Jump to content
BulForum.com

Стената на срама!

AssassiN

Recommended Posts

Не знам за вас, но мен искрено ме дразни откровената неграмотност на някои наши съфорумци. Без да искам да обидя никого, а и с образователна цел, предлагам тук да обръщаме внимание на някои колеги за това, как се пише една или друга дума! Току-виж започнали да правят по-малко грешки... :angry:

Аз започвам с това тук.... Колега, не се пише относТно, а относно...

P.S. Моля, нека никой не се чувства лично засегнат. Едно е да правиш правописни грешки, това е приемливо. Неприемливо обаче, е да се чувстваш обиден, когато ти ги посочват, а едва ли не и да се гордееш с това, че ги допускаш... ;)

Надявам се темата да не се превърне в поле за бойни действия... Ако все пак, това стане, което, уви, е твърде вероятно, няма да се разсърдя на някой админ, който я затвори...

Вече има такава тема

И какъв е този негативизъм , непрекъснато да се търси начин да се демонстрира някой за сметка на друг ...и не ми излизай с "за негово добро" и т.н. Това е само форум , да не сме на конкурс за правопис .Аман от правописници и правосъдници . "Стена на срама" - от къде на къде , това е обидно.

Вече има такава тема

И какъв е този негативизъм , непрекъснато да се търси начин да се демонстрира някой за сметка на друг ...и не ми излизай с "за негово добро" и т.н. Това е само форум , да не сме на конкурс за правопис .Аман от правописници и правосъдници . "Стена на срама" - от къде на къде , това е обидно.

Аз не бих кръстила темата "стената на срама", защото май наистина и на мен ми звучи обидничко, но мисля, че идеята е добра - ще има къде да се постват типични правописни или технически грешки и на човека само да му се каже - прочети в "стената на срама", вместо в разгара на някакъв спор да се удря опонента по главата с правописните му грешки, които да се използват вместо реални аргументи.

Освен това, ако аз бих писала тук, бих избягвала имената. Не знам дали този, който си знае, че допуска грешки, би отварял от време на време да прочете къде греши, но...

Ами така мисля :)

Добре де, нека някой админ смени името на темата... Аз обаче наистина смятам, че трябва да съществува...

LadyBlue, не може да не ми направи впечатление, че за разлика от другите ти постове, тук си се постарала максимално да спазиш правопис и пунктуация... Виждаш ли? Работи! Има смисъл от цялата работа... ;)

Добре де, нека някой админ смени името на темата... Аз обаче наистина смятам, че трябва да съществува...

LadyBlue, не може да не ми направи впечатление, че за разлика от другите ти постове, тук си се постарала максимално да спазиш правопис и пунктуация... Виждаш ли? Работи! Има смисъл от цялата работа... ;)

Благодаря :) Някои хора откриват смисъла на странни места :D

Ах този мнение-брояч... :angry: Сега и собствените си хора ли ще съдим :blink: Пича сгрешил една буква и хайде нова тема...

Respect to all bad writers!

I za kvo da si prava truda da pisha bez greshki , kato i s +- 2-3 greshki pak shte go razberesh daje nqma da te ulesnq v razbiraneto...

Sigyrno si mislish che si s perfekten pravopis...kakto vseki v toq forum.

Mnozinstvoto se bori za 3 po bulgarski oba4e vuv foruma vseki e expert...ai stiga s takiva bulshits...

I za kvo da si prava truda da pisha bez greshki...

Нищо чудно, че се бориш за 3.

Темата ще е добра, ако да има какво да се научи от нея. Засега няколко хейтъри (каква гадна чуждица) на българския език се бунтуват обаче. Тъпо, не искате ли да научите красотите в граматиката на родния език?

П.С. AssassiN, специално постът на LadyBlue си има доста грешки. Пример: запетаите и въобще препинателните знаци се пишат слепени до предната дума, след тях има празно място и едва тогава се пише следващата.

