Jump to content
BulForum.com

Ще си запазваме номера когато сменяме оператора

zynth

Recommended Posts

Абонатите на един мобилен оператор ще могат да се прехвърлят към друг оператор заедно с досегашния си телефонен номер от 2007 г., съобщи Георги Александров, председател на КРС.

Това означава, че всеки, който е абонат на МТел, ще може да мине към друг оператор, като запази телефонния си номер, включително с кода от трите осмици или друг. Така е вече в европейските страни.

България е поела пред Европейската комисия ангажимент да въведе преносимост на телефонните номера от 2007 г. за мобилните мрежи и от 2009 г. за фиксираните мрежи, обясни Александров. На практика това ще стане със закона за електронните съобщения, който ще бъде приет до март 2006 г.

Технически проблем за преносимостта на мобилните номера няма, каза шефът на КРС. Ако абонат на МТел иска да мине примерно към Вивател или ГлоБул, той ще сключи договор с третия GSM оператор и номерът му 0888.... ще остане същият. Но за разговорите през този номер вече ще плаща на Вивател или ГлоБул вместо на МТел.

В момента Вивател предлага услугата за избор на номер срещу 30 лв. Така всеки, който иска да мине към тях, може да си запази номера, но ще трябва да смени кода. От 2007-а това прехвърляне ще става заедно с кода и безплатно.

В момента абонат на МТел не може да мине към друг мобилен оператор със стария си номер, което създава пречки за навлизането в пазара на новите оператори и създава привилегии за първия. Така, когато ГлоБул навлезе на пазара на мобилни услуги, мнозина само заради номера и контактите си останаха абонати на първия мобилен оператор. След време заради цените и заради услугите някои си купиха по два мобилни апарата за всяка от мрежите, а недоволните направо преминаха към втория мобилен оператор. Със старта на Вивател отново изникна проблемът с номерата.

С новия закон за електронните услуги, който би трябвало да интерпретира действащата в Западна Европа регулаторна рамка, през 2006 г. у нас ще се въведат правила, които ще позволят на комисията да регулира доста по-прецизно телекомуникационния сектор, съобщи още Александров. След влизане на закона в сила КРС ще следи и дали цените на оператора със значително въздействие на пазара, какъвто е МТел в момента, са разходоориентирани. Досега Комисията се намесваше да регулира цените на БТК. Сега вече ще се намесва и за цените на МТел, ако не отговарят на разходите за услугите.

При системно нарушение от оператора или при липса на одобрена методика за определяне на разходоориентирани цени, регулаторът ще може да наложи цени, каза Александров.

Новата регулаторна рамка, която ще се въведе със закона за електронните съобщения, ще има регулация на цените за взаимно свързване на големите оператори. Така МТел няма да може да определя висока цена за обаждане от мрежата на БТК към неговата мрежа. Тоест цената на разговора от телефонен пост на БТК с абонат на МТел вече няма да излиза по-скъпа, отколкото до телеком в Германия.

Според източници в парламента проектозаконът за електронните съобщения, поради това, че не е изгоден за МТел, се бави от лобито на компанията в законодателната власт, главно от депутати от БСП. Без този закон обаче България няма да изпълни европейските изисквания и законодателство, с което приемането на страната в ЕС от 1 януари 2007 г. е невъзможно.

Източник: в-к Новинар

Не мисля, че е много справедливо за абонатите чиито тарифи са по-ниски спрямо другите ( повечето са така). Примерно аз се обаждам на номер 0888****** и знам че от години е на оператора с който съм и аз в случая М-тел и като искам да му се обада и знам, че с него говора на 0.05лв се оказва, че говора на 0.50лв без да знам, в такъв случай какво правя?

Пиеш една студена вода и прославяш европейските закони :D

sasquatch много си бърз :)

Тва си е чиста случайност, не бях чел тоя форум от месеци и сега влезнах и прочетох тва и постнах

аз не се бях замислил за тази опция...

а някой има ли представа в страните членки на ЕС как са оправили проблема,който ще набъбне :)

аз не се бях замислил за тази опция...

а някой има ли представа в страните членки на ЕС как са оправили проблема,който ще набъбне :)

Най вероятно са се справили с него преди да набъбне ;)

Какъв проблем,бе?!

В нормалните,бели страни това е така отдавна.

Това е направено за удобство на хората,а вие веднага взехте да търсите подводни камъни.

Тц,тц,тц...

Eто една добра новина. :P Мен лично, много ме устройва. А и до сега не съм ползвал услугата семейство и приятели, въпреки че съм имал тази възможност, така че ме ми пука. :) Тъкмо ще има още по-голяма конкуренция и края на следващата и началото на 2007 ще има пак гонка за сваляне на цените и добри тарифни планове. А това много ме устройва. :D

Най вероятно са се справили с него преди да набъбне ;)

Пък и техните заплати и пенсии са достатъчно големи, за да се интересуват хората към кой мобилен оператор са приятелите и близките им и каква е тарифата... ;)

Поне още 3-4 години MTel ще са номер 1 на пазара у нас. За после... :) А това с номерата скоро няма да стане. Изисква пълна координация и напречни връзки между операторите които в период на борба за всеки клиент е абсурдно да направят

тва наистина е добра новина , малко по лоялна конкуренция и разчупване монопола на м-тел ,ако този закон се осъществи ,цените на м-тел тряя падат драстично за да задържат абонатите

аз вече съм на вивател ... перфектно ,жалко само че не им отваря сайта ;)

Поне още 3-4 години MTel ще са номер 1 на пазара у нас. За после... :) А това с номерата скоро няма да стане. Изисква пълна координация и напречни връзки между операторите които в период на борба за всеки клиент е абсурдно да направят

е да,но закона ще ги задължи :)

Наистина са на 1-во място...ама по най-големи цени са първи ;) Никога няма да ползвам услуги на хем тел. Аз съм на Глобул и говоря на тарифа с мтел, която е по евтина от рекламираната 29 с'тинkи на минута мтел-мтел B)

И най-приятното е, че по този нов закон КРС ще има големи права да въздейства върху цените. Тоест ще може да ги намаля в зависимост от заплатите (средна работна). А това за номера от 2007 трябва да стане факт, че то е от най-лесните изисквания за ЕС.... Според мен ще е приятно, може да се каже че номери ми мме задържа засега при 1 оператор.

Не виждам логиката която те са намислили.....Май ще има бая обърквациа според мен

Логиката е да не си сменяме номерата постоянно - сериозен проблем за хора, ползващи телефона за нещо повече от лафче с приятелчета

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...