kicko Posted October 9, 2003 Share Posted October 9, 2003 Tuk sum kachil niakolko razmera karti na Bulgaria i na Plovdiv. Kartite sa swaliani ot www.bgmaps.com na malki parchenca i sa slepiani za da se poluchi goliamata kartinka. Problema e che nai-goliamata karta (na BG) se poluchi 500 MB RAW i ne moga da i namalia color depth-a. W momenta e 24bit color i triabwa da se namali na 8 bit, kato po tozi nachin shte se namali razmera pone 3 puti bez da se zagubi kachestwo wuobshte zashtoto ne se polzwat poweche ot 256 cwiata. Ta zadachata e slednata : otwariate kartinkata s Paint Shop Pro ili Photoshop i izpulniawate komandata Image\Decrease Color Depth\256 Colors (8bit)... (taka e w PaintShop-a za Photoshopa neznam), sled towa obratno save kato PNG. Stawa duma za 41 MB-towata kartinka. Az sum s 512 RAM i na men mi dawa che niamam dostatuchno RAM, wupreki che naprawih 3 GB swap file. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted October 9, 2003 Share Posted October 9, 2003 6te se opitam.. makar 4e niamam spomenatia software... no GIMP bi triabvalo da svar6i rabota... 17 200 x 11 400 ?! ne e li malko mnojko tva?! p.s. - basi... izpoti se ma6inkata samo dokato ia otvori.. no ne se otkazvam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicko Posted October 9, 2003 Author Share Posted October 9, 2003 17 200 x 11 400 ?! ne e li malko mnojko tva?! p.s. - basi... izpoti se ma6inkata samo dokato ia otvori.. no ne se otkazvam... ami az kwo kazah che e 500 MB w RAW format, moiata mashinka sushto se izpotiawa, a puk twoiata na rabotata iawno e neshto po towa sa originalnite razmeri, ne iskam da gi promeniam za da ne se gubi kachestwo, neka ia ima taka puk posle ako potriabwa po-malka winagi moje da se convertira ili izreje, no obratnia process e nevuzmojen... za GIMP ne se biah setil, ama az ako iskam s nego da probwam triabwa da puskam Knoppix ot CD a puk toi sha mi iziade chast ot RAM-a i nai-weroiatno e pak da ne stane, taka che w teb sa mi nadejdite neznam s kwa mashina si na rabotata ama sled towa kaji na shefa si che si e zaslujawala investiciata Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted October 9, 2003 Share Posted October 9, 2003 traiabva da tragvam... 6te ostane za sledva6tia pat... sorry.. ako do togava ne si se spravil... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicko Posted October 9, 2003 Author Share Posted October 9, 2003 shte chakam ov3rm4n, ti si mi edinstwenata nadejda, iawno tuka niama drugi s tolkowa mnogo RAM a puk na Sofia kartata stana 1GB, neia neznam kwo sha ia prawia, wuobshte ne moga da ia otwora (ot RAW format) za da ia convertna w PNG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iCE-dOGG Posted October 10, 2003 Share Posted October 10, 2003 na4i namalih tsvetovete ne do 256 a do 64 (tui kato Count colors used beshe 254) ama samata snimka ot 41MB padna do 27MB, oba4e vremeto nujno za da otvora snimkata nanovo vuv niakoia programka beshe preblezitelno sushtoto (osven vuv Windows Viewer, taka i ne moga da razbera zashto). taka 4e ne vijdam smisul. no se pak ako iskash 27MB'ovia file kaji i shte go uploadna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicko Posted October 10, 2003 Author Share Posted October 10, 2003 ami shtom tolkowa bawno se otwaria ne ia iskam porazmislih malko i razbrah kolko e tupa ideiata mi mai e po-dobre da se izpolzwa originalnata stranica ot saita kato se preraboti malko, a kartinkite da si sediat na malki parchenca 200x200 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iCE-dOGG Posted October 10, 2003 Share Posted October 10, 2003 hehehe, ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted October 11, 2003 Share Posted October 11, 2003 Be ne ti e lo6a ideiata, ama izpalnenieto ne6to... Kartite sa swaliani ot www.bgmaps.com na malki parchenca i sa slepiani za da se poluchi goliamata kartinka A ne e li po-lesno cialata taia vratka s dpi-a na kartinkata da ia pravi6 predi da gi slepi6 v edna goliama?! A i ne znam za6to ti sa v toia razmer - 17 200 x 11 400? Malko gramadansko mi se vijda... Ako ima nujda vse pak - svirkai... sega si to4a ImageMagic - za da moga da pravia takiva gimnastiki ot konzolata, bez da se nalaga da otvariam faila ( i da 4akam 2h da se otvori i da mi iziade pametta samo dokato se otvori... hitro, nali?). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicko Posted October 11, 2003 Author Share Posted October 11, 2003 A ne e li po-lesno cialata taia vratka s dpi-a na kartinkata da ia pravi6 predi da gi slepi6 v edna goliama?! A i ne znam za6to ti sa v toia razmer - 17 200 x 11 400? Malko gramadansko mi se vijda... ami moje i da e po-lesno ama ne i za men, shtoto posle kak sha zalepia malkite kartinki, ti ako znaesh kak go prawia sha se fanesh za glawata purwo ot originalnite PNG se konvertirat na TGA zashtoto moje da se izbere w nastroikite na batch mode-to da gi naprawi 24bit, sled towa ot TGA se prawiat na RAW, posle se puska programkata koiato gi slepwa malkite plochki na edna goliama kartinka, towa e lesno zashtoto sa RAW i prosto imash po 3 bytes za wseki cwiat, znaesh razmerite, prosto chetesh red po red i redish gliamata mozaika, sled towa golemia RAW se otwaria kato se zadawat na programata razmerite, 3 chanels, RGB, i se prawi "save as" PNG, predi "save as" obiknowenno prawia "decrease color depth" ama