djadomraz Posted December 16, 2005 Share Posted December 16, 2005 Dali ima njakoj kojto da moze da mi dade otzivi? Az sam s VMWare i sam obshto vzeto dovolen no se chudja dali otkakto go gledah za posleden pyt predi godina i neshto ima po-nova i po-dobra versia. Ot togava VMware izkaraha pone 2... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corp Posted June 25, 2006 Share Posted June 25, 2006 Аз хич не съм наясно с тая работа, но доколкото разбрах мога да си направя Virtual PC, на което да има Win98. Някой може ли да ми каже как става тая работа, защото ми трябва, а не искам да слагам два Windows-а. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted June 25, 2006 Share Posted June 25, 2006 Аз хич не съм наясно с тая работа, но доколкото разбрах мога да си направя Virtual PC, на което да има Win98. Някой може ли да ми каже как става тая работа, защото ми трябва, а не искам да слагам два Windows-а. Трябва да има и други теми като тази... ....а иначе на виртуалното можеш да си пуснеш не само 98-ца...само, че ти трябва сравнително добра машина. С Р4 3.2 98-цата ми вървеше сравнително добре...лагва на някои моменти, но за експерименти върши добра работа. Само че не бях с VMWare, а с майкрософтското VirtualPC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corp Posted June 25, 2006 Share Posted June 25, 2006 Трябва да има и други теми като тази... ....а иначе на виртуалното можеш да си пуснеш не само 98-ца...само, че ти трябва сравнително добра машина. С Р4 3.2 98-цата ми вървеше сравнително добре...лагва на някои моменти, но за експерименти върши добра работа. Далече съм от такъв процесор. Значи с моя 1GHz и 256MB въобще да не опитвам? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted June 25, 2006 Share Posted June 25, 2006 Абе опитай...както ти коства...а и VMWare може да е по-добре оптимизирано. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted June 25, 2006 Share Posted June 25, 2006 vmware е много добро, но имай предвид, че освен че самата програма заема нормално количество рам, самата виртуална машина (в случая Win98) ще заеме малко повече от колкото си й задал в опциите. Значи ако за Вин98 отпуснеш примерно 64 МБ рам (на 256 с ХР ако си, на т3вое място бих отпуснал 48), ще заеме около 80-90 МБ. Дип добре си работи 98-цата, само дето бих казал, че виртуално ХР се стартира малко по-бързо от 98 . Процесорът ти не е чак толкова зле, обаче ще ти трябва много рам ако ще правиш по-сериозни експерименти от 98. Самият той с 48 рам няма да върви много добре.Аз съм му дал 128 МБ и върви пушка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoDZiLa Posted June 25, 2006 Share Posted June 25, 2006 И аз да си кажа мнението: Virtual PC ти е оптимизирано за емулация на windows операционни системи, пробвах няколко линукса с него, трагично положение. VMware - доста по бързо от Virtual PC - но има допълнителни сервизи за DHCP, NAT, т.е. за мрежата и там глупости някви, които допълнително трябва да се пускат, а и по голяма занимавка е пускането на интернето от колкото в Virtual PC. VMware - почти върви леко с линукс. Препоръчвам ти, ако правиш виртуална машина за Win98,...,Vista то ползвай Virtual PC with SP1, а за линукс VMware. Като цяло VMware има доста по големи възможности, поддържа USB и т.н. Но пък VMware докато зацепя как се пуска нета ... беше голям зор. та за Virtual PC + опция NАТ на мрежата и си готов. Успех. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted June 25, 2006 Author Share Posted June 25, 2006 Трябва да има и други теми като тази... ....а иначе на виртуалното можеш да си пуснеш не само 98-ца...само, че ти трябва сравнително добра машина. С Р4 3.2 98-цата ми вървеше сравнително добре...лагва на някои моменти, но за експерименти върши добра работа. Само че не бях с VMWare, а с майкрософтското VirtualPC. Дрън дрън. На старата ми машина с Duron/700mhz си вървеше всичко идеално. Особено 98ца. Е не може да се сравнява с инсталация на не-виртуална машина още по-малко на Pentium 4 @ 3.8Ghz, но си върви при това супер. Забравихте че Windows 98 излезе когато още не бяхме и сънували за P3@1Ghz... Ще си работи като пушка просто. Особено 98-ца... Далече съм от такъв процесор. Значи с моя 1GHz и 256MB въобще да не опитвам? Супер си. Ако можеш да си сложиш още мъничко рам ще е супер, ако не маалко тромавичко ще е но ще работи. Подкарвал съм VMWare с Win98 на по-слаб от твоя процесор даже, просто не очаквай чудеса, но ще работи. Но пък VMware докато зацепя как се пуска нета ... беше голям зор.