crazyfan Posted December 6, 2005 Share Posted December 6, 2005 Crazyfan, значи приемам ти информацията за достоверна на 100% нали?От нова година е тая хава? Преди време чух по новините че е издаден такъв закон, но не е удобрен а скоро четох в някой вестник, че от нова година ще бъде удобрен. Отделно имам един приятел на който баща му е инструктор и той потвърди да изкараж книжка на 17 години. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dany_ggz Posted December 6, 2005 Share Posted December 6, 2005 Олеле спирам да шофирам! Колкото и странно да звучи мисля че е по-добре на 18 да се взима книжка после да се шофира 1 година с придружител и после да се пускат "новобранците" сами зад волана. Вярно, че шофиорите с много стаж също правят катастрофи, но пустата гъзария на пуберите край няма и масово мислят, че пътищата са техни. Лошото е че покрай тях умира и някой, който си спазва правилника и ограниченията. За да не решите, че си правя майтап си припомнете лятото в тунела под централна пощата касапницата и си припомнете и колко хора умряха заради едната гъзария. Не знам вие как шофирате и какво мислите, но аз съм на принципа "Тръгвам когато трябва, пристигам когато мога. Зор нямам, бърза работа - също". Всеки може да си организира така времето, че да шофира безопастно и да пристигне навреме. Все пак пътищата са за всички, а не само за убийците и самоубийците! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted December 6, 2005 Share Posted December 6, 2005 По статистика последните месеци от 90 убити в катастрофи, 52 са пешеходци... Според мен е прекалено рано да се взима книжка на 17 години... Link to comment Share on other sites More sharing options...
emirates stadion Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 В Америка взимат книжки на 16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 В Америка взимат книжки на 16 Понеже гледам много взехте да споменавате Америка, нека да ви обясня малко как стоят нещата там, защото очевидно изобщо, ама изобщо не сте на ясно. По-ниската възрастова граница на "взимане на книжка" изобщо не може да се сравнява. Става въпрос за най-ниския клас правоспособност, или казано по нашенски "новобранец". Закона те задължава в този случай няколко неща (с леки варианти, в зависимост от отделния US щат или Ca провинция): 1. Задължително трябва да шофираш с едни огромни залепени знаци на колата - демек новобранец (измъкване от това правило нема, вервайте ми). 2. Новобранската книжка се сменя най-рано след две години и то след успешно положен тест за по-високата категория. (Този тест се полага задължително и от всички имигранти, независимо от стажа им зад волана. Аз го взех от третия път, след 15 години нонстоп въртене на гервека в България). 3. Не можеш да превозваш повече от максимум един пътник с теб (някъде даже можеш само себе си да возиш). 4. Абсолютно ти е забранена употребата на алкохол. Гепат ли те - дупе да ти е яко. 5. Ако те гепат в драстично нарушение, може и доживот да забравиш за книжката. 6. Срещата с полицай не минава, ама изобщо не минава с номера - "Вземи 20 кинта да се почерпиш". За това също ми вервайте. 7. Ако отнемеш предимство на пешеходец (изобщо не споменавам идеята да го закачиш или бутнеш този пешеходец) - дупе да ти е яко. 8. Ако претрепеш някой по твоя вина - изобщо не искам да съм твое място. Това са само най-основните различия. В добавка мога да кажа, че за "дребни" нарушения като не сложен предпазен колан, превишена скорост и други подобни "незначителни" нещица, можете да докарате месечна сметка от глоби на бащите си от около $1,000 минимум. Та това е общо-взето положението в Америка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
azsum Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 Ми някои си мислят, че ако кара с 150 вместо с 50 ще пристигне с 1 час по-рано, а в града разликата е не-повече от минута! Даже и по-малко! Едва ли повечето шофьори карат с висока скорост, само защото бързат за някаде. Дори линейките не карат с такива скорости, а едва ли има шофьори които да имат по-важна задача от тях. Проблема е, че повечето не знаят, че правилата за движение и ограниченията по пътищата са писани с кръв, а не за да има за какво да ни глобяват пътните полицаи. emirates stadion В Америка може и да взимат книжки на 16, но до 21 години не могат да близнат алкохол по заведенията за разлика от тук, където съм виждал как се сервира и продава на 14 годишни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poznai Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 Човек трябва повече да се оглежда, за обстановката като цяло, наличните коли, хората в тях и погледите им, огледалата по колите къде ги има къде ги няма, състоянието на колите и кво ли още не. Пазя сериозна дистанция от по-мпадите на възраст шофьори, деца и пенсионери с кирливи коли без странични огледала, понеже най-много съм патил от киорави фишеци, които не гледат какво става в лявата лента преди да решат да свият в нея. Винаги карам с всички видове светлини, за да ме виждат. Та по същество да кажа нещо.. Аз взех книжка на 26 години, но с мен бяха и такива на под 20. Разликата сам я виждах.., те са стресирани на пътя и колкото повече се притесняват, толкова повече бъркат. Не мислят, карат си ей така и чакат какво ще им каже инструктора. Братовчед ми взе книжка също веднага когато можеше да се вземе - кофти работа. Като цяло, от моя лична изгода - против съм взимането на книжки на по-ранна възраст. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 В положението на законите в България и най-вече на тяхното спазване и 30 години долна граница ми се струва ниска. Изобщо правоспособност в БГ не би трябвало да се дава, ако не изкараш тест за малоумност и сляндурщина, но това означава поне 50% да останат без книжки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 Godfather,доста точно казано.Голяма част от шофьорите са абсолютно безотговорни,поглеждането в огледалата им е нещо като табу,мислят се за единствени на пътя и така стават бели.Не виждам смисъл в смъкването на долната граница на годините за издаване на книжка,на човек на 17 години не виждам за какво ще ползва колата,освен за гъзария може би,защото като гледам как мислят голяма част от тези хора и ми става лошо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 В положението на законите в България и най-вече на тяхното спазване и 30 години долна граница ми се струва ниска. Изобщо правоспособност в БГ не би трябвало да се дава, ако не изкараш тест за малоумност и сляндурщина, но това означава поне 50% да останат без книжки. Тестовете не вършат работа, нито възрастовата граница. Примерно, аз на 18г. и 1 ден имах шофьорска книжка, на 18г. и 2 месеца минах психотест и взех изпита за таксиметров шофьор. И до 20г. си карах, като абсолютен простак, че даже и сега понякога. След няколко катастрофи, още куп глупости, отнемане на книжката и глоби за над 1000лв. започнах да се замислям. Вече не карам пиян, винаги слагам колан, винаги ползвам мичачи и огледала. Все още работя по въпроса с ограничението на скоростта, но се смятам за добър шофьор И въпреки всичко съм на мнение, че колкото по-рано вземеш книжка, толкова по-добре. За да си добър шофьор ти трябва практика, не да вземеш книжка, ей така за идеята и да въртиш по 10км на седмица. А специално тези 30 годишните ги знам, като почнат курсовете. Не ръцете, ами главата им пречи. Нямаш ли желание да шофираш, по-добре не се качвай, ако ще е само да ти пълни автобиографията...е тези са най-големите идиоти на пътя. Не ти ли е в кръвта не ставаш, а щом си чакал до 25-30г. явно не ти е. Шофирането е проста работа, иска се бърз ум и рефлекси. Замислиш ли се, край с тебе (рано или късно). А повечето шофери много мислят, чак се умислят EDIT: само за информация, психотеста от 30 души го взехме 7, изпита за таксиметров от 25 - трима го взехме. Повече от половината кандидати бяха хора около и над 30г. Идеята ми е, че колкото си по-млад, толкова по-бързо и по-качествено се учиш (стига да искаш и можеш). На 30г. да тръгнеш да изграждаш рефлекси е доста по-трудно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 Godfather,доста точно казано.Голяма част от шофьорите са абсолютно безотговорни,поглеждането в огледалата им е нещо като табу,мислят се за единствени на пътя и така стават бели.Не виждам смисъл в смъкването на долната граница на годините за издаване на книжка,на човек на 17 години не виждам за какво ще ползва колата,освен за гъзария може би,защото като гледам как мислят голяма част от тези хора и ми става лошо. Ами представи си и ние пътуваме насам-натам и ще ми доста по евтино и удобно отколкото да се мъкна и да давам пари по рейсове и таксита... И пак да спомена че тежките катастрофи се правят от шофьори с повече опит, щото се мислят за много големи По добре да чупа пет фара, да огъна десет брони, да смачкам някой дръг калник отколкото да убия или осакатя някой... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 Да бе да по-евтино...това пък е най-голямата заблуда, имаш поддръжка, данъци, застраховки, гориво... Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 Относно цените на курсовете - и аз бях чул, че след нова година ще скочат до 800лв. Но инструкторът ми сподели, че това е много малко вероятно, тъй като сега си имали разбирания с данъчните и никой никого не закачал, но ако евентуално започнат да взимат повече, щели да започнат едни проверки...