ov3rm4n Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 На този ден в годината християните молят за прошка ближните си за всичко сторено или казано през годината, с което са ги засегнали, обидили или онеправдали. И от своя страна прощават на ближните си всички прегрешения и простъпки които са понесли спрямо себе си от тях. Обичаят изисква на този ден вместо с поздрав да се обърнем един към друг с думите "Прости, и простен да си!" Простете за всичко през годината с което съм ви обидил или засегнал, и простени да сте за всичко което сте казали по мой адрес. И нека бъдем по-внимателни един към друг вбъдеще, и нека все по-малко да стават нещата за които трябва да искаме и да даваме прошка един на друг. Източно-Православно християнство Източно-православните християни празнуват сирни заговезни винаги в неделя, седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. Празничната трапеза има обреден характер и според обичая включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки. С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея — постя, въздържам се). Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението” или просто „прошка”, защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година. В Русия сиропустната седмица се нарича масленица и тогава се организират балагани — панаири на открито с люлки, мечкари, фокусници, борби и т.н. Ядат се блини с масло и черен или червен хайвер. Яде се и се пие като за последно, защото празникът е начало на най-дългия пост през годината — Великите пости. Римокатолическо християнство До началото на 19 век Римската църква празнувала Заговезни в сегашната първа постна неделя. В отговор на забележката на източните християни тя решила да измени датата, защото 6 седмици по 6 постни дни правят 36 дни, а не 40. Затова папата увеличава Великия пост с още 4 дни, вследствие на което той вече започва от пепеляна сряда. При католиците Заговезни се празнува винаги във вторник. Обичаи Сирни заговезни е нещо повече от църковен празник за християните. С него се обозначава границата между зимата и пролетта. Много от ритуалите и обичаите съпътстващи празника са с езически характер спрямо религията. Характерни такива са големите кукерски шествия, палене и прескачане на огньове. На този ден деца и възрастни се обличат в стари дрехи, маскират си лицата, чернят се, за да не бъдат разпознати, а някои дори си правят специални костюми и маски и обикалят улиците и къщите. Ритуалът се нарича Кукеруване, а участниците — кукери. Най-съществен ритуал е искането на прошка. При срещата по-младите се навеждат и целуват ръка на по-възрастните и искат прошка, а те я дават и ги гощават. Вечерта цялото семейство се събира в къщи. Денят след Заговезни се нарича Пепеляна сряда. Започват Великденските пости. Забранени са всякакви веселби, песни и танци. Не се правят никакви годежи и сватби. Жените е желателно да носят тъмни дрехи, без всякакви накити. Бабите плашат децата, че който яде блажно, ще го вземат кукерите. Игри Целият ден е отдаден на забавленията, негов естествен завършек е организирането на игри в семейството. Традиция е след вечеря да се закача варено яйце или парче бяла халва на конец и насядалите около масата да се опитват да го захапят с уста (хамкане). Друга игра от миналото е в съд с вода да се сложи ярма (смляна зърнена смес предназначена за храна на животните), която изплува отгоре, в съда възрастните пускат по някоя пара и децата трябва да ги извадят с устата, без участието на ръцете. Около кръста на децата се навързват чанове (кукерски звънци), които дрънкат при движенията на децата. По време на постите се говее. Не се яде месо, с изключение на риба. Възрастните е желателно да се хранят само веднъж на ден. През 20-те години на 20 век, църквата започва да разрешава един път седмично да се яде месо, но не и в петък. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 Простете и простени да сте! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Earthwalker Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 На този ден, преди около 3 години, почти си отрязах пръста, докато си рязах халва с ножа за хляб(един такъв на вълнички...много зъл)..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
