Wish|Master Posted March 8, 2006 Share Posted March 8, 2006 Whiskey с бадеми - ей тва кърти мивки (или ти ги къртиш кат се нажулиш яко). ама иначе много уважавам воденичките в масло... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 V 2.0 Release 2006 Cheese тази година ще завържа и телешки сърца, а имам и нещо, което ще те заинтригува, което ще публикувам по-късно в процес на създаване Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A55A551N80R Posted December 20, 2006 Share Posted December 20, 2006 Как става по-вкусно?С телешки или със свински сърца?Има ли някаква разлика в приготовлението, във времето за сушене или във цената на свинските и телешките сърца? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 20, 2006 Share Posted December 20, 2006 Разбира се че има! Телешките са 3 пъти по-големи => повече нарязване, повече чистене и т.н. иначе за цената разлика ще има, но едва ли е съществена. За вкуса ще кажа след НГ, защото няма да ми остане време преди празниците да ги направя, а и няма да ме има 10-на дни - не мога да ги оставям без надзор... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A55A551N80R Posted December 20, 2006 Share Posted December 20, 2006 Разбира се че има! Телешките са 3 пъти по-големи => повече нарязване, повече чистене и т.н. иначе за цената разлика ще има, но едва ли е съществена. За вкуса ще кажа след НГ, защото няма да ми остане време преди празниците да ги направя, а и няма да ме има 10-на дни - не мога да ги оставям без надзор... Питам, защото съм чувал, че телешката и свинската пастърма се овкусява с различни подправки, а и телешката е много по-разпространена и сигурно по-вкусна. ; ) Според мен съществен елемент е колко дебело са нарязани парчетата.Според мен ако е по-дебело от 3-4 мм(говорим за изсушено вече), вече не е толкова ароматно и вкусно, а и се дъвче по-трудно. Иначе съм надъхан, ся и аз ще пробвам да направя! ; ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 20, 2006 Share Posted December 20, 2006 Чети по-назад в темата - казал съм каквото има да се казва и съм го заснел. Нямаш избор относно рязането, тъй като колкото по-дебели ги правиш, толкова по-бавно съхнат, а отвън се втвърдяват ако се прекали истава като кора - така че следвай рецептата. Като задобрееш може да си правиш експерименти. Ако толкова държиш - прежали няколко парчета и пробвай различни дебелини докато ти хареса. Имай обаче предвид, че сърце никак не се реже лесно на цели филии с еднородна дебелина. Освен това се продават нацепени... Ако не си фен на люто препоръчвам да намлиш наполовина дозата на черния пипер в рецептата. Относно пастърмите - няма никаква особена разлика в подправката - най-важното в нея е качеството на червения пипер. В случая със сърцата обаче телешката е по-безвредна от свинската - но на кой му пука??? Пробвай с Мускат от тва мезе и после кажи интересува ли те Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veseo Posted December 20, 2006 Share Posted December 20, 2006 Само един кратък въпрос - какво е чимен и има ли друго, по-познато име? Иначе утре предполагам ще опъна тва мезенце на терасата, дано няма проблеми с птици Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 20, 2006 Share Posted December 20, 2006 (edited) Едва ли ще има... Чимен е подправка - по мое лично мнение абсолютно излишна - ако си мераклия има я на четвъртък пазара по сергиите за подправки, предполагам и в МЕТРО ще откриеш ---- "След големи борби с Интернет и Гугъла, много полезни и безполезни разговори в крайна сметка се оказа следното. Ситно смлените изсушени стъбла и листа на сминдуха се наричат сминдух. А смлените на прах семена на това растение, Trigonella foenum-graecum (сминдух) се наричат чимен." ---- ТУК също за Сминдуха като цяло - повтарям - антипатична ми е тази подправка - няма добър аромат Само като написах "чимен" в гугъл и глей ко стаа Домързяло те е да потърсиш както Н.Михайлов го мързи да тренира Edited December 20, 2006 by R_a_p_t_o_R Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veseo Posted December 20, 2006 Share Posted December 20, 2006 Не съм търсил, признавам Мерси за инфото, ако има ще сложа и нея, ако не - здраве да е. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A55A551N80R Posted December 20, 2006 Share Posted December 20, 2006 Едва ли ще има...Чимен е подправка - по мое лично мнение абсолютно излишна - ако си мераклия има я на четвъртък пазара по сергиите за подправки, предполагам и в МЕТРО ще откриеш ---- "След големи борби с Интернет и Гугъла, много полезни и безполезни разговори в крайна сметка се оказа следното. Ситно смлените изсушени стъбла и листа на сминдуха се наричат сминдух. А смлените на прах семена на това растение, Trigonella foenum-graecum (сминдух) се наричат чимен." ---- ТУК също за Сминдуха като цяло - повтарям - антипатична ми е тази подправка - няма добър аромат Само като написах "чимен" в гугъл и глей ко стаа Домързяло те е да потърсиш както Н.Михайлов го мързи да тренира Рапторе, я препоръчай сега откъде да си купя телешки сърца-хубави(не някакви тлъсти и престояли) и на добра цена, защото утре ще ходя да пазарувам, да махна и тоя дерт от главата и да почвам утре да кисна в саламурата и да слагам да се суши вече. ; ) Идва НГ все пак. ; ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 20, 2006 Share Posted December 20, 2006 Не съм закупил и аз още. Мисля да търся в магазина в безистена зад аптека Марица - арабина би трябвало да има. Също така има един магазин в уличката отляво на Чифте Баня, пада се отляво преди църквата - не съм ходил от години дано да е там. Но както казах - май ще е след празниците. Не си прави илюзии - сушенето е минимум седмица в това влажно време и то ако имаш проветриво място. За НГ няма да станат Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted December 21, 2006 Share Posted December 21, 2006 (edited) Бравос! Гледам, моят опит не