстори на "До" изкуства са Шинтоисти - няма начин да се избяга просто , ако си поел по пътя на естетиката - нещо фундаментално за Шинто. - Прочети "Будо" и "Книга за 5те стъпала" и рабери Приятелите ти , които тренират БИ - явно или тренират нещо спортно - като Карате, Кикбокс, Кънки , Ски , и други олимпииски дисциплини, или просто тренират само блъскане , което могат да си го правят и в гаража На мен ми е страст просто, незма за тебе. Явно си просто спортно настроен, а не търсиш нещо различно. Все пак е голяма грешка да се търси в БИ само начина да пречукаш някого. П.С. - Иайдо наистина няма в Пловдив, затова си пердаша сам - по записи и по спомени от София ..., но не е правилно .. .ама кво да се прави - желанието наделява П.С. - Щом те е разбило това за "прослойките" - може съвсем спокойно да разгедаш откъде идва, и накуде отива катаната, как и къде се използва/ла, кои, и как я е показвал, кога я е показвал, защо има различни дължини , и широчини, защо има различни надписи и окраски по различните катани. Наистина имаш да наваксваш много за япония , ако искаш да разбереш скрития смисъл във всяко нещо, но Google.com ще ти е вярен помощник. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotio losho Posted August 3, 2007 Share Posted August 3, 2007 Оф,подобни "диалози" съм водил и преди и са ми малко неприятни честно казано...за мен остава голямата разлика между хората,които тренират нещо и хората,които говорят(пишат) или четат за него в GOOGLE.COM. Не е целта да се покажем кой колко повече е чел от другия,а да научим нещо ново,затова имам и един въпрос-говориш за това 'Духовно просветление"...кажи ми как се постига то,ако не с тренировки?Във всички бойни изкуства само с тренировка се постига каквото и да е. пс:И щом ми прадлагаш Го Рин Но Шо ще те питам нещо-кое казва Мусаши,че е най-важно???Ако познаеш ще те запозная с един японец,който владее яйдо(ще идва в Пловдив през септември и октомври за по 1 уикенд).Искаш ли да ти помогна?Преброй на колко места в книгата пише "Трябва непрестанно да тренираш...", "трябва непрекъснато да се упражняваш..." и други нена със същата насоченост?А и още в увода самият той пише,че е тренирал ден и нощ много години...ама кой да обърне внимание на тези неща? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotio losho Posted August 4, 2007 Share Posted August 4, 2007 Купа "БАЛКАН",Шумен,септември 2007 Между 7-ми и 9-ти септември в град Шумен ще се проведе открито състезание и семинар по кендо – “Купа Балкан”. Събитието се организира от кендо клуб Шумен и БФ Кендо с финансовата подкрепа на местната община. В събитието ще вземат участие представителни отбори от Турция, Гърция, Македония и Румъния. Тренировките и състезанието ще се проведат в спортна зала “Младост”. Програмата е следната: Инструктори: Шиничи Ишикубо(5-дан, Румънска кендо федерация) Кейсей Такашима(5-дан, Турска кендо асоциация) Атсуши Такита(5-дан, Румънска кендо федерация) Александър Арабаджийски(5-дан, БФ Кендо) Юхи Наказава(4-дан БФ Кендо) Георги Нешев(4-дан, БФ Кендо) Петък 7-ми септември: 12:00 – 14:00 Настаняване 14:30 – 17:00 Тренировка 17:30 – 18:30 – Техническа конфернция, жребий 17:30 -19:00 - Проверка на шинай 20:00 – Балканско парти Събота, 8-ми септември: 08:00 - 08:30 - Закуска 08:00 - 09:00 - Проверка на шинай 09:00 - Церемония по откриване 09:00 - 13:00 - Индивидуален шампионат, награждаване 13:00 - 14:30 - Почивка, обяд 14:30 - 17:00 - Тренировка 17:00 - 18:00 - Свободно джигейко 19:00 - 20:00 - Вечеря Неделя, 9-ти септември: 08:00 - 08:30 - Закуска 08:00 - 09:00 - Проверка на шинай 09:00 - 13:00 - Отборно първенство 12:00 - 15:00 - Обяд 14:15 - Финали 15:30 - Церемония по закриване 15:45 - 16:15 - Свободно джигейко Събитието ще е изключително интересно,защото отвен японските сенсеи от висок ранг най-вероятно държавите-участнички ще дойдат с националните си отбори.