LadyBlue Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 Простете и простени да сте! Не искам да прощавам , нито да ми прощават , чувствата които съпровождат това са ми неприятни . Коя съм аз ,че да прощавам - великия опростител ли , а да ми прощават - защо? Най-важно е сами на себе си да прощаваме и останалите да го усетят. Ако разкаянието е искренно - достатъчно е и няма нужда от думи и показност. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 5, 2006 Author Share Posted March 5, 2006 хехе - ми тя халвата не се реже, тя се троши това ми напомня за един случай с мен на млади години... когато бях още млад, щур и неопитен. Та на гости съм на обяд при родителите на една девойка - първото виждане с тях, знаете как е, изтупан, нервен... Та сядаме на масата и майка й поднася печено пиле и аз да не ме вземат за некултурник някой реших, че с ще го режа с ножа... И стана едно кръвопролитие... Да кажем, че тогава разбрах защо според етикета за културно поведение в обществото, печеното пиле и рибата се ядат с ръце, не с прибори... Но пък това поразчупи обстановката и си станахме по-бързо по-близки. Не искам да прощавам , нито да ми прощават , чувствата които съпровождат това са ми неприятни . Коя съм аз ,че да прощавам - великия опростител ли , а да ми прощават - защо? Най-важно е сами на себе си да прощаваме и останалите да го усетят. Ако разкаянието е искренно - достатъчно е и няма нужда от думи и показност. LadyBlue, обърни внимание какъв израз се използва - не се казва "прощавам ти", казва се "простен да си" - именно защото кои сме ние та да е в силата ни да опрощаваме околните?!? Обръщението е един вид молба и пожелание - да бъдат опростени, тези които са те засегнали, защото ти от себе си си им простила вече... Пък и не това е основното в тоя обичай. Основното е в простичкото признание пред всички, че не сме идеални/безгрешни и е напълно възможно действията и думите ни да са засегнали тези които обичаме. Това е смисъла. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LadyBlue Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 хехе - ми тя халвата не се реже, тя се троши това ми напомня за един случай с мен на млади години... когато бях още млад, щур и неопитен. Та на гости съм на обяд при родителите на една девойка - първото виждане с тях, знаете как е, изтупан, нервен... Та сядаме на масата и майка й поднася печено пиле и аз да не ме вземат за некултурник някой реших, че с ще го режа с ножа... И стана едно кръвопролитие... Да кажем, че тогава разбрах защо според етикета за културно поведение в обществото, печеното пиле и рибата се ядат с ръце, не с прибори... Но пък това поразчупи обстановката и си станахме по-бързо по-близки. LadyBlue, обърни внимание какъв израз се използва - не се казва "прощавам ти", казва се "простен да си" - именно защото кои сме ние та да е в силата ни да опрощаваме околните?!? Обръщението е един вид молба и пожелание - да бъдат опростени, тези които са те засегнали, защото ти от себе си си им простила вече... Пък и не това е основното в тоя обичай. Основното е в простичкото признание пред всички, че не сме идеални/безгрешни и е напълно възможно действията и думите ни да са засегнали тези които обичаме. Това е смисъла. Нали ти е ясно , че понятието "обичай" лишава "простичкото признание" от всякаква искренност и го свежда до ритуал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Curunir Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 Аз повече от 5 минути не помня лошо и не мога да се сърдя. А който съм обидил или засегнал из тоя форум с някакви по-остри или саркастични изказвания - да прости, понякога просто не ми е ден Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 5, 2006 Author Share Posted March 5, 2006 Разбира се, че ми е ясно, че го свежда до ритуал. Но не мисля, че го лишава от искреност - от искреност може да го лишиш ти, ако го казваш неискрено. Но ако го казваш искрено и от сърце... Нали ти е ясно това? А това, че е обичай и ритуал ни най-малко не ме тревожи и не го омаловажава според мен. Защото ако в ежедневието си все по-рядко намираме време за такива простички признания, тогава имаме крещяща нужда от такива обичаи и ритуали, които поне веднъж годишно да ни призоват да се спрем, да се огледаме и да се замислим за хилядите "дребни" според нас жестове и случайно изтървани думи, с които всъщност дълбоко сме засегнали и наранили някого. