Jump to content
BulForum.com

Усилвател 200Вт. QUAD-a на МК

Recommended Posts

Тъй като в няколко теми започна да се засяга усилвателя 200W от Млад Конструктор (бр. 5/2001) - QUAD 405 , реших да направя нова тема в която се обсъжда само той. Ето и описание и схема на усилвателя http://mladkonstruktor.bg/Amp.htm . Който го е правил да сподели какви доработки му е правил за да свирне по добре от оригинала. Лично аз неможах да изкарам повече от 170Вт. от платка. След някой ден ще вържа две в мост да видя как се държи. Елементите за този усилвател не излизат много скъпо , като само транзисторите (мощните) са около 7лв. двата другите елементи са стотинки - т.е. може да се направи за около 20лв. (без радятори , трафове , грецове и т.н. ) . Да добавя само че с тороид от PROSTAKA може да се захранват 2 платки - т.е. 400вт. - може сигурно и повече но не съм пробвал.

Аз бая се рових в нета и доколкото разбрах схемата от хобикит била по-качествена и максимално се доближавала по характеристики до оригиналния куад, само дето повече от 100вт не можеш да отлепиш с нея. А това на млад конструктор било няк'во подобие на куад. Вярно ли е това?

http://hobbykit.dir.bg/bulgarian.htm (кат. номер 1561)

Да тази на МК е подобие на QUAD , но си свири прилично. Тая на Hobbykit не съм е правил , но са ми казвали че не ги вадила 100вт.

DrEvil said:
Това съм пускал навремето. Ползвал съм 2N3055 или KD503

Абе много хора ми виакт че ставало много добре с KD503 ( особено като вържеш два в паралел) , та аз имам много от тези транзистори , но как да направа QUAD-a само с тях - в смисъл нали мощните транзистори на схемата са един прав и един обратен , а KD-тата да само от единия тип ?

виж моята схема де ;) В паралел се връзват като се подберът с по висока бета и им се сложи по един 0.1 ом резистор на емитера. Тази схема дето съм я дал малко се различава от тази дето съм правил но в общи линии е така. и 709 и 714 съм слагал на входа. Естественно със сегашните компоненти може да се измисли и по добър вариант

DrEvil said:
виж моята схема де ;) В паралел се връзват като се подберът с по висока бета и им се сложи по един 0.1 ом резистор на емитера. Тази схема дето съм я дал малко се различава от тази дето съм правил но в общи линии е така. и 709 и 714 съм слагал на входа. Естественно със сегашните компоненти може да се измисли и по добър вариант

Ахмм усетих как ще стане. Ще пробвам с тези KD503 и ще кажа как се държи. Иначе 741 които е използван в усилвателя е крайно неподходящ за тази цел, защото има много ниска скорост на нарастване на входния сигнал (бавен е ) и има висок собствен шум. Затова една доработка която съм изпитал на този усилвател е да се смени интеграла с TL071 или NЕ5534 , С7 се заменя с 1мф (неполярен) а R15 се увеличи до 2.2мом. Тогава се получава чувствително по добре работа и нисък шум.

Много хубаво не е на хубаво :) Вдигайки граничната работна честота на използваните компоненти увеличаваш и вероятноста от самовъзбуждане на висока честота. Трябва се вземат мерки

quad_board.jpg

Quad405in-QF.jpg

Ето как изглежда оригиналния QUAD405

Имам един файл, в който са описани много от промените в QUAD, които са правени през годините от разни ентусиасти, включително е описано и какви промени трябва да се направят за да работи стабилно при мостово свързване. Ако представлява интерес мога да го кача, но е на английски.

Искам да споделя и личен опит от времето когато се борех с QUAD. На пазара има тъй да се каже 2 вида транзистори 2N3055. Едните са произведени в Румъния и тяхното максимално напрежение CE е 60V - с две думи ако използвате такива могат да се получат красиви звуково-светлинни ефекти. :) Другите са си нормални и напрежението им СЕ си е както трябва 150V - с тях няма проблеми. Аз лично предпочитам KD503, но съм го пускал и с 2N3773 - от тях останах най-доволен. Личното ми мнение е, че "онова", което предлагат като вариант в МК е пълна пародия на QUAD.

Getzata: Къде видя единия да е прав?!? И двата крайни транзистора са NPN. Ако си гледал схемата на МК, тя няма нищо общо с QUAD - тя си е някаква тяхна измислица.

Ето оригинала:

QUAD-405

quad_405_sch.jpg

QUAD-405-2

quad_405-2_sch.jpg

Аз гледах тази на МК - единия е прав , другия обратен - Т11 и Т12 , но разбрах как става да се направи и с КД , тази схема . Спрял съм се на нея , защото имам готови печ. платки , а и съм е пробвал - работи си добре ( е предполагам че оригинала 100 пъти по-добър , но нямам време да му мисля печатна платка :unsure: )

ПП . Пък и намене в момента ми трябва да направя от два мост - за басскаса , за което ми трябва пвече мощност , а не толкова добро качество , каквото е оригиналния QUAD.

• 1 year later...
  Getzata said:
Ахмм усетих как ще стане. Ще пробвам с тези KD503 и ще кажа как се държи. Иначе 741 които е използван в усилвателя е крайно неподходящ за тази цел, защото има много ниска скорост на нарастване на входния сигнал (бавен е ) и има висок собствен шум. Затова една доработка която съм изпитал на този усилвател е да се смени интеграла с TL071 или NЕ5534 , С7 се заменя с 1мф (неполярен) а R15 се увеличи до 2.2мом. Тогава се получава чувствително по добре работа и нисък шум.

А този звук заслужава ли си парите... Имам предвид 2х200w (quad405) + захранване и т.н или Technicks SU-V560

p.s. горе долу излизат по около 200лв и двете!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...