k-otixxx Posted April 20, 2006 Share Posted April 20, 2006 Ама не съм вярвал че тези S-ATA хард дискове така ще тракат и стържат.Пробвах на WD 250 Gb и на Seagate 250 Gb-ужас направо,не се издържа шума от местенето на главите по време на четене и писане.То това им скапва другите преимущества които имат.Ще се пръщам на PATA пак. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted April 20, 2006 Share Posted April 20, 2006 Ама не съм вярвал че тези S-ATA хард дискове така ще тракат и стържат.Пробвах на WD 250 Gb и на Seagate 250 Gb-ужас направо,не се издържа шума от местенето на главите по време на четене и писане.То това им скапва другите преимущества които имат.Ще се пръщам на PATA пак. Ако искаш тих хард - Samsung е най-добрия избор. Компромиса е в да кажем малко по-нисък пърформанс спрямо Hitachi, примерно. Аз миналата седмица взех 80GB hitachi ATA и така трака, че ме хвана яд, че не дадох 5 долара повече за Samsung. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted April 20, 2006 Share Posted April 20, 2006 Ако искаш тих хард - Samsung е най-добрия избор. Компромиса е в да кажем малко по-нисък пърформанс спрямо Hitachi, примерно. Аз миналата седмица взех 80GB hitachi ATA и така трака, че ме хвана яд, че не дадох 5 долара повече за Samsung. аз пък преди година взех хитачи 160 Гб САТА и още не съм го чул как работи, а съвсем скоро на работата се обзаведох с нов 160 ГБ хитачи САТА и трака доста звучно. може би хитачи като са сменили технологията с по-големи плочи и са си оставили ръцете..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myth Posted April 20, 2006 Share Posted April 20, 2006 Защо сприте кой ХДД е по добър?! И какво разбирате под по-добър? Да е тих,да е бърз (50-55МБ/с четене) да е студент, да е безпроблемен на работа. Според мен това са характеристиките който се разбират пд добър ХДД. Според мен Макстора (моя) за времето от когато го имам никак не отстъпваше на конкуренцията си (това е от преди 2 години) дори и сега ще изостава от новите модели с няколко Мб/см но то е приемливо. Има дн тесче ХДД тач версия 3, ето една снимка как се представя моито ХДД като се има в предвид че е ДМ9 а не 10-та серия която предполагам ще е по-бърза. zizirixo - искам 4-ри снимки от Хитачи>Самсунг>Сеагате>Макстор - за да ме обедиш че макстор е на последно място А и темепературата никак не е висока на макстора А и да кажеш за самсунга в раид колко точно МБ/с има четене защото от 100-120 разликата е огромна ти ги изкара тия ХДД SCSI Ся по темата: Така САТА 2 си е деиствителна и това въобще не е което казваш ти САТА 150+, а си е сата 2 която е 300, но вие какво очаквате чудеса ли?! Разликата с САТА 1 ще е минимална разбира се. САТА 2 има 300МБ/с пропусклива способност, а САТА 1 има 150. Най-добре си вземи ХДД сата2, така или иначе си се решил И повечето писали из форума се обосновават теории който са чули, прочели някаде След като zizirixo представи снимков материал и се обоснове защо е подредил ХДД така - аз ще се съглася - защото когато фактите говорят и Боговете мълчат Ай, вземи и пак прочети някъде като хората, що е то SATA2 и пак ела да пишеш. Аз щото още не съм видял SATA II на пазара. Има си спецификации, виж какви са, виж кои от устройствата ги покриват, виж дали изобщо има дъна САТА2 на пазара и тогава пак ми говори. Не е достатъчно да се напише на някои харддиск или дъно, че е САТА2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stapos Posted April 20, 2006 Share Posted April 20, 2006 Аре ся и аз да кажа какво ми е видяло окото без никви измишльотини и разни слухове. Преди 1 седмица конфигурирахме Сървър на който трябваше да сложим с колегата ми 4 бр. ХДД задължително и да ги вържем в Райд 5. Така след като от фирмата от която ни доставиха необходимите Хардове - така неречените Сата 2 - ето какво се получи в крайна сметка. Райд масива бе съставен от 4бр. Макстори - по 250ГБ - общо 700ГБ Сата "2", 16МБ буфер. Трансфер на данни след реални тестове и с програми и в реални операции. 142-144 МБ/сек.. Е такова нещо никога не съм мислил че ще имам възможност да Пипна и пожелавам на всеки който има нужда от реално да ги използва - нека не се колебае. Този Макстор е много добър. Мисля 4е Сата и Сата 2 или там както се наричат имат разлика защото същия райд масив със Сийгейтове но Сата 150 - правят около 100-102 МБ/сек. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myth Posted April 21, 2006 Share Posted April 21, 2006 Аре ся и аз да кажа какво ми е видяло окото без никви измишльотини и разни слухове. Преди 1 седмица конфигурирахме Сървър на който трябваше да сложим с колегата ми 4 бр. ХДД задължително и да ги вържем в Райд 5. Така след като от фирмата от която ни доставиха необходимите Хардове - така неречените Сата 2 - ето какво се получи в крайна сметка. Райд масива бе съставен от 4бр. Макстори - по 250ГБ - общо 700ГБ Сата "2", 16МБ буфер. Трансфер на данни след реални тестове и с програми и в реални операции. 