Midex Posted January 13, 2006 Share Posted January 13, 2006 Значи проблемът ми е следният: От 2 години съм с една ATI 9800 PRO. Преди месец бях отворил компа за профилактика и забелязах, че радиаторът леко мърда от едната си страна. Поразмърдах го малко и се оказа, че едното (от двете) пластмасово щифтче (онова с пружинката дето натиска радиатора към GPU-то) се е прецакало от долната страна (където е контрата) и излезе... Реших да се справя сам със задачата, защото ми се стори лесно. Само че не успях да изкарам и другото щифтче и се принудих внимателно да завъртя около оста на изваденото щифтче радиатора. Изчистих засъхналата паста върху GPU-то и радиатора и тъй като подръка имах някаква българска топлопроводяща паста, намазах тънък слой и върнах радиатора на мястото му. Вкарах прецаканото щифтче и от долната страна го контрирах с капка секундно лепило. Сглобих компа и го пуснах - още след биоса на първия екран излезнаха едни симетрични ивици. Влезнах си във Windows и направих някои тестове. Установих, че в 2D режим нямам почти никакви артефакти, докато в натоварен 3D режим нещата бяха трагични. Първоначално помислих, че с манипулациите си съм прецакал картата, но след още опити с максимални обороти на вентилатора на картата установих, че проблемът е в недобро прилепване на радиатора върху чипа (100% съм уверен в това....артефактите изчезват) На въпроса....трябва ми човек правил подобни манипулации доста пъти, който е на "ти" с процедурата, да ми извади радиатора и отново да го сложи с нова паста (хубава). На времето купих картата за $200 и не ми се ще да я държа в това прегрято и полу-работещо състояние, както и не ми се ще да я прецакам изцяло с неправилни манипулации по нея. Знам, че JIS и още някои се занимаваха с подобни процедури....та ако някой е сигурен, че може да извърши безболезнено въпросната процедура, нека ми пусне един РМ - ако каже ще почерпя, ако каже ще си платя....няма проблеми. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted January 13, 2006 Share Posted January 13, 2006 Всичко супер, само ми кажи кой те би по главата да слагаш секундно лепило. След като се е прецакала тая джаджа, трябваше да отидеш и да потърсиш из фирмите едно такова краче. Не че е непоправимо, ама не е добра идея Аз имам такива крачета, само че съм в Стамболийски. Ако идвам тези дни към Пловдив, мога да ти донеса, пък и нищо не пречи да ти оправя и охлаждането. Но за да не чакаш, мръдни до някоя фирма да ти дадат едно краче. Другия вариант е да отидеш и да си купиш две болтчета, които стават за отворите, и с гайки и зегерки да закрепиш радиатора, като не стягаш повече от необходимото. Необходимото е радиатора да прилепне плътно към графичния чип. В никакъв случай не натягай повече. Слагаш по една контра гайка и ти гарантирам, че в този живот проблеми с този точно радиатор няма да имаш Успех Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 13, 2006 Author Share Posted January 13, 2006 Всичко супер, само ми кажи кой те би по главата да слагаш секундно лепило. След като се е прецакала тая джаджа, трябваше да отидеш и да потърсиш из фирмите едно такова краче. Не че е непоправимо, ама не е добра идея Аз имам такива крачета, само че съм в Стамболийски. Ако идвам тези дни към Пловдив, мога да ти донеса, пък и нищо не пречи да ти оправя и охлаждането. Но за да не чакаш, мръдни до някоя фирма да ти дадат едно краче. Другия вариант е да отидеш и да си купиш две болтчета, които стават за отворите, и с гайки и зегерки да закрепиш радиатора, като не стягаш повече от необходимото. Необходимото е радиатора да прилепне плътно към графичния чип. В никакъв случай не натягай повече. Слагаш по една контра гайка и ти гарантирам, че в този живот проблеми с този точно радиатор няма да имаш Успех Това за "затягането и презатягането" ми е напълно ясно....само че не пипам повече сам тази карта, защото като си спомня що нерви изпотроших тогава да не ми се отплесне някой от инструментите, докато се мъчех да махна втория щифт... ...мерси, предпочитам да я пипне някой по-спец от мен (и с по-здрави нерви). А иначе секундното лепило беше по принуда, защото цялата операция се състоя в събота вечерта, а компютърът ми трябваше спешно да е в "работещ режим" за неделя. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted January 13, 2006 Share Posted January 13, 2006 Ами ако идвам към Пловдив утре другиден ще ти я оправя, само осигури болтчета, а ако не искаш болтчета ще донеса и крачета, макар че с болтчета е по готино Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 13, 2006 Author Share Posted January 13, 2006 Ами ако идвам към Пловдив утре другиден ще ти я оправя, само осигури болтчета, а ако не искаш болтчета ще донеса и крачета, макар че с болтчета е по готино Ха..ха...тъкмо ще си изкупиш "греха" за ония 20% дето ми ги даде навремето... Шегата настрана, много ще ти бъда благодарен, стига да успеем да се засечем изобщо, защото работя и събота, и неделя (в събота между 14 и 19 часа ще съм зает, а в неделя след 17.30 ч. - също ще работя)...но вземи 2 щифта за всеки случай. Ще ти пусна един РМ с номера ми...BTW, да потърся ли топлопроводима паста...мислиш ли, че проблемът е в некачествена паста, която съм използвал (беше в някаква почти капсулована спринцовка, made in BG) или в прилепването (или и в двете)? Абе чудя се...таман ще се маха всичко дали да не си сложа някакво по-културно охлаждане... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted January 13, 2006 Share Posted January 13, 2006 Ами мене ако питаш, най-добре вземи някое по-културно охлаждане. Честно казано досега, фабрично охлаждане не съм видял да охлажда добре, или поне толкова добре, колкото на мене ми харесва. Може проблема да е в пастата, може да е в прилепянето, може да е и в двете Аз ако идвам ще взема и паста. Относно уорна... ами не се чуствам виновен, че да изкупувам грехове Прати телефона ако идвам да ти се обадя. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted January 13, 2006 Share Posted January 13, 2006 Това е едно от най-добрите охлаждания за видео карти. На моята 6600 GT свали температурата при натоварване от 90 на 55 градуса. Да не говорим че е супер тих http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar/sh...SVGAZMVF700ALCU Link to comment Share on other sites More sharing options...
ant9 Posted January 13, 2006 Share Posted January 13, 2006 Midex от кой квартал на Пловдив си? Дай някакви координати за ориентир. Имам едно пластмасово краче резерв от старото охлаждане, мога да ти свърша работа ако си наблизо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Backbone Posted January 13, 2006 Share Posted January 13, 2006 Значи проблемът ми е следният: От 2 години съм с една ATI 9800 PRO. Преди месец бях отворил компа за профилактика и забелязах, че радиаторът леко мърда от едната си страна. Поразмърдах го малко и се оказа, че едното (от двете) пластмасово щифтче (онова с пружинката дето натиска радиатора към GPU-то) се е прецакало от долната страна (където е контрата) и излезе... Реших да се справя сам със задачата, защото ми се стори лесно. Само че не успях да изкарам и другото щифтче и се принудих внимателно да завъртя около оста на изваденото щифтче радиатора. Изчистих засъхналата паста върху GPU-то и радиатора и тъй като подръка имах някаква българска топлопроводяща паста, намазах тънък слой и върнах радиатора на мястото му. Вкарах прецаканото щифтче и от долната страна го контрирах с капка секундно лепило. Сглобих компа и го пуснах - още след биоса на първия екран излезнаха едни симетрични ивици. Влезнах си във Windows и направих някои тестове. Установих, че в 2D режим нямам почти никакви артефакти, докато в натоварен 3D режим нещата бяха трагични. Първоначално помислих, че с манипулациите си съм прецакал картата, но след още опити с максимални обороти на вентилатора на картата установих, че проблемът е в недобро прилепване на радиатора върху чипа (100% съм уверен в това....артефактите изчезват) На въпроса....трябва ми човек правил подобни манипулации доста пъти, който е на "ти" с процедурата, да ми извади радиатора и отново да го сложи с нова паста (хубава). На времето купих картата за $200 и не ми се ще да я държа в това прегрято и полу-работещо състояние, както и не ми се ще да я прецакам изцяло с неправилни манипулации по нея. Знам, че JIS и още някои се занимаваха с подобни процедури....та ако някой е сигурен, че може да извърши безболезнено въпросната процедура, нека ми пусне един РМ - ако каже ще почерпя, ако каже ще си платя....няма проблеми. Ако няма кой и аз мога да ти помогна.Задължен съм ти още от BF-то Link to comment Share on other sites More sharing options...
