deus_pld Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 (edited) Ооо, за лютите чушки може да отворим направо нова тема. Това на снимката са ферментиращи чушки "Български морков", с малко лук и чесънче. Още 2-3 седмици ще са така, после ще ги пасирам за лют сос. Тази година на село посях 20-30 корена рибки и експериментално по малко български морков и табаско. Рибките са вече в буркани, пукани с марината от оцет, соев сос, сол, захар, чесънче, магданоз и топче бахар. От моркова още бера и ще направя втора партида сос. Табаското тъкмо започнаха хубаво да узряват, там идеята ми е а следвам оригиналната рецепта за сос Табаско, като единствено отлежаването в американска бъчва ще я имитирам с чипс. Извадил съм и семена и от двете, които съхнат в момента, евентуално за догодина да садя по-големи количества. Та както казах, има материал за отделна тема. Edited September 28, 2021 by deus_pld Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 Ама табаското ферментира години бре, мисир прохождащ! А българският морков е жива смърт! Не, че не му се намира колаят, ама пак е нечовешки. Виждам как си оформил водна тапа за да не прониква кислород в следствие на промените в температурата, което е хитро (това от вашия Ийсус ли го открадна). Инак моята рецептичка е проста и в следствие на тази простота, съвършенна. За 2.5 кила зверчета се взимат две китки копър и една китка магданоз. Копърът се накълцва на по-едро, а магданозът на ситно (но офенс Магданозе). Туряш към тях и десетина едри скилидки чесън, нарязани на много едро. Добавяш и два средни моркова, нарязани на скълцани на четири колелца, дебели по 4-5мм. Трябват ти 7-8-9 буркана по 0.7л, в зависимост от типа чушки. Чушките трябвя дя се пекнат така, щото хем от двете страни да имат коричка, хем да не се спукат в следствие на температурата. На дъното на буркана се слага малко от копъро-магданозената-морковено-чеснова смес. Отгоре и се посипват една равна супена лъжица сол и две равни супени лъжици захар. А, ако зверовете са наистина зверове, захарта може да се вдигне до 3. Не, че ще станат по-малко люти, ама изживяването от похапването им ще започне да наподобява на онова, като от свирка сънрайз. Нареждаш акуратно и сбито пуканите зверчета до към половината буркан и после добавяш още от сместта с подправките. След това втори ред акуратно подредени зверове. И най-отгоре, пак от подправките. Трябва обаче зверчетата да са още топли, но поомекнали под похлупак. След това заливаш с 4 лъжици олио и допълваш с оцет (колкото да се покрие всичко), загрят до толкова, че да не можеш да си задържиш пръста в него повече от секунда и половина-две. Затваряш капачката и обръщаш със задника на горе. На следващия ден обръщаш с капачката нагоре. А на по-следващия, вече можеш да се изкефиш на... Егати яките чушки! Простичка рецепта, но стават наистина вълшебни чушлета, дето се ядат на акорд. П.п. В допълнение мога да кажа, че маринатата от тези чушки след около седмица втасване на бурканите, не бива да се изхвърля след изплюскването на съдържимото. Понеже е уникална марината за мазни мръвки, дето ще цвърчат на барбекюто. Мазнотийките прекарали една вечер в този, инак отпаден продукт са наистина от друго измерение после. П.п. 2 по принцип не съм екстремист и за това тази рецепта не съм я пробвал с български моркови, бхут джолоте и скорпиони, а само с по-безобидни представители, като чили, халапеньо, табаско и нашенските си чушляци. А, да.... не съм я пробвал и с изродите на дядо. Ама те и без това са прекалено ситни за да стават за нещо различно от сушене или консумиране в свежо състояние. Пък и те с държавен декрет бяха забранени за транспортиране или съхранение в близост до складове за боеприпаси или горива. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 Но проблем Гадо. Аз пък отдавна забравих за чушки в буркани.... Марината ми е сходна на твоята, но без захар и моркови... Ям брутално люто и само зехтина ми е достатъчно за "омекотяването". Пукам, изстиват, найлонче и фризер. Като ми се прияде, вадя доза (абсолютно като прясно изпукани са), забърквам си копър, магданоз, чесън, сол, оцет и зехтин, леко загряти (това заради зехтина) и после плющяне.... Зехтина може да бъде заменен с олио, като тогава загрявам повече марината....оставаме ги леко да поемат и изстинат, но не студени, и става страшно.... Та, бурканчета и бурканища правих преди.... Без заварка, със заварка.... но така замразени имам целогодишно пресни пукани чушляци... Черна шипка, бяла шипка, морков, рибки, чили, халапеньо и т.н. Винаги прясна марина и адска вкусотия... А за мръви в марината, но комент.... Всичко се консумира.... Даже съдовете се облизват и нямат нужда от миене.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 Ако не се мариноват и втасат, не ми ги хвали! Тва прясно изпукани ми звучи като - Полу печени, ама с малко мазно и никакъв аромат и вкус... Не е за мен тази работа. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 В голяма грешка си. Пробвай... Забъркваш си гърмящата смес и консумираш на следващия ден.. Така е най-добре. Аз като не издържам ги налазвам след час-два... Седят много приятно хрупкави и чудесно ароматизирани от топлата марина.... Не че в бурканче са лоши, напротив, харесвам ги много, но така остават по-хрупкави, което за мен е част от играта... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted September 29, 2021 Share Posted September 29, 2021 (edited) 10 hours ago, gado said: Ама табаското ферментира години бре, мисир прохождащ! А българският морков е жива смърт! Не, че не му се намира колаят, ама пак е нечовешки. Виждам как си оформил водна тапа за да не прониква кислород в следствие на промените в температурата, което е хитро (това от вашия Ийсус ли го открадна). Ам чи да си ферментира, аз бърза работа нямам. Ферментационният затвор (а.к.а. водната тапа) ми е от ферментатора за бира, но тъй като от доста време не варя, едно по едно намирам други приложения на такъмите. Иначе се продават по винарските магазини и по домашните потреби, 2-3лв струва. Рецептата е класика: чушлетата нарязани на едро и с изчистени семки, две склидики чесън на едро нарязани и малко лук. притиснал съм ги, за да са покрити от маринатата, която представлява вода + 3,5% сол. Ферментират 2 седмици, но най-добре да се оставят още две-три. После се отцежда маринатата, а твърдите части се пасират. Човекът, който ми даде рецептата каза, че може да се добави малко оцет за вкус и/или в случай че рН е над 3,2. По принцип, ако гледаме скалата на Сковил, Табаското го дават по-люто от моркова. Tabasco Hot Pepper (30,000-50,000 SHU); The “Bulgarian carrot” is a pepper with mild heat, (10 000 – 30 000 SHU) Лютивината на моркова обаче е по-остра и рязка, затова се усеща по-люта, отколкото е в действителност, затова и е добре да ферментира. Процеса "убива" и омекотява част от лютивината. Отделно аз си поиграх и махнах семките на всяко чушле. На най-узрелите ги запазих за семе за догодина, суша ги сега върху марля. п.с.: нали уж сите сте модератори тука: отделете последните мнения в отделна тема, явно е, че ще има какво да си кажем. Edited September 29, 2021 by deus_pld Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djaba Posted September 29, 2021 Share Posted September 29, 2021 (edited) . Edited April 26, 2022 by djaba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvdrw Posted October 2, 2021 Share Posted October 2, 2021 On 9/29/2021 at 10:21 AM, djaba said: Като се отворихте на люти чушки дайте рецептата за онези дето се продават саламурени, че не мога да ги докарам в къщи. Обикновено са бяла шипка с уникална солено-леко кисела саламурка дето мога да си я пия като безалкохолно с водката. Нямат захар, моркови, подправки и нищо друго освен чушки и вода. Имам съмнения с различни опити за 3 литра оцет и 500 гр. сол на 10 литра вода , но не съм сигурен. Така че, ако някой разполага със старата булгарплодска рецепта да я сподели, продават ги във вакуумирани пликове от дебел найлон, пластмасови буркани с винтови капаци с различна големина и т.н. Надявам се някой да се сети... Саламурени - вода и сол. Правил съм си така и бяла шипка и корнишони, зелени домати... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted October 3, 2021 Share Posted October 3, 2021 Аз моята продукция вече я напънах. Иде ми да си посегна от кеф. Оказа се, че и рибките и камбичките са расли в един двор и не знам кое, на кое е повлияло, ама са уникални зверчета. Маринатата обаче спасява положението до толкова, че се потя като ги почна, ама не мога да се спра да ги плюскам. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 13, 2021 Share Posted October 13, 2021 Е ТОЯ ВЕЧЕ МЕ УБИ!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charmock Posted October 18, 2021 Share Posted October 18, 2021 Айде и аз да се разпиша в тая тема. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted October 21, 2021 Share Posted October 21, 2021 (edited) Аз пък снощи направих втория опит с шунковара: Този път към бута сложих 30% бекон, а като подправки само черен пипер и малко сос Уорчестър, по препоръката на Гадо. Намалих и температурата и го извадих при достигане на 65 градуса в средата. Получи се доста по-сочна и балансирана на вкус, консистенцията също беше идеална,но трябваше по-ситно да нарежа бекона, защото тия големи парчета ми натъртват малко. Още оня ден като подготвях месото си знаех, че така ще стане, ама беше късно вечер и ме домързя да го накълцам по-наситно. Edited October 21, 2021 by deus_pld Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted October 21, 2021 Share Posted October 21, 2021 Черният пипер трошен ли беше или и за това те домързя, та тури млян? