Runner Posted March 15, 2006 Share Posted March 15, 2006 Скоро гледах едно предаване по НоваТВ за китайските ресторатни в София и като видях, каква кочина е в кухните, повече няма да стъпя на китайски. Ама пък много обичам ориз със зеленчуци или с пилешко. Работата е там, че не мога да разбера, как точно го правят. Майка се опитва да направи нещо, но е много далеч от желаното. Някой ако знае, точно как се приготвя, моля да сподели рецептата - ще съм му много благодарен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted March 15, 2006 Share Posted March 15, 2006 Ами пишеш в гугъл "пържен ориз" и гледаш. Аз така съм намирал доста рецепти А относно кухните - Тери Пратчет е казал, че най-добрите ресторантчета са забутани и леко понамирисват... убедил съм се, че е прав. Едит: http://gotvarstvo.georgievi.net/a/pyrzhen_oriz http://gotvarstvo.georgievi.net/a/oriz_3vida_gybi И сайта на "бон апети" извади, там имаше разни калмари, екстри... Абе все повече се влюбвам в гугъл Link to comment Share on other sites More sharing options...
snatch Posted March 15, 2006 Share Posted March 15, 2006 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted March 16, 2006 Share Posted March 16, 2006 Мисля, че ти трябват от тези тигани, които са като полусфера. И много висока температура Runner ти в 90% от ресторантите ако видиш какво е в кухните и ще се отвратиш, да не говорим за транжорни, месарници и т.н..... Ходи си на китайско и да не ти пука, само с пилешкото недей прекалява Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted March 16, 2006 Share Posted March 16, 2006 Ааа тези тигани се казват WOK, имаме такъв, много е готин, само проблемът е, че за да го отнесем до печката трябва 2ма души, толкова тежи Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted March 16, 2006 Share Posted March 16, 2006 А ситните китайчета как ги вдигат тогава Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted March 16, 2006 Author Share Posted March 16, 2006 stefan, не се и съмнявам, че повечето ресторанти в кухните им е кочина, ама от 3 проверени - 2 ги затвориха, а третия го глобиха... В един снимаха как са забравили парцала за бърсане на мръсотиите В ОРИЗА, който сервират на клиентите. Абе кво да ти говоря. Другия път като ходя на китайски ще поискам първо да ме пуснат в кухнята и тогава ще поръчвам. Едвали ще го направят, ама аз ще нахалствам... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pamporov Posted March 16, 2006 Share Posted March 16, 2006 Абе не нахалствай много да не те ядем с ориз и зеленчуци после Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmonika Posted April 20, 2007 Share Posted April 20, 2007 Аз често си готвя пържен ориз и се получава доста добър. Следвам рецептата от http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=2053 . Пише, че не ставало на електрически тиган, но това са щуротии. Много добре си става. Но най-важното е да се измие ориза след като се свари. Тогава не залепва, а седи отделен. Дори и без чесън като го правя е вкусен, а ако му сложа и чесън.... Но не се стискайте с месото,аааа и като правите омлета гледайте да не седи много на тигана дори да е малко суров няма проблеми, защото после пак се пържи заедно с ориза. Моя ориз става по-добър от повечето китайски ресторанти, а като знам, че и аз съм го правил ми е още по-вкусен Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted April 24, 2007 Share Posted April 24, 2007 Ситните китайчета ще се удивите колко са жилави и яки... Работих миналото лято 5 месеца в китайски ресторант и имам представа що-годе как е. Ако ги оставят без контрол са като циганите - пълни мърлячи. Могат да ти сготвят и мустаците и пак да е вкусно, стига да не гледаш как го приготвят. Сега работя в супермаркет и ако видиш как се приготвя месото в транжорната, преди да се изнесе на хладилната витрина, ако видиш как се премятат зеленчуците, ако видиш как се складира хляба - сигурно единственото, което ще продължиш да ядеш ще са бисквити, щом си толкова гнуслив. А вярвай ми - магазина е от ТВ "Фантастико" - може би най-голямата верига супермаркети в София. (само 30 магазина)... Ориза предварително се вари. След това в т.нар. "wok" се нагрява олио, и в него се изсипва заготовката - тоест месо и след него - разбити яйца, след това - зеленчуци (имам чувството, че всеки път са различни). Когато сместа започва да се сгъстява се добавят вода или бира за разреждане. Изиспва се ориза и се излива соев, миден сос, оцет и сол на око. Разбърква се (което си е трик, защото с рязко движение изхвърлят нагоре съдържаненито на овалния тиган и то пада обърнато) и накрая се слагат соевите кълнове, за да останат свежи и хрупкави. Възможно е да имам сериозни пропуски, защото все пак съм бил само заготовчик и наблюдател, не съм готвил сам китайски ориз. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EvilDemon Posted June 25, 2007 Share Posted June 25, 2007 Аз го правя така. Ориза няма значение как се прави, ако е бланширан може да го ръгаш с зеленчуците, ако не по-добре го свари и както споменаха го залей със студена вода, да не залепва. Колкото до зеленчуците в обикновен тигат слагаш олио на дъното до половин пръст, слагаш ги и отгоре сипваш соев сос(нз дали има значение кога ще го сипеш, но просто така съм свикнал). Бъркаш докато станат хрупкави, поднасяш заедно с ориза. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.