danio Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 Та пиша тема за тва сигурно просто нещо защото нищо не разбирам от хардуер.Та тия дни вентилатора на компа този който се вижда като погледна зад кутията се чува много силно и то само до 5мин след като съм пуснал компа след това спира.Компа ми е старичък отпреди 2 год. и точно толкова не съм го отварял за почистване апък знам че трябва.Виждам че много прах се е събрал но незнам как да го почистя.Та не е само заради това това че вентилатора се чува ами днес като го пуснах не искаше да тръгне.Като изключих компа и пак го включих тръгна та май иска само почистване(незнам).Та ако някой може да обясни как точно и по подробно се отваря компа и се почиства ще бъде много добре че точно на тва студено време не ми се ходи на сервиз.А и забравих да кажа че в стаята в която съм е много студено ако има някакво значение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pisach Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 Та пиша тема за тва сигурно просто нещо защото нищо не разбирам от хардуер.Та тия дни вентилатора на компа този който се вижда като погледна зад кутията се чува много силно и то само до 5мин след като съм пуснал компа след това спира.Компа ми е старичък отпреди 2 год. и точно толкова не съм го отварял за почистване апък знам че трябва.Виждам че много прах се е събрал но незнам как да го почистя.Та не е само заради това това че вентилатора се чува ами днес като го пуснах не искаше да тръгне.Като изключих компа и пак го включих тръгна та май иска само почистване(незнам).Та ако някой може да обясни как точно и по подробно се отваря компа и се почиства ще бъде много добре че точно на тва студено време не ми се ходи на сервиз.А и забравих да кажа че в стаята в която съм е много студено ако има някакво значение. Разглабяш, чистиш и смазваш. Аз имам една четчица, с която ги изчиствам вентилаторите, а после на остта слага малко грес и са като нови! Не е кой знае колко трудна операцията. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted December 21, 2005 Author Share Posted December 21, 2005 Какво е това с което се смазват и откъде се взима и къде точно се слага.То много лесно да кажеш разглобяваш ама отзад на кутията има толкова много болтчета. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 Смазването на вентилатора ще закърпи положението за около 1-3 седмици, до месец. Как става: Развърташ 2(или 3) болтчета от дясната страна на кутията, гледана отзад и измъкваш страницата чрез леко плъзване назад. Изваждаш всички букси (ако трябва, напиши си на лист кое откъде си измъкнал или си ги маркирай по някакъв начин). Развиваш 4 болта, с които захранването се закрепва към кутията и го изваждаш от нея. Горния капак ха захранването се фиксира с 4 или 5 болта, развиваш ги и отделяш капака. Вентилатора обикновено е закрепен с 4 винта. Ако има букса на кабелчето, добре е да я извадиш от платката, за да ти е по-свободно за работа. На този етап хубаво се продухва и вентилатора, и захранването. Обикновено на статора на вента има стикер, а под него е зегерка, фиксираща оста на перката. Тази зегерка се отваря леко с тънка отвертка и се изважда с друга отвертка или пинсета. Внимавай да не хвръкне, че има да я търсиш . Перката се изважда (ако има нужда се почиства) и оста се намазва ЛЕКО с гресчица, след което се монтира отново на корпуса и се слага зегерката. Последната трябва да си легне в каналчето на оста, а не да стои деформирана. Забърсваш със спирт мястото на стикера, защото обикновено се понамацва с грес, и залепяш въпросния стикер. По обратен ред извършваш монтажа на вентилатора, захранването, буксите по дъното, харда флопито и CD-то (изобщо всички букси, които си извадил). Преди да затвориш кутията, пробвай дали всички вентилатори работят, и изобщо дали машината запалва. За пробата са ти достатъчни клавиатурата, мишката и монитора. Едва след това монтирай страничния капак и свържи останалите кабели. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ant9 Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 Искам да питам понеже е станало на въпрос в тази тема за почистване на вентилатори, Някой отварял ли е от новите Фортронки, тези дето са 300,350,400 Вата с PFC и 12см перка. Мойто го пробвах да го отворя, свалих всички болВчета но нещо все още държеше, захранването е в гаранция и не ми се ще да го напъвам та за това се отказах. Вентилатора(12 сантиметра перка) отвърте се вижда че е запацан и иска смазване, захранването е на половин година. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted January 16, 2006 Author Share Posted January 16, 2006 Отворих почистих, но не разбрах как се смазва? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 16, 2006 Share Posted January 16, 2006 Отворих почистих, но не разбрах как се смазва? Ами alchemy по-горе е обяснил доста подробно как става, но ако не ти се занимава чак толкова има и малко по-лесен начин, който също върши работа: При 99% от вентилаторите трябва да имаш поглед и достъп до кръглата лепенка в средата на вентилатора. Ако е към теб - добре, може да и да не го отмонтирваш, но ако се пада от обратната страна, щеш не щеш ще трябва да му развиеш прикрепящите 4 болтчета и да го свалиш. След като си осигуриш достъпа до въпросната лепенка, внимателно я отлепяш (става лесно...особено ако имаш някаква малка отвертка, за да си помогнеш....но ако са ти по-дълги ноктите също става... ) и ако имаш грес подръка - хубаво, но ако нямаш става и капка машинно масло - капваш я в дупчицата с оста, която ще видиш под лепенката. Завърташ с ръка малко перката....после евентуално пак капваш още една капка, избърсваш това дето си разлял , залепяш си пак лепенката в средата (ако си разлял масло няма да се залепи) и си готов. Всичко това, разбира се го правиш след като си изкарал захранващия кабел от компа. П.П. За вентилаторите, които се смазват без да са свалени е добре да наклониш кутията в положение, че като капнеш маслото, гравитацията да свърши останалата работа....един вид дупчицата (тази под лепенката) да е в положение нагоре(да гледа към тавана), а не настрани....а кутията да я накланяш в нужното положение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow^Dancer Posted January 19, 2006 Share Posted January 19, 2006 ant9 fortron-а освен четирите болта които са отгоре на капака има и един който задържа капака отдолу. там където капака влиза в долната част на кутията. то е едно по-късо болтче така че запомни от каде си го свалил и после го сложи пак там че иначе може да опре в нещо вътре. добре е да го отвориш и да си смажеш вентилатора с някакво масло което обаче да не е много тънко (да не е мн рядко и течно, а по-гъстичко) аз моите ги смазвам с едно моторно масло 15W40, синтетика. за предпочитане е по-гъстото масло защото тънкото машинно малко (например за шевна машина) минава прекалено лесно м/у втулката/лагера и не се задържа. още по-лошо дори има измиващ ефект в/у всякаква друга смазка която може да има от производителя. интересното при фортрона е че за такова скъпо захранване няма никаква смазка на вентилатора. (поне моя беше така). уж се води безшумно незнам си какво а вентилатора го оставили сух ... след като си го смазах вече няма практическа разлика в шума дали захранването работи или не ... е ся наистина е noice killer както пише на кутията Link to comment Share on other sites More sharing options...
FENA Posted January 20, 2006 Share Posted January 20, 2006 alchemy го е обяснил супер,само че като гледам пича не е толкова запознат със нещата,и така само ще се пообърка още повече.Ако вентилатора е вързан към платката посредством една обувчица,ако не си разбрал как да го смажеш иди направо и си купи един чисто нов,около 2лева са.Ако не е с обувчица,пак можеш да си купи обаче ще трябва да я махме и да запоиш жичките директно към платката на захранването. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortal_dreams Posted January 21, 2006 Share Posted January 21, 2006 awe ima ventilatori po 5 leva deto 6te te izkarat do 1 godina godina i polovina sled tova o6te 5 leva i o6te edna godina Link to comment Share on other sites More sharing options...
FENA Posted January 22, 2006 Share Posted January 22, 2006 awe ima ventilatori po 5 leva deto 6te te izkarat do 1 godina godina i polovina sled tova o6te 5 leva i o6te edna godina Кви 5лв,аз си взех точно вентилатор за захранването дето е отзад на кутията точно за 2лв някъде.Долар и нещо беше,така че за 5лв може 2 да си вземе,вече колко ще изкарат зависи от това колко пуска компа.Ако не го гаси въобще..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divaka Posted February 4, 2006 Share Posted February 4, 2006 Ще помоля хората,които имат ASUS A8N-E,да ми кажат как да разглобя глупавата решетка,за да смажа вентилатора на дъното,че много трака.10x предварително Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted February 4, 2006 Author Share Posted February 4, 2006 Ами аз не си смазах вентилатора. Апък и да бях захранването пак щеше да ми изгори.Та захранването ми изгоря като отидох ми казаха че и вентилатора на видеото също е изгорял.Та смениха ми всичко за 50лв като захранването е някво обикновенно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeSo Posted February 4, 2006 Share Posted February 4, 2006 Не ти тряя да го чистиш, аз мойто не го бях чистил 4 години и си бачкаше нормално, накрая гръмна, щото тока спря Link to comment Share on other sites More sharing options...
