Jump to content
BulForum.com

Светодиоден дисплей

Recommended Posts

Здравейте. Дойде ми идеята да си направя дисплей от светодиоди, custom size. Това нещо обаче трябва да може да се свърже към PC, че на всичко отгоре winamp-а да показва на него името на песента, която се свири в момента :punk . Някой може ли да ми помогне с линкове към информация? Нужни са ми схеми, драйвери и plug-ins за Winamp :) . Благодаря :)

Става дума за нещо такова:33080i0.jpg

Здравейте. Дойде ми идеята да си направя дисплей от светодиоди, custom size. Това нещо обаче трябва да може да се свърже към PC, че на всичко отгоре winamp-а да показва на него името на песента, която се свири в момента :punk . Някой може ли да ми помогне с линкове към информация? Нужни са ми схеми, драйвери и plug-ins за Winamp :) . Благодаря :)

Става дума за нещо такова:33080i0.jpg

Мисля,че това е към темата за МОДИНГ :) .Пък и аз съм виждал в магазини за електроника(в София)да се продават такива дисплей :bgrin:

Къде в София? Дай малко повече инфо pleeeease. Цени някакви помниш ли?

В София във големите магазини за електроника 100% има(ама големите).А за цени немога да ти кажа,но не са мноооого скъпи

Нямаш грижи да си го направиш. :)

Стандартно ако вземеш един ред по 20 символа ти трябват 7*5*20= 700 св. диода. Трябва да ги вземеш с по висока яркост на по малък ток ( по скъпички са :) )

Сега управлението:

Да речем, че ще ползваш LPT изхода - най-лесно. Трябват ти още 100*7 тригера да си направиш 7 канален * 100 шифт регистър :) (да вземем 100*74LS574 като най лесно опроводяване) Още имаш ли мерак?

Да! Дай още малко подробности please :)

Абе пич ти правиш ли си сметка к'ва ще му е цената на това?

700 диода и то от ярките? известно ли е ти е колко струват

700*0.15+100*0.20 = 105 + 20 = 125 лв само диодите и чиповете (без ддс). Захранване 5V 5А за да осигури захранване при пълно светене, платка * колко беше на дм2 забравих... :)

А бе тази тема ми изглежда доста абсурдна. Като изключим въпроса за бройката на светодиодите (която е направо космическа) как ще накараш winampa да "управлява" това чудо? Как въобще ще го свържеш с РС-то :confused Да не си мислиш, че това е толкова лесно. По-добре щом имаш желание и време хвани се и направи някой модинг на някоя кутия. Сложи и 5-6 светодиода (явно имаш желание нещо около РС-то да свети :) ), боядисай в някъв по-шарен цвят и готово...

Тва е доста трудно и скъпичко тези светлодиоди щи струват наистина солено. А като го свържеш към РС-то дъното може и да изгори. :wacko: Такаче ти препоръчвам да правиш нещо в което си сигурен ;)

А бе тази тема ми изглежда доста абсурдна. Като изключим въпроса за бройката на светодиодите (която е направо космическа) как ще накараш winampa да "управлява" това чудо? Как въобще ще го свържеш с РС-то :confused Да не си мислиш, че това е толкова лесно. По-добре щом имаш желание и време хвани се и направи някой модинг на някоя кутия. Сложи и 5-6 светодиода (явно имаш желание нещо около РС-то да свети :) ), боядисай в някъв по-шарен цвят и готово...

Това ти изглежда абсурдно и ненужно? Да ти кажа много по-безимислено е според мен да слагаш някви цигании по кутията на PC-то и да го кичиш като коледна елха. Аз не искам да променям нищо по PC-то а просто да си направя нещо ново на което да се радвам.

winamp_com_port.jpg

Ето какво си бях направил преди време. Закача се на com порта, има си и плъгин за winamp-а. Реално представлява изнесен терминал на winamp-а. Но не е със светодиоди, a със LCD. Така излиза по-евтино. В схемата има едночипов микроконтролер, който трябва да се програмира, не знам дали можеш да се справиш с тази част. :) Мога да ти дам готовата програмка за LCD, но щом държиш да го правиш със светодиоди ще трябва да си напишеш твоя. Ако те интересесува ми прати ЛС.