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LadyBlue Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 Разбира се, че ми е ясно, че го свежда до ритуал. Но не мисля, че го лишава от искреност - от искреност може да го лишиш ти, ако го казваш неискрено. Но ако го казваш искрено и от сърце... Нали ти е ясно това? А това, че е обичай и ритуал ни най-малко не ме тревожи и не го омаловажава според мен. Защото ако в ежедневието си все по-рядко намираме време за такива простички признания, тогава имаме крещяща нужда от такива обичаи и ритуали, които поне веднъж годишно да ни призоват да се спрем, да се огледаме и да се замислим за хилядите "дребни" според нас жестове и случайно изтървани думи, с които всъщност дълбоко сме засегнали и наранили някого. В такъв случай би трябвало да нямаш нищо против да го направим ежедневие с една тема в която да си пожелаваме хубави неща Когато някой те е подразнил и ти се иска да го "благословиш" обилно просто да му пожелаеш нещо хубаво пък той ще знае защо Нещо като - "пожелай нататък" ..надявам се няма да бъде счетено за "безсмислен спам" Мога да докажа какво огромно значение имат положителните пожелания . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 5, 2006 Author Share Posted March 5, 2006 Ами да опитаме - дали ще се превърне в безсмислен спам зависи само от хората пишещи в темата. Отвори такава тема. Например тема "Пожелавам на ... това и това, защото ..." Само да не започнат хората да си пожелават в нея честит рожден ден или подобни - не мисля, че това е идеята ти, нали? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 Не се опитвайте всичко да разнищите и да обезличите или да надмогнете. Празникът си има своя смисъл и мисля, че е хубаво да има такива дни, в които да се замислим (дори по часовник и отредено) и да се опитаме да бъдем по-добри. Сигурен съм, че много хора не ме харесват поради различни причини. Вероятно някои от тях съм нагрубил или обидил. Честно казано, колкото и зъл да е човекът и в частност аз, не бих желал да причинявам никому зло. И да, малко е жалко да го казвам днес, а вчера да е било друго. И все пак ви моля за прошка. И на вас да бъде простено. Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 Ако някой мисли, че ме е засегнал някога, да знае, че съм му простил отдавна! Това са много хубави думи! karaman, поздравявам те за тях! Простете и простени да сте! Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakatak_zick Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 Простете и простени да сте... Не знам защо,но аз не мога да се сърдя.Винаги прощавам на всички. Може би съм добра душа или глупав..но такъв е живота. Link to comment Share on other sites More sharing options...
snatch Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 5, 2006 Author Share Posted March 5, 2006 Така де - да си дойдем на думата за шкембе-чорбата, какво си говорим тука за дух, духовност, дрън-дрън... Link to comment Share on other sites More sharing options...
LadyBlue Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 А баннатите ще бъдат ли простени? Добър въпрос Да минем от думи към дела .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 5, 2006 Author Share Posted March 5, 2006 Добър въпрос Да минем от думи към дела .. Така, така - опростяване му е майката! Опростяване, опростяване и пак опростяване... до пълно изпростяване! Link to comment Share on other sites More sharing options...
LadyBlue Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 Така, така - опростяване му е майката! Опростяване, опростяване и пак опростяване... до пълно изпростяване! Дали опростяването е изпростяване е спорен въпрос Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 5, 2006 Author Share Posted March 5, 2006 И все пак - да уточним за неразбиращите или тези които се правят на неразбиращи Иска се прошка и се дава прошка за всички неумишлено и неволно нанесени обиди и простъпки. Ако някой съвсем умишлено и с пот на челото си е заслужил бан - то кои сме ние, та да му отнемаме постигнатото с толкова усилия?! Сега, след това разяснение, може ли да престанем с глупавичките въпроси и да върнем темата към първоначалния й замисъл... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.