djaba Posted December 5, 2019 Share Posted December 5, 2019 (edited) . Edited April 26, 2022 by djaba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 5, 2019 Share Posted December 5, 2019 On 12/5/2019 at 3:53 PM, djaba said: Брех, не разпознах. Благодаря! Принципно не ползвам хартия за печене и имам само една ролка у нас, която щерката е вземала преди време, но е кафява и изглежда различно, а тази ми се стори като някаква специална оризова, та затова се цъклих ..... :-) И пак питане: Колко време държиш в пликове и този 4-ти ден дето споменаваш е вече след като си ги виснал на простора ли? Аз да не мислиш, че съм ползвал? хахаха Жена ми пече разни курабии връз нея, а по рецепта се изисква. В пликовете се държи минимум седмица, но може да продължиш и повече - аз държах 11 дни. Парченцето дето го свалих беше мъничко и затова на 4-ти ден бе готово. Иначе осмянките още висят, но утре и тях ще ги сваля. Това ми е първи опит и не знам нищо точно все още, но определено вече с месата ще действам по този метод. Сърцата, гаргите, заешкото - по стария метод в саламура. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 6, 2019 Share Posted December 6, 2019 17 hours ago, RaptoR said: Свалено вчера с треперещи ръце най-малкото парче свинско филе... Както ВИНАГИ, бате Митко е прав и оттук насетне основно ще ползвам метода на сухо контролирано подправяне. Невероятно просто, всичко е перфектно разпределено и на 4-то денонощие запуквам малките филета. Осмянката ще повиси до петък следобед. Някак си всякакви страхове ме напуснаха относно солеността! Да поясня - в пликове не само всички подправки се разпределят отлично, но и месото зрее перфектно в дълбочина и парчетата добиват форма и твърдост. Просто перфектното решение! Абе Мисире, вместо да дразниш само, вземи я пусни тази рецепта да се пробваме и ние в края на краищата! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 6, 2019 Share Posted December 6, 2019 On 12/6/2019 at 9:57 AM, Godfather said: Абе Мисире, вместо да дразниш само, вземи я пусни тази рецепта да се пробваме и ние в края на краищата! Че рецептата я има назад бе, Мисир! То не е рецепта, то е метод на осоляване и овкусяване Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 11, 2019 Share Posted December 11, 2019 И слезна първата осмянка! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 16, 2019 Share Posted December 16, 2019 Туй от вчера като работата още продължава: Много изморителен, но и прекрасен ден днес. Заредих мощно за празниците с прекрасна разходка до Брестник и нЕкои магазини. Тази вечер стартирах най-мащабната си партида до момента, в смисъл откакто почнах 2006 такова чудо не е било. И понеже предстоят празници, притиснат съм от роднини и приятели и вече се притеснявам, че ще нахлуят гладни у дома, то залагам сериозни количества стока, както и нЕкои експерименти. В сектор стока за саламурено осоляване имаме засилено количество млади телешки сърца, че буквално летят, пилешки и патешки филета за жените, експериментално пуешки бут и две парчета сьомга. Заготвени за вече абсолютно доказания метод на контролирано овкусяване са рибица и телешки шол, като за едното парче от шола имам уникална експериментална идея, която ще покажа като мине периода в пликовете. И невероятна прясна сланина с месце, която ще се наложи с праз. Пазарът в Първомай бе уникален тази събота, около 9 сутринта имаше големи количества прясна сланина, както и буквално цели разфасовани прасета, барабар с пърлените им глави по сергиите. Рай за нашата вълча порода! Хората купуваха бясно и на едро още преди 9 сутринта и аз не устоях на хубава сланинка за 7 лв/кг. Уродливата измама с "болните" прасета доведе до фактическо повишение на качественото свинско месо с 30% и нагоре, което на практика изравнява цената на свинска рибица с тази на чист шол. Разликата бе 20 стотинки. Много ясно налитаме на шола за пастърми в такава ситуация. Отделно с удоволствие си купих от възрастни хорица пуски, колагени и други заготовки за следващи проекти с новата месомелачка. За тези, които вече предложиха официално да им правя стока - предупреждавам, че преговорите ще са тежки... Маджаров да ми предлага патешка пастърма на близо 44 лв/кг... Ми мойта винаги е била по-добра!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvdrw Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 Мдаааа, отклоненията и при тебе започват да стават по-осезаеми в добрия смисъл на думата. Пилешкото филе не е ли проблемно без термична обработка? