Jump to content
BulForum.com

Защо се рестартира компютъра

Recommended Posts

komp.JPG

Ето това ми е конфигурацията.Проблемът е следния:когато се пусне някаква игра, примерно War3 компа в 90% от случаите до 2 часа макс ще се ресне.Ресването става по следния начин-за секунда забива компа, картината замръзва за 1 сек и се рестартва.Интересното е,че на тежки игри като Доом,ХЛ2,FEAR(тук се ресна 2 пъти),NFSMW,PoP3 и други не се рестартира,а е закон божи като се пусне Warcraft да ресне.Други игри, на които съм забелязал да прави този проблем са:Jedi Academy (много рядко) и CoD2.Ако си го оставя да си работи, не се ресва.Пробвал съм с тежки програми и пак не се ресва.Да ви кажа дотук кои части са инспектирани.

1.Паметите са разкачани и закачани, минал съм ги през програмата super Pi и си бачкат нормално.

2.Хард диска си мислех, че са му са се омазали партишъните, но не се оказа и това.

3.Проблем с електрическата мрежа-сложих UPS но проблема пак си го има.

4.Самия Windows-от 3 различни места съм го слагал-не е от него.

5.Видео картата-тествах я с 3dmark 2003 и сега последно с 3dmark2006 и май не е от нея.

6.Захранване FORTRON 300W(Real power 390) знам ,че е едно от най-добрите и си мисля, че може да не е от него проблема.

Другите части не са подробно инспектирани, но малко ме съмнява да е от дъното.Вие как мислите?Знам ,че тук има доста компетентни хора,затова плс който разбира от тези неща ,да казва.

PS.Ако знаете някакви хубави програми, с които да си проверя от къде идва проблема, tell.

Иди в Properties на My Computer-->Advanced -->Startup and recovery settings и там махни отметката за автоматичен рестарт, и следващия път вместо да се рестартира трябва да ти изкара син екран на, което ще ти напише причината за рестарта ;)

Друго ... пробвай с други двайвери, а относто супер Пи ...по-добре пробвай с memtest и го остави да повърти повечко - примерно цяла нощ ;)

komp.JPG

Ето това ми е конфигурацията.Проблемът е следния:когато се пусне някаква игра, примерно War3 компа в 90% от случаите до 2 часа макс ще се ресне.Ресването става по следния начин-за секунда забива компа, картината замръзва за 1 сек и се рестартва.Интересното е,че на тежки игри като Доом,ХЛ2,FEAR(тук се ресна 2 пъти),NFSMW,PoP3 и други не се рестартира,а е закон божи като се пусне Warcraft да ресне.Други игри, на които съм забелязал да прави този проблем са:Jedi Academy (много рядко) и CoD2.Ако си го оставя да си работи, не се ресва.Пробвал съм с тежки програми и пак не се ресва.Да ви кажа дотук кои части са инспектирани.

1.Паметите са разкачани и закачани, минал съм ги през програмата super Pi(така беше нали) и си бачкат нормално.

2.Хард диска си мислех, че са му са се омазали партишъните, но не се оказа и това.

3.Проблем с електрическата мрежа-сложих UPS но проблема пак си го има.

4.Самия Windows-от 3 различни места съм го слагал-не е от него.

5.Видео картата-тествах я с 3dmark 2003 и сега последно с 3dmark2006 и май не е от нея.

6.Захранване FORTRON 300W(Real power 390) знам ,че е едно от най-добрите и си мисля, че може да не е от него проблема.

Другите части не са подробно инспектирани, но малко ме съмнява да е от дъното.Вие как мислите?Знам ,че тук има доста компетентни хора,затова плс който разбира от тези неща ,да казва.

Скоро и на един приятел същто се рестартираше компа след пускане на игра. Проверихме сичко само захранването не (беше JNC 250W). И един ден след Нова Година захранването издаде багажа, само човека имаше късмет че нищо друго не му изгоря. При теб виждам че захранването е от най-качествената марка да кажем но може и от това да е проблема, виж вентилатора да не е престанал да работи можеби някой проводник му се избутал вътре.

Еййй и на мен нещо ми се ресва компа като стигна на една игра до едно място :angry1 :cry След като зареди след рестарта ми излиза т'ва :

problem7cs.jpg

Уиндолса ли тряаа да преинстална или...?

Също така и нещо ми е затормозена системата :confused Понякога много мисли като отваря снимка от 15 кб.

Сега виж първо чистия Warcraft 3 e невероятно бъгава игра първо я пачни с последния пач и тогава играй на нея, второ части се тестват най добре като вземеш една или две други банки памет и да пробваш с тях.

Така , че не отписвай още паметта а пък и това дънно е капризно на памети, провери си и таймингите на паметта, също колкото и да ти струва Fortrona също може да не ги държи твоите части нищо ,че е 300W като гледам си дал клок но процесора около 20% тва повишава консумацията на мощност допълнително плюс твоите 1GB RAM и GF6600. Естествено трабва да си с най новите драйвери на NVIDIA, на дънното и видеото, плюс естественно SP2.

Така че проби му е майката успех и ти пожелавам разрешаване на проблем

Смени дъното и няма да имаш проблеми. Ако и паметта не е кои знае каква в комбинация с тази невероятна марка "ASRock" = съвсем нормално от време на време да се ресва компа. Така , че аз гласувам за дъно. Има и вариянт да пробваш със скъпа памет , не знам каква е твоята :)

@ всички

преди да казвате на човека да купува нови части гледайте да се запознаете МАКСИМАЛНО с въпроса... Аз имах същия (относително, ще обясня надолу) проблем и мега-компетентните техници в сервиза с нотка съжаление заявиха, че видеото ми било отишло и видиш ли дай $100-150 за ново почти добро видео. Еми не, мерси... Така че ако на някой не му трябват тия пари, да ги дава за ново видео/дъно/РАМ или квото още ви кажат "компетентните" че е дефектно, а за тези на които им е писнало от подобни обирджийски простотии - четете надолу.

@Sothbiss

грешката, която рестартира PC-то ти е позната за WinXP като Infinite loop error, свързана е с видеото и главно с драйверите. Лошото при тази "грешка" е, че невинаги можеш да кажеш какво точно я причинява, понеже всяка конфигурация си е отделна, така че няма един универсален fix за нея, няма и да има, ако не броим OS с чисто ново уникално ядро. Не се учудвай, че някои игри си вървят без проблем, а други забиват едва ли не веднага - просто ти вървят тези на OpenGL, при които много рядко се проявява този проблем, но с Direct 3D е истински ад. Не зависи изобщо от това дали играта е лека или тежка. Мога да ти кажа доста настройки как да увеличиш времето преди грешката, но няма да ти помогне съществено. Нямам място и време да описвам многото различни fixes, така че просто пиши в google infinite loop error и чети линковете с резултати, както казах няма универсален fix. Всичко надолу написано е малко или много във връзка с грешката, която аз имах, така че може отчасти да не се отнася за твоята конфигурация, но съм сигурен, че ще помогне поне в напътствия:

1) Най-лесният начин да се "отървеш" от ILE (infinite loop error) е да установиш, че проблемът е бил другаде :P Какво може да е проблемно:

- Захранването. Само че при теб както вече посочиха моделът е добър и би трябвало да поддържа системата. Въпреки това може да пробваш от BIOS да намалиш малко настройките към повече по-малко performance, но повече сигурност. При мен примерно, след като си купих трета платка RAM, win-a започна да дава всякакъв вид проблеми. От BIOS намалих честотата от 333 на 266 и сега нямам проблеми, естествено с цената на съвсем малко performance.

- Охлаждането. Ако беше от него определено щеше да ти дава artifacts (разни триъгълници и други бъгнати текстури) докато играеш игри, не виждам да си посочил това обаче, така че сигурно не е в охлаждането. За всеки случай можеш да провериш с Everest дали всички вентилатори функционират нормално.

2) Проблеми с drivers. Тук беше основният проблем при мен - нестабилност вследствие на скапани драйвери. И то не че аз съм си ги скапал, ами просто на определени конфигурации не вършат добра работа. Става въпрос за AGP драйверите в win и SPs, както и тези на VIA. С излизането на WinXP SP2 от Майкрософт направиха един единствен Universal AGP driver (UAGP) и той се разпореждаше за всички AGP настройки на видеокартите, примерно с моята - GeForce Ti440 128RAM AGP 8x. Само че при моята, а както разбрах впоследствие и при много други конфигурации в целия свят инсталирането на SP2 омазва драйверите, да не говорим за още по-прецаканите драйвери ДИРЕКТНО от VIA. Имаше две основни решения - намаляване на AGP на 4x или дори на 2x, или минаване към още по-старите PCI драйвери. При мен работи само второто понеже не мога да намаля AGP скоростта. Твоята карта обаче от това което видях е на PCI-Express, който като всяка нова технология е доста нестабилен и нищо чудно там да е проблемът. Само че не съм запознат нито с опциите в BIOS-a ти, нито с тези на видеото, така че тук няма как да ти помогна. Още повече дъното ти не е с VIA chipset, така че това с версиите на драйверите може да не помогне. Просто пример обаче за да имаш насока. Възможността за възникнала несъвместимост обаче още остава...

- BIOS ъпдейт. Тук вече ти си знаеш, има ли по-нови версии на BIOS-a ти и дали има някакви важни fixes в тях... Напиши модела на дъното в google и виж.

Естествено, винаги може да се окаже, че някой компонент е дефектирал и иска подмяна. Но съм почти 100% сигурен, че НЕ Е така, понеже ако имаше проблем да кажем с дъното, може би всички игри нямаше да вървят, не само повечето D3D ? ... Освен това ме съмнява и да има проблем с RAM-a, понеже тогава щеше да рестартира и просто ей така, когато си седи на десктоп примерно, както ставаше при мен, и определено щеше да забележиш, тествайки платките, коя е дефектна.

За съжаление от дистанция мога да ти помогна само толкова, надявам се да съм бил полезен поне с нещо.

Иди в Properties на My Computer-->Advanced -->Startup and recovery settings и там махни отметката за автоматичен рестарт, и следващия път вместо да се рестартира трябва да ти изкара син екран на, което ще ти напише причината за рестарта ;)

За жалост не стана.Нагласих както ти ми каза и преди малко се ресна пак по същия обикновен начин, нямаше син екран.

Сега виж първо чистия Warcraft 3 e невероятно бъгава игра първо я пачни с последния пач и тогава играй на нея

Не е от играта 100%.

1.Оригинална е.

2.Пачната е, кракната е и всичко е ОК.

Namali shinata na pametta i probvai pak!

Намалих-нищо :(

Тази вечер ще пусна мемтест, та да видим какво ще покаже.

Много се надявах проблемът да идва от драйверите, но уви с най-новите съм.

ами след като не ти е извадило син екран ...нещо ме навежда на захранването ;) Това, че е фортрон не значи, че и при тях не дефектират бройки.Пробвай с някое захранване на приятел преди да се втурнеш да купуваш ново.

За жалост не стана.Нагласих както ти ми каза и преди малко се ресна пак по същия обикновен начин, нямаше син екран.

Не е от играта 100%.

1.Оригинална е.

Намалих-нищо :(

Тази вечер ще пусна мемтест, та да видим какво ще покаже.

Много се надявах проблемът да идва от драйверите, но уви с най-новите съм.

S kva pamet si na kolko volta e???...CPU-to na kolko volta e???Dai screen ot grafa Overclock v EveresT!

И аз имам подобен проблем. Без да пускам никоя игра, понякога компа ми забива, до вчера не го беше правило, а неска го направи 4-5 пъти. Преинсталирах уиндоуса, ама пак ми го направи преди малко. Забива, само музиката се чува, нищо друго не може да се направи и след 10 сек се рестартира :blink: От какво може да е?

Когато успееш да си отстраниш проблема , ще ми е интересно да обясниш как се е оправил :) Защото много хора , много мнения изобщо стана лудница !!! Боотни с някакво Лайф и виж дали пак ще се рестартваш , така поне горе долу ще ти стане ясно дали е софт или хард проблема. Айде успех , аз продалжавам да залагам на дъно ( може да си бутнеш професора и РАМ-а на дефолт честоти ) :punk

Абе хора кефите ма майна.... Рестне се компа 1-2 пъти или лагне малко и айдеееееее да праим преинстал на уиндоуса..... Аз от 9-10 месеца не съм го барвал уиндоуса...

Огледайте се по другите теми и ще видите че поне едно 50%-60% от проблемите свързани с необясними рестарти на машината са поради лошо PSU. Никой не е казал че Fortron са безпогрешни. Препоръчвам и на двама ви да пробвате с някое друго захранване и да видите дали ще има резултат ;)

@Sothbis пробвай да сложиш някоя по стара версия на драйверите и има вероятност да стане. Ако имаш диск със софтуер, който да върви с картата пробвай да сложиш драйвери от там

А възможно ли е да е от ниските температури? Щото в тая стая дето ми е компа е студено и той е точно до вратата на терасата, и тая сутрин като го пипнах беше леден :angry: . И 2 минути след като го пуснах заби.

