Jump to content
BulForum.com

Дистанционно за компютър

XMD

Recommended Posts

eto te tuka moje da vidi6.

edin syvet za tova ot mlad konstruktor tyi kato go pravih naskoro na shemata i na platkata sa dadeni edin integral 78l50 i tranzistora koito ne se se6tam to4no obozna4enieto mu. obyrni gi naobratno i dvete.

bih kazal 4e tova e nai lesnata 4ast ot napravata ne distancionnoto. ako nqkoi go polzva tova ot MK pls da kaje edin soft s koito raboti. 4e tozi IRasistant ne moga da go podkaram. i kakvo distancionno polzva na syotvetniq soft.

не съм, защото нямам такъв приемник

затова питам какъв е точно проблема - работи ли с WIRC или не, тестван ли е хардуера както е казано там на сайта на Млад Конструктор (да му подадеш захранване и да гледаш дали мига диода като насочиш дистанционно и натиснеш бутон)....

ето тук преди време се опитвах да помогна на един друг собственик на такъв приемник, но него го мързяло да си потърси приемника и да пробва това което му казах да направи....

Погледни какво съм написал там (само първата страница на topic-а е достатъчна) и пробвай настройките, после дай някакъв feedback.

Значи аз си направих това на МК , на Windows 98 с WIRС си работи перфекно и много ма кефат функциите които предлага , сичко можеш с него да правиш , с всякакво дистанционно - дори мошката да местиш. Да ама на ХР Irassistant неще да го засече , какво ли не опитвах , сумати теми за тая програма четох , ама неще да ми тръгне с ХР . Ако някой знае и му е тръгвала тази програма нека да пише как става че много се ядосвам така :wacko:

а ето снимка на това дето го правих - стана доста компактно:

1114df.jpg 2220vh.jpg

Аз също имам проблем с тая джаджа. Сглобил си я. Пробвах я като подадох напрежение и диода свети при сигнал от дистанционното. Когато я свърцжа към копмютъра обаче и включа програмата диода свети непрекъснато независимо дали му подавам сигнал. И това е. Нищо не засича. Пробвах вече с почти всички софтуер който може да съществува сигурно... на XP съм... :confused

kicko, въпросната схема от "Млад Конструктор" работи безпроблемно с WIRC (под уин98). За съжаление (както предполагам вече знаеш) WIRC не работи за ХР. Ама ми се налага да ползвам ХР и => IRAssistant. Сега ще пробвам разни настройки (пак) и ще пиша.

EDIT: Провах асистант-а със следните настройки:

Speed: 1200

Byte Size: 8

Parity: None

Stop bits: 1

DTR control: Enable

RTS control: Enable

Xon/Xoff: Off

Read interval timeout (ms): 10

Сега светодиода мига при натискане на някой бутон от дистанционното, но опцията learn от irassistant не реагира. Бъркам ли някъде в настройките на COM Driver-a? Трябва ли да се правят настройки на порта от уиндоус-а ?

Абе просто това нещо като че ли не се поддържа от Win XP и т'ва е. Колкото и теми да чета по форумите, няма нито един с XP който да го е подкарал!

Пробвах, но нещо не мога да нагодя СОМ драйвера ... :cry

EDIT: Пак същата работа. Светодиода реагира, ама гирдер-а не. Какви настройки точно си направил на драйвера?

пробвай същите настройки дето си написал, но с DTR disable

този МК приемник почва да ме дразни, някой може ли да ми даде един да го разбъзикам ?

ама след няколко дни, че сега точно PC-то ми нещо е болно и не иска да отлепи, пък на лаптопа нямам нужните tools.

пробвай същите настройки дето си написал, но с DTR disable

този МК приемник почва да ме дразни, някой може ли да ми даде един да го разбъзикам ?

ама след няколко дни, че сега точно PC-то ми нещо е болно и не иска да отлепи, пък на лаптопа нямам нужните tools.

Е ако искаш ще ти го дам за няколко дни да го "разбазикаш" - дано успееш да го подкараш , че вече се побърквам - една година го мъча , ама неще :angry: А под 98 съм го ползвал много време и си работеше без никакъв проблем :wacko:

Понеже имам интерес за такова дистанционно, но нямам време да търся части, платки и т.н. искам да питам дали има готово, сглобено, марково и тествано дистанционно за компютър. Ако има ще съм благодарен ако кажете няколко думи за съответния модел - какви функции точно може да изпълнява, надеждно ли е като цяло и неговата цена. Мерси предварително :)

ами в началото на темата има един линк към hardwarebg за Logitech UltraX Media Remote, така че, ако искаш "купешко", ето ти, за под 40$ !!!

другия вариант за "купешко" е да го получиш в комплект с тунер, моето едното е такова - от Pinnacle тунер, но го ползвам не с оригиналния софт ами с IRAssistant

трети вариант - в МОСТ съм виждал да продават едни, на българска фирма Неомонтана. Комплект приемник, дистанционно с доста бутони и софтуер. Мисля, че софта е Girder. Те предполагам са варианти на тези самоделките, но хората са си направили платки, кутийка, малко по-културно. Предполага се че е тествано и поне с това дистанционно дето дават и с този софт действа. Попадало ми е в ръцете за кратко, вече не мога да си спомня с Girder или с IRAssistant го подкарах. Само помня, че тръгна, че собственика му остана доволен, и че Girder не ми допадна.

Какво може ? Почти всички команди които може да се задействат с keyboard shortcuts може да ги настроиш на клавиш от дистанционното. Може и движения с мишката и clicks, ама те не ми се е налагало да ги ползвам. Освен това, има системни функции - стартиране на програма, промяна на група от настройки на бутоните с други и т.н. Примерно с един бутон може да вадиш меню на екрана от което избираш Winamp, Windows Media Player, Media Player Classic, TV tuner.... и след избора съответната програма се стартира, или ако е стартирана прозореца и се вади на преден план, и бутоните на дистанционното се "препрограмират" за нея. Това са възможности на IRAssistant, другото вече зависи от дистанционното което имаш и от приемника. Проблема с дистанционното който може да възникне е следния - при мен едно дистанционно Sharp от телевизор не работи - като натисна бутон IRAssistant получава код, натискам пак - друг код, натискам пак - отново различен... И не може да се обучи защото очаква да получи 6 поредни еднакви кода за да е сигурен че този бутон това точно праща. Това обаче става с приемника ми самоделка, а с този от Pinnacle тунера не става, там си работи. Върви го разбери, инфрачервена му работа.... :confused Ама с дистанционното от видео Sony си работи без грешка, също и с дистанционното от тунера, което го предпочитам защото има много повече бутони.

да, това на COM не е IrDA а е само IR приемник и то специален за дистанционни, така че е различен от IrDA което се закача към дъното или има и варианти на COM или USB

на сайта на IRAssistant пише че някои модели IrDA-та може евентуално да проработят, аз с едно пробвах и не стана

да, това на COM не е IrDA а е само IR приемник и то специален за дистанционни, така че е различен от IrDA което се закача към дъното или има и варианти на COM или USB

на сайта на IRAssistant пише че някои модели IrDA-та може евентуално да проработят, аз с едно пробвах и не стана

Щото и аз така си помислих, че нещо и при мен не иска. Явно ще трябва да си правя приемник само. :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...