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 16 hours ago, dvdrw said: Мдаааа, отклоненията и при тебе започват да стават по-осезаеми в добрия смисъл на думата. Пилешкото филе не е ли проблемно без термична обработка? Абсолютно не... Иначе тук зареждам за седмицата на коледата, която ще прекараме целия род заедно, демек над 10 човека в периода 21-27 ще се думка наред... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HEMO Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 50 minutes ago, RaptoR said: ...тук зареждам за ......ще се думка наред... Не искам да си мисля колко ще има за пиене при толкова мръвка иначе евала за ентусиазма... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted December 19, 2019 Share Posted December 19, 2019 Един малко по-страничен въпрос, но пак по темата: някой знае ли къде в Пловдив може да се купи шунковар от физически магазин. Онлайн намирам на много места, но няма да пристигне до утре Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 20, 2019 Share Posted December 20, 2019 On 12/19/2019 at 5:48 PM, deus_pld said: Един малко по-страничен въпрос, но пак по темата: някой знае ли къде в Пловдив може да се купи шунковар от физически магазин. Онлайн намирам на много места, но няма да пристигне до утре Шунковар гледам препоръчват някакъв от Алиекспрес, май и Емаг предлагат, но лично аз не ти го препоръчвам. Повечето хора го ползват много малко или никак. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 31, 2019 Share Posted December 31, 2019 Преди да замина на 21-ви наложих тази вълшебна сланика за финал за годината по моя си рецепта. Вчера я опитах - невероятна е... А иначе коледно се мъчихме по следния начин: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvdrw Posted December 31, 2019 Share Posted December 31, 2019 Сланината, като я гледам си има бая месце по нея. Супер. В някои магазини това не е сланина, а 'месо за готвене с 30% мазнини' Вкусни празници! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 7, 2020 Share Posted January 7, 2020 Мъки от новогодишната нощ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Мъка е да ти гледаме снимките, вместо да консумираме на живо..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 11, 2020 Share Posted January 11, 2020 КВО Е У ЛЕВО? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 Дейба т'ва асансьорно, дейба. Горе само ТВ няма, треа го измислим - хладилник и ТВ и край! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 7 hours ago, Lucky Luciano said: Дейба т'ва асансьорно, дейба. Горе само ТВ няма, треа го измислим - хладилник и ТВ и край! Само тва липсва и жените ще ни изселят там Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 Мислил ли си за ескалатор от кухнята към асансьорното. Плочата така или иначе е компрометирана, та какво ще ѝ стане с още една дупка... Ще слизаме като освободители и ще пишем бележки! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkirov Posted January 18, 2020 Share Posted January 18, 2020 Тая година и аз наложих балконско изкуство. Наздраве и от мене на всички разточващи, опушващи и сушащи съфорумци. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 Е те ся само да мое да си изядеш ушите от яд дето не дойде!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 Мисир, до края на май ще остане ли нещо от тази реколта, че тогава смятам да отскоча до България? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 (edited) Според мен вече е свършила... Това е престиж, ядеш сега или гориш. Edited January 26, 2020 by Mockingbird Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 8 hours ago, Godfather said: Мисир, до края на май ще остане ли нещо от тази реколта, че тогава смятам да отскоча до България? Невъзможно е просто, но като дойдеш ще ти направя нещо подобаващо - аз още не съм сефтосал месомелачката от черния петък, а от пазара в Първомай съм накупил колаген, черва и пуски да те транжирам целия и да те натъпча вътре. Не сте опитали от моите малотрайни колбаси вие... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 (edited) Абе ние и от дълготрайните (макар че са си направо малотрайни, имайки предвид колко бързо свършват ) не сме, ама нищо не казваме..... Edited January 26, 2020 by Mockingbird Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.