та за Virtual PC + опция NАТ на мрежата и си готов. Ай стига бе... как така си имал проблеми с нета? Аз досега 1 път не съм. Слагаш го на NAT и работи... а то в началото на инсталацията VMWare те пита каква мрежа искаш да е - NAT или Bridge... ако имаш рутер слагаш второто ако не първото и после си работи като пушка. Досега не се бях усетил даже не е възможно някой да има проблем с подкарването на нета с VMWare... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted June 25, 2006 Share Posted June 25, 2006 Дрън дрън. На старата ми машина с Duron/700mhz си вървеше всичко идеално. Особено 98ца. Е не може да се сравнява с инсталация на не-виртуална машина още по-малко на Pentium 4 @ 3.8Ghz, но си върви при това супер. Забравихте че Windows 98 излезе когато още не бяхме и сънували за P3@1Ghz... Ще си работи като пушка просто. Особено 98-ца... ...та пляс. Искаш да кажеш, че на виртуалния 98 можеш да си пуснеш всичко дето си го ползваш на реалния, че и да върви идеално?? Ако печаташ на word-а и си пускаш програмки, дето вървят на Р3...може, ама да си пускам пълноценно програмите, дето сега ми вървят добре на реалния 98, че и да съм доволен от работата им във виртуална среда...няма ли да ми стане много... Нека не забравяме, че се симулира цяла операционна система + инсталирани в нея програми, наред с основната (хоста). И зависи какъв ти е критерият за "идеално" - моят е да не забелязвам разлика където и да било от реалната среда. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted June 25, 2006 Share Posted June 25, 2006 Искаш да кажеш, че на виртуалния 98 можеш да си пуснеш всичко дето си го ползваш на реалния, че и да върви идеално?? Имаше предвид, че върви идеално за нуждите, за които е създадена виртуализацията Никой не си прави илюзии, че емулацията на компютър е 1:1 като реален такъв, но в крайна сметка виртуалната машина ползва процесора почти пълноценно, отдава й се съответното количество памет също толкова почти пълноценно, а вече наличието на слоя, поддържащ всичко това (vmware), прехващанията на всички извиквания за запис на диск, междинните драйвери за видео, USB, Parallel и т.н., няма как да се пренебрегнат, и от всичко това следват ограниченията. Досега не се бях усетил даже не е възможно някой да има проблем с подкарването на нета с VMWare... Абсолютно! Ако обаче човек реши да нагази малко по-дълбоко в начините, по които vmware осигурява свързаността с виртуалните машини, виртуалните адаптери, настройка на NAT, DHCP и т.н. за някакви по-custom реализации, човек може да се поизпоти, но само ако не се е занимавал с мрежи преди това.. Ако разбира от тия неща, не след дълго ще е разбрал коя услуга как и къде е нужна. При всички случаи цялата идеология на vmware и реализацията й, ме респектират, особено първия път когато чух че има такъв начин за multiple OS running simultaneously. Все пак мотото на vmware май беше One OS is not enough. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted June 25, 2006 Author Share Posted June 25, 2006 ...та пляс. Искаш да кажеш, че на виртуалния 98 можеш да си пуснеш всичко дето си го ползваш на реалния, че и да върви идеално?? Ако печаташ на word-а и си пускаш програмки, дето вървят на Р3...може, ама да си пускам пълноценно програмите, дето сега ми вървят добре на реалния 98, че и да съм доволен от работата им във виртуална среда...няма ли да ми стане много... Нека не забравяме, че се симулира цяла операционна система + инсталирани в нея програми, наред с основната (хоста).