Jump to content
BulForum.com

Дистанционно за компютър

XMD

Recommended Posts

ахам, ама си направи от тези с процесор а не като на Млад Конструктор

UIR с PIC16 работеше по-добре от варианта с PIC12, който пък е по-евтин

мойта самоделка е с PIC12 :) може би за това са проблемите с Sharp-а

Моля, някой собственик на МК приемник да тества с тази програма : http://www.pcremotecontrol.com/serialwatcher.zip

Само COM port се избира, другите настройки остават както са си. Проверих WIRC как настройва COM-а, той използва 9600, 8, n, 1. Теста се състои в проверката дали 1 бутон при многократно натискане връща една и съща поредица числа.

Интересуват ме резултати на един и същ компютър с Win9x и XP, дали има разлика.

При мен на WinME инсталирано на VirtualPC, не работи добре, дава различни поредици за един бутон. С 4 различни дистанционни пробвах. Но, предполагам че моя тест не е меродавен, защото комуникацията на това VirtualPC пак минава през на XP-то драйвера.

Подкарах гооооооо :punk :punk :punk

За това от Млад Конструктор говоря.

Оказа се, че тая тъпня не праща по Tx-a, ами клати DCD-то. Аз не ги рабирам много жиците, ама с един разбирач го разнищихме - Tx-a го ползва за захранването там нещо, а пък по Carrier Detect-a се предават импулсите от IR приемника едно към едно, без никви пакетирания в bytes, никви старт/стоп битове и такива.... Точно за това използват VXD под Win9x, да могат да са с висок приоритет и да засичат точно времето между импулсите. Обаче, оказва се и за XP са му намерили цаката. Аз следвах инструкциите на тази страница http://www.geocities.com/mixxxen/, и ще ги преразкажа тук.

Използва IRAssistant, обаче само за изпълнението на командите. Самата комуникация през COM порта с приемника се осъществява от програмата WinLIRC (малко бъгава, но пък си има source code :) ) и комуникация между IRAssistant и WinLIRC се осъществава от IRA_LIRC plugin-а.

WinLIRC - от архива ви трябват само EXE-то и примерния файл с конфигурация : SAMPLE.CF

След пускането на програмата се избира COM порт, след това config файла и се натиска Learn бутона. Програмката започва да задава разни въпроси. Първо предупреждава че ще пише отгоре на избрания файл, да не се шашкате и да си го backup-нете ако е важен, после иска някакво име за това дистанционно. След това пита за Error Margin, пише че по подразбиране е 25%, при мен не стана с тази стойност, за това пробвах с по-висока - 45% и с нея стана. После пита за Signal Gap и Signal Length. Тези са някви за големи разбирачи, аз натиснах Enter за да си ги намери сам. Това определяне става на следващата стъпка - кара ви да натиснете бутон, след това да изчакате малко и пак да натиснете. После ви кара да натискате 10 пъти един и същ бутон, с интервали по 1 секунда за да си направи там някакви измервания. Като приключи този процес, започва обучението за бутоните - задавате име на бутон (няма голямо значение какво - може 1, 2, 3) и след това натискате - програмата поазва matches=xx, faults=yy - гледайте тези стойности - ако има много faults, тогава се връщате назад и увеличавате Error Margin. Така един по един давате име на всеки бутон от дистанционното и обучавате WinLIRC да го разпознава.

Като сте готови, програмката си запазва конфигурационния файл и crash-ва :) Поне при мен е така. Но няма страшно. При следващото пускане си намри файла и въобще не си показва прозореца, направо се скрива в tray-а и стартира сървър на порт 8765.

Пускате IRAssistant, избирате plugin-а LIRC driver. Няма нужда от конфигуриране, но ако се налага - прави се в registry-то. Има ключове за host и за port. Тоест може да ви е на друг компютър вързано дистанционното.

Горе долу това е, IRAssistant-a как се настройва няма да описвам в подробности. Само няколко tips and tricks. Направете си едно General Macro наречено "Select" и колкото искате Button Group-а (за всеки player или програма която искате да управлявате). Във всеки Button Group слагате по една команда с име "Run" от тип Files->Launch file и си избирате кой файл да стартира. След това на Button Group-а слагате в "Macro to run when buuton group is activated" тази команда Run, така че автоматично при активирането на групата да стартира player-а. До тук, нито Button Group-ите, нито Run командите няма нужда да се асоциират с бутони от дистанционното. Само Select командата ще се асоциира. Това ще е менюто от което ще се избира. В него слагате команди от тип IRAssistant->Activate button group... за всеки Button Group който искате да присъства в менюто. Освен тях, може да си сложите команди и за Shutdown на Windows и подобни, и не е зле една команда от тип keypress, натискане на бутон ESC да сложите най-накрая - тя е за изход от менюто без избор на никоя от възможностите. За да работи това като меню, долу трябва да се избере "One command, select". Това означава, че при всяко натискане на бутона на дистанционното за Select, командите в него ще се редуват, показва се на екрана меню и се местите надолу по него, опцията на която спрете се активира. Затова беше нужно да има ESC за да може ако по грешка сте натиснали бутона за меню, да има къде да спрете без да избирате нищо.

