UrandoM Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 Здравейте на всички читатели на този форум. В нашата държава стартира национална кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване "Капка по капка - живот!" Кампанията е на Българският Червен Кръст. Всеки, който има желание, може да дари кръв в гр.Пловдив, ул.Братя Миладинови 112 също и на Бул."България" 234Б, за да живеят други които имат жизненоважна необходимост от кръв. "СТРАХОТНО Е ДА ЗНАЕШ, ЧЕ НЯКОЙ НЯКЪДЕ ЖИВЕЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕБ!" Благодаря на всички, които са отворили сърцето си и които са помогнали на нуждаещите се! Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 Колко време трае тази акция,защото искам да дам кръв и да знам как да си преценя порочните забавления Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 Много благородно... Аз съм давал кръв, но за съжаление, истината е, че тази кръв не я преливат на никого, а я ползват за плазма и производство на лекарства, така че мога само да кажа: Thanks..... but NO, thanks.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafo Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 Много благородно... Аз съм давал кръв, но за съжаление, истината е, че тази кръв не я преливат на никого, а я ползват за плазма и производство на лекарства, така че мога само да кажа: Thanks..... but NO, thanks.... Ами тогава откъде идва кръвта за преливане? Все някой ще има от редките групи и защо да се хаби ценен материал... Link to comment Share on other sites More sharing options...
second.life.syndrome Posted November 9, 2005 Share Posted November 9, 2005 Колко време трае тази акция,защото искам да дам кръв и да знам как да си преценя порочните забавления От 7 до 10-ти можеше да се дари в сградете на ПУ, но нищо не ти пречи да дадеш кръв и извън определеното време за кампанията, като посетиш Центъра по трансфузионна хематология. Иначе... Винаги ми е било странно това - хората имат нужда да бъде отправен към тях някакъв апел за даряване и чак след това някой да се замисли за това... Хайде да си спестите злобните забележки относно провеждането на кампанията - никой не ви е завел на сила да давате кръв. Да не забравяме, че в края на краищата това е безвъзмезден и доброволен акт. Link to comment Share on other sites More sharing options...
UrandoM Posted November 10, 2005 Author Share Posted November 10, 2005 От 7 до 10-ти можеше да се дари в сградете на ПУ В новата зграда на ПУ койято се намира до английската гимназия или по точно на последна спирка на автобусите 4,44,20,11... И също така ако някой го интересъва хората дават 5 лв. валчер за пазаруване в някой от близките магазини до центъра.Но пък и да няма такава награда не Ви пречи да дарите кръвта си на някой който се нуждае от нея! Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 Hemophiliac,не беше нужно да се правиш на интересна,защото аз по принцип съм дарявал кръв без да има кавато и да било кампания,но ти това естествено не го знаеш,но се изказа компетентно както винаги.Браво!Продължавай,ние сме с теб.Апелирам към теб да се осъзнаеш. Извинявам се за оффтопика. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poznai Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 Е ква кампания, то винаги си събират кръв... Веднъж съм давал кръв за 5 дни отпуск в казармата и втори път бих го направил, само ако е наистина за спасяване на човешки живот, на момента. Хубави лозунги: "Капка по капка - живот!" "СТРАХОТНО Е ДА ЗНАЕШ, ЧЕ НЯКОЙ НЯКЪДЕ ЖИВЕЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕБ!" ..., ама не вървят :> Много благородно... Аз съм давал кръв, но за съжаление, истината е, че тази кръв не я преливат на никого, а я ползват за плазма и производство на лекарства, така че мога само да кажа: Thanks..... but NO, thanks.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 Ами тогава откъде идва кръвта за преливане? Все някой ще има от редките групи и защо да се хаби ценен материал... Ами просто отива нахалост... Да не мислиш, че седи в разни буркани и като има нужда отварят буркана и пълнят спринцовката? На никого не му преливат от тази кръв от кампаниите - може да си сигурен!!! Откъде да знаят, че нямаш сифилис например? Или пък я проверяват всичката? Just think about it! Аз моята ценна 0+ не я давам току така... Не че не съм я давал, не ме разбирайте погрешно! Просто тези кампании за мене са глупава работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafo