Jump to content
BulForum.com

Мезета


Recommended Posts

  • Replies 741
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

On 12/5/2019 at 3:53 PM, djaba said:

Брех, не разпознах. Благодаря!

Принципно не ползвам хартия за печене и имам само една ролка у нас, която щерката е вземала преди време, но е кафява и изглежда различно, а тази ми се стори като някаква специална оризова, та затова се цъклих ..... :-)

 

И пак питане: Колко време държиш в пликове и този 4-ти ден дето споменаваш е вече след като си ги виснал на простора ли?


Аз да не мислиш, че съм ползвал? хахаха Жена ми пече разни курабии връз нея, а по рецепта се изисква.

В пликовете се държи минимум седмица, но може да продължиш и повече - аз държах 11 дни. Парченцето дето го свалих беше мъничко и затова на 4-ти ден бе готово. Иначе осмянките още висят, но утре и тях ще ги сваля. Това ми е първи опит и не знам нищо точно все още, но определено вече с месата ще действам по този метод. Сърцата, гаргите, заешкото - по стария метод в саламура. 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, RaptoR said:

Свалено вчера с треперещи ръце най-малкото парче свинско филе... Както ВИНАГИ, бате Митко е прав и оттук насетне основно ще ползвам метода на сухо контролирано подправяне. Невероятно просто, всичко е перфектно разпределено и на 4-то денонощие запуквам малките филета. Осмянката ще повиси до петък следобед. Някак си всякакви страхове ме напуснаха относно солеността!

Да поясня - в пликове не само всички подправки се разпределят отлично, но и месото зрее перфектно в дълбочина и парчетата добиват форма и твърдост. Просто перфектното решение!

Абе Мисире, вместо да дразниш само, вземи я пусни тази рецепта да се пробваме и ние в края на краищата! :lol:

Link to comment
Share on other sites

On 12/6/2019 at 9:57 AM, Godfather said:

Абе Мисире, вместо да дразниш само, вземи я пусни тази рецепта да се пробваме и ние в края на краищата! :lol:

 

Че рецептата я има назад бе, Мисир! То не е рецепта, то е метод на осоляване и овкусяване

Link to comment
Share on other sites

Туй от вчера като работата още продължава:

Много изморителен, но и прекрасен ден днес. Заредих мощно за празниците с прекрасна разходка до Брестник и нЕкои магазини. Тази вечер стартирах най-мащабната си партида до момента, в смисъл откакто почнах 2006 такова чудо не е било. И понеже предстоят празници, притиснат съм от роднини и приятели и вече се притеснявам, че ще нахлуят гладни у дома, то залагам сериозни количества стока, както и нЕкои експерименти.
В сектор стока за саламурено осоляване имаме засилено количество млади телешки сърца, че буквално летят, пилешки и патешки филета за жените, експериментално пуешки бут и две парчета сьомга. 
Заготвени за вече абсолютно доказания метод на контролирано овкусяване са рибица и телешки шол, като за едното парче от шола имам уникална експериментална идея, която ще покажа като мине периода в пликовете. 
И невероятна прясна сланина с месце, която ще се наложи с праз.
Пазарът в Първомай бе уникален тази събота, около 9 сутринта имаше големи количества прясна сланина, както и буквално цели разфасовани прасета, барабар с пърлените им глави по сергиите. Рай за нашата вълча порода! Хората купуваха бясно и на едро още преди 9 сутринта и аз не устоях на хубава сланинка за 7 лв/кг. Уродливата измама с "болните" прасета доведе до фактическо повишение на качественото свинско месо с 30% и нагоре, което на практика изравнява цената на свинска рибица с тази на чист шол. Разликата бе 20 стотинки. Много ясно налитаме на шола за пастърми в такава ситуация. 
Отделно с удоволствие си купих от възрастни хорица пуски, колагени и други заготовки за следващи проекти с новата месомелачка. 
За тези, които вече предложиха официално да им правя стока - предупреждавам, че преговорите ще са тежки... 
Маджаров да ми предлага патешка пастърма на близо 44 лв/кг... Ми мойта винаги е била по-добра!!!

79741301_10219939340971468_4083567416552

 

79446090_10219939341611484_8965941541197

 

79353117_10219939343771538_8782324851705

 

79116714_10219939344131547_4763726572215

 

80387898_10219939345691586_3629893207942

 

80563649_10219939346371603_2187495357171

 

79838879_10219939348171648_1458717098703

 

80432460_10219939350051695_3257439837375

 

79223740_10219939352051745_7759346276969

 

79467877_10219945724491052_5457614857127

 

79530886_10219945868414650_3588950263962

Link to comment
Share on other sites

Мдаааа, отклоненията и при тебе започват да стават по-осезаеми :)  в добрия смисъл на думата.

Пилешкото филе не е ли проблемно без термична обработка?

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, dvdrw said:

Мдаааа, отклоненията и при тебе започват да стават по-осезаеми :)  в добрия смисъл на думата.

Пилешкото филе не е ли проблемно без термична обработка?

 

Абсолютно не... Иначе тук зареждам за седмицата на коледата, която ще прекараме целия род заедно, демек над 10 човека в периода 21-27 ще се думка наред... 

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, RaptoR said:

 

...тук зареждам за ......ще се думка наред... 

Не искам да си мисля колко ще има за пиене при толкова мръвка:rolleyes: иначе евала за ентусиазма...

Link to comment
Share on other sites

Един малко по-страничен въпрос, но пак по темата: някой знае ли къде в Пловдив може да се купи шунковар от физически магазин. 
Онлайн намирам на много места, но няма да пристигне до утре :) 

Link to comment
Share on other sites

On 12/19/2019 at 5:48 PM, deus_pld said:

Един малко по-страничен въпрос, но пак по темата: някой знае ли къде в Пловдив може да се купи шунковар от физически магазин. 
Онлайн намирам на много места, но няма да пристигне до утре :) 


Шунковар гледам препоръчват някакъв от Алиекспрес, май и Емаг предлагат, но лично аз не ти го препоръчвам. Повечето хора го ползват много малко или никак. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Преди да замина на 21-ви наложих тази вълшебна сланика за финал за годината по моя си рецепта. Вчера я опитах - невероятна е... 

 

79328081_10219947231168718_5220288137015

80693859_10219947231888736_2922824304053

А иначе коледно се мъчихме по следния начин:

80213722_10220010680514912_2842954714260

Link to comment
Share on other sites

:) Сланината, като я гледам си има бая месце по нея. Супер. В някои магазини това не е сланина, а 'месо за готвене с 30% мазнини' :) :)

Вкусни празници!

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Lucky Luciano said:

Дейба т'ва асансьорно, дейба. Горе само ТВ няма, треа го измислим - хладилник и ТВ и край!


Само тва липсва и жените ще ни изселят там :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

Мислил ли си за ескалатор от кухнята към асансьорното. Плочата така или иначе е компрометирана, та какво ще ѝ стане с още една дупка... Ще слизаме като освободители и ще пишем бележки!

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Godfather said:

Мисир, до края на май ще остане ли нещо от тази реколта, че тогава смятам да отскоча до България? :laughing1::lol:


Невъзможно е просто, но като дойдеш ще ти направя нещо подобаващо - аз още не съм сефтосал месомелачката от черния петък, а от пазара в Първомай съм накупил колаген, черва и пуски да те транжирам целия и да те натъпча вътре. Не сте опитали от моите малотрайни колбаси вие... :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

Абе ние и от дълготрайните (макар че са си направо малотрайни, имайки предвид колко бързо свършват :lol:) не сме, ама нищо не казваме..... :P

Edited by Mockingbird
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...