Това е, във всяка Button Group си правите колкото искате команди за различни функции на програмата която искате да управлявате. Четете help-а и търсите с какви клавиши се управлява - play, stop, pause... след това правите keyboard macros за тях. Така е най-лесно, иначе има и по-advanced неща с window messages, ама няма да ви затормозявам с тях...

Оффф, как е смайлито за уморен ? :tongue

Бравоооо , най-накрая някой да се хване и да подкара тва животно под ХП , и по точно това на МК - тъй като е лесно и евтино за иработка. :)

Подкарах гооооооо :punk :punk :punk

За това от Млад Конструктор говоря.

Оказа се, че тая тъпня не праща по Tx-a, ами клати DCD-то. Аз не ги рабирам много жиците, ама с един разбирач го разнищихме - Tx-a го ползва за захранването там нещо, а пък по Carrier Detect-a се предават импулсите от IR приемника едно към едно, без никви пакетирания в bytes, никви старт/стоп битове и такива.... Точно за това използват VXD под Win9x, да могат да са с висок приоритет и да засичат точно времето между импулсите. Обаче, оказва се и за XP са му намерили цаката. Аз следвах инструкциите на тази страница http://www.geocities.com/mixxxen/, и ще ги преразкажа тук.

Използва IRAssistant, обаче само за изпълнението на командите. Самата комуникация през COM порта с приемника се осъществява от програмата WinLIRC (малко бъгава, но пък си има source code :) ) и комуникация между IRAssistant и WinLIRC се осъществава от IRA_LIRC plugin-а.

WinLIRC - от архива ви трябват само EXE-то и примерния файл с конфигурация : SAMPLE.CF

След пускането на програмата се избира COM порт, след това config файла и се натиска Learn бутона. Програмката започва да задава разни въпроси. Първо предупреждава че ще пише отгоре на избрания файл, да не се шашкате и да си го backup-нете ако е важен, после иска някакво име за това дистанционно. След това пита за Error Margin, пише че по подразбиране е 25%, при мен не стана с тази стойност, за това пробвах с по-висока - 45% и с нея стана. После пита за Signal Gap и Signal Length. Тези са някви за големи разбирачи, аз натиснах Enter за да си ги намери сам. Това определяне става на следващата стъпка - кара ви да натиснете бутон, след това да изчакате малко и пак да натиснете. После ви кара да натискате 10 пъти един и същ бутон, с интервали по 1 секунда за да си направи там някакви измервания. Като приключи този процес, започва обучението за бутоните - задавате име на бутон (няма голямо значение какво - може 1, 2, 3) и след това натискате - програмата поазва matches=xx, faults=yy - гледайте тези стойности - ако има много faults, тогава се връщате назад и увеличавате Error Margin. Така един по един давате име на всеки бутон от дистанционното и обучавате WinLIRC да го разпознава.

Като сте готови, програмката си запазва конфигурационния файл и crash-ва :) Поне при мен е така. Но няма страшно. При следващото пускане си намри файла и въобще не си показва прозореца, направо се скрива в tray-а и стартира сървър на порт 8765.

Пускате IRAssistant, избирате plugin-а LIRC driver. Няма нужда от конфигуриране, но ако се налага - прави се в registry-то. Има ключове за host и за port. Тоест може да ви е на друг компютър вързано дистанционното.

Горе долу това е, IRAssistant-a как се настройва няма да описвам в подробности. Само няколко tips and tricks. Направете си едно General Macro наречено "Select" и колкото искате Button Group-а (за всеки player или програма която искате да управлявате). Във всеки Button Group слагате по една команда с име "Run" от тип Files->Launch file и си избирате кой файл да стартира. След това на Button Group-а слагате в "Macro to run when buuton group is activated" тази команда Run, така че автоматично при активирането на групата да стартира player-а. До тук, нито Button Group-ите, нито Run командите няма нужда да се асоциират с бутони от дистанционното. Само Select командата ще се асоциира. Това ще е менюто от което ще се избира. В него слагате команди от тип IRAssistant->Activate button group... за всеки Button Group който искате да присъства в менюто. Освен тях, може да си сложите команди и за Shutdown на Windows и подобни, и не е зле една команда от тип keypress, натискане на бутон ESC да сложите най-накрая - тя е за изход от менюто без избор на никоя от възможностите. За да работи това като меню, долу трябва да се избере "One command, select". Това означава, че при всяко натискане на бутона на дистанционното за Select, командите в него ще се редуват, показва се на екрана меню и се местите надолу по него, опцията на която спрете се активира. Затова беше нужно да има ESC за да може ако по грешка сте натиснали бутона за меню, да има къде да спрете без да избирате нищо.