142-144 МБ/сек.. Е такова нещо никога не съм мислил че ще имам възможност да Пипна и пожелавам на всеки който има нужда от реално да ги използва - нека не се колебае. Този Макстор е много добър. Мисля 4е Сата и Сата 2 или там както се наричат имат разлика защото същия райд масив със Сийгейтове но Сата 150 - правят около 100-102 МБ/сек. мдааа, разлика има, HDD SATA II има, но кои са дъната които подържат SATA II? и подръжката на 3Gb/s едно дъно реално не го прави SATA II или SATA IO както му се вика вече. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted April 21, 2006 Share Posted April 21, 2006 мдааа, разлика има, HDD SATA II има, но кои са дъната които подържат SATA II?и подръжката на 3Gb/s едно дъно реално не го прави SATA II или SATA IO както му се вика вече. Един прост пример - актуални модели като ASUS A8N-Е, което не е най-новото дъно като модел, но въпреки това все още актуално. EPoX 9NPA+ и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
OutSider Posted April 21, 2006 Share Posted April 21, 2006 Тва с 3гб/с явно са някви теоритични цифри ако беше толкова то аз нямаше да си купувам още рам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Backbone Posted April 21, 2006 Share Posted April 21, 2006 Тва с 3гб/с явно са някви теоритични цифри ако беше толкова то аз нямаше да си купувам още рам. Това са рекламни глупости. Реално S-ata позволява до 150mb/s а S-ata2 до 300mb/s. А вече има хардове които стигат 170-200мб/с трансфер и могат да покажат пълния си потенциал. Лично съм виждал хард който прави 260мб/с(WD Raptor 2 S-ata2). http://img117.imageshack.us/img117/4449/samsunghdtach2bc.jpg Това са резултати от едната ми лична машина. По-късно ще дам резултати от другата(там не е толкова обективно защото дисковете са в Райд) Link to comment Share on other sites More sharing options...
basten Posted April 21, 2006 Share Posted April 21, 2006 Koito ne znae shto e tova neshto SATA II, -> da pro4ete. Sata II ne e sinonim na 3GB/s transfer!!! Za poveche info...linka! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myth Posted April 25, 2006 Share Posted April 25, 2006 Koito ne znae shto e tova neshto SATA II, -> da pro4ete. Sata II ne e sinonim na 3GB/s transfer!!! Za poveche info...linka! И аз същото се опитвам да кажа ама, кой ли ме слуша Един прост пример - актуални модели като ASUS A8N-Е, което не е най-новото дъно като модел, но въпреки това все още актуално. EPoX 9NPA+ и т.н. Мдаааа, а ся кажи ми специално за А8N-E къде видя в спецификацията му да пише, че подържа SATA2, да за EPOX-a пише но, дали е така, както basten е написал малко по-надолу 3Gb/s не означава SATA2, най-малкото защото SATA2 не се изчерпва с подръжката на 3Gb/s. Какво повече да приказваме? За справка погледни линка на basten (не съм го отворил още но предполагам, къде води) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted April 25, 2006 Share Posted April 25, 2006 http://www.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2...455&modelmenu=1 A8N-E -Supports AMD Socket 939 Athlon 64FX/Athlon 64 X2/Athlon 64 - NVIDIA® nForce™ 4 Ultra - PCI Express Architecture - SATA2.0 - AI NOS - PEG Link - Precision Tweaker - AI NET2 [..] A8N-E supports next-generation SATA hard drives based on the new SATA 3Gb/s storage specification. Furthermore, the chipset has two dedicated SATA controllers delivering more scalable performance and doubles the bus bandwidth for fast hard drive data retrieval and saves. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myth Posted April 25, 2006 Share Posted April 25, 2006 http://www.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2...455&modelmenu=1 Мдаааа, а ся кликни върху, линка даден ти от basten, виж сега пак, що е то SATA II и хайде пак да си поговорим. sata + ncq + 3Gb/s не е SATA II друг е въпроса, че някои търговци го пишат SATA 2.0 което си е малко заблуда, ама карай да върви. Освен това SATA II е просто името на организацията.........което пък вече е SATA-IO. Така или иначе nForce4 чипсета не подържа пълните спецификации, това което в момента се описва като от търговците, като SATA II e просто ревизия на SATA. А да и не си ли си помислял, че между SATA II и SATA2.0 има разлика? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted April 25, 2006 Share Posted April 25, 2006 Искаше да ти покажа... показах ти. Едно мерси да беше казал, едно "да, прав си - пише го". А колко с реални 3ГБ... голям праз. Диска като ги стигне тогава ще ме вълнува на дадено дъно колко му е 3гб контролера. Сигурно ще кажеш сега, че и това не е SATA II/3gb: http://www.3ware.com/products/serial_ata2-9000.asp + бла бла. Сега можеш да продължиш със същото като игнорираш какво съм написал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myth Posted April 25, 2006 Share Posted April 25, 2006 Искаше да ти покажа... показах ти. Едно мерси да беше казал, едно "да, прав си - пише го". А колко с реални 3ГБ... голям праз. Диска като ги стигне тогава ще ме вълнува на дадено дъно колко му е 3гб контролера. Сигурно ще кажеш сега, че и това не е SATA II/3gb: http://www.3ware.com/products/serial_ata2-9000.asp + бла бла. Сега можеш да продължиш със същото като игнорираш какво съм написал. Не бе човеко не игнорирам казаното от теб, ако толкова държиш да ти кажа "мерси" е добре пише го, но сега пък ти ли се правиш на ударен или наистина не схващаш за какво иде реч. Че това за което иде реч във въпросното дъно (или във всички дъна с nForce4 и интелските чипсети 7хх, 8хх, 9хх) реално не подържат SATA II. Защо написал съм в по-горните ми постове. Не оспорвам, че подържат така наречената Next Generation SATA 3Gb/s, но това все пак далече не изчерпва SATA II спецификациите и следователно изобщо не е SATA II. Както казах дискове има, предполагам в линка ми посочваш SATA II контролери на 3ware, ще погледна благодаря предварително. И да не кажеш нещо, предполагам става въпрос за истински............ Link to comment Share on other sites More sharing options...
stapos Posted April 25, 2006 Share Posted April 25, 2006 Само да спомена че Наще МАКСТОРИ - 250 ГБ Сата2 - въобще не ги чувам. Трябва да се навра в кутията за да чуя че работят. За разлика от този в къщи който е Seagate - 160 GB - щуми повечко и е по-бавен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiroffff Posted May 2, 2006 Share Posted May 2, 2006 спорред ме разликата между сата1 и сата2 е ниакаква като се има предвид каква операционна система се ползва,а именно уиндоус първата седмица след инсталациата вече всичко е така омазано че разликата между двата стандарта се виждат само при тест,а по време на работа е все тая тъй че кой каквото му е кеф такъв диск да си купува Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heller12a Posted May 3, 2006 Share Posted May 3, 2006 ... като се има предвид каква операционна система се ползва,а именно уиндоуспървата седмица след инсталациата вече всичко е така омазано че разликата между двата стандарта се виждат само при тест,а по време на работа е все тая тъй че кой каквото му е кеф такъв диск да си купува е тва ако не е изказване от човек дето знае как да си подържа компа па на Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiroffff Posted May 4, 2006 Share Posted May 4, 2006 е тва ако не е изказване от човек дето знае как да си подържа компа па на ти сигурно си мислиш че всички са като теб и знаят как да си поддържаш компютъра само за информация аз съм щастлив ползвател на Правец 8 ,а при тях още не са измислили харддисковете хахахаххахахаххаха Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted May 4, 2006 Share Posted May 4, 2006 ти сигурно си мислиш че всички са като теб и знаят как да си поддържаш компютърасамо за информация аз съм щастлив ползвател на Правец 8 ,а при тях още не са измислили харддисковете хахахаххахахаххаха И на дискетите има какво да се омазва Аз съм привърженик на методологията да поизчакам малко докато се тества във времето дадена технология преди да я възприема. Знаем как SATA имаше проблеми разни, особено с някои VIA чипсети в началото. Т.е. аз залагам на сигурното, обичам да ми е стабилна системата, дори да съм малко назад от върховите скорости и постижения Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted May 4, 2006 Share Posted May 4, 2006 И на дискетите има какво да се омазва Аз съм привърженик на методологията да поизчакам малко докато се тества във времето дадена технология преди да я възприема. Знаем как SATA имаше проблеми разни, особено с някои VIA чипсети в началото. Т.е. аз залагам на сигурното, обичам да ми е стабилна системата, дори да съм малко назад от върховите скорости и постижения Не ми говори за дискетите, особено комбинацията 5.25" & чирпанско флопи (тия дето са работили с "Правец" 8М(С) знаят за какво става дума ) А за другото си напълно прав....на всичкото отгоре не стига, че има недоизгладени проблемчета в новите технологии, но и поне година трябва да даваш за тях баснословни суми. Сещам се за първата си CD-R записвачка Matsushita 4Х - запис ; 8Х - четене (RW не презаписва, защото още не беше измислено като технология), беше SCSI вариант и ми струваше точно $500. Сега вероятно ще струва ~10 лв. Темата май се изчерпа...разбрахме, че 3 Gb/s не е това дето се сещаме, а може да разчитаме най-много на 300 Mb/s и то при идеални условия (което всъщност си го знаех отдавна). Смисъл да се купи S-ATA II може би има, защото в самите дискове освен новия интерфейс често вкарват и други нови технологии, а и като цяло са леко по-бързи от старата генерация. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.