pamporov Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 .... каква е разликата между 800 и 1000 примерно? Дрехите излизат по-изцедени. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 @pamporov, ще си позволя да те апострофирам леко, тъй като имам пералня с 1200 оборота и съм си правил доста експерименти с оборотите, точно с цел да видя колко сухи излизат дрехите. След дълги "научни експерименти :P" с превключване на стойности между 400 и 1200 оборота , стигнах до мнение, че всичко дето е над 800 оборота е по-скоро маркетингов трик на фирмите-производители. Не намирам разлика в изцедеността на дрехите - еднакво 'сухи' са на 800, 900, 1000, 1100 и 1200 оборота. Пробвал съм го с одеала, якета, чаршафи и т.н. Даже мога да твърдя, че без особени претенции, спокойно може да се справиш и с центрофуга на 600-700 оборота, така че не ми е много ясно защо някои се заблуждават точно по тази цифра и мислят, че като имат пералня с 1600+ оборота, едва ли не са си купили и сушилнята към нея. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RiMy_SuN Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 Реално повече от 800-1000 оборота са напълно излишни, на 800 си пера единствено памучните неща, а пак излизат достатъчно сухи. За синтетика, вълна и т.н. трябват дори по-малко обороти, иначе се стига до едно яко надърпване и изхабяване. В момента има промоция на AEG в Технополис, надвишава границата от 500 лв, но от опит знам, че са много надеждни. Плюс е и отложеният старт. Вкъщи съм от година и половина с Korting, производство на Gorenje, намират се модели за около 400-500 лв, но без екстри като отложен старт. Доволна съм, и все пак - прането от пловдивската AEG е с една идея по-хубаво. Има сравнително голямо разнообразие в магазин Модерен дом, или поне имаше преди, а цените са малко по-ниски от тези в по-известните вериги. Едит: А, Мидекс ме е изпреварил за оборотите Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lorenzooo Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 Вкъщи сме с един Самсунг,който е вече на 10-тина години,но много вярна служба,до сега само едно копче имаше за почистване вътре някъде...Това е...Една от първите,които се появиха при която няма врътки-само копчета е с дисплей...Та за оборотите,ако не ги промениш принудително мах оборотите които използва е 800,а е до 1100...И си мисля че щом заводски са задали този максимум на параметрите,едва ли са нужни повече...Има и отложен старт,което е голям плюс,защото може да използваш нощната енергия,без да чакаш да стане 11 и тогава сам да я пуснеш Та според мен няма значение толкова марката,колкото екстрите които има(и то като екстра да не се гледат оборотите над 800) ...От там нататък всичко е късмет...Има "супер" марки,които може да ти правят проблеми,и измислени някви дето са кучета и карат по 3-4 петилетки Всичко е шанс Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 А какво точно е предимството на отложения старт? Слагаш дрехите и почва да пере след 2 часа? Ако е това, не ми се струва особено смислено - все пак ако ще се пере, ще се пере на момента Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 ...все пак ако ще се пере, ще се пере на момента Да, но ако си в блок с нервни съседи, които се събуждат от центрофугата, а в 11 вечерта се усетиш, че трябва да пуснеш пране - зареждаш дрехите (и праха), настройваш да се пусне в 6 сутринта и в 8 като станеш, само ги вадиш, простираш и отиваш на работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pamporov Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 За оборотите си е така - чисто теоретично, при по големи обороти - по малко влага. На практика е незабележима разликата. Все пак няма да мерим с влагомер я... Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 настройваш да се пусне в 6 сутринта Аха, щото съседите много обичат по това време да се събуждат Според мен прането е от дейностите, които се планират - определяш един ден (събота например), в който да изпереш насъбралите се през седмицата дрехи, и действаш. Няма шест пет! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 И аз съм "скептичен" към тази почти глупава опция отложен старт за пране. То е едно от нещата, които налагат на хората, че имат нужда от него само защото МОГАТ да го направят, и електрониката е евтина вече, процесори и т.н. Айде мерси съм. Както каза предния говорящ, това се планира, не знам някой да пере всеки ден. Ако има такива, вероятно такава функция е полезна. В промишлени условия също. Нашата пералня примерно пере за час и половина макс, дали не е и час и двайсе.. Не е нещо, което да не може да се планира. Но квото такова, новите перални вече са с повече функции, къде по-полезни, къде напълно безполезни. И не само за пералните. Човек с почти всяка покупка купува и куп ненужни функционалности и възможности, и си плаща за тях, защото вървят накуп с другите, които му трябват. Същото е и при софтуера. Понякога откровено се дразня на политиката на някои софтуери да разделят функциите си на предварително решени от разработчиците групи с различни цени, и само заради една функция, която примерно ми трябва в повече спрямо най-евтината версия, да купя най-скъпия лиценз. Само защото някой е решил така да ги групира, видите ли уж това не било необходимо на хоме усер-а. И телевизиите така си разделят пакетите, зарад един *ибан канал от 3-ти пакет примерно, да плащам два пакета нагоре (2-3-4-5 лв..) спрямо базовия, от който гледам примерно 3 канала на кръст от всичките 20 или 30 бози. Според мен всеки канал трябва да си има някаква стотинъчна цена. Но както и да е, поотплеснах се. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.