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted October 21, 2021 Share Posted October 21, 2021 25 minutes ago, gado said: Черният пипер трошен ли беше или и за това те домързя, та тури млян? За чукането забравих, честно казано Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 24, 2021 Share Posted October 24, 2021 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted October 25, 2021 Share Posted October 25, 2021 Снимах снощи и аз, какви ги натворих в Созопол. Че бяха инсталирали ЖЕНА на скарата, а сърце юнашко не изтрая пред подобно извращение! Ама дали заради осемте бири в процес на работа през деня, дали заради половинката Джони след това, или заради бутилката вино след него, забравил съм да включа ХДРто, та се чуват само брътвежите и вътрешно заводският хумор на доведените ми колеги. Пък основното действие се е получило, като секс на негри в тъмна стая. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XMD Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 Ся ща налазят, че си сексист Как така да не може жена на скарата!? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 18 minutes ago, XMD said: Ся ща налазят, че си сексист Как така да не може жена на скарата!? Общо взето жените знаем стават предимно на казана. Да въртят некви супи там. На скарата не е невъзможно да имат успехи. Но определено се допускат само в случай, че способните мъже наоколо са твърде пияни, за да действат на скарата! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 (edited) Видене, дай насам някоя изпитана рецепта за шунковара, че вече два пъти си ям сам "творенията". Пробвах една от листчето в шунковара и една от чичо Митко, ама... Edited October 28, 2021 by alchemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 9 minutes ago, alchemy said: Видене, дай насам някоя изпитана рецепта за шунковара, че вече два пъти си ям сам "творенията". Тихо, че и аз имам леки проблеми. Слагам явно прекалено много подправки и стоката някак "търти" на вкус - не можеш изядеш повече от няколко парчета и ти става ташкън... Принципно аз следя рецептите на Мастъра и мой основен учител и вдъхновител бат Мити: https://batimiti.blogspot.com/ Рецепти има в групите ни във ФБ ДОМАШНО ПРИГОТВЕНО и Как да си направим домашни колбаси и мезета Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 On 10/28/2021 at 7:24 PM, XMD said: Ся ща налазят, че си сексист Как така да не може жена на скарата!? Абе.., то може. Ама само ако направеното ще го ядат други жени. Тъкмо ще имат за какво да си съскат и да си плюят. Инак жена и месо на скара е наистина кофти комбинация. Нали, манджичка някаква да сготви с месото, бива. Обаче да го изпече на живата жар като хората, е те такова нещо още не съм виждал. Че те жените като цяло хич не са на ясно, по какво, аджеба, да познаят, че жарта е готова. Че да плеснат мръвката отгоре. Това първо. Второ. Или ще ти я прегорят, или ще ти я турят в чинията, докато още шава ама добре овъглена. За подправките пък да не говорим! За тях всичко свършва до черния пипер, кимиона и солта (за последното обаче също нямат усет). И изобщо, една манджа не я ли правиш с мерак, не става! А истината е, че жените мразят да готвят и когато се хванат да го правят, просто отбиват номера. Правят си там някакви заучени положения, но да видиш да влагат творчество в тая работа... Почти пълен ЪпсурТ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted October 31, 2021 Share Posted October 31, 2021 (edited) RaptoR, поръчвал ли си подправки от този Ангел, дето всички в групата от него взимат? Наистина ли са му толкова добри смеските? Ще правя идните дни опит за салам "Камчия" в шунковара и мисля да си поръчам от него готов микс. Пък и гледам, че е от Пловдив. Edited October 31, 2021 by deus_pld Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 1, 2021 Share Posted November 1, 2021 Определено човекът е на ниво. От много време го хвалят, а аз се каня да взема нитритна сол за тест. Смело поръчвай, няма да сбъркаш. А снощи кво мезе.. В масло .... Ама кво мезеее ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted November 1, 2021 Share Posted November 1, 2021 2 hours ago, RaptoR said: Определено човекът е на ниво. От много време го хвалят, а аз се каня да взема нитритна сол за тест. Смело поръчвай, няма да сбъркаш. Поръчах си смес за салам Камчия и смес за кюфтета. Към края на седмицата ще се правят проби Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted November 1, 2021 Share Posted November 1, 2021 (edited) 4 hours ago, RaptoR said: Определено човекът е на ниво. От много време го хвалят, а аз се каня да взема нитритна сол за тест. Смело поръчвай, няма да сбъркаш. А снощи кво мезе.. В масло .... Ама кво мезеее ... Добре бе, Видене. Ти за нож не си ли чувал, че сте ги скубали и късали така сърнелите? А после - Ами то няма, пък миналата година колко имаше.... Ами няма да има. Както се случи и с манатарката. Както се случи и с пачия крак. А мръчкула от години намирам само по единични бройки и то не всяка година. Дивият кимион и той постепенно, но сигурно изчезва. Пак заради скубането. Бахти... Edited November 1, 2021 by gado Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.