И зависи какъв ти е критерият за "идеално" - моят е да не забелязвам разлика където и да било от реалната среда. Ами ако се опиташ да пуснеш 3d studio max или някоя игра с мега яка 3d графика и без vmware няма да работи добре ако изобщо работи на доста от наличните машинки компютри а какво остава на виртуална. Не може да очакваш да работи всички 1:1 както на нормалната машина. Между другото не се симулира нито операционната система нито програмите - а се емулира хардуера. Разлика винаги ще намериш, въпроса е за какво ще ползваш виртуалната машина. За тестове на разни програми е ок, аз го ползвам и за да инсталирам драйверите на скенера и други подобни простотии - също си работи идеално. За програми извършващи интензивни изчисления и особено такива които записват по-големи по обем данни - определено не става... То не е панацея и не лекува хемороиди това, но определено си работи на по-слаби машинки, недей да плашиш хората. Верно колкото е по-добра истинската машина толкова по-добре ама все пак работи и на по-слабички При всички случаи цялата идеология на vmware и реализацията й, ме респектират, особено първия път когато чух че има такъв начин за multiple OS running simultaneously. Все пак мотото на vmware май беше One OS is not enough. С това уточнение че пуснеш ли 2 копия на vmware под едното да работи 98 примерно а под другото XP и направо утрепва системата отвсякъде... аз за опит и 3то копие съм пускал за проба - работи ама толкова зле че не се трае (на P4@2Ghz да се запише в протокола... на Dual XEON @ 3.2 Ghz един приятел няма проблем с 5 едновременно работещи машини но нека не забравяме че неговото е истински сървър с 8G RAM и наколко хубави SCSII диска като добавка) Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted June 25, 2006 Share Posted June 25, 2006 А какво ми трябва да пусна 98 ? т.е. имам инсталацията на 98 и нямам vmware , но ще си я сваля от software ! А какво да правя за да подкарам 98 чрез vmware ... преди само един slackware подкарах и по някаква магия . Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted June 25, 2006 Author Share Posted June 25, 2006 А какво ми трябва да пусна 98 ?т.е. имам инсталацията на 98 и нямам vmware , но ще си я сваля от software ! А какво да правя за да подкарам 98 чрез vmware ... преди само един slackware подкарах и по някаква магия . Ами инсталираш VMWare, после го пускаш, натискаш да създадеш нова виртуална машина и избираш къде да си пази файловете, после слагаш CDто с Win98 в CD-ROM-a и "включваш" виртуалната машина... след това си работиш все едно инсталираш windows 98 на обикновен компютър. Това е всичко. А да - и като те пита каква мрежа искаш - даваш NAT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted June 25, 2006 Share Posted June 25, 2006 хмз мерси много ... за нат разбрах ... изчетах цялата тема ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corp Posted June 26, 2006 Share Posted June 26, 2006 Пускам инсталацията и по едно време започва да ми форматира C:. Става въпрос за виртуалното C:, нали? Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted June 26, 2006 Author Share Posted June 26, 2006 Пускам инсталацията и по едно време започва да ми форматира C:. Става въпрос за виртуалното C:, нали? ако все още виждаш освен виртуалната машина още разни други работи от работния плот (desktop-a) на истинската машина, значи форматираш виртуалната, ако единственото което виждаш е черен екран и това че иска да ти форматира диска и нищо друго по-добре недей защото най-вероятно си тръгнал да затриваш истинският си диск Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted June 26, 2006 Share Posted June 26, 2006 т.е. искаш да кажеш , че ... ако на прозорчето на vmware ми показва , че иска формат , а виндовс-а на заден план си работи е добре ... но , ако виндовс-а не работи и целия екран е черен значи ще форматира реалния хард ! или глреша ? хмз с друго думи човека може да си изтрие хард-а през програмата (аз смятам , че това е невъзможно) . Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted June 26, 2006 Author Share Posted June 26, 2006 т.е. искаш да кажеш , че ... ако на прозорчето на vmware ми показва , че иска формат , а виндовс-а на заден план си работи е добре ... но , ако виндовс-а не работи и целия екран е черен значи ще форматира реалния хард ! или глреша ? хмз с друго думи човека може да си изтрие хард-а през програмата (аз смятам , че това е невъзможно) . Ами ако човека само си мисли че е в програмата а всъщност е тръгнала инсталацията на реалния компютър, след това се е рестартирало всичко и го пита какво да форматира и човека си вижда реалния диск (като големина на диска е лесно да се ориентираш - към 4гб е обикновено виртуалния, реалния е доста повече , над 40гб при всички положения). Така че определено ако не си "в час" може и да направиш беля. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoDZiLa Posted June 26, 2006 Share Posted June 26, 2006 хмз с друго думи човека може да си изтрие хард-а през програмата (аз смятам , че това е невъзможно) . Точно така, във виртуалната машина се форматира само виртуалния хард (който е файл върху физическия хард диск), т.е. квото и да правиш няма да изгориш! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted June 26, 2006 Share Posted June 26, 2006 еее мерси все пак , че затвърдихте това ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corp Posted June 26, 2006 Share Posted June 26, 2006 Имам един проблем. Значи първо се мъчих да инстална Win-а със системна дискета и инсталация на харда - не стана. После свалях някъф имидж ама не може да го пусне. Накрая свалих някъв, на който си пише boot cd и стана ама като инсталвам стига до 21% и ми изписва, че не може да копира setup.txt. И не става пак. Вече незнам какво да правя. И Win95 ще ми свърши работа стига да мога да го инстална без CD, защото в локала няма. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted June 26, 2006 Author Share Posted June 26, 2006 Имам един проблем. Значи първо се мъчих да инстална Win-а със системна дискета и инсталация на харда - не стана. После свалях някъф имидж ама не може да го пусне. Накрая свалих някъв, на който си пише boot cd и стана ама като инсталвам стига до 21% и ми изписва, че не може да копира setup.txt. И не става пак. Вече незнам какво да правя. И Win95 ще ми свърши работа стига да мога да го инстална без CD, защото в локала няма. Не знам как си го инсталирал, може би нещо CD-то ти не е наред. Свали си 1 ISO и от VMWARE преди да стартираш системата погледни в дясно там пише нещо като CD-ROM (IDE 1:0) - double click там и избираш от прозореца който ще ти се появи Use ISO image и после кликаш на browse и си избираш където си го записал. На мен това което ми описваш ми звучи като кофти записано СД или не дай си боже - проблем с хард диска... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corp Posted June 26, 2006 Share Posted June 26, 2006 Не знам как си го инсталирал, може би нещо CD-то ти не е наред. Свали си 1 ISO и от VMWARE преди да стартираш системата погледни в дясно там пише нещо като CD-ROM (IDE 1:0) - double click там и избираш от прозореца който ще ти се появи Use ISO image и после кликаш на browse и си избираш където си го записал. На мен това което ми описваш ми звучи като кофти записано СД или не дай си боже - проблем с хард диска... Аз това дето се мъчех да го инсталирам беше на Microsoft Virtual PC 2004 със SP1 с имидж на Win98, не от CD. Всъщност този boot cd беше .nrg и аз го направих iso с UltraISO. Дали не е от това. Ама пък програмата чете само iso. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corp Posted June 26, 2006 Share Posted June 26, 2006 Най-накрая успях. Доста е бавно, но ми върши работа. А нали мога да си запазя виртуалния хард и след реинстал на реалния Win пак да използвам виртуалния 98 без да го инсталирам наново? Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted June 27, 2006 Author Share Posted June 27, 2006 Най-накрая успях. Доста е бавно, но ми върши работа. А нали мога да си запазя виртуалния хард и след реинстал на реалния Win пак да използвам виртуалния 98 без да го инсталирам наново? А познай от 3 пъти РАЗБИРА СЕ че може. Просто си архивираш файловете на въпросната виртуална машина и после трябва да има нещо като file -> open където да избереш къде си ги сложил и да си добавиш новата виртуална машина към списъка. При vmware e така, vpc не мога да се сетя но някъде из менютата трябва да имаш нещо подобно Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.