Getzata Posted February 9, 2006 Share Posted February 9, 2006 Тъй като в няколко теми започна да се засяга усилвателя 200W от Млад Конструктор (бр. 5/2001) - QUAD 405 , реших да направя нова тема в която се обсъжда само той. Ето и описание и схема на усилвателя http://mladkonstruktor.bg/Amp.htm . Който го е правил да сподели какви доработки му е правил за да свирне по добре от оригинала. Лично аз неможах да изкарам повече от 170Вт. от платка. След някой ден ще вържа две в мост да видя как се държи. Елементите за този усилвател не излизат много скъпо , като само транзисторите (мощните) са около 7лв. двата другите елементи са стотинки - т.е. може да се направи за около 20лв. (без радятори , трафове , грецове и т.н. ) . Да добавя само че с тороид от PROSTAKA може да се захранват 2 платки - т.е. 400вт. - може сигурно и повече но не съм пробвал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted February 9, 2006 Share Posted February 9, 2006 Аз бая се рових в нета и доколкото разбрах схемата от хобикит била по-качествена и максимално се доближавала по характеристики до оригиналния куад, само дето повече от 100вт не можеш да отлепиш с нея. А това на млад конструктор било няк'во подобие на куад. Вярно ли е това? http://hobbykit.dir.bg/bulgarian.htm (кат. номер 1561) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Getzata Posted February 9, 2006 Author Share Posted February 9, 2006 Да тази на МК е подобие на QUAD , но си свири прилично. Тая на Hobbykit не съм е правил , но са ми казвали че не ги вадила 100вт. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DrEvil Posted February 9, 2006 Share Posted February 9, 2006 Това съм пускал навремето. Ползвал съм 2N3055 или KD503 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Getzata Posted February 9, 2006 Author Share Posted February 9, 2006 Това съм пускал навремето. Ползвал съм 2N3055 или KD503 Абе много хора ми виакт че ставало много добре с KD503 ( особено като вържеш два в паралел) , та аз имам много от тези транзистори , но как да направа QUAD-a само с тях - в смисъл нали мощните транзистори на схемата са един прав и един обратен , а KD-тата да само от единия тип ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DrEvil Posted February 9, 2006 Share Posted February 9, 2006 виж моята схема де В паралел се връзват като се подберът с по висока бета и им се сложи по един 0.1 ом резистор на емитера. Тази схема дето съм я дал малко се различава от тази дето съм правил но в общи линии е така. и 709 и 714 съм слагал на входа. Естественно със сегашните компоненти може да се измисли и по добър вариант Link to comment Share on other sites More sharing options...
Getzata Posted February 9, 2006 Author Share Posted February 9, 2006 виж моята схема де В паралел се връзват като се подберът с по висока бета и им се сложи по един 0.1 ом резистор на емитера. Тази схема дето съм я дал малко се различава от тази дето съм правил но в общи линии е така. и 709 и 714 съм слагал на входа. Естественно със сегашните компоненти може да се измисли и по добър вариант Ахмм усетих как ще стане. Ще пробвам с тези KD503 и ще кажа как се държи. Иначе 741 които е използван в усилвателя е крайно неподходящ за тази цел, защото има много ниска скорост на нарастване на входния сигнал (бавен е ) и има висок собствен шум. Затова една доработка която съм изпитал на този усилвател е да се смени интеграла с TL071 или NЕ5534 , С7 се заменя с 1мф (неполярен) а R15 се увеличи до 2.2мом. Тогава се получава чувствително по добре работа и нисък шум. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DrEvil Posted February 9, 2006 Share Posted February 9, 2006 Много хубаво не е на хубаво Вдигайки граничната работна честота на използваните компоненти увеличаваш и вероятноста от самовъзбуждане на висока честота. Трябва се вземат мерки Link to comment Share on other sites More sharing options...
s0rs Posted February 14, 2006 Share Posted February 14, 2006 Ето как изглежда оригиналния QUAD405 Имам един файл, в който са описани много от промените в QUAD, които са правени през годините от разни ентусиасти, включително е описано и какви промени трябва да се направят за да работи стабилно при мостово свързване. Ако представлява интерес мога да го кача, но е на английски. Искам да споделя и личен опит от времето когато се борех с QUAD. На пазара има тъй да се каже 2 вида транзистори 2N3055. Едните са произведени в Румъния и тяхното максимално напрежение CE е 60V - с две думи ако използвате такива могат да се получат красиви звуково-светлинни ефекти. Другите са си нормални и напрежението им СЕ си е както трябва 150V - с тях няма проблеми. Аз лично предпочитам KD503, но съм го пускал и с 2N3773 - от тях останах най-доволен. Личното ми мнение е, че "онова", което предлагат като вариант в МК е пълна пародия на QUAD. Getzata: Къде видя единия да е прав?!? И двата крайни транзистора са NPN. Ако си гледал схемата на МК, тя няма нищо общо с QUAD - тя си е някаква тяхна измислица. Ето оригинала: QUAD-405 QUAD-405-2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Getzata Posted February 15, 2006 Author Share Posted February 15, 2006 Аз гледах тази на МК - единия е прав , другия обратен - Т11 и Т12 , но разбрах как става да се направи и с КД , тази схема . Спрял съм се на нея , защото имам готови печ. платки , а и съм е пробвал - работи си добре ( е предполагам че оригинала 100 пъти по-добър , но нямам време да му мисля печатна платка ) ПП . Пък и намене в момента ми трябва да направя от два мост - за басскаса , за което ми трябва пвече мощност , а не толкова добро качество , каквото е оригиналния QUAD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nightmare Posted February 15, 2006 Share Posted February 15, 2006 За да имаш "наистина" 200В трябва да осигуриш по 10А на канал при товар 4ohm Link to comment Share on other sites More sharing options...
zizirixo Posted November 7, 2007 Share Posted November 7, 2007 Ахмм усетих как ще стане. Ще пробвам с тези KD503 и ще кажа как се държи. Иначе 741 които е използван в усилвателя е крайно неподходящ за тази цел, защото има много ниска скорост на нарастване на входния сигнал (бавен е ) и има висок собствен шум. Затова една доработка която съм изпитал на този усилвател е да се смени интеграла с TL071 или NЕ5534 , С7 се заменя с 1мф (неполярен) а R15 се увеличи до 2.2мом. Тогава се получава чувствително по добре работа и нисък шум. А този звук заслужава ли си парите... Имам предвид 2х200w (quad405) + захранване и т.н или Technicks SU-V560 p.s. горе долу излизат по около 200лв и двете! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.