Dido`87 Posted April 16, 2006 Share Posted April 16, 2006 Здрасти. Свалих си наскоро Debian от следния URL. (Дано да е било това което трябва). xxxxx.xx.xx:8085/*OS/Linux/Debian.30r2/debian-30r2-i386-binary-1.NONUS.iso Значи интересува ме как да го инсталирам. Първо ще го запиша на CD, разбира се.. но после? И айде поне тоя път без отговори на типа "Зарежи го тоя дебиан и сложи slackware"... Благодаря. Link to comment Share on other sites More sharing options...
savamane Posted April 16, 2006 Share Posted April 16, 2006 Просто слагаш диска в оптичното у-во, от БИОС казваш на буутне от CDROM и voila...Инсталатора ще се стратира и ти само трябва да следваш инструкциите.от всички дистрота, които съм инсталирал, тази се сетъпва най-лесно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dido`87 Posted April 16, 2006 Author Share Posted April 16, 2006 Опа... не знаех че ще се сблъскам с дружелюбния не-графичен интерфейс... Май ще пробвам с феодора Link to comment Share on other sites More sharing options...
Белов Posted April 17, 2006 Share Posted April 17, 2006 Опа... не знаех че ще се сблъскам с дружелюбния не-графичен интерфейс... Май ще пробвам с феодора Дидо, брат ми там според теб как е ? Мисля че няма голяма разлика Link to comment Share on other sites More sharing options...
biolander Posted April 17, 2006 Share Posted April 17, 2006 Аз пък си мисля че има доста голяма разлика, макар че както savamane каза, инсталирането не е проблем и при дебиана. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted April 18, 2006 Share Posted April 18, 2006 имам един въпрос, който може да ви се стори глуповат, но досега не съм виждал линукс и съм доста невеж. може ли на компютъра ми да има уиндоус и линукс и да си избирам кое да се стартира или трябва да е само едно от 2те? и ако може да ми кажете някаква дистрибуция като за абсолютен новобранец Link to comment Share on other sites More sharing options...
biolander Posted April 18, 2006 Share Posted April 18, 2006 В това няма никакъв проблем, на моят компютър, а предполагам и на повечето съфорумци има и уиндоус и линукс. Предлагам ти Убунту . Инсталацията е елементарна, макар и да не е графична. Има и супер много документация - ръководство за начинаещи, wiki с мноогооо теми, форум с отзивчиви хора, изобщо пълен кеф. Има и много софтуер, а инсталацията с инструмента му Synaptic става е две цъкания на мишката. Защо не пробваш и някое livecd. Убунту има и такова. Така ще можеш да го разгледаш предварително, без да инсталираш нищо на харда. Предполагам, че колегите от форума ще ти дадат и други идеи - mepis, fedora, suse, mandriva... - всички те са страхотни за начинаещи. На мен лично най ми допадна Убунту, като с това си мнение не искам да ангажирам никого. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted April 18, 2006 Share Posted April 18, 2006 благодаря за бързия отговор. след четене до 4 часа сутринта реших да пробвам knoppix понеже е livecd и разбрах, че има начин ако ми хареса от него да се инсталира debian, който обаче бил доста труден за начинаещи и още един въпрос ако инсталирам този убунту на дяла където е уиндоуса ли трябва да е или на отделен едит: и някакви идей как да подкарам тоя knoppix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shade Posted April 18, 2006 Share Posted April 18, 2006 Трябва да си направиш отделен дял за ОС-а и един за swap. Knoppix се подкарва просто като ти е нагласен CD-ROM-a за boot device преди харда, на който има ОС. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted April 18, 2006 Share Posted April 18, 2006 Трябва да си направиш отделен дял за ОС-а и един за swap.Knoppix се подкарва просто като ти е нагласен CD-ROM-a за boot device преди харда, на който има ОС. ами в момента харда ми е разделен на 3 дяла: C - 20gb, D-50gb, E-50gb. мога ли да си инстална убунту-то на D и Е като C си остане с windows. а и забравих да кажа, че машинката не ми е от най-бързите и да не е много тежка тази дистрибуция - celeron 900mhz, 256mb ram. :пп кое от всичките тея трябва да сваля http://ie.releases.ubuntu.com/ubuntu-releases/5.10/ предполагам, че ще е това ubuntu-5.10-install-i386.iso ама да не зема да объркам нещо pusnah knoppix-a obache vsichko e na nemski i ne moga da razbera ot kude da si smenq ezika, ako izobshto moje. nqkoi moje li da obqsni tochno ot kude se smenq Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeSo Posted April 18, 2006 Share Posted April 18, 2006 Трябва да си направиш отделен дял за ОС-а и един за swap.Knoppix се подкарва просто като ти е нагласен CD-ROM-a за boot device преди харда, на който има ОС. А значи аз имам два дяла, C(където е уиндоуса) и Д където няма нищо, линукса в Д ли да го инсталирам? И ако някой може да ми обясни като на идиот какво точно да правя Link to comment Share on other sites More sharing options...