XC^^The_Devil^^ Posted January 13, 2006 Share Posted January 13, 2006 Това е едно от най-добрите охлаждания за видео карти. На моята 6600 GT свали температурата при натоварване от 90 на 55 градуса. Да не говорим че е супер тих http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar/sh...SVGAZMVF700ALCU az s dvete ra ce prora4vam po4ti tozi model no deto e celiq meden az sam s takav bna karat ami ot podpisa i na cpu to mi e zalman i prosto dvata sa tolkova tihi 4e nqma kade pove4ee ponqkoga dori se 4uda ba4ka mi pc to ako nepgledna LEDs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 няма смисъл от целия меден, щото разликата в температурата е 3 градуса, а тежеста на медния е доста по-голяма и може да изкриви платката Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 То охлаждането не е лошо, ама не виждам рам синкове. Аз самия днеска ще ходя да търся охлаждане за моята карта, щото ми грее рама и ме дразни. Има едно пак на Залман, ама то няма перки. От друга страна не ми е проблем да си сложа перки, ама е добре когато фабрично си е направено с перки. За това става дума Ще се огледам и за други, но мисля че ще е това, като ще му монтирам перки. Залман си изпипват нещата и ще заложа на тях Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 тоя в линка има синкове 8 на брой Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 За твоя линк ли става дума ?? Ако е така още по-добре даже За моя линк знам че има синкове, остава да е твоя Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 Да, тоя за моя линк има синкове, защото си го купих. Перфектен е просто. В хардуер форума са полудели по него и всеки втори си го е взел. Най-добре виж тук http://www.zalman.co.kr/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 Това е едно от най-добрите охлаждания за видео карти. На моята 6600 GT свали температурата при натоварване от 90 на 55 градуса. Да не говорим че е супер тих http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar/sh...SVGAZMVF700ALCU Оле-мале, какви са тия 90-55 С. Не знам на колко ти работи ядрото, но мойта е GeCube 9600XT на 500 Mhz core и работи в натоварен режим на 33-40 С. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 Оле-мале, какви са тия 90-55 С. Не знам на колко ти работи ядрото, но мойта е GeCube 9600XT на 500 Mhz core и работи в натоварен режим на 33-40 С. чакай малко. Къде ми сравняваш 9600 XT с 6600 GT. Виж колко греят Х800 и 6800 и ще видиш че и те стигат 80-90 градуса с фабричните охлаждания. Можеш да отвориш форума на hardwarebg http://hardwarebg.com/forum/showthread.php...%E0%F2%F3%F0%E0. А и за тея видео карти дори 90 градуса не е опасна температура, но винаги е по-добре да е по-малка Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 14, 2006 Author Share Posted January 14, 2006 Брей...моята тема се раздвижи, че и в други направления. Относно синковете на рама, не мога ли да ги налепя както тука? Понеже наистина си греят....само че какво ги държи - единствено "залепването" с пастата ли Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 чакай малко. Къде ми сравняваш 9600 XT с 6600 GT. Виж колко греят Х800 и 6800 и ще видиш че и те стигат 80-90 градуса с фабричните охлаждания. Можеш да отвориш форума на hardwarebg http://hardwarebg.com/forum/showthread.php...%E0%F2%F3%F0%E0. А и за тея видео карти дори 90 градуса не е опасна температура, но винаги е по-добре да е по-малка Нищо против, но аз не сравнявам карти, а честоти на ядра спрямо температура. Може ли едно ядро на 420MHz да грее 42-55 С, а 500Mhz - 33-40 С. Това парадокс ли е? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 Различни архитектури, различно греят. Честотите при видео картите не са от значение. А 9550-9600 серията се слави като студена, за разлика от 6ххх и Х800 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ant9 Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 Брей...моята тема се раздвижи, че и в други направления. Относно синковете на рама, не мога ли да ги налепя както тука? Понеже наистина си греят....само че какво ги държи - единствено "залепването" с пастата ли Залепват се за чиповете с термолепенка. Ако ти трябват за твоята карта тези в Жар са на Термалтейк 8 бройки, медни, струват 10 лева. Линка към Жар Link to comment Share on other sites More sharing options...
Backbone Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 Някой ако иска копия на Залман VF-700 Al-Cu или чисто CU да се обажда На по ниска цена разбира се Нивото им на изработка според мен даже и по-добро от залмана Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxy Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 Залепват се за чиповете с термолепенка. Ако ти трябват за твоята карта тези в Жар са на Термалтейк 8 бройки, медни, струват 10 лева. Линка към Жар тези не са ефективни ,но са скъпи4ки , има един комплект на Титан , охладител за видеокарта около 8лв има много добри синкове -сини квадратни малко по-големи от БГА -4иповете и охлаждат идеално, самия охладител за ГПУ-то не е много ефективен , но синковете правят покупката изгодна ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ant9 Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 Foxy за този комплект ли става на въпрос TITAN CUV2AB(RHS), комплекта съм го закупил. Радиатора и перката съм ги монтирал на FX5200 видеокарта и да си призная много по-добре охлажда от фабричния кулър, рамсинковети са алуминиеви с какво превъзхождат медните синкове на Термалтейк. Медта е много по-добър проводник от алуминия. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted January 14, 2006 Share Posted January 14, 2006 Медта е много по-добър проводник от алуминия. Медта поглъща топлината по добре от алуминия, но алуминия я отдава по добре Backbone даи някакви снимки на тези копия Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.