Jump to content
BulForum.com

Писмо до министъра на просветата 1916

diabolik

Recommended Posts

През 1916 г. проф. Александър Балан прочел във вестниците, че е уволнен от СУ “Св. Кл. Охридски”. Изпълнен с възмущение, той изпратил писмо до министъра на просветата.

Господин Министре,

В душесмут окосъзрех вещилище във вестопродавниците всекидневни, че е сторена изпъдица на самоличността ми от Вашето просветилище народно, поради негодие старешко. Това вля злимогорчило в душепокоя ми и ме подтикна към устопсувни матерни мръснословия. Защото ако ме окосъзрете ще заключите, че съм душесвеж, сърцемлад и в прекалено якотелесие. Никакво коленослабие и кръстонемощни поличби не са ме споходили. Храноглътните ми желания са като у новобрачни. Гълталището ми, коремието ми и продължаващите ги телесни добавки са в изправност. Сърцетупът ми е нормален, кръвопластът е естествен, а любощенски подсети непрестанни. При това младосърдие и якотелесие бива ли да ме подвергвате на изпъдица. С настоящето си буквописание Ви моля да не ме изпращате в пенсионно пустовремие, а и в бъднодневие да ме оставите на трудотворна занимавка.

Последна доплънка:

Виж, ако става реч за проф. Влахов, той, макар че е в ергенски самолипс, изпадна в кръстонемощие и комай е в пълен угас на любощенските подсети. Ето защо неговата изпъдица е по-належаща.

Подпис: Ал. Балан

Интересен език нали :lol:

Инфо: http://forum.all.bg/showflat.php?Cat=&Boar...sb=6&o=&fpart=1

Мисля, че е живо кощунство да се подигравате с човек, който е направил толкова много за формирането на новобългарския книжовен език!

Кой гарантира, че това наистина са негови думи?

Не знам дали е автентично, но стила е изключително сполучлива имитация на акад. Балан, ако е имитация... Академика остава в историята ни с крайната си нетърпичост към чуждиците и стремежа си да изчисти езика ни от тях, като не се стеснява да словотворчества ако се налага, за да побългари дадена чуждица, за която нямаме дума в езика си. Това, макар и крайно, за мен е достойно за уважение и преклонение. Доста от сътворените от него лексеми са живи и днес и си ги ползваме, без дори да подозираме, колко са "млади" като възраст и какъв е произхода им - например:

възглед, дейност, заплаха, излет, летовище, общувам, поява, предимство, становище, съвпадеж, творба, украса, усет

За Балана се носят какви ли не легенди и митове, бил е изключително колоритна и изпъкваща личност... Примерно как се появил в университета изтупан както подобава, но бос, по чорапи... Просто докато пътувал в трамвая, подготвял бележките си за лекция, но обувките му били нови и му стягали, пречели му да се концентрира, поради което и ги събул, щом седнал в трамвая, така за малко само уж... но като вече го нямало притеснението от стягането им, се вдълбочил в бележките за лекцията си до толкова, че изобщо ги забравил. Като стигнал до спирката си, просто си слязъл и ги забравил в трамвая...

:) Няма нищо лошо в този начин на говорене/писане! Супер е! По някаква случайност и аз често говоря така. Сега вече виждам, откъде мога да се доуча и доусъвършенствам.

Спирам с обясненията, защото вече си оттеглих кандидатурата за Главен дървен философ на форума.

balan0rd.th.jpg

П.С. Балан е столетник, впрочем... Дай, Боже, всекиму!

От какъв материал е направена тази статуя? Изглежда много добра на снимката, нещо невероятно за последните години, като си помисля за невероятните уроди произведени от социалистическото ни изкуство.

Ако е от мрамор (което не ми се вярва), ще е гениално.

Do you know for what the 'EDIT' button is about?!

16. Избягвайте пускането на няколко последователни (непосредствено едно след друго) мнения в една и съща тема. Ако има нужда да допълните или редактирате мнението си, и все още никой не е писал след Вас, използвайте бутона p_edit.gif(редактиране). Намира се долу вдясно на всеки Ваш пост.

Can you do what others do or you are special? Don't answer! Take a note.

Под невероятните уроди на "соц-артщина" подразбирате творбите на един Ставри Калинов, един Свилен Русев, един Георги Чапкънов, Жоро Слона, Вежди Рашидов... или те не са творили по времето на соц-а, а само след него?! Уродщини се творят по всяко време - и преди соца и при соца и при декорацията/демокрацията... не виждам соца какво се набърква тук. Може би просто за да блесне някой с ентелегентните си "арт" разбирания и защото е модерно да се плюе всичко сътворено по онова време ан-блок - щом е сътворено по време на соца, значи е уродщина... Тъпо и ограничено. А за забележката за мрамора не знам... щом не е от мрамор, значи не е гениално?!? Ясно...

Подразни ме обобщаването... крайностите не са хубаво нещо. Под соц-арт едва ли сте имали предвид и двамата соц. реализъм, ама айде - аз съм в грешка. Това сте имали предвид, не всичко сътворено по соц време...

Do you know for what the 'EDIT' button is about?!

Can you do what others do or you are special? Don't answer! Take a note.