biolander Posted April 18, 2006 Share Posted April 18, 2006 Трябва да си направиш отделен дял за ОС-а и един за swap.Knoppix се подкарва просто като ти е нагласен CD-ROM-a за boot device преди харда, на който има ОС. Shade ви го е написал..... И защо по дяволите винаги искате всичко смляно и предъвкано. "като на идиот" - нали не сте такива. Седнете, поровете се малко, прецакайте нещата един-два пъти. Така ще научите много повече неща, отколкото ако някой ви обясни стъпка по стъпка всичко. Инсталацията на горните дистрибуции е в пъти по лесна отколкото на произволен уиндоус. Пък и къде тръпката, ако всичко ви е предварително смляно. Простете ми за поучителния тон..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
savamane Posted April 18, 2006 Share Posted April 18, 2006 Има го всичко написано като за идиоти в страниците на дистротата.Ако държите да защитите титлите си на такива, може да вкарата по 1 пост с култовото "ползвах гугъл, но нищо не намерих".Тогава не само ще обясня, но може и направо да дойда до вас да инсталирам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted April 18, 2006 Share Posted April 18, 2006 казаха хората, които са се родили научени... мерси за помощта все пак Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dido`87 Posted April 18, 2006 Author Share Posted April 18, 2006 Абе хора имам тъп въпрос. Преди години реших че искам да имам линукс и си сложих най-модерното за тогава - RedHat 7. И разбира се тотално се обърках и го изтрих на втората минута. Сега пак искам ама гледам че няма редхат вече. Има на сайта им някъв Enterprise Linux и Feodora... Кое е като стария redhat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
savamane Posted April 18, 2006 Share Posted April 18, 2006 Не съм се родил научен, но не чакам друг да ми свърши работата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted April 18, 2006 Share Posted April 18, 2006 Не съм се родил научен, но не чакам друг да ми свърши работата. задавам глупави въпроси, но не правя глупави гхрешки като не искаш да помогнеш просто недей пиши -толкова е просто Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shade Posted April 19, 2006 Share Posted April 19, 2006 http://www.tldp.org/HOWTO/Partition/ Много ми беше трудно да влезна в google.com/linux и да напиша "partition"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
savamane Posted April 20, 2006 Share Posted April 20, 2006 задавам глупави въпроси, но не правя глупави гхрешки като не искаш да помогнеш просто недей пиши -толкова е просто Много сте ми интересни, чесно!Питате, за нещо, дава ви се насока, недоволствате.Както ти казах - не съм се родул научен, но не ме мързи.Смляно знание и опит няма кой да ти налее в главата през форум така, че следвай насоките и се самообразовай. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FalleN_213 Posted April 21, 2006 Share Posted April 21, 2006 Някой ако иска ще му подаря едно Убунту.Бях си поръчал и ми пратиха 5 сега ми останаха 2 едно за мен и едно за някой ако иска.Който иска да прати един ПМ да се разберем къде да дойде да му го подаря. П.С: Като за Великден Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted April 25, 2006 Share Posted April 25, 2006 www.linux-bg.org мисля , че е добре да се погледне тук ! Предполагам , че да се поразровите из сайта няма да ви е проблем ( за начинайщите) На мен лично много ми помогна ! Ubuntu Guide BG Тук има инфо как да си инсталираш повечето програми , драйвъри и др. ! Slack10.hit.bg А тук има малко инфо за инсталация на Slackware и др. полезно инфо , което пак е направено за начинайщи (такива като мен ) ! И Linux-book.hit.bg ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dido`87 Posted April 27, 2006 Author Share Posted April 27, 2006 Моля за още 1 съвет! Имам компютър с процесор AMD64 Sempron 3000+. 