Jump to content
BulForum.com

Проблем с порта за слушалки

Recommended Posts

Искам да питам как мога да разбера дали порта за слушалки не се е прецакал защото като сложа слушалки само едната работи??? и дали ако го пусна на моно не на стерео ще работят и 2-те ?Sound-а ми е вграден тъй като съм на лаптоп

Първо провери слушалките с някоя батерия: като подадеш напрежение между връхчето и средната секция, трябва да се чуе пукане и в двете слушалки. Ако не чуеш нищо, значи едната е прекъсната. Ако чуваш само едната, значи другата е "окъсила". Най-често се прекъсва в местата на интензивно прегъване - около жака и около самите слушалки.

Първо провери слушалките с някоя батерия: като подадеш напрежение между връхчето и средната секция, трябва да се чуе пукане и в двете слушалки. Ако не чуеш нищо, значи едната е прекъсната. Ако чуваш само едната, значи другата е "окъсила". Най-често се прекъсва в местата на интензивно прегъване - около жака и около самите слушалки.

// ОФФ.....много мъки за нищо.Все имаш някво дискменче или някаде Audio изход да си пробваш слушалките.Това за батериите е излишно :).Иначе си прав за това че около жака се прекъсват.

Май неможеш да си ги пуснеш на моно от компютъра(не съм сигурен),но и да можеш според мен пак няма да ти свири едната слушалка.като ги вкарваш в PC-то размардай ги и виж дали 6те ти пука тая неработещата слушалка,може да има лоша спойка на изхода на sound картата. Или виж balance на Volume controla да не си го дал да е само на едната слушалка :). дано нещо да съм ти помогнал :)

Проблемът си е изцяло в порта нещо се е прецакал и едната слушалка въобще не работи ...слушалките иначе си работят на на МП3,Цд-ман и какво ли още не ама на пц-то не могат ....портът е развален и трябва да се смени ....Благодаря все пак

Значи нещо не мога да се оправя с този порт ...отворих лаптоп-а и разгледах но няма прекъснати спойки нищо всичко е нормално ...имаше и измервания с уреда на тати ...но единственото което той показа е че има прекъснато нещо по веригата ....но не е от спойките ...та питам има ли възможност вътре сами жак да се е прецакал ...някоя от пластините вътре да се е чупила ..или изместила ...???има ли такава възможност...и да питам има ли някъде където продават самия жак и след като махна стария да сложа новия ...и всички да са доволни :confused

Според мен трябва да се проверят с омметър всички крачета на буксата, откъм страната на спойките. Аз например процедирам така: взимам нов стерео жак, развивам пластмасовата му капачка и го пъхам в буксата. След това едната сонда на омметъра закрепвам за някое от перата на жака, а с другата обикалям по спойките на буксата и следя съпротивленията. В идеалния случай 3 различни точки трябва да дадат 0.3-0.8 ома (по една точка за всяко перо на жака). Ако ми даде по-малко такива точки, значи имам проблем със спойките - дори при добре оформено връхче, случвало се е да се натъкна на "студена" спойка. В такъв случай изсмуквам припоя от въпросното място (имам поялник с вакуум-помпа), и правя нова спойка, след като съм зачистил крачето. Винаги внимавам да не прегрея мястото, затова ползвам малко по-слаб поялник, когато става дума за деликатни места по платката.

След като така и така си отворил ноутбука, нищо не пречи да пробваш гореописаното.

За нова букса провери във Викиват. Не знам доколко ти се удава работата с поялник, но при всички случаи за да се демонтира старата букса, ще ти трябва вакуум-помпичка за изсмукване на разтопения припой.

П.П. Имал съм случаи със студени спойки на захранващата букса на 2 мобилни телефона, а веднъж ми се случи скъсано краче на буксата, ама на такова място, че го видях чак на 3-тото отваряне. Досега не ми се е случвало счупена или изкривена пластина вътре в буксата, но не казвам че е невъзможно.

С поялник нямам проблем ...и с вакуум помна също тъй като тати се занимава с това ...и днес даже го гледахме заедно ...и всичко описано от теб ...го пробвах и с буксата да видя за студени спойки ...но нищо не става ...пак същата история ...и вече сериозно си мисля че самия жак вътре от многото бутане и изкарване на самите слушалки се е чупила пластинката или изместила ...благодаря много

:D

В повечето случаи на такива повреди наистина едната пластина се разваля. Щом нямаш проблем да е смениш, отиди в Конрад , Викиват, Квазер , Кузмов или Комет и си земи нова букса за печатен монтаж. Смени я със старата и дано всичко е ОК. :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...