Mladenski Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 Ето аз в какво ги овалях този път. Това е колкото за 1 брой рибица приблизително 4кг 30 гр. чесън на прах 20 гр. ронена балканска чубрица 20 гр. черен пипер 20 гр. кимион 20 гр. чимен 10 гр. сминдух 5 гр. дивесил 5 гр. целина 3 гр. босилек 5 с.л. червен пипер Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Ето аз в какво ги овалях този път. Това е колкото за 1 брой рибица приблизително 4кг 30 гр. чесън на прах 20 гр. ронена балканска чубрица 20 гр. черен пипер 20 гр. кимион 20 гр. чимен 10 гр. сминдух 5 гр. дивесил 5 гр. целина 3 гр. босилек 5 с.л. червен пипер Колко време ги сушиш горе долу? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Тук нещата си зависят от майстора. Проверяваш редовно и сам решаваш. Аз например пресушено не обичам. Всеки според вкуса си. Слакър - много топло за действие, мамка му и прасе.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 (edited) Колко време ги сушиш горе долу? Първото денонощие с вентилатор на първа степен и след това още 8-9 дена на напипване. Не ги оставям много да изсъхнат понеже след това ги завивам в стреч-фолио и ги прибирам във фризера, и така цяла година си имам мезета. А и не обичам да са много пресъхнали, да има леко червеничко по средата. НАЗДРАВЕ. П.П. Аз не правя никога цяла рибица, режа я веднъж по ширина и веднъж по дължина, става на 4 парчета. Хем не съхне по 1 месец, хем се режи много по лесно на тънко и 1 парченце 1 хапка. Сега в момента пресованите са приблизително с размери при разреза 30 х 80-90мм. ....Аз например пресушено не обичам.... +1 И аз така, по-мекичко си е по-вкусно. Ай наздраве за мезето. с Edited February 3, 2015 by mladenski76 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Момчета.... Едно ще ви кажа. Добавете и мъничко босилек и една идея.... канела Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muhaha Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Абе друго си е сухо ама повечето не дочакват хубаво изсъхване. С хубава кайсиева ракийка.... Наздраве от мен колеги Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Бях си взел луканки с конско и свинско, сега ги пробвах май даже леко съм ги попресушил ама са много вкусни от 3 кг са останали 1.6-1.7 или това си се нормално Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vetim Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Аз си замезвам предимно с различни видове сирена Най-вече едам и гауда, които консумирам почти всеки ден. Също така ементал, сеждамер и маасдам. Имаше и една немска пушена гауда, която беше върха Рядко и синьо сиренце бодвам, което не се харесва на всеки Бри-то нещо не ми се понрави. Не си струва според мен. A от белите сирена едно фета ми обра точките, но след като си взех веднъж, повече не успявам да го намеря същото.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Бях си взел луканки с конско и свинско, сега ги пробвах май даже леко съм ги попресушил ама са много вкусни от 3 кг са останали 1.6-1.7 или това си се нормално Нормално е... И наистина си ги попресушил. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Да, приблизително 1/3 дават фира, някъде на 2кг е трябвало да ги прибереш. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 А на мен днес ми излезе новата партида телешко бон филе и пастърма от телешки сърца До тук изпиха към кило и нещо Каберне фран. И като му правя сметката, има още за петнадесетина килца вино..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 Значи киснат се свинско филенце, рибичка и пилешки филета. Малко съм се заиграл с рецептата тоя път, ще променя и подправката леко. А на жена ми съм й казал, че ако пак не си изяде пилешките филенца, то това ще да е последния път, в който давам за гарга пари като за свинско бон филе! Довечера беся... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 (edited) Дай 1-2 филета пилешки. Edited February 10, 2015 by kotora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Повече от 15 години не бях правил пиле на сол.... Класиката обаче си остава класика! Определено обаче ядем някакви странни пермутации на тема пилета... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 (edited) Ето една интересна и хубава вечеря, върви и с биричка и с винце, да ви е сладко. Казва се: Костенурки на фурна. Ето тук подготовката: Няма смисъл от рецепта, защото всичко се вижда. Тук вече са минали през солариума А тук вече са на свобода в, пищните поля А това е шкембето в масло за мезе на ракийката, преди костенурките Хайде наздраве! И да се нарежете мъжката Edited February 13, 2015 by mladenski76 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Е, гъби добре, ама с какво ги напълни, иначе аз ги пълня с топено сирене и стават е*ати мезето, честно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Кайма с кашаквал и отгоре топено сирене? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Масло, каймица и след това едно специално сирене ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Етажите във всяка са както следва - шункова наденица, кашкавал, саламурена краставичка, сирене. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morty Posted March 10, 2015 Author Share Posted March 10, 2015 (edited) "Евала" на колегата mladenski76, за рецептата с "костенурките" ,елементарна, и в същото време с много впечатляващ резултат. Ще я пробвам още днес. Сега ето и от мен една елементарна рецептичка. Телешко филе със салца "верде" продукти: 1бр (около 1кг) Телешко контра филе или бонфиле. (препоръчително второто, особено ако искате да го правите "алангле") сол, черен пипер по ваш вкус за овкусяване на месото. 2 стръка розмарин. 4 стръка мащерка. 1 голяма или 2 по-малки глави чесън. масло За салца верде: 1-2 парченца аншуа, 1.5 с/л каперси, 2 скилидки чесън, 1.5 с/л дижонска горчица, 1.5 с/л червен винен оцет, зехтин 1 връзка магданоз 1 връзка прясна мента. Приготвяне: Взимаме цялото парче месо (добре изчистено от ципи и мазнини) и го поръсваме със сол и черен пипер от всички страни. В подходящ тиган (аз използвам оребрен) сипваме малко зехтин (колкото да покрие дъното) и го нагорещяваме. Слагаме месото , розмарина, мащерката и целите глави чесън) и запържваме. Месото се запържва за около 5мин от всички страни. След това се намазва с масло и се полива със соса. (както си е в тигана) Накрая се слага в предварително нагорещена фурна на 200градуса за : 1. ако е бонфиле и искате да е алангле ( 15-20мин) ако искате да е изпечено (околко 40-50мин) 2. ако е контра филе (алангле не става понеже е не е толкова крехко като бонфилето за това единствения вариант е с повечко водичка или телешки бульон за 1:30 във фурната) След като изпечем месото, намазваме със салца "верде". Докато месото изтива, салца "вердето" се маринова върху него и му предава страхотен вкус. Общо взето това е. Приготвяне на салца "верде" Слагаме всички съставки в хаванче и ги пресоваме (счукваме) докато се получи желаната смес.Това е. малко снимки: http://mortyto.snimka.bg/daily/vkusotiyiki.856991.35006454.big http://mortyto.snimka.bg/daily/vkusotiyiki.856991.35006065.big http://mortyto.snimka.bg/daily/vkusotiyiki.856991.35006066.big http://mortyto.snimka.bg/daily/vkusotiyiki.856991.35006064.big Edited March 10, 2015 by morty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Страхотни изглеждат, ама диетата не ми позволява, ако хапна едно и цял ден трябва да си остана с него. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Този уикенд и аз смятам да пробвам костенурките на Младенски. Иначе направиах вариация на гъбешкото мезе на Виден, но само със сирене (българско от еднокилограмовите тенекии за износ) и една специална моцарела отгоре. Чудесно мезе е за тежко вино! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Сладко да ти е! НАЗДРАВЕ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mladenski Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Айде НАЗДРАВЕ с джоланчетата. Суперскоооо. Ето ги тук тъкмо окъпани в бяло винце, готови да скочат във фурната с фолио: А ето ги и тук вече ПЕРФЕКТНО изпечени, сочни и крехки, като на Анджелина Джоли устните И още веднъж НАЗДРАВЕ! А и да не забравя, НАЗДРАВЕ, как вървят с домашно бяло винце Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.