Jump to content
BulForum.com

Купуват компютри на всички доктори

charovni

Recommended Posts

Здравната каса ще купи компютри на почти всички джипита и на специалистите. Това съобщи вчера шефът на касата Иван Букарев. От януари докторите трябва да отчитат работата си по електронен път. В момента обаче едва 15% от специалистите имат компютри, изтъкна Букарев. Стоматолозите също нямат техника и представят отчетите си пред касата на хартия. Затова ще търсим възможност да осигурим компютри поне и за част от зъболекарите, за да има обща електронна система, добави той. Още няма отговор от Световната банка дали ще финансира изграждането на тази система от "Hewlett Packard". Сега лекарите сами избират програмата, с която да работят.

Ч.А.

Това не мога да го разбера. За зъболекарите знам със сигурност, че са частни и не мога да разбера защо касата ще им купува компютри. Може би ще ги задължава да си купят?

Това не мога да го разбера. За зъболекарите знам със сигурност, че са частни и не мога да разбера защо касата ще им купува компютри. Може би ще ги задължава да си купят?

Ако си мислиш, че пък джипитата са държавни служители иди пий една студена вода.

Аман от дискриминацията в тъпата каса.

Не е проблема в касата. Проблема е, че джипитата се измъкват с лафа "ми нямаме пари за компютри" като стане дума за въвеждане на единна система. А е ясно защо не искат да са в единна система - щото ще намалеят възможностите за далаверки - примерно да преглеждат и да предписват лечение на умрели, да лекуват трима доктори един пациент и дори трима зъболекари да вадят един и същи зъб на един и същи човек. А касата ако иска да се справи с тия измами ще не ще трябва да изгради системата - дори и ако се наложи тя да им купи компютри, щото те се правят на бедни - те са наглеците ебаси. Като цяло - тези пари изобщо няма да са потрошени на вятъра. Ще се отрази добре изграждането на тая система.

Леля ми е джипи и скоро тя си купи компютър за кабинета от здравната каса нищо не са и дали...Незнам може би защото съм пристрастен, но аз други такова джипи не съм виждал, ако почва по програма работа в 7:30 тя още в 7:00 е в кабинета и е готова за работа...

И така трябва да бъде. Не знам за леля ти, не я познавам, но познавам такива джипита, че си е пиийп майката... Аз спокойно без никакво висше (не говоря медицина дори да съм завършил), а направо с основно бих могъл да върша това което вършат те, а прибират огромни суми. И накрая да кажат - ми нямаме пари за компютри - айде бе?!? И как сега...

Имам приятели които не са им били имунизации за възраста определените поради факта че джипитата им нямали имунизации. Друг приятел ми е разправял като отиде при джипите на преглед или нещо такова той му казва "Ае отивам ся на кафенце ела друг път"

Ами затова е тая демокрация.Всеки си избира джипито.Който не е доволен си го сменя и готово.

Лесно е отстрани да се пускат мнения, защото едно джипи има и помощен персонал, на който да плаща и други неща и мисля, че който и да беше от вас нямаше да иска да си купува компютър сам.

А относно далаверите с касата, за които разправя ov3rm4n, от доста време те са невъзможни, а касата само се чуди как да вземе пари от медици, стоматолози и аптеки като ги глобява за глупости.

Така че нека да не разглеждаме едностранно нещата.Има наистина много неуредици и некоректни медици и корумпирани и т.н., но не всички са такива и все пак нека да уважаваме хората които си вършат съвестно работата като лелята на crazyfan, защото тези хора наистина не са малко и на тях много от вас съм сигурен, че са благодарни.

А за компютрите отново ще кажа, че по-голямата част от вас сащо биха предпочели да им купят pc, а не дадат от личните пари.

Не смятам, че наистина ще раздадат компютри на всички доктори и единственото решение на проблема е или дадат на всички или да накарат всички да си купят.Но това скоро не се очаква.

Просто вместо да вземем положителните неща от здравните реформи от другите страни, ние побългарихме нещата отново и сега всички страдат.

Глупости ли? И кое е глупост? Че джипито не си вдига джиесема когато го търся и се прави на невидим? Че не отговаря и на домашния си? Че не преглеждат пациентите си, а вместо това просто ги препращат директно на специалисти? Това и аз го мога - ти иди на кожен, ти иди на очен... диспечери. И защо да минавам през джипи в такъв случай, защо да не отида направо на специалист? Какво прави това джипи за мен? Нищо. Абсолютно нищо. Ако се разболея и го потърся - веднага бивам препратен към някой лекар, дори и настинка да имам. Ако това му е работата на това джипи - ми просто е ненужно ебати.

Сега не ми обяснявай, колко им е трудно и на тях с по 3000 човека пациенти на джипи - ми да не поемат 3000, някой кара ли ги? Или просто да не стават лекари, ако не желаят да са на разположение 24/7 за пациентите си. Да станат фаянсаджии или чиновници и да си знаят - от 8 до 17 и край на работния ден. Като е решил да си вади хляба от здравето на хората, ще го прави както трябва или няма да го прави - щото това не са фаянсови плочки ебати - като счупиш десет голям праз, други ще купим. Това са хора!

