Jump to content
BulForum.com

Думите и тяхното значение

LadyBlue

Recommended Posts

Имаме съвсем малък спор ..то не и спор де

Става въпрос за думите "Любов" и "Обич" и за тяхното значение и затова защо казваме "обичам те" и в двата случая ако , те имат различен смисъл.Моят познат твърди ,че е защото няма разлика между тях. Аз мисля ,че има разлика ...искам да се сетя и за други такива думи , които се употребяват - една дума ,която се използва за различни неща или различни отношения както е при "обичам те" .

а да сте спорили защо НЕ казваме "обичам те"

Толкова много думи има...

Празни думи, пълни думи, тежки думи, просто думи,

сложни думи, верни думи, бегли думи, луди думи,

черни думи, дупки думи, топли думи, хладни думи,

чужди думи, свои думи, бледи думи, сродни думи,

сладки думи, блудни думи, мръсни думи, чисти думи,

свежи думи, древни думи, лоши думи, леки думи,

шумни думи, неми думи, бели думи, редки думи...

Думи за други думи.

Загубих се...

Преравям ги отново... и отново... и отново...

Оглеждам ги, опипвам ги и ги разделям

на купчинки според вида и естеството.

Подбирам ги, премервам ги, претеглям.

Отхвърлям ги и пак и пак и пак, отново...

Ни една от тях не казва

това което искам да ти кажа.

Трябва нов език.

Да е само твой и само мой.

Не опипван, не предъвкван,

не докоснат, неговорен,

не износен и неговорим.

Чист.

С него бих могъл да кажа

колко много всъщност те обичам

без да прозвучи банално

вече чуто, малко чуждо, малко бледо

изхабено прозаично тривиално...

Не се сърди, че не говоря.

гамаренце :)

Ами преди години хората са си казвали вместо "обичам те" "любя те". Даже си спомням, че в един родопски диалект използваха и "галим те". Просто развитието на езика е отхвърлило "любя те". Сега може би това словосъчетание се използва за консумацията на самата любов.

Думи и словъчетания като тези с лопата да ги ринеш. Отвори един тълковен речник и виж за какво става въпрос. :)

Разликата между любов и обичам те - Обичам те е изразява любовта, Обичам те е действие - какво прави - обича те. А любов не е действие ( българския не ми е силната страна такаче немога да обясня какво е Любов но ... ) та според мен това е разликата между думите ;)

Разликата между любов и обичам те - Обичам те е изразява любовта, Обичам те е действие - какво прави - обича те. А любов не е действие ( българския не ми е силната страна такаче немога да обясня какво е Любов но ... ) та според мен това е разликата между думите ;)

.........и все пак не говорим ли за разликата между любов и обич,не обичам те.

Какво ще кажете за "Волим те, ма"? :D ...аз пък както май вкарвам и смисъла на немския глагол wollen към оригиналното сръбско значение, защото "волим" ми звучи като wollen, се получава глагол, който за мен описва абсолютно всичко, много точно :P

Всъщност всяка дума може да има различно значение за всеки човек. Тълковният речник пак е писан от човек, според който някаква си дума има еди, какво си значение - всичко е субективно. Най-важно за тебе, какво значи тази дума и това значение да съвпада със значението, което влага другия човек, когото те интересува. Тогава, каква е думата няма никакво значение. Думите все пак не са достатъчни да изразят всичко на този свят, те са крайни, а светът безкраен.

Някога, а дори и сега думата "любя" има двойно значение за по-възрастните хора. Аз не я възприемам така обаче.

А дали за което и да е поколение е различен смисъла , когато се казва : "искам да те обичам " и "искам да те любя" ?

Zingam

Няма да те воля ако си неволен :D

А дали за което и да е поколение е различен смисъла , когато се казва : "искам да те обичам " и "искам да те любя" ?

Zingam

Няма да те воля ако си неволен :D

Волен съм на 102%, ама не Сидеров, но то и сидърът не е лошо нещо... тъй де... Гледай, каква глупост се комбинира сега заради онзи с бялата коса и голямата уста. Унищожи цялата романтика... :blink: Ще почна и аз да го псувам вече! :blink:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...