Midex Posted May 10, 2006 Share Posted May 10, 2006 Извинявам се, че не се сещам как да го формулирам още в заглавието, а и ако модераторите преценят, че темата е на неподходящото място - да я местят, трият, да ми сложат %...каквото решат...няма да се сърдя, защото наистина не знам къде да я сложа освен в "Нестандартни въпроси", където няма да получа отговор, защото там се пита къде какво се продава и др. подобни....съзнавам, че съм в някакво нарушение... Та на въпроса - сменил съм няколко компютъра за 10-тина години и още отначалото ме е мъчил следния въпрос (проблем). Конкретен пример: Имаме да речем страница (може да на IE, може да е на Notepad или всичко подобно дето се сетите...без значение, защото реакцията навсякъде е еднаква), която вдясно има лента за придвижване на въпросната страница нагоре-надолу (тъй като е по-голяма за да се изобрази цялата на един екран). Мога да я придвижа със стрелките (или Page up/down), мога да я придвижа с колелцето на мишката, а мога да я придвижа като задържа левия бутон върху лентата и я придърпам надолу. Точно за последния начин иде реч...Като задържа левия бутон върху лентата и движа мишката вертикално надолу всичко е ОК докато се стигне най-долу. Обаче сега...без да отпускам левия бутон придвижвам мишката в посока наляво и лентата автоматически се качва в изходното положение - честа ситуация, в която всеки попада поне 20 пъти на ден, но я игнорира като даденост, а и има достатъчно други алтернативи за придвижване на страницата. Възможно ли е да има някакво утилити дето може да настройва толеранса (свободната зона) на мишката в посока различна от вертикала (в конкретния случай) или дори някаква промяна в регистрите, вършеща същата работа или напълно премахваща "вредния" ефект на различната посока.... Това е....много просто като действие....доста сложно за обяснение...дано ме разбрахте, че и в Google не се сетих за ключови думи... Btw, става дума за Win98SE, но и за XP работата е същата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted May 10, 2006 Share Posted May 10, 2006 Midex, Това ми е до болка познат проблем и ти сега ме нави да търся и аз повече подробности по ... не бих казал проблем, това явно е така замислено поначало, .. бих казал ефект. В интерес на истината имам няколко програми, при които това не се проявява, т.е. в тях ако ще и до крайно ляво да преместя мишката, не се наблюдава връщане в изходно положение, което иначе става някъде след около 150 пиксела отстояние от скролбара. Оттук моя извод е , че това е ефект на вградените контроли на Windows за скролбар (сега не се сещам коя системна библиотека ги държеше), а въпросните програми използват свои контроли за това, независими от Windows-ките и затова при тях няма ефекта. Ще потърся. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted May 10, 2006 Author Share Posted May 10, 2006 Midex, Това ми е до болка познат проблем и ти сега ме нави да търся и аз повече подробности по ... не бих казал проблем, това явно е така замислено поначало, .. бих казал ефект.В интерес на истината имам няколко програми, при които това не се проявява, т.е. в тях ако ще и до крайно ляво да преместя мишката, не се наблюдава връщане в изходно положение, което иначе става някъде след около 150 пиксела отстояние от скролбара. Оттук моя извод е , че това е ефект на вградените контроли на Windows за скролбар (сега не се сещам коя системна библиотека ги държеше), а въпросните програми използват свои контроли за това, независими от Windows-ките и затова при тях няма ефекта. Ще потърся. Абе ти ако можеш да потърсиш контрола на бозата, щото тия програми със сигурност нямa да ми свършат работа...ще са я графични, я текстови или каквото и ще да е... Кофтито е, че за подобен род неща, повечето програми явно се опират до този способ на работа на windows, без значение дали става дума за движение на мишката вляво от вертикалната лента или нагоре от долната хоризонтална лента....ефектът е еднакъв... Колко хубаво си беше едно време когато програмките бяха мънички и не искаха инсталация и всяка си вървеше с всичко необходимо за работата й....после като се разрастнаха и почнаха да ползват общите библиотеки на бозата....и по-лошо стана, че някои не само ползваха, а и си ги променяха по тяхно усмотрение и от тогава бозата започна да увисва след поредната инсталация на някой неидентифициран продукт. Не че това има пряка връзка с това дето питам, понеже според мен проблемът би се решил по-скоро в регистъра, отколкото в някой dll...но тъй като вече съм се убедил - светът е голям, народът - много и със сигурност някой преди мен е потърсил решение на този проблем...Дори и статия за четене да ми дадете пак ще съм доволен - просто не се сещам какво да пиша в google, че да го намеря... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted May 17, 2006 Share Posted May 17, 2006 Като видях тази тема и проблемчето със scrollbar-а почна да ме дразни ! Започнах да търся , но нито в регистрите открих нещо , нито в google ! Ако искаш потърси в google за Autoscroll options или scrollbar options ... controll нещо такова ! Ако някой намери нещо да пише ! Късмет ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted May 17, 2006 Share Posted May 17, 2006 Като се замисля, това има смисъл, за да ви утеша малко, ето какво мисля аз. Имаме дълъг документ, да речем 3 екрана. Хващаме скрола и движим надолу, обаче като стигнем долу, или някъде където и да е, решаваме, че се отказваме от това и искаме да се върнем в изходно положение, където сме били преди да хванем скрола за рогата. Вече е ясно - местим мишката настрани и отпускаме, при което става точно това. Аз лично даже така по- ми харесва отколкото ако нямах възможност да се откажа от действието.. Това е подобно на ефектите които подсъзнателно постоянно използвате в Windows, например натискате Alt+Tab за превключване на програми, но преди да отпуснете Алт-а, натискате Esc, с което се отказвате от започнатото, или пък натискате с мишката даден бутон където и да е, но преди да отпуснете мишката (при което би се задействал бутона) премествате курсора извън него, след което отпускайки мишката, не се изпълнява нищо (същото и с трите системни бутона на всеки Windows прозорец горе вдясно) - доста често използвано от мен например и много полезно. Аз се отказвам да търся, и аз не се сещам как да го търся, лично аз мисля, че така е по-добре, макар и да е възможно да има начин да се промени. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_anton Posted May 17, 2006 Share Posted May 17, 2006 vsu6tnost se vru6ta ne nai-gore a na mqstoto na koeto si cuknal leviq buton i si go zadurjal spored men e napraveno kato udobstvo koeto nikoi ne izpolzva ak4uali Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dido`87 Posted May 17, 2006 Share Posted May 17, 2006 Ооо, да. Това е един от "любимите" ми скрити плюсове на Windows GUI-то Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted May 17, 2006 Share Posted May 17, 2006 От тази гледна точка даже е добре (като цъкнеш някъде то ти набелязва мястото и после те връща на него) , но като забравя да цъкна (и като негледам) много се дразня като ме върне в "началото" ! Ако искаш още да го премахнеш това , потърси нещо от сорта "да спре да набелязва място" или "някак си да се изключи функцията , да връща на набелязаното място" хмз ... ! Не знам как да го кажа (както Midex каза ... просто , но трудно за обяснение... надявам се , че ми схванахте мисълта ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.