ZGAN Posted March 3, 2006 Share Posted March 3, 2006 Чл.5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.Чл.30. (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност. (2) Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон. Чл.68. (1) Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лица:1. за които има данни, че са извършили престъпления или други нарушения на обществения ред; 2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство; 3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната; 4. на контролен пункт, организиран от полицията; 5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон. (2) Установяване на самоличността се извършва чрез представяне на документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин за събиране на достоверни данни. Чл.69. (1) Полицейските органи могат да извършват действия по идентификация на лица, когато: 1. самоличността на едно лице не може да бъде установена по реда на чл.68, ал.2; 2. лицето е извършило престъпление или съществуват данни, че е извършило престъпление. 3. чужденци, търсещи закрила по Закона за убежището и бежанците, са влезли не по законоустановения ред или са незаконно пребиваващи в Република България. (2) Действията по идентификация включват: 1. снемане на пръстови отпечатъци и отпечатъци от дланите на ръцете; 2. фотографиране на лицето; 3. установяване на външни белези; 4. измервания и изземване на образци за сравнителни изследвания. 5. изземване на образци от биологичен произход за сравнителна ДНК идентификация. (3) За извършване на действията по ал.2 не се изисква съгласие на лицето. (4) Когато основанията по чл.68, ал.1 отпаднат, по искане на лицето материалите се унищожават. Чл.70. (1) Полицейските органи могат да задържат лица: 1. за които има данни, че са извършили престъпление; 2. които след надлежно предупреждение съзнателно пречат на полицейски орган да изпълни задължението си по служба; 3. които показват тежки психични отклонения и с поведението си нарушават обществения ред или излагат живота си на явна опасност; 4. малолетни нарушители, които са напуснали своите домове, настойници, попечители или обществените домове, където са били настанени; 5. при невъзможност да се установи самоличността в случаите и по начините, посочени в чл.68; 6. които са се отклонили от изтърпяване на наказанието лишаване от свобода или от местата, където са били задържани като обвиняеми в изпълнение на полицейска административна мярка или по разпореждане на орган на съдебната власт; 7. обявени за международно издирване по искане на друга държава във връзка с тяхната екстрадиция; 8. в случаи, определени от закон. (2) случаите по ал.1 лицата могат да бъдат настанени в специални помещения и спрямо тях могат да бъдат взети мерки за лична сигурност, ако поведението им и целите на задържането налагат това. (3) Когато задържаното лице не владее български език, то трябва незабавно да бъде информирано за основанията за задържането му на разбираем за него език. (4) Задържаното лице има право да обжалва пред съда законността на задържането. Съдът е длъжен да се произнесе по жалбата незабавно. (5) От момента на задържането им лицата имат право на адвокатска защита. Чл.71. На лицата, задържани при условията на чл.70, ал.1, т.1 - 5, не могат да им бъдат ограничавани други права освен правото на свободно придвижване. Срокът на задържането в тези случаи не може да бъде по-дълъг от 24 часа. Чл.72. (1) За отвеждане на задържаните лица в определените за това места полицейските органи издават писмена заповед. (2) Полицейските органи са длъжни незабавно да освободят лицето, ако основанието за задържането е отпаднало. Чл.73. (1) Полицейските органи извършват личен обиск на лица: 1. задържани при условията на чл.70, ал.1; 2. за които съществуват данни, че носят опасни и забранени за притежаване предмети; 3. заварени на място, където е извършено престъпление или нарушение на обществения ред, когато има достатъчно данни, че у тях се намират вещи, които са свързани с престъплението. (2) Личен обиск може да бъде извършен само от лице, което принадлежи към пола на обискирания. Чл.74. (1) Полицейските органи могат да проверяват личните вещи на лица: 1. в случаите по чл.68 - 70; 2. когато са налице достатъчно данни, че се укриват веществени доказателства за извършено престъпление. Interesuva me na imat li pravo organite na Министерство на вътрешните работи - Национална Полиция da te sprat i da te preburkat prsto taka ? Ako otgovorat e da na koi zakon se osnovava tozi obisk ? Ako ne...koe oshte narushavat osven konstituciqta ? Nadiavam se na konkreten otgovor a ne na niakvo gadaene. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Белов Posted March 3, 2006 Share Posted March 3, 2006 Ако им се сториш съмнителен имат право да ти поискат документи и евентуално да те приберат за малко, но ако си вървиш по улицата и да дойдат да те пребъркат..Мисля че НЕ. това е моя отговор на въпроса ти надявам се не го приемаш като гадаене. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATEL Posted March 3, 2006 Share Posted March 3, 2006 Kato chetesh zakona izliza ,che vsichko e OK! No kogato naskoro ot edna patrulka iskochixa niakolko politsaia i zapochnaxa da se zaiajdat...poslednoto neshto za koeto se setix beshe zakona! DObre e vsichki da si znaem pravata...no kogato te pretisnat v tamnoto ne ti pomaga...daje ako zapochnesh da se pravish na otvoren se nabutvash oshte poveche! Ne mi se iska da e taka no e fakt. Ta na vaprosa ti shte odgovora ,che DA! Na teoria NE no... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoFFo Posted March 6, 2006 Share Posted March 6, 2006 До колкото знам,полицията може да те пребърка без разрешение единствено ако не покажеш документ за самоличност,а и при някви по такива обстоятелства ако изглеждаш съмнителен.(тук под самнителен имат и човек с качулка примерно, но това е друг въпрос) Второто напрактика обесмисля всичко тъй като,обясни на съдята или куката или на който и да е че не изглеждаш съмнителен.В България е така.Принципно не би трябвало да е така но... Аз бях свидетел как едни г-да от КАТ взеха личната карта на един мой приятел,когато го хванаха без книжка,а те такова нещо не могат да направят,незаконо е....Ама тук се имат за велики..нашите униформени! Link to comment Share on other sites More sharing options...