пропада на вятъра ! Значи хватката със свинските сърца също е добра, но поради малкия си размер те се сушат цели (което пък означава автоматически много повече време за сушене). Мога да ви препоръчам за карантия един магазин до Четвъртък пазара. Там има ВСИЧКО. От там си зареждам и телешки сърца, и опашки, и други благини. Има една хватка и срещу констатираното от RAPTOR "втвърдяване отвън". Значи като ви хареса колко е изсъхнала пастърмата във вътрешната й част, сваляте а от ченгела и я увивате в найлон. Така влагата се разпределя равномерно по цялото парче . Още веднъж - радвам се, че ви е харесала рецептата. То аз лошо нещо няма да ви препоръчам де А, забравих и друго! Зърната на чимена са извънредно твърди и могат да ви повредят мелничката !!! Аз ги меля с един стар хаван с почти библейска възраст, наследство от прабаба ми. Edited December 21, 2006 by cheese Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veseo Posted December 21, 2006 Share Posted December 21, 2006 Еее, аз пък току-що нарязах свинските и ги мушнах в саламура Дано не изсъхнат прекалено много, ще видим. Благодаря и от мен за рецептата, и на cheese и на R_a_p_t_o_R за модификацията (нея следвам донякъде в случая) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 22, 2006 Share Posted December 22, 2006 Няя са пуашиш! Добре си направил. cheese приятелю, моите уважения, ама искам да видя колко месеца ще сушиш цяло свинско сърце... Не ми се връзва някак си тъз ралта Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veseo Posted December 22, 2006 Share Posted December 22, 2006 Радвам се Опънах ги на простора, ето и снимки "making of" http://brejin.servebeer.com/pastarma%20making/ (собствен сървър, не 100% ъптайм) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A55A551N80R Posted December 22, 2006 Share Posted December 22, 2006 А искам да попитам отколко кг сурови сърца колко чист продукт мога да изкарам.Примерно купил съм 2 кг сърца, от тях колко ще излезе? @Весео, на първата снимка до чинията с подправката виждам някаква течност.Да не би това да е разбито яйце, в което топиш парчетата, за да полепне повече подправка? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veseo Posted December 23, 2006 Share Posted December 23, 2006 А искам да попитам отколко кг сурови сърца колко чист продукт мога да изкарам.Примерно купил съм 2 кг сърца, от тях колко ще излезе?@Весео, на първата снимка до чинията с подправката виждам някаква течност.Да не би това да е разбито яйце, в което топиш парчетата, за да полепне повече подправка? Хаха, тва отстрани е нещо като покривка (унтерлаге се води), не е чиния Достатъчно полепват подправките и без тва, не се притеснявай. Нали се изплакват след саламурата и става добре. Взех само 2 сърца (към 600гр мисля излязоха) виждаш колко станаха. От 2кг ще станат бая предполагам Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 24, 2006 Share Posted December 24, 2006 Весео - 2 забеуежки : 1. На показаната снимка не си разбъркал добре подправката, дано след това си го направил 2. Тия тлъстини по външната част на сърцата се поорязват колкото може, не виждам от снимката, но дано си съдрал жилите и ципите от вътрешността - такива са инструкциите на баш Майстора cheese. Как успя от 2 сърца да извадиш къде 20 парчета обаче не знам - разби ме хахахах Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veseo Posted December 24, 2006 Share Posted December 24, 2006 17 са + 1 едно дето се отчупи по некъв начин и е миниатюрно - тъкмо за проба ще е след няколко дена А те повечето се рязаха миниатюрни, ебати кривия нож (или човека който реже ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A55A551N80R Posted December 24, 2006 Share Posted December 24, 2006 Колеги, кажете откъде да си купя сърца, че неска проверих на 2 касапски магазина дето се турци продават около четвъртък пазара и се ми отговарят, че по празниците не вървяли тея работи и за тва нямало, аз в хипер-маркетите пак не намерих...кофти работа.Нема да има с кво да си пия винцето на Нова Година. ; ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veseo Posted December 24, 2006 Share Posted December 24, 2006 На Събота пазара имаше оня ден, не знам дали още ше са останали обаче :\ Там има два касапски магазина, провери ги и двата. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted December 24, 2006 Share Posted December 24, 2006 Честно казано за сефте виждам пъстарма от сърца и сега съм Тея дни като дойде свинското и аз ще споделя рецепта ама за пъстърма от рибица свинска и ще постна снимки от "мейк ъп-а" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raptor2721 Posted December 24, 2006 Share Posted December 24, 2006 Тва с рибиците и аз го правя много са яки с греена ракиика особено. Аз придпочитам малките защото съхнат по равнимерно иначе пробвах и аз едно сърце и не съм осбено впечатлен. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 24, 2006 Share Posted December 24, 2006 Честно казано за сефте виждам пъстарма от сърца и сега съм Тея дни като дойде свинското и аз ще споделя рецепта ама за пъстърма от рибица свинска и ще постна снимки от "мейк ъп-а" Така-така - това ще да е интересно! За сърцата - в МЕТРО винаги има свински. За телешките след празниците ще взимам - прочетете из емата писано е къде има: магазина на Четвъртък пазара, безистена зад аптека Марица, уличката вляво от Чифте баня .... казвайте за други ако знаете Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veseo Posted December 31, 2006 Share Posted December 31, 2006 Вчера и днес дойде Моментът - да се тества пастармичката от свински сърца. Е, приятна е. Явно леко дебели парчета съм резнал (като се има предвид бройката...) та на места е сурово. Отделно и уж сложих двойно повече чесън от посоченото (изпуснах пакета ) и пак не се усеща. Но като цяло е успешен експериментът Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.