Това е, във всяка Button Group си правите колкото искате команди за различни функции на програмата която искате да управлявате. Четете help-а и търсите с какви клавиши се управлява - play, stop, pause... след това правите keyboard macros за тях. Така е най-лесно, иначе има и по-advanced неща с window messages, ама няма да ви затормозявам с тях...

Оффф, как е смайлито за уморен ? :tongue

Следвах всяка една стъпка и го подкарах :punk :punk :punk Мноо е готинко да си цъкам компа от дистанционното , супер зарибявка е :rolleyes:

Още веднъж благодаря на kicko за оказаната помощ , без него сигурно нямаше да го пусна под ХП никога :)

Забравих да уточня нещо важно - версията на IRAssistant дето им е на сайта е някаква доста нова и не я знам колко работи и как работи, днес я пуснахме на един компютър, тя даде грешка в някакво OLEBlaBla и после не можеше нито да се kill-не програмата, нито даваше на Windows-а да се изключи. Аз ползвам версия 3.4b1, която я има на този сайт дето му дадох линка http://www.geocities.com/mixxxen/

Също така, за WinLIRC, пак от този сайт дръпнах версията (0.6pre2) и това което съм написал в по-горния пост се отнася за нея. По-късно видях че на официалния сайт има по-нова версия (0.6.5) която има повече настройки на интерфейса, с нея не съм тествал.

И последно, случайно забелязах, на сайта на IRAssistant, че Lirc плъгина е писан от някой си Darin Peshev !!! Браво! Може и да не е българин, но някакси топло ми стана, ех...

• 1 month later...

А някой може ли да ми обясни как да подкарам winamp-а да работи с това ?

или по-точно как се работи с плъгина на уинампа за ир: http://neomontana.dir.bg/Download/infrared.exe

по точно ми дава тази грешка: http://picvalley.net/files/2006/04/25/1771...52da49bc234.jpg

а защо не го управляваш Winampa с IRAssistant ?

клавишите са :

z - prev

x - play

c - pause

v - stop

b - next

Alt+F4 - close player

а за грешката - ако ти е пуснат wirc, той може би държи COM порта отворен

а защо не го управляваш Winampa с IRAssistant ?

клавишите са :

z - prev

x - play

c - pause

v - stop

b - next

Alt+F4 - close player

Да но като е минимизиран не вършат работа тези копчета , трябва да е активен прозореца на плеилистата.

а за грешката - ако ти е пуснат wirc, той може би държи COM порта отворен

Да пуснат е , но и като е спрян се тая :wacko:

при мен работи и когато е минимизиран Winamp-а, без нужда да е показан прозореца с плейлист-а, но недостатъка е че при натискане на бутон на дистанционното се показва на екрана Winamp-а

това е резултат от настройката за Target Window в IRAssistant - там съм дал Specify, и на executable съм посочил winamp.exe

За да избегнеш гадния ефект от показването на Winamp-а на екрана, можеш да оставиш само главния прозорец, минимизиран до една малка лента само и да го забуташ някъде по екрана така че да не пречи. Така ще си седи през цялото време на екрана, или ще се появява за мало - виж опцията Return to previous foreground window after execution.

Но, аз мисля, че след като ще управляваш Winamp-а с дистанционно, какво ти пука дали се вижда на екрана самия той или не ? Предполага се че ти си на разстояние от компютъра и го ползваш само за player в момента. Монитора дори може да е изключен.

Като дам тази опция , при всяко натискане на съответния бутон ми дава грешка , и после ми затваря ирасистана. http://img250.imageshack.us/img250/9346/ef1fc.jpg Но и да става не ми върши много работа. Целта ми е докъто брат ми си играе на компа или чати , аз да си сменям песните на уинампа , да си увеличавам и намалявам от него и т.н. без да пречи на брат ми . Дали може да стане така , и този плъгина дето го писах по-горе нестава ли ?

Аз под XP използвах това за приемник това - http://lirc.org/receivers.html по-точно - http://lirc.org/images/schematics.gif , струваше около 6 лв всичко, а за софтуер http://www.pcremotecontrol.com/info.html , софтуерът е добър но е shareware. Работеше с winamp, bsplayer, volume control, още 1 тон програми, като емулира например клавиатура за съответното приложение и все едно натиска копчетата. Забравих, ако си направите shortcut за halt, може и да си гасите компютора с него.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...