Не трябва някой изобщо да ги кара да си купуват компютри или да им предлага да им купи компютри - щом си е поставил за цел да се грижи за здравето на хората, сам трябва да направи всичко възможно, за да има условия да го прави на ниво!

Аз мога да взема мнение както на страната на едно джипи така и на страната на пациент. Може много да се спори, в този случей съм съгласен и с terapio и с ov3rm4n от последните им постове. B)

Тва е тъпотия според мен! Всеки е наясно че джипитата правят по хиляди на месец и могат да отделят пари за компютър! Защо трябва Здравната каса да им купува? Както като отваряш заведение трябва да отговаряш на определени условия, така и като ша си джипи също! Като нямаш пари пътя, чантата и... за хляб :angry:

Te до сега все едно са нямали компютри :confused И зъболекарката и лекарката ми си имат компове от близо една година, които са им осигурени от здравната каса

Ами за разлика от хуманитарните медици, които печелят и на череп записани "пациенти" стомотолозите печелят от свършена работа към касата и от частната работа. Да не говорим, че инвестицията в един лекарски кабинет е почти символична - кушетка, шкаф за бумаги, слушалки и апарат за кръвно, медсестра. Май защото са бедни им подариха и електрокардиографи. Нека някой зъболекар се похвали, че касата му е подарила рентген за зъбни снимки, който може и да е по-евтин от елкардиото.

Касата е една огромна грешка, целта и е еднопосочна - не да помага на пациентите, а на лекарите.

Аз също съм съгласен с последния пост на ov3rm4n за сериозността на джипитата и затова ще кажа само, че затова има едно решение.Смяна на джипито.И като му намалеят пациентите да видите как ще обръща повече внимание на всички.Има доста съвестни джипита и явно ov3rm4n не е попаданал на такова.

По отношение на това, че джипито праща всеки на съответния специалист, ще кажа само че аз имам други наблюдения и това, което изтъква ov3rm4n като недостатък аз смятам за положително.Медицината е всеобятна наука и не може да има специалист по всичко и се радвам, че моето джипи не се опитва да ме лекува за неща, които може да ги направи един специалист.Ролята на джипито е да разпределя пациентите и да се занимава с по-леките случаи.Не казвам дали това е правилно или грешно.Просто системата е такава.Но аз бих предпочел джипито да ме прати на специалист отколкото да се пробва на мен за нещо, в което няма толкова опит.

Накратко ако не харесвате джипито просто го сменете с някои, който ще ви хареса, но не ги обвинявай ov3rm4n че те пращат на специалист.Така е по-добре. ;)

Съгласен съм с поста на dafо, че касата помага повече на джипитата, а стоматолозите се справят сами с нещата.Също така смятам, че парите които се плащат за здравно осигуряване трябва да се натрупват, а не след като не си ги ползвал за стоматолигични услуги например за годината и после да ги губиш.Но май много надълбоко влезнахме в нещата, а няма смисъл ;)

Естествено, че ще те препрати на специалист, когато положението ти го изисква. Това е повече от нормално. Но да те препраща на специалист винаги когато имаш какъвто и да е проблем - или ти си на смъртно легло, толкова си болен, или той е толкова лекар. Не може за една настинка да те прати на рентгенова снимка и при белодробен специалист, нали? За това става въпрос. В крайна сметка той трябва да извършва прегледи, освен да се прави на диспечер. А ако е неспособен да разпознае симптомите на настинката и му е нужна рентгенова снимка за целта...

Естествено, че има и професионалисти сред джипитата. Но те са бели лястовици. Когато положението се обърне и те станат мнозинство, а диспечерите станат бели лястовици - тогава може да ме накарат да им повярвам. Разбира се, че мога да си сменя джипи-то. Но нали не мислиш, че се занимавам само с това да ходя и да пробвам джипи след джипи, за да видя кое е истинско и кое менте?! Истината е, че всички изглеждат истински и нормални, до момента в който не се разболееш по-сериозно - едва тогава лъсва истината, а тогава е малко късно за търсене на ново и смяна.

Да попитам и друго - колко джипита извършват профилактични прегледи на пациентите си поне два пъти в годината? Имам предвид - да се обади джипито ми и да ме покани на преглед. Николко е верен отговор. Ти ако отидеш при него и му кажеш "Искам просто ей така да ме прегледаш профилактично" той ще те изгледа като че си се смахнал и веднага ще ти напише направление за психиатър, камо ли той да се сети да те извика на такова нещо. А това също им е работа и им влиза в задълженията.

Тъй като всеки прави като теб ov3rm4n и не си сменя джипито и затова и джипитата не си променят отношението и качеството на работа.Не съм си сменял джипито, тъй като съм доволен.Но ако имам проблеми бих разпитал приятели, от кой са доволни и бих пробвал там.Не трябва да се отказваме и примиряваме с това, че трудно ще попаднем на някой, който е добър.Така ще се даде урок на недобросъвестните.Иначе само с коментари, че някой е недоволен не става.Трябва да се действа.И не си мислете, че ще сте единствените.Има хора които го правят и след това са доволни. :punk

Все пак не забравяйте, че GP = general practitioner.

В доста случаи това са хора без нито една специалност.

Цялостна свързаност на системата - това ми е интересно как ще се реализира - трудно.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...