svarzochnik Posted February 4, 2006 Share Posted February 4, 2006 Имам следния проблем.При опит да си компилирам ново ядро, след "make xconfig" ми се връща: ......................... [хххх@хх linux-^^^^^^]# make xconfig HOSTCXX scripts/kconfig/qconf.o HOSTLD scripts/kconfig/qconf /usr/bin/ld: cannot find -lqt collect2: ld returned 1 exit status make[1]: *** [scripts/kconfig/qconf] Error 1 make: *** [xconfig] Error 2 ........................ QT пакетите са инсталирани,но нещо не ми убягва... Дистрибуцията е Федора х86_64. libqt^^^^^^ ги имам но са в /usr/lib/64 ... ------------------ file:///usr/lib64/libqtmcop.la------->/usr/lib64/ file:///root/.kde/share/apps/RecentDoc....------->/root/.kde/share/apps/RecentDocuments file:///usr/lib64/libqtmcop.so------->/usr/lib64/ file:///usr/lib64/libqtmcop.so.1------->/usr/lib64/ file:///usr/lib64/libqtmcop.so.1.0.0------->/usr/lib64/ file:///usr/lib64/qt-3.3/lib/libqt-mt.prl/usr/lib64/------->/usr/lib64/qt-3.3/lib/ file:///usr/lib64/qt-3.3/lib/libqt-mt.so/usr/lib64/------->/usr/lib64/qt-3.3/lib/ file:///usr/lib64/qt-3.3/lib/libqt-mt.so.3------->/usr/lib64/qt-3.3/lib/ file:///usr/lib64/qt-3.3/lib/libqt-mt.so.3.3------->/usr/lib64/qt-3.3/lib/ file:///usr/lib64/qt-3.3/lib/libqt-mt.so.3.3.4------->/usr/lib64/qt-3.3/lib/ file:///usr/lib64/libqtopiakonnector.la------->/usr/lib64/ file:///usr/lib64/libqtopiakonnector.so------->/usr/lib64/ ------------------------ По моя преценка, притеснява ме това че че make файла търси qt^^^ в /usr/lib, a те са в /usr/lib64. До скоро бях с 32бит Федора4 и не съм имал такъв проблем.Объркването ми идва точно от 64битовите библиотеки. Не е проблем да работя с <make menuconfig>,но все пак е дразнещо че немога да използвам <xconfig>. A и това се отразява не само при компилация на ядро. Знам че Федора си е малко чешит-марка,но предполагам че има такъв проблем и с други дистрота... Мерси предварително и успехи Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 4, 2006 Share Posted February 4, 2006 Добави всички тези директории с библиотеки във файла /etc/ld.so.conf, например: /usr/lib64/ /usr/lib64/qt-3.3/lib/ и т.н., след което изпълни командата ldconfig. Link to comment Share on other sites More sharing options...
svarzochnik Posted February 5, 2006 Author Share Posted February 5, 2006 Благодаря за помощта... Специално за ядрото снощи по никое време реших проблема. Сега ще направя и тези конфигурации които ми каза Кръстника... А само за проблема с ядрото нека обобщим за колеги които се биха сблъскали с този проблем.Може да се реши и по следния начин. Става дума за Федора4 х86_64! Значи,след като сте инсталирали kernel.alabala.src, и сте задали [хххх@хх linux-^^^^^^]# make xconfig и сте получили следния отговор HOSTCXX scripts/kconfig/qconf.o HOSTLD scripts/kconfig/qconf /usr/bin/ld: cannot find -lqt collect2: ld returned 1 exit status make[1]: *** [scripts/kconfig/qconf] Error 1 make: *** [xconfig] Error 2 спокойно...проблема е - Проверката в коя точно директория са библиотеките очевидно не работи във Fedora. Сега... ако работите с Konqueror отивате в: /usr/src/redhat/BUILD/kernel-alabala/linux-alabala/scripts/kconfig Задавате на Konqueror да ви покаже "скритите файлове",и намирате .tmp_qtcheck! С kwrite например го редактирате... Първоначално има следния вид: QTDIR=/usr/lib64/qt-3.3 QTLIBPATH=/usr/lib64/qt-3.3/lib/../lib64 QTLIB=qt Променяте го на: QTDIR=/usr/lib64/qt-3.3 QTLIBPATH=/usr/lib64/qt-3.3/lib QTLIB=qt-mt Давате му save и после пак в терминала [хххх@хх linux-^^^^^^]# make xconfig И вече можете да си редактирате баш-баш графично! Успехи... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.