SomeoneElse Posted March 6, 2006 Share Posted March 6, 2006 Чл.74. (1) Полицейските органи могат да проверяват личните вещи на лица:1. в случаите по чл.68 - 70; 2. когато са налице достатъчно данни, че се укриват веществени доказателства за извършено престъпление. Т.е. всичко това, което засяга нас, младежите, а и не само - всеки нормален гражданин - другите членове преди този се отнасят вече за арестувани и хора на местопрестъплението. Излиза че, полицаят може да те спре и на улицата (въз основа на "осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност ") и да ти поиска лични документи, а ако не му предоставиш, може да те съблече и гол даже, щото изглеждаш съмнителен. Ама никъде не се споменава какво се разбира под "съмнителен", а самото понятие е толкова субективно, че направо е страшно. С две думи - да не те нарочат! Link to comment Share on other sites More sharing options...
err0r^ Posted March 7, 2006 Share Posted March 7, 2006 Миналата седмица в сряда (около 2.30 часа) ме спряха в Тракия до "Детски свят" куки за проверка ,а аз бях с 2 пакета тр*ва (за лична употреба,ама на кой да обяснявам). Записаха ми името, фамилията и ЕГН, след това ги издиктуваха по радиостанцията и след около 3 по радиостанцията им отговориха че не съм осъждан и ме пуснаха да си хода. Като ме спряха бях супер спокоен, бях си капнал даже и "Визин" в очичките. Просто нямаше за кое да се захванат за да ме джобат. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted March 7, 2006 Author Share Posted March 7, 2006 ako si ailqk niama problem men sa me spirali 3 pati i ediniqt put vic mi kaza chengeto.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
err0r^ Posted March 8, 2006 Share Posted March 8, 2006 Mi az sym si ve4no ailqk.Daje sym v momenta v edna zala i si svivam fi6ek Link to comment Share on other sites More sharing options...
farrell Posted March 8, 2006 Share Posted March 8, 2006 Миналата седмица в сряда (около 2.30 часа) ме спряха в Тракия до "Детски свят" куки за проверка ,а аз бях с 2 пакета тр*ва (за лична употреба,ама на кой да обяснявам). Записаха ми името, фамилията и ЕГН, след това ги издиктуваха по радиостанцията и след около 3 по радиостанцията им отговориха че не съм осъждан и ме пуснаха да си хода. Като ме спряха бях супер спокоен, бях си капнал даже и "Визин" в очичките. Просто нямаше за кое да се захванат за да ме джобат. да разбирам,че не са те бъркали,така ли???само ти засякоха данните??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
liquid Posted March 8, 2006 Share Posted March 8, 2006 Освен данните са ти записали и нещичко в досиенцето. Link to comment Share on other sites More sharing options...
err0r^ Posted March 8, 2006 Share Posted March 8, 2006 Ne im dadoh osnovatelna pri4ina da me prebyrkat. Bqh absoliutno izrqden ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoFFo Posted March 9, 2006 Share Posted March 9, 2006 err0r^ Ние точно това коментираме ,че дори и да сме изрядни пред ушевите,все могат да се захвант за нещо и да те пребъркат.Демек сме в ръцете на настроенията на полицаите.В България порсто полицайте имат правомощия надхвърлящи нормалните по другите държави(като изключим Иран,КНДР и другите от тоя тип ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE-AGENT Posted March 9, 2006 Share Posted March 9, 2006 На мен ми се е случвало миналата зима беше и един приятел не може да запали и го бутаме да тръгне ...и тръгваме зад блока и по едно време излиза една патрулка от някъде и спира точно пред нас.Часът беше 21 някъде и имаше супер много сняг.Също да поясни, че живея в блок само с полицаи, прокурори и адвокати и ни искаха лични карти и един от нас нямаше в него документи и те поискаха да го пребъркат и след това се заядоха с нас, че крадем колата.Беше голям цирк А има друга случка ....седя и си чакам приятелката до едно училище и по едно време излизат двама полицаи и ми викат документите за проверка и след това ще те претърсим ... добре че се показа един познат полицай зад тях иначе сигурно щяха да ме пребъркат, а това се случва в 16ч в началото на септември. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted March 9, 2006 Author Share Posted March 9, 2006 Shte glasuvat promiana v nakazatelniqt kodeks koqto vrushta ednokratnata doza !!!! I kakto poqsniha po nova televiziq ednokratna doza = 1 cigara marihuana.Interesnoo obiknovenno na 4ma choveka edna cigara im stiga....a ot edin paket se pravqt 4 - 5 cigari ako policai vi hvanat v krug i vseki ima po edna cigara kvo li shte napraviat...? Da se nadiavame che shte go priemat i shte lepqt samo globi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulgia Posted March 9, 2006 Share Posted March 9, 2006 Имаме си модер наркоман Link to comment Share on other sites More sharing options...
err0r^ Posted March 9, 2006 Share Posted March 9, 2006 Имаме си модер наркоман кво разбираш ти от наркомания бе Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.