От всичко най-много се дразня, когато направиш забележка на някого (може и приятелска да е) и той ти каже "за къв ми е да пиша грамотно тука е форум, а не правим контролна в даскало".Правописът се изгражда с навик!!Ако пишеш неграмотно или пък на шльокавица показваш неуважение към другите, а те защо да те слушат (четат мненията ти) като не ги уважаваш и го показваш толкова явно?Да не говорим, че често може да се получи объркване в смисъла заради грешна пунктуация.

Мисля, че се допускат много грешки при падежите и всеки трябва да обърне внимание.Примерно "кого търсите", а не "кой търсите".

Радвам се, че има такава тема.Един път като направих забележка на един "патриот" защото пише отвратително и той ме нарече "смешник".Всеки си прави сам изводи.

Най - накрая нещо стойностно и образователно :)

И понеже не ми се занимава да слагам линкове, пък и да няма после "м, то аз знам как се пише, ма то тва е форум, не е конкурс по правопис", няколко правила за едни от най - често допусканите грешки:

1.В българския език отрицателната частица "не" се пише винаги отделно от глагола(това и хора с претенции за добра езикова култура си го пишат заедно навсякъде, едва ли е от бързане;))

- не мога;не обичам;не вярвам;не харесвам

2.Когато имаме отрицателна частица "не" пред наречие - пишем заедно.

- направо;надясно;напред;навън

3.Когато степенуваме, задължително пишем тире.

- по - голям;най - весел;по - далечен; най - далечен

4.За мъжки род членуваме с "ят;ът"(пълен член), когато става въпрос за подлога в изречението (можем да го заменим с "той").

Пример: Океанът е дълбок.

С "я;а" членуваме, когато става въпрос за допълнението в изречението (можем да заменим с "него").

Пример: Морякът преплува океана.

Ако има определение пред подлога или допълнението, по същия начин проверяваме и членуваме него.

Пример: Безбрежният океан се развълнува.

И...не съществува дума "каде", както и глагол "сам", също така и лично местоимение "ас"

КЪде отиваш?

АЗ сЪм българче.

За запетайки и други препинателни знаци няма да споменавам, те са само за изключително любознателните.

Давам прости примери, за да бъдат разбрани нещата от гореспоменатите хора, които се борят за 3 ;)

И няма нужда от спорове кой се самоизтъквал, пък кой си искал така да пише.Няма място, на което да има поне няколко човека с добра езикова (пък и не само) култура, и на което да не прави впечатление неграмотността.Щом някой няма нужда да се научи да пише правилно, редно е да не ощетява другите и ако някои простички правила му се набиват ужасно много в очите, просто да не разгръща въпросната тема :)

Понеже не се боря за 3, приемам поправки...

I za kvo da si prava truda da pisha bez greshki , kato i s +- 2-3 greshki pak shte go razberesh daje nqma da te ulesnq v razbiraneto...

Mnozinstvoto se bori za 3 po bulgarski oba4e vuv foruma vseki e expert...ai stiga s takiva bulshits...

Даже не съм ти чел мнението след първото изречение - като видя поуст на латиница (над 1-2 реда) направо го прескачам.

А темата е добра - така хората ще хвърлят един поглед на това, което са написали, преди да натиснат "Add Reply". ;)

Превеждам:

И защо да си правя труда да пиша без грешки, когато и с няколко грешки в повече(по-малко от нула не могат да бъдат...) пак ще ме разбереш. Дори и да пишех без грешки, това не би те улеснило в разбирането на написаното от мен.

Сигурно си мислиш, че пишеш граматически перфектно, както всеки в този форум.

Мнозинството тук се бори за 3 по български, но във форума всеки е експерт... стига глупости!

