XMD Posted March 14, 2006 Share Posted March 14, 2006 ЗА КУЛТУРИСТИ Ако извършвате силова тренировка (с тежести), правилният режим на хранене е еднакво важен, както периодите на загряване и отпускане. Всъщност, ако не ги комбинирате, като краен резултат ще получите изпъкнали (напомпани) мускули, обвити в мазнина, които едва ли ще допринесат за общата кондиция и спортна форма. Независимо от факта, че белтъчините изграждат и възстановяват мускулатурата, комплексните въглехидрати са тези, които осигуряват енергия за продължителните и многократни мускулни съкращения, характерни за удължената тренировка на културиста. За да постигне оптимални резултати, трябва да получавате 80-90 % от калориите от комплексните въглехидрати и не повече от 10% от белтъчините в месото. Особено подходящи са естествените анаболни средства за стимулиране на мускулатурата - аминокиселините с разклонена верига: левцин, валин и изолевцин. Тези аминокиселини регулират оползотворяването на белтъчините в организма и играят уникална роля за метаболизма им в мускулите. Докато всички останали аминокиселини се разграждат в черния дроб, аминокиселините с разклонена верига се окисляват в периферните мускули. Те са основен източник на енергия за мускулатурата. При интензивно физическо натоварване се потиска синтеза на белтъци в мускулите. Получава се деструкция на мускула, но аминокиселините с разклонена верига практически прекъсват този процес. Те са анаболни – изграждат мускулите. (Мускулатурата съставлява половината от телесното тегло, а аминокиселините с разклонена верига са 15-20% от нея.) 50% от приетите аминокиселини с разклонена верига са на разположение на мускулите след 1 час, а останалите 50% след още един. Този тип аминокиселини могат да намалят апетита, но запазват непокътнати натрупаните в организма белтъци. Те оказват пряк ефект върху промените в мускулатурата и телесното тегло. Витамин Е (токоферол) - оказва изразен ефект в спортната практика при натрупването на мускулна маса, при мускулни дистрофии. Биологично активни добавки на Вижън, подходящи в спортната практика АНТИОКС Богатото съдържание на витамини А, Е, цинк и селен спомага за натрупване на мускулна маса. Те предизвикват мощен антиоксидантен ефект, който спомага за изчистване на токсините в мускулите и за подобряване на метаболизма в тях. ХРОМВИТАЛ В състава му е включен елевтерокок, който активизира процесите на синтез на белтъчини, т.е. активно спомага за натрупването на мускулна маса. Друга съставка е спирулина - морско водорасло, признато в целия свят като един от най-многообещаващите белтъчини сред растенията. Белтъчините съставят повече от 60% от биомасата на спирулината, балансиран по отношение на незаменими аминокиселини. В спирулина е открит неидентифициран фактор, наречен “фактор на контрол на растежа”, който управлява процесите на растеж и развитие на клетките. Спирулина нормализира белтъчната, липидната и въглехидратната обмяна. Използва се в специализираното хранене на спортисти за понижаване на излишната телесна маса. АКТИВИ и ЛАМИН Тези биологично активни добавки спомагат за бързото възстановяване на организма след активно физическо натоварване. В състава им са включени корен от женшен, зелено кафе, цветен прашец и женшен, които повишават умствената и физическа работоспособност и издръжливостта и захранват клетките с всички витамини и незаменими аминокиселини. Особено подходящи са за спортисти по време на тренировка и за бързо възстановяване след изтощителна тренировка. Препоръчително е включването му в специализираното хранене на спортисти Майка ми ме пита дали искам да ги пия тея двете добавки защото знае, че пия протеини и тренирам и мисли че ще са ми от полза. Въпросът ми е дали наистина ще са ми от полза затова моля тези които са по-наясно да си кажат мнението. Благодаря предварително Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.