България ще участва с 2 отбора: Отбор на България 1.Еленко Тодоров 2.Любомир Сагаев 3.Методи Методиев 4.Мартин Демерджиев 5.Валентин Тенев (това е разширен състав на националноя отбор,защото състезанието е за хора до 3 дан,а А.Арабаджийски и Г.Нешев имат съответно 5 и 4 дан и ще бъдат инструктори в семинара и съдии на състезанието.Ще е добра контрола за националния отбор) Отбор на " Шумен " 1.Недялко Овчаров 2.Петър Петров 3.Петър Станков 4.Мариян Тодоров 5.Веселина Тодорова Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotio losho Posted August 18, 2007 Share Posted August 18, 2007 www.balkan.kendo-bg.com Това е официалния сайт на състезанието. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotio losho Posted October 10, 2007 Share Posted October 10, 2007 На 3-ти и 4-ти ноември,2007,в Пловдив ще се проведе състезание за" Купа на България" по кендо. Домакин и организатор на това събитие тази година ще бъде Спортен Клуб "Кендо-Пловдив" ,със съдействието на Българска Федерация по Кендо. Срещите ще се състоят в спортна зала "Строител". Състезателите ще бъдат разпределени в следните категории: Индивидуално - Деца до 15 г. Индивидуално - Младежи/девойки 16-18 г. Индивидуално - Мъже/жени над 18 г. Отборно - Мъже/жени над 16 г. Програмата е следната: 3-ти ноември 2007 10:00 – 11:00 - Кендо лекция 11:00 – 12:30 - Изпит за кю степени 12:30 – 13:30 – Настаняване, почивка, шинай контрол 14:00 – Начало индивидуален шампионат 17:00 – Награждаване Свободно джигейко 4-ти ноември 2007 9:00 – Шинай контрол 9:30 – Начало отборен шампионат 13:00 - Награждаване Свободно джигейко *Часовете в програмата подлежат на промяна след окончателното приемане на всички заявки. Вход свободен Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotio losho Posted October 29, 2007 Share Posted October 29, 2007 Ето окончателната програма за провеждането на Купа на България 2007,Пловдив: Събота,3-ти ноември: От 10 до 10.30-Проверка на шинайте. 10.30-начало на индивидуалния шампионат за деца(до 15 години) 11.30-начало на индивидуалния шампионат за младежи/девойки(16-18 години) 13.00-церемония по Официалното откриване на шампионата(различна е от часа на началото на състезанието,но тогава се очаква да дойдат официалните гости) 13.30-начало на индивидуалния шампионат за мъже/жени(над 18 години) 17.30-церемония по награждаване 18.00-свободно джигейко Неделя,4-ти ноември: От 9.00 до 9.30-Проверка на шинайте. 9.30-начало на отборния шампионат. 12.30-награждаване и церемония по закриване на шампионата. 13.00-начало на изпита за кю степени. В състезанието ще вземат участие кендисти от Пловдив,София,Варна,Бургас,Шумен и Ямбол.Главен съдия на турнира ще е Сенсей Йюхи Наказава,4 дан кендо,доброволец на JICA/JOCV в България с мандат 2 години.Завършил е най-престижния кендо университет в Япония-"Кокушикан"(Токйо).По време на престоя си тук той посещава клубовете в страната и преподава кендо,участва в избора и подготовката на националния отбор за участия на Европейски и Световни първенства и по всякакъв друг начин помага за развитието на кендо в България. Очаква се състезанието за нъже/жени над 18г да е доста оспорвано,защото е последната контрола за определяне на състава на националния отбор за участие на Европейското първенство през месец Май 2008г във Финландия и всеки ще се стреми да покаже най-доброто на което е способен.Надявам се да видим красиви двубой и добро кендо.Желаещите да заповядат,входа е всободен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.