Izo Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 Кой от двата формата е с по-голямо качество?Имам предвид *.wma като е с по-малък размер това за сметка на качеството ли е или не? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discman Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 mp3 е с по-доброто качество Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izo Posted May 12, 2006 Author Share Posted May 12, 2006 Аз пък сега конвертирах една mp3-ка на wma и от 3.41mb(mp3) стана на 3.43mb(wma).Защо така?Аз мислех,че ще стане много по-малко.Но,ако е така wma няма ли да е с по-голямо качество? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discman Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 конвертирай в ogg, струва ми се че свири по-добре от mp3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izo Posted May 12, 2006 Author Share Posted May 12, 2006 Абе да си кажа какъв ми е проблема: Искам да си направя качетво на музиката в колата.На CD-to пише,че чете MP3 и WMA.Аз ще си направя песните на 320 kbps,но кой от двата формата да избера? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discman Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 твърдо mp3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goonie Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 Има и мп3 с отвратително качество. Буквичките не ви дават гаранция за това. Така че - за всяка песен се преценява отделно, няма общ критерий Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 Има и мп3 с отвратително качество. Буквичките не ви дават гаранция за това. Така че - за всяка песен се преценява отделно, няма общ критерий Не е от буквичките, колежке фактора bitrate е определящ. WMA SUCKS ... не искам да го виждам тоя формат. MP3 става горе долу.. но задължително над 192 kbps и най добре... 256 VBR - запазва се по-добре динамиката на звука с VBR-а... Ако искате качество - ориентирайте се към FLAC Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goonie Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 фактора bitrate е определящ. Като каза битрейт -не ми е ясно точно какво е това и какво е значението му. Би ли могъл да обясниш по-простичко като за мен Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 Като каза битрейт -не ми е ясно точно какво е това и какво е значението му. Би ли могъл да обясниш по-простичко като за мен Когато решиш да намаляш големината на оригиналната песен, преобразувайки я в МР3 (или др. компресиран формат за слушане на музика) трябва да зададеш на колко kbit-a да стане крайния резултат. Ей тия kbit-a ти правят битрейта. Ако търсиш повече бройки на единица място слагаш 128 kbita. Ако търсиш по-добро качество - 160...192...224....колкото повече нарастват тези цифрички, толкова по-добро е качеството на МР3-ките, които ще се получат. Ако търсиш качество почти като оригинала - използваш 256 или 320 (първото компресира 5:1, второто - 4:1 спрямо оригинала). Ако си аудио маниак - търсиш lossless конвертор - APE или FLAC например, които не намалят много големината, но запазват 1:1 качеството на оригинала. Освен това не мисли, че ако някой е взел една МП3-ка, компресирана лошо (с неподходящ кодек или с нисък битрейт), изпекъл я е на диск, после ти си взел(а) този диск и си свалил въпросната песен....и тя си звучи пак толкова скапано и решиш да я направиш на 320 - нищо няма да се промени....пак ще си свири толкоз зле. Друго нещо да питаш? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goonie Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 Когато решиш да намаляш големината на оригиналната песен, преобразувайки я в МР3 (или др. компресиран формат за слушане на музика) трябва да зададеш на колко kbit-a да стане крайния резултат. Ей тия kbit-a ти правят битрейта. Ако търсиш повече бройки на единица място слагаш 128 kbita. Ако търсиш по-добро качество - 160...192...224....колкото повече нарастват тези цифрички, толкова по-добро е качеството на МР3-ките, които ще се получат. Ако търсиш качество почти като оригинала - използваш 256 или 320 (първото компресира 5:1, второто - 4:1 спрямо оригинала). Ако си аудио маниак - търсиш lossless конвертор - APE или FLAC например, които не намалят много големината, но запазват 1:1 качеството на оригинала. Освен това не мисли, че ако някой е взел една МП3-ка, компресирана лошо (с неподходящ кодек или с нисък битрейт), изпекъл я е на диск, после ти си взел(а) този диск и си свалил въпросната песен....и тя си звучи пак толкова скапано и решиш да я направиш на 320 - нищо няма да се промени....пак ще си свири толкоз зле. Друго нещо да питаш? Друго няма, благодаря за изчерпателния отговор Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoStel_1912 Posted May 13, 2006 Share Posted May 13, 2006 mp3 е с по-добро качество,но заема по голямо място Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.