Jump to content
BulForum.com

s. 754 или s. 939

Recommended Posts

В скоро време планирам ъпгрейд на Athlon 64. Голямата ми чуденка сега е дали s. 754 или s. 939. Знам че единият е по-нов, по-перспективен и т.н., но се чудя дали има голяма разлика между двата и струва ли си да се дават повече пари за s. 939. Защото и s. 754 предлага много решения, и то по-евтини, а процесора си е достатъчно мощен и в двата случая.

За последните 10 години все купувам дъна ужким с перспектива за ъпгрейд, но излизат все по-нови и нови неща и на практика никога не съм се възползвал от това какво ми поддържа дъното към момента на покупката. Както стана сега с 64-битовите платформи, навлизат без да ни питат. Затова искам да мина тънко със s. 754.

Ще се радвам ако споделите мнения и наблюдения от двата сокета, ако имате такива.

Ч.А.

Аз имам Athlon64 3000+ с ядро Newcastle с.754. Това, което ми прави впечатление още като погледна сравнения между 2 сокета е, че почти няма разлика в производителността. Обаче 754 се овърклоква доста по-зле, да не говорим, че няма Dual Channel ( тва го разбрах в последствие :bgrin: ). Пък и наистина бъдещето е в 939. Така че няма кво да се чудиш....повече пари са, но поне знаеш за какво са ;)

Ами оставам с впечатлението, че ти самият си наясно с положението, но искаш някой да ти каже - "няма да осетиш разликата".

Да, точно това търся :-) По-горе вече има едно мнение, че няма голяма разлика в производителнстта, така че започвам да се навивам за s. 754. С всички екстри се появява една разлика от 200лв, което не е малко.

Ч.А.

Коментара ми е следния, Чавдаре:

- Скъпи на триците, ефтини на брашното...

Това е все едно да ти предлагат да си купиш тухлен апартамент пред панелна гарсониера, за малко повече пари, а ти викаш:

- Ъ, за к'во ми е нали и в двете се живее???

Не се излагай ми си купи 939, по добле по-малко mhz но 939, пред 754.

Но решението си е твое в края на крайщата.

По-горе вече има едно мнение, че няма голяма разлика в производителнстта, така че започвам да се навивам за s. 754.

То по-горе има и едно мнение, че "бъдещето е в 939". Така, че по същество - и 754, и 939 нямат кой знае колко хубаво бъдеще. И двете не подържат ДДР2 (въпреки, че и по този въпрос ще се намерят хора, които да кажат, че няма да усетиш разликата :) ). Аз скоро разбрах, че 754 не подържа дуал чанел - въпреки, че в сайтовете на производители на дъна с754 пише, че се някой дъна подържат (след кратко проучване се оказа, че от ASUS лъжат :) ). Ако вземеш конфигурация с ДДР400, без дуал чанел и примерно AGP видео карта - това определено не е перспективна конфигурация (даже си е набутвация).

Колкото за разликите в производителността - сега наисина едва ли ще усетиш голяма разлика между 754 и 939 (е все пак не знам за какво ще го ползваш), но след 2 години...

Всъщност и 754, и 939 не са перспективни с оглед на ъпгрейд.

P.S.

Ако искаш добра производителност и перспективи за ъпгрейд аз лично бих ти препоръчал LGA775 ;) Но за съжаление това ще вдигне много цената.

Разлика голяма няма..кадрите в игрите се броят на пръсти в полза на с939. :)...Ако ти се чака до Април може да си земеш сМ2.И отново там процесорите ще бъдат с 512 Кеш,което малко ме разочарова.Вече за ддр2 ти го казаха.1 глас за с.939 от мен :)

До скоро основните разлики бяха две..... едната, която все още е има е двуканалният режим на паметта, което като цяло е без значение и втората беше ограничението от към видеокарта, защото NF3 е с AGP слот, но след излизането на NF4 за с.754 този проблем вече го няма :) в момента разликата от дъно NF4 за с.754 с процесор и NF4 за с.939 с процесор е около 50$....... а относно приказките, че истината е с.М2 може да поспорим ;) то така се говореше и когато излизаха с.754/939 обаче все още по-голямата част от хората са със с.А и 478, така че истината е само в това, кой колко пари има излишни..........

с.939 има контролер на паметта. На 3D Mark 03 с една платка рам 512 и A64 3200+ на CPU тестовете 804 точки. Кат турих 2х512 в дуал изкарах 915 точки :)

Разликата няма да я усетиш в игрите, по-скоро в разни графични програмки, архивиране и прочие. Но ако ще е с.939 задължтелно ти трябва дуал ченъл рам за да му използваш възможностите ;)

с.939 има контролер на паметта. На 3D Mark 03 с една платка рам 512 и A64 3200+ на CPU тестовете 804 точки. Кат турих 2х512 в дуал изкарах 915 точки :)

Разликата няма да я усетиш в игрите, по-скоро в разни графични програмки, архивиране и прочие. Но ако ще е с.939 задължтелно ти трябва дуал ченъл рам за да му използваш възможностите ;)

това по начина, по който си го написал няма грам смисъл......... да ти е минавало през ума, че ти е изкарало повече точки заради деойно по-големият обем на паметта, а не заради дуала.....като ще тестваш по този начин го направи както трябва ;) с една плочка 512 и след това с 2*256 в дуал режим за да се види дали има разлика и колко точно е тя, също така и паметите да са от един клас, защото иначе си говорим празни приказки............ разликата от дуала ще се усети само при синтетични тестове, при реални приложения разлика ще има само при по-голям обем памет, а не при дуал или сингъл режим...

пс: и защо реши, че 754 е без мемори контролер

Това с тоя дуал си е пълна синтетика.В игри разликата е под 2-3 %.Ако изполваш за видео или рендеринг отива до 5%.За мен 939 не е кой знае колко по-бърз от 754 и не си заслужава по-голямата инвестиция.Особенно с тия новите Венис-и 754

:bgrin:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...