а както знаете, никой не иска данъчните да му дишат във врата. А за правото на управление - наскоро бил приет закон, който позволява на 17 годишни да започнат шофьорски курс 3 месеца преди навършването на 18. Не ми стана ясно обаче дали могат да вземат книжка през тези 3 месеца, или трябва да изчакат. Аз сега карам курса. И честно да ви кажа, положението е много зле - за 40 минути каране забелязвам тоооолкова много нарушения около себе си, че направо не знам да се смея ли, или да плача. То не е завиване без мигач, отнемане на предимство, спиране по средата на улицата и лаф с някой на тротоара, тръгване на червено, преминаване на знак стоп, без въобще да се намали...абе ужас. И после защо ставали произшествия - защото по улиците има толкова много "необразовани" шофьори. И най-гадното е, че колкото и предпазлив да си, никога не може да си 100% сигурен, че си в безопасност на платното. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeSo Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 Ми то няма смисъл от тва, щото кат има някой възрастен с теб по-хубаво той да те кара. Аз разлика не виждам Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 Относно цените на курсовете - и аз бях чул, че след нова година ще скочат до 800лв. Но инструкторът ми сподели, че това е много малко вероятно, тъй като сега си имали разбирания с данъчните и никой никого не закачал, но ако евентуално започнат да взимат повече, щели да започнат едни проверки...а както знаете, никой не иска данъчните да му дишат във врата.А за правото на управление - наскоро бил приет закон, който позволява на 17 годишни да започнат шофьорски курс 3 месеца преди навършването на 18. Не ми стана ясно обаче дали могат да вземат книжка през тези 3 месеца, или трябва да изчакат. Аз сега карам курса. И честно да ви кажа, положението е много зле - за 40 минути каране забелязвам тоооолкова много нарушения около себе си, че направо не знам да се смея ли, или да плача. То не е завиване без мигач, отнемане на предимство, спиране по средата на улицата и лаф с някой на тротоара, тръгване на червено, преминаване на знак стоп, без въобще да се намали...абе ужас. И после защо ставали произшествия - защото по улиците има толкова много "необразовани" шофьори. И най-гадното е, че колкото и предпазлив да си, никога не може да си 100% сигурен, че си в безопасност на платното. Значи си забелязал, че единствените коли, които се движат по правилата са учебните Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulgia Posted December 7, 2005 Author Share Posted December 7, 2005 Абе нещо не мога да ви разбера.Първо, пуснах темата, за да получа по-точна информация по въпроса, не с цел да предизвикам джафкане.Второ, значи вашата логика е, че след като вие сте взели книжка, никой повече не трябва да взима, защото е потенциален убиец, така ли?А вие новобранци не сте ли били?Мога да споделя скромно мнение, че имам наблюдения над, хора, които са взели книжка даже на над 35 години и се справят изключително зле.Така че шофьорлъка е нещо,което трябва да ти иде отръки, не зависи от възрастта. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted December 7, 2005 Share Posted December 7, 2005 Абе нещо не мога да ви разбера.Първо, пуснах темата, за да получа по-точна информация по въпроса, не с цел да предизвикам джафкане.Второ, значи вашата логика е, че след като вие сте взели книжка, никой повече не трябва да взима, защото е потенциален убиец, така ли?А вие новобранци не сте ли били?Мога да споделя скромно мнение, че имам наблюдения над, хора, които са взели книжка даже на над 35 години и се справят изключително зле.Така че шофьорлъка е нещо,което трябва да ти иде отръки, не зависи от възрастта. Хормоните къде ги забравяш? И те голяма роля играят, и познай на колко години ги има най-много Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulgia Posted December 7, 2005 Author Share Posted December 7, 2005 И това дали имаш разтройство и си на зор също влияе, нали? Айде да не издребняваме. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulgia Posted January 5, 2006 Author Share Posted January 5, 2006 Нова година си дойде, а за тоя закон нищо не се чува.Явно е бил пак някакъв журналистически фишек Някой ако знае нещо, да казва Link to comment Share on other sites More sharing options...
redmadman Posted January 5, 2006 Share Posted January 5, 2006 Честно казано нищо не намерих по въпроса но ако искаш можеш да гласуваш тук http://www.triada.bg/votes/vote.asp?numer=1489 Само не се плаши от резултатите Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulgia Posted January 5, 2006 Author Share Posted January 5, 2006 Нормални са резултатите, ако разгледаш темата в началото е доста показно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEFARIOUS Posted January 5, 2006 Share Posted January 5, 2006 Хормоните къде ги забравяш? И те голяма роля играят, и познай на колко години ги има най-много Тестостерона също, ама май на никой не му пука Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.