16. Избягвайте пускането на няколко последователни (непосредствено едно след друго) мнения в една и съща тема. Ако има нужда да допълните или редактирате мнението си, и все още никой не е писал след Вас, използвайте бутона IPB Image(редактиране). Намира се долу вдясно на всеки Ваш пост.

Разликата в двете съобщения е 10 часа, това не са последователни съобщения. Самият форум не допуска последователни съобщения едно след друго. Тъй че никак не съм съгласен с твърдението ти, ама ти си шефът :) ако искаш ми прави ban!

По някой път се заяждате за абсолютни глупости. Не говоря с мен, а наред. На някой не му харесала някаква тема: заклюва и: "Айде, повече няма да говорите!"

От друга страна тия правила са противоконституционни и ако някой наистина реши да се заяжда, може и да ви поосъди :) Което вече е оff topic, обаче се чудя, кога ли ще измислят и закон за регулирането на интернет чатовете, форумите и другите такива форми на комуникации.

за мрамора не знам... щом не е от мрамор, значи не е гениално?!? Ясно...

Според тебе все едно ли ще да е, ако е направено от мрамор, Ytong или стериопор?

ov3rm4n, не знам, дали някога си ходил в Лувъра, но ако не си ти пожелавам искренно да идеш и да имаш достатъчно време добре да го разгледаш, за да видиш, какво значи изкуство. И на други места може да видиш също, но това място е по-особенно, така че то си е задължително.

А ако говорим за съвременното изкуство не само у нас, а и изобщо, това масово избиване на абстрактни пластики и безмислици и нови техники, които от чист снобизъм някои наричат изкуство, аз като бивш wannabe художник, ми е много трудно да ги приема, от които обаче соц-артът е дори още по-ужасен.

Чуден пример. Въпреки, че в случая имах повече предвид творбите от камъни и бронз, а когато писах онова по-горе имах предвид паметника на Лиляна Димитрова (мисля, че беше нейният), който отдавна го махнаха (не знам, дали го помните) или разни скулптури, които могат да служат за плашене на малките деца.

П.П. ov3rm4n, ако все пак не можеш да схванеш, какво е значението на материалите и разликата между тях, пробвай следващият път или когато дойде такъв случай на приятелката си/жена си да подариш накит от тенеке и стъкло, вместо от злато и диаманти и ще разбереш, за какво говоря :devil

От друга страна тия правила са противоконституционни и ако някой наистина реши да се заяжда, може и да ви поосъди :) Което вече е оff topic, обаче се чудя, кога ли ще измислят и закон за регулирането на интернет чатовете, форумите и другите такива форми на комуникации.

Докато измислят закона за който си мечтаеш поразмишлявай над това:

29. Правилата в този форум се определят от правоимащите. С присъствието си тук Вие автоматично се съгласявате с тях и се задължавате да ги спазвате. Evrocom.INFO не е Хайд Парк. Ако сте очаквали пълна свобода на словото и сега се чувствате съкрушени — мястото Ви не е тук, а по-скоро в clubs.dir.bg.

Да преведа за теб специално - с участието си в този форум приемаш/съгласяваш се/ с тези правила и се задължаваш да ги спазваш. Забележи - сам, никой не те кара на сила да ги приемаш. Нещо не ясно? Като ти се виждат противоконституционни - не участвай в този форум. Интернет е пълен с форуми, намери си конституционен. Но ако ще участваш - с това декларираш съгласието си да играеш по тези точно правила. И ако обичаш не се опитвай да тълкуваш пределно ясно написани текстове - някъде някой да е споменал нещо за някаква разлика във времето?! Не виждам. Споменава се само и единствено - да не са едно след друго непосредствено. И помолих да не отговаряш, май...

29. Правилата в този форум се определят от правоимащите. С присъствието си тук Вие автоматично се съгласявате с тях и се задължавате да ги спазвате. Evrocom.INFO не е Хайд Парк. Ако сте очаквали пълна свобода на словото и сега се чувствате съкрушени — мястото Ви не е тук, а по-скоро в clubs.dir.bg.

Конституцията се отнася за всички, дори за форуми като този, дори за теб, дори за мен, както и да е. Мен това не ме притеснява накак. Не знам, дали си с 10 години по-възрастен от мен или с 10 години по-млад, но трябва да си наясно с някои неща с това по горе и с това по-долу:

"Никога не прави нещо на другите, което не искаш да ти правят на тебе."

Ревете за ЕС, а в душите си молите за фашизъм! :) За това аз пък не мразя Онзи, който всички мразят, а му се възхищавам. Робското в душата на човек избива, когато му дадат власт. Нали знаеш: "Дай на някого власт, за да видиш, какъв е!"

не участвай в този форум

:) Напълно съм съгласен с теб, което обаче не прави нито теб, нито мислещите като теб по-прави! Все пак не забравяйте, че друг следи делата ни и ще ни съди един приятен слънчев ден... :devil

:) Довиждане приятелю, може и да си готин и интелигентен пич, но прекаляваш с философстването, а не си чак толкова добър. Може би извън форума на бира да можем и цивилизовано да си говорим, като "европейци" (За разлика от NEO_DDT няма да те каня на спаринг, както той би...).

"The limits of my language mean the limits of my world."

-- Ludwig Wittgenstein

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...