64-битовата федора ли да си сложа или 32-битовата? На 64-битовата ще ми вървят ли всички 32-битови приложения както трябва да си вървят по принцип? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlado Posted April 28, 2006 Share Posted April 28, 2006 Мога да ив кажа само едно :задавайте си глупави въпроси колкото си желаете .без да съм начинаещ задавам винаги от глупави по глупави въпроси, щото ме мързи да чета( и може би съм си глупав). А сега сериозно за съвсем начинаеш е доста лесно да со сложи : Мандрива , Сузе ,Федора (най лесни са те ) Дебиян [тука влизат и всичкo производно и Кнопикс включително, макaр да е с графичен инсталлер ] и каквото си пожелаете ... другите от типа нa Джентуу ,Слакуеър и т.н. не съм ги пробвал (при Джентуу не ми се компилира 3 дена, че и отгоре при моя бавен компютър) . А тва с разделянето нa диска е много лесно има си Кю-партед или друга програма и по време на иснталация тя ви казва да си заделите място за линукса (аз съм му отпуснал само 5 гб). Правите си един дял от да кажем - в моя случай 5гб, като задавате да е ReiserFS(файлова система) и един дето да е 500 мб някаде като му давате да е линукс SWAP файл и тва е . Предполагам че на федора ще и се хареса пове4е основния дял да е на EXT3 файлова система, щото съм чел някаде, че Ред хет бая пари са вложили в разработката и . Линукс и Виндовс си съжителства супер добре на един Комп . Aко ви е страх сложете си Lинукса на другo ФИЗИЧЕСКO(в смисал не Партишън!) ХДД(тука вече е малко ... по-трудно или поне при мен беше) Link to comment Share on other sites More sharing options...
savamane Posted April 28, 2006 Share Posted April 28, 2006 Моля за още 1 съвет! Имам компютър с процесор AMD64 Sempron 3000+. 64-битовата федора ли да си сложа или 32-битовата? На 64-битовата ще ми вървят ли всички 32-битови приложения както трябва да си вървят по принцип? Можеш да си сложиш 64 битовата версия, тя е създадена за 64 битова архитектура.32 битовите приложения ще вървят само на 32 битовата версия.Разлики в кода - какво да ги правиш.... ( и може би съм си глупав). Не знам дали си глупав, но определено пишеш неграмотно.Това прави постовете ти по-трудни за четене. ... ReiserFS(файлова система) .... Предполагам че на федора ще и се хареса пове4е основния дял да е на EXT3 файлова система, щото съм чел някаде, че Ред хет бая пари са вложили в разработката и . Файловата система си е файлова система.Може да се сложи всякаква, стига ОС да я подържа.Въпрос на предпочитание(в повечето случаи субективно). ReiserFS и XFS са сравнително нови файлови сисеми.Първата се води изключително бърза при работа с малки файлове, а фтората набира фенове лагодарение на "агресивното си кеширане".За протокола - аз ползвам XFS. (тука вече е малко ... по-трудно или поне при мен беше) Няма разлика, поне при тези дострота, които съм инсталирал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlado Posted May 4, 2006 Share Posted May 4, 2006 Няма разлика, поне при тези дострота, които съм инсталирал. значи сузето а мисля и други съм пробвал не искаха да форматират на слейв харддиск файлова система нито реизер нито екст 2? та се наложи с една програма (мноо е готина - Акронис Диск дайректор) да си разделя харда под виндовс и тогава веча иснатлацията захапа Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.