А сега да отговоря:

Някои хора дори не ти четат постовете. Това трябва да ти говори нещо. А ако си мислиш, че не ме затруднява да се чудя постоянно какво си искал да напишеш - грешиш! И да изпреваря отговора ти - това не е защото аз съм тъп, а защото ти си неграмотен. Което е вследствие на ред причини, някои дори независещи от теб. Жалко е обаче, да не се опитваш да поправиш тази своя слабост. След известно време, като отидеш на интервю за работа на шльокавица ли ще си напишеш автобиографията? Или на български, но с грешки. А на детето ти как ще помогнеш с домашното, като не знаеш как е правилно да се напишат елементарни думи? Пак наскачахте всички засегнати. Гузен негонен бяга, нали знаеш?

Освен това не мисля, че пиша перфектно. Моето писане обаче е на светлинни години от твоето. И още имам какво да уча. И още допускам пунктуационни грешки. Опитвам се да изчистя и този проблем.

А в чест на истината по Български език по диплома имам 5.66, а на изпита в ПУ изкарах 5.70, и то без да се подготвям с никакви частни уроци. Само реших една книжка тестове и прегледах един правописен речник. Не се хваля, но това е факт.

Не искам да обидя никого лично. Може и да не поствате тук! Но поне прочетете и се опитайте да запомните някои от думите, които грешите! Вярвайте ми, някой ден горчиво ще се разкайвате, че не сте се научили да пишете правилно!

Peace!!!

Извинявайте, ама и аз не смятам, че от тази тема има някаква полза! Винаги се старая да пиша правилно и ако съм допускал някакви грешки, е било, защото не съм обърнал внимание, а не, че не знам правилата за правопис. И какво? - Някой петокласник ще тръгне да ме поправя в тази тема и да трупа дивиденти на мой гръб, само, защото от бързане или без да искам, съм допуснал някаква грешка?

То си личи кой е сбъркал без да иска и кой не

Като се яви като постоянна практика при някого явно не бързането му е проблема

А ти ако си прочетеш поста СЛЕД като го напишеш и ПРЕДИ да го публикуваш сам ще видиш къде си сбъркал и сам ще се поправиш...

4.За мъжки род членуваме с "ят;ът"(пълен член), когато става въпрос за подлога в изречението (можем да го заменим с "той").

Пример: Океанът е дълбок.

С "я;а" членуваме, когато става въпрос за допълнението в изречението (можем да заменим с "него").

Пример: Морякът преплува океана.

Ако има определение пред подлога или допълнението, по същия начин проверяваме и членуваме него.

Пример: Безбрежният океан се развълнува.[/b]

Tова и употребата (всеки както си иска) са двете неща, които особено много ме вбесяват. Разбирам, че може да цъкнеш някой бутон погрешно, но сигурно съм преброил 5-6 души в тоя форум, които използват правилно членовете (иначе за членове и употребата им хвалби много...). И да, хубаво е малко хората да се замислят (не се изключвам) и да почнат да пишат леко по-правилно. Да, и аз доскоро драсках на шльокавица, но и на мен малко акъл ми дойде. Никому (а така!) не е излишен...

Ша си пиша както си иЗкам.Не съм в частът по лителатула и мога си пиша квото намеря за дубре.Кеф ми е да си пиша без запетайки и с жаргони думи и разни други измислени такива.Пише ли правило във форума че трябва се спазва правопис?Като излезне такоааа ша пиша праилно ся нищЪ.Мноо са запених затва ша пия ина водЪ.

А не мислиш ли, че точно мнозинството са тези, които пишат "както си иЗкат", защото са "пичувйе".

само, защото от бързане или без да искам, съм допуснал някаква грешка?

Не мисля, че идеята е да поправяме миниатюрни пунктуационни грешки, като тези, а основни такива, като "каде", "ас" и подобните така любими грешки.

...

Както искаш. Чао.

Аъ съ лишим от пуретнада тема за правупес ?!

Iasno e che v tozi forum tozi vid temi sa prosto edno perfektno miasto za chat.

vlezte v chata i tam si chatete sushtoto e !

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...