Относно изказването, че ще трябват 5А ток за да светят светодиодите - абсолютни глупости. Когато са много светодиодите се прави с динамична индикация и т.н. Реалната консумация, дори да запалиш всичките диоди е не повече от 200mA.

s0rs, възможно ли ти е да ми дадеш схемичка на това нещо?

и какви пари горе-долу излиза :bgrin:

абе.. най добре да ми кажеш колко ще искаш за да ми сглобиш едно такова, че нямам време да си играя с поялника :music

Относно изказването, че ще трябват 5А ток за да светят светодиодите - абсолютни глупости. Когато са много светодиодите се прави с динамична индикация и т.н. Реалната консумация, дори да запалиш всичките диоди е не повече от 200mA.

Отваряш се на динамична индикация но стигаме до използване на едночипов. То ако ще е така да му сложа и bluetooth ;) Аз му предлагам схема, която може да закачи на LPT без допълнителен софтуер а да използва драйвер за някоя 8 иглена печатарка в графичен режим. Конструктивно може да се направи с еднакви платки с по 7 светодиода отстрани и да си ги навържеш на сандвич.

Хайде сега с динамичната индикация сметни колко да им е цикъла за да светят със същата сила и да видим дали 700 св диода ще ти светят на 200 мА със същата сила и после си признай кой приказва абсолютни глупости :) При динамичната индикация се печелят най-вече управляващи елементи, а не консумация.

Що се отнася до плъгина към WinAmp. Трябва да вземеш някоя програмка дето ти прави два виртуални компорта вързани виртуален нулл модем кабел, има ги доста из нета. Единия комппорт си го задаваш към уинампа а другия посрещаш с програмка дори на VB, която сам трябва да напишеш и да ти печата това което приемаш. Това е ако не ти се занимава да пишеш плъгин за ампа.

В общи линии това е идеята дето няма да я реализира, а аз отивам в енергото да им кажа да направят булеварда с динамично осветление - така ще икономисаме маса пари на общината за ток :)

При динамичната индикация се печелят най-вече управляващи елементи, а не консумация.

Велика мисъл. :D Ще си я запиша! ;)

Велика мисъл. :D Ще си я запиша! ;)

Набий си я в главата.

А си запиши това:

В общи линии това е идеята дето няма да я реализира, а аз отивам в енергото да им кажа да направят булеварда с динамично осветление - така ще икономисаме маса пари на общината за ток

Гениалната идея инспирирана от желанието ви да се намирате на приказка. И едно въпросче: Колко динамични индикации си проектирал, а не налепил от някоя схема от интернет? Специално за теб ще приложа снимка на един от моите проекти:

model14e_i.jpg

Това е старо - от 98 година мисля. Не се виждат стойностите на резисторите на сегментите - 220 ома, срещу нормалните 1 кОм ако беше статична индикация. Сега си "убивам времето" с този прототип:

поглед отзад: http://nxit.hit.bg/armcore/arm_back.JPG всичко проектирано от мен с изключение разбира се на малката платчица - това е armcore-gx (ако на някой му хареса - са свирка да внасяме заедно)

виж го и отпред със софттъч дисплей http://nxit.hit.bg/armcore/arm_front.JPG умишлено не съм показал софтуера с който нормално ще работи.

Така, че с какво ще подкрепиш тъпата си идея, че динамичните индикации харчат по малко ток?

Що се отнася до реакцията ми на "велика мисъл" бих ти я написал на ЛС :)

Така че с какво ще подкрепиш тъпата си идея, че динамичните индикации харчат по малко ток?

Има с какво, повярвай ми. Но не смятам да превръщам темата в "мерене на пишки".

Има с какво, повярвай ми. Но не смятам да превръщам темата в "мерене на пишки".

Няма с какво - ти ми повярвай. Иначе щеше да си патентовал вечен двигател досега :P И след като ти показах, че моята е по голяма, очаквам да ми се извиниш за

Велика мисъл. biggrin.gif Ще си я запиша! wink.gif

т.к. го приемам като лична обида :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...