Jump to content
BulForum.com

Грипна ваканция до две седмици

The_DeViL_F

Recommended Posts

Грипът затваря всички училища

За първи път национална ваканция в страната

[ 2007-01-22 ]Жасмина Желязкова

Национална грипна ваканция ще бъде обявена най-вероятно още днес на среща на министъра на образованието Даниел Вълчев със здравни експерти. Общо 403 училища в цялата страна са разпуснати, защото всеки трети ученик е с грип, много са и болните учители. Искания за ваканции заради многото болни пристигат всеки ден и растат лавинообразно. Това ще е първата национална грипна ваканция след 1989 г., обясни д-р Ангел Кунчев, който от 2001 г. е ръководител на отдела "Противоепидемичен контрол" в Министерството на здравеопазването. Той каза, че в над 20-годишната му практика като епидемиолог не помни да е имало случай всички учебни заведения в страната да бъдат разпуснати заради грип. "Не знам дали е удачно да стигаме до такива крайни мерки предвид това, че в Северна България например все още е ниска заболяемостта", коментира д-р Кунчев. Той обясни, че грипният вирус "Уисконсин" не е по-различен от другите грипни щамове и по принцип грипът разболява масово. "В случая високите температури са основната причина грипът да се разпространява толкова бързо и масово", каза още епидемиологът. Той няма да присъства на срещата с образователния министър, защото има ангажимент към обучение за птичия грип.

В Министерството на образованието днес ще се решава и дали да се продължат грипните ваканции в някои от най-засегнатите общини. Епидемия е обявена в 3 области - Сливен, Стара Загора и Ямбол, и 13 общини - Айтос, Благоевград, Бургас, Димитровград, Карнобат, Кюстендил, Нова Загора, Кюстендил, Приморско, Рила, Симеоновград, Симитли, Тетевен, Троян, Тополовград, Харманли, Хасково.

От днес грипна епидемия се обявява и в София. Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (СРИОКОЗ) не препоръчва ваканция, защото само в едно училище са болни една трета от учениците, в останалите средният процент на отсъстващите заради грип е под 10%. В градовете с епидемия има ограничителни мерки - препоръчва се да се отменят масовите мероприятия, в лечебните заведения са спрени свижданията, плановите операции, детските и женските консултации, както и профилактичните ваксинации. Специалистите препоръчват болните да не се лекуват сами, защото изчакването може да е много опасно и грипът води до усложнения - развиват се бронхити, бронхиолити и пневмонии. Анализите показват, че при грипни епидемии се разболяват 30-40% от населението, като болестта се развива бързо - за 24 до 48 часа.

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply
Айде дано утре отидем на училище и ни върнат да си легнем да се наспим.Много ми се иска това да се случи. Ако не,то 100% от вторник сме във ваканция.

Айде честито!

А тия дето сме втора смяна ем да са наспим ем и на даскало да не ходим :D Ама сме бая корава община щом издържахме до ся с тоя грип. Другите не учат от 1 седмица...

Айде дано утре отидем на училище и ни върнат да си легнем да се наспим.Много ми се иска това да се случи. Ако не,то 100% от вторник сме във ваканция.

Айде честито!

А тия дето сме втора смяна ем да са наспим ем и на даскало да не ходим :D Ама сме бая корава община щом издържахме до ся с тоя грип. Другите не учат от 1 седмица...

Тва ако стане, ще ви черпя :D

Не ми се вярва. Вторник вечерта ще съобщат по новините сигурно.

Сега бях на лекар и нещо спомена,че вероятно от утре ще сме в грипна,но май и тя знае колкото мен.

mislq si 4e 6te dadut. vse taka stava sedim sedim i davat :) az sum i bolen leko taka4e 1/2 dni 6te propusno iiii ako dadut vakanciq o6te po-dobre :)

aaa maika mi govori s li4nata mi lekarka onq den i tq vmetnala 4e sig do 1/2 dni 6teli da obqvqt epidemiq i => vakanciq :)

В мойто даскало имало слухове, че от утре сме във ваканция, а и от 27 човека в класа, в момента са 16, а до 1 час ще си тръгват някои и ще останат максимум 10 зубъра. Айде вече да я дават.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...