nai-golamata kartinka za koiato sum uspiawal beshe 300MB kartata na Plovdiv. A, originalno malkite PNG-ta mai sa 256 color, obache az ne poznawam formata dotolkowa che da napisha programka za direktno slepwane. Razmera 17 200 x 11 400 ne sam si go izmislil az, prosto si e taka originalno, 86x57 malki kartinki, 200x200 wsiaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted October 11, 2003 Share Posted October 11, 2003 lele-male-lele vze mi akala samo kato go 4eta... e ne bi triabvalo da e tolkova slojno... ne znam - ti nai-dobre si znae6, no i na men mi se e slu4valo da svaliam to4no karta (ama na Plovdiv) par4e po par4e i da ia pravia na ciala posle... Cialata taia gimnastika ot format vav format ne mi stana iasna - mai triabva pak da go pro4eta obiasnenieto o6te edin-dva pati... Nai-ve4e ne mi stana iasno za6to e nujna? Samo zaradi 24-te bita? A za goleminata - ami ne si li opitval da resize-ne6 malkite par4enca predi da gi sglobi6? primerno da gi napravi6 na 100x100... btw - tva e samo hrumvane, ne sam go obmislial - ama slepvaneto napravo na png failovete moje da go napravi6 i bez da poznava6 formata - ima dosta software deto poddarja takava funkcia- ako se napana, moje dori da se setia imena... 6apka ti svaliam za postoianstvoto oba4e.. az bih se zamislil dali cialata taia igra si struva... P.S.: metni oko na Imagemagick - www.imagemagick.org - mai e to4no kakvoto ti e neobhodimo. Nai-iakoto e kakto kazah - vsi4ko go pravi6 ot konzola, bez da e nujno da otvaria6 failovete vav viewer niakakav... taka pesti6 RAM... eto samo malko info ot saita im za tova za kakvo sluji : ImageMagickTM 5.5.7 is a robust collection of tools and libraries offered under a usage license to read, write, and manipulate an image in many image formats (over 89 major formats) including popular formats like TIFF, JPEG, PNG, PDF, PhotoCD, and GIF. With ImageMagick you can create images dynamically, making it suitable for Web applications. You can also resize, rotate, sharpen, color reduce, or add special effects to an image or image sequence and save your completed work in the same or differing image format. Image processing operations are available from the command line, or from the C, C++, Perl, Java, PHP, Python, or Ruby programming languages. A high-quality 2D renderer is included, which provides a subset of SVG capabilities. ImageMagick's focus is on performance, minimizing bugs, and providing stable APIs and ABIs. Here are just a few examples of what ImageMagick can do: Convert an image from one format to another (e.g. TIFF to JPEG) Resize, rotate, sharpen, color reduce, or add special effects to an image Create a montage of image thumbnails Create a transparent image suitable for use on the Web Turn a group of images into a GIF animation sequence Create a composite image by combining several separate images Draw shapes or text on an image Decorate an image with a border or frame Describe the format and characteristics of an image Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicko Posted October 11, 2003 Author Share Posted October 11, 2003 tazi programka ImageMagic mi izglejda dobre, shte ia swalia i shte pogledna kakwo moje 6apka ti svaliam za postoianstvoto oba4e.. az bih se zamislil dali cialata taia igra si struva... ami towa samo dokazwa kolko tup i uporit sum ama inache i az weche zapochnah da se zamisliam... cialta tazi procedura beshe izmislena i polzwana za swalianeto na kartite ot edin drug site, kadeto iawno sa bili po-malki i suotwetno e wurshila rabota, no tam nai-goliamata karta se poluchawashe 4MB TIF i to towa beshe izkluchenie, inache biaha pod 1MB. Beshe dosta udobno taka, da imash edna direktoria s kartite na dosta BG gradowe w sluchai che ti potriabwat... A sega za tozi site, zabeliazah che kartata na Plovdiv e dosta nowa, imashe Billa na neia i zatowa reshih da ia swalia, ama posle reshih i na BG kartata da drupna, i na Sofia... Za procedurata po slepwaneto : kakto kazah za da slepwam lesno mi triabwa RAW format - da niama headers, da niama paletes... Obache se okazwa che PaintShopPro koito polzwah ne moje da otwaria RAW kartinki koito sa po-malko ot 24bit, prosto niama takawa opcia, kato otwariash kartinkata, poneje e RAW i niama header, programata te pita za towa kak da interpretira dannite wutre, izbirash dali e grayscale ili 3 chanel color, izbirash dali podredbata na stoinostite na otdelnite cwetowe sa RRR GGG BBB ili RGB RGB RGB i towa e. Zatowa se naloji da se naprawiat RAW-chetata na 24bit. Ama za da se naprawi towa nawednuj za mnogo failcheta, poneje niama takawa batch komanda, a ima samo za convert ot edin format w drug, naprawih convert PNG->TGA, zashtoto TGA-to go prawi 24bit. E twa e cialata rabota. tuka na chat go oburnahme, izwiniawam se Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted October 11, 2003 Share Posted October 11, 2003 Ama za da se naprawi towa nawednuj za mnogo failcheta, poneje niama takawa batch komanda, a ima samo za convert ot edin format w drug, naprawih convert PNG->TGA, zashtoto TGA-to go prawi 24bit. e zna4i ImageMagick bi triabvalo da ti doide dobre - moje da si ia polzva6 sas Perl, 4e daje i prez C... za 4ata ne se trevoja - sigurno vse na niakoi 6te mu svar6i rabota infoto deto se spodelia tuka - osobeno tvoia metod... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.