А възможно ли е да е от ниските температури? Щото в тая стая дето ми е компа е студено и той е точно до вратата на терасата, и тая сутрин като го пипнах беше леден :angry: . И 2 минути след като го пуснах заби.

:laughing: Изключено. Хората се чудят как да ги замразят, а ти.... :)

В Кичука ли живееш?Защото ако си в Кичука значи там е проблема! :) В квартала стават много токови удари и на мен вчера ми се рестартира компа 4 пъти.Сутринта някъде към 10-11 часа. ;)

Мисля че Flameblind, най-добра и подробна информация е дал, така че е добре да се проверят всички неща които се споменават в поста му.

За преинсталация на Win-а, също не мисля че това е генерален проблем, лично моя не е преинсталиран повече от година и половина и нямам абсолютно никакъв проблем с него, естествено поддръжката е много важна.

Мнението ми е или дефектно захранване (всъщност от колко време ти го прави този проблем?) или дъно + някаква несъвместимост. Но реално щом не ти дава син екран при положение, че си го настройвал да го показва, по-скоро говори за проблем в напрежението. Къде е включен компа? В разклонител ли? Какъв е разклонителя? Контакта от който идва тока какъв е?

Можеш да пробваш да чуеш дали има някакъв странен звук от захранването и дали в момента на рестарт не се чува друг притеснителен звук, като леко пукане или нещо подобно.

Eбати темата, ебати чудото! Имам чувството, че всички, на които им се е рестартирал компютара в последните 24 часа са споделили за проблема си :P

Даже и да има проблем с нея 3DMark едва ли ще ти помогне. 3DMark оценява производителността на картата.

Не е от играта 100%.

1.Оригинална е.

А бе аз от много време не се занимавам с игри, но в спомените ми едно време крак и оригинал бяха две противоположни неща.

Така сега по същество кажи дали системата е овърклоквана, че май това не си го споменал и каква марка е рама.

Честно казано доброто охлаждане е "+" за PC-то. Само да не е бил заровен в снега :D А това с преинсталирането на операционната система обикновенно не дава никви резултати. Ако е хардуерен проблема си остава. Ако е бил свързан с winа изчезва, но се появяват 2-3 нови. А ако от някое софтуерно приложение то най-вероятно пак ще се появи, защото обикновено се качва същия софтуер.

Но реално щом не ти дава син екран при положение, че си го настройвал да го показва, по-скоро говори за проблем в напрежението. Къде е включен компа? В разклонител ли? Какъв е разклонителя? Контакта от който идва тока какъв е?

Можеш да пробваш да чуеш дали има някакъв странен звук от захранването и дали в момента на рестарт не се чува друг притеснителен звук, като леко пукане или нещо подобно.

Нали още в първия пост пише, че възможността да е от мрежата е проверена.

problem7cs.jpg

От тая картинка никой не може да направи извод винаги се появява това като се рестартира компютъра при проблем - може да е хардуерен, може да е софтуерен. Колкото до тая снимка от 15кб - направо ме шокира!

Не е от играта 100%.

1.Оригинална е.

Последно, оригинална или кракната??

:confused

Ей Маза и аз се смях много :punk .

Аз му говоря да си провери или най хубаво подмени някой части за проба само било то PSU/MB/RAM той виж кво пише :D , иначе темата се разтегли като турски локум. А и ако го оправиш този галактически проблем кажи от каво е било ;) .

Мисля че Flameblind, най-добра и подробна информация е дал, така че е добре да се проверят всички неща които се споменават в поста му.

За преинсталация на Win-а, също не мисля че това е генерален проблем, лично моя не е преинсталиран повече от година и половина и нямам абсолютно никакъв проблем с него, естествено поддръжката е много важна.

Мнението ми е или дефектно захранване (всъщност от колко време ти го прави този проблем?) или дъно + някаква несъвместимост. Но реално щом не ти дава син екран при положение, че си го настройвал да го показва, по-скоро говори за проблем в напрежението. Къде е включен компа? В разклонител ли? Какъв е разклонителя? Контакта от който идва тока какъв е?

В разклонител е, ама не е от това. От вчера ми го прай, а не съм сменял нищо. Като пусна компа се чува някакъв странен звук, нещо като стържене.

Видеото ми е същото като твоето и аз имах подобен проблем. Свалих си драйверите най-новите и имах тогава проблеми с охлаждането и може би от това ,но сега се оправи и няма нищо. Незнам този проблем е различен при всяка конфигурация.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...