DELUXe Posted February 4, 2006 Share Posted February 4, 2006 Ами аз не си смазах вентилатора. Апък и да бях захранването пак щеше да ми изгори.Та захранването ми изгоря като отидох ми казаха че и вентилатора на видеото също е изгорял.Та смениха ми всичко за 50лв като захранването е някво обикновенно. Ето затова се почиства и смазва поне веднъж годишно. Ако ми се беше случило това на мен щях да се размина с най-много 20 до 30лв много са те метнали! Link to comment Share on other sites More sharing options...
doc Posted February 5, 2006 Share Posted February 5, 2006 Ще помоля хората,които имат ASUS A8N-E,да ми кажат как да разглобя глупавата решетка,за да смажа вентилатора на дъното,че много трака.10x предварително Ами първо сваляш грила на радиатора, след което развиваш 3-те винта с които гадната перчица е хваната за дъното на радиатора и после по гореописания начин. Но това едва ли ще ти реши проблема, по-добре виж тук какви решения има: http://hardwarebg.com/forum/showthread.php...ghlight=a8n-sli Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted February 5, 2006 Author Share Posted February 5, 2006 Ето затова се почиства и смазва поне веднъж годишно. Ако ми се беше случило това на мен щях да се размина с най-много 20 до 30лв много са те метнали! Да ама забрави за вентилатора на видеото.Май бяха сложили некав меден. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DELUXe Posted February 6, 2006 Share Posted February 6, 2006 Да ама забрави за вентилатора на видеото.Май бяха сложили некав меден. 10лв е Така де аз всичко смятам, че излиза 20-30лв... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted February 9, 2006 Share Posted February 9, 2006 Кво ще кажете за тоя залман, ще охлажда ли добре П4 Прескот и най-важното искам да е тих http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar/sh...ZALCNPS7700ALCU Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted April 19, 2006 Share Posted April 19, 2006 Интересува ме някой ако може да ми каже как да си смажа вентилатора на видеокартата,че бучи като разран. Отгоре има лепенка, но под нея нищо няма. От къде да го смажа? Смазката е течна. Някаква силиконова... Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted April 19, 2006 Share Posted April 19, 2006 ...Отгоре има лепенка, но под нея нищо няма. ... Виж го и отдолу, стига да си убеден, че можеш да демонтираш цялото вентилаторче без поражения. Не претендирам за компетентност, но ми е трудно да си представя капсулована перка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted April 19, 2006 Share Posted April 19, 2006 Виж го и отдолу, стига да си убеден, че можеш да демонтираш цялото вентилаторче без поражения. Не претендирам за компетентност, но ми е трудно да си представя капсулована перка. Одеве го свалих целия от радиатора, и го разгледах обстойно. Отдолу имаше една лепенка, но незнаех че и под нея може да има отворче. Отгоре 3 пъти боцнах с ножчето по средата да неби да има още една лепенка която да е черна или да е останало лепилото на предната. Ще проверя после и тази отдолу. Link to comment Share on other sites More sharing options...
predatora Posted April 19, 2006 Share Posted April 19, 2006 w00x аз моя вентилатор на видео картата го смазах с часовникарско масло, като отлепих наполовина лепенката която скрива ост-а (само непомня от коя от 2те страни мисля че беше тази с лицевата страна към платката на видео картата), капваш една малка капчица и вентилатора вече почва да се осеща как по лесно се варти. После залепяш обратно отлепената част от лепенката и си4ко треа да е ток и жици Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted April 20, 2006 Share Posted April 20, 2006 w00x аз моя вентилатор на видео картата го смазах с часовникарско масло, като отлепих наполовина лепенката която скрива ост-а (само непомня от коя от 2те страни мисля че беше тази с лицевата страна към платката на видео картата), капваш една малка капчица и вентилатора вече почва да се осеща как по лесно се варти. После залепяш обратно отлепената част от лепенката и си4ко треа да е ток и жици Да ясно, но нали аз това обяснявах Че дупчицата дето трябва да се капне в нея не беше отпред. Ей сега ще сваля пак вентилатора да проверя и отзад и ще пиша и евентуално ще благодаря на отзовалите се Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dimitar_90 Posted April 21, 2006 Share Posted April 21, 2006 Искам да ви питам, дали ако смажа всички вентилатори като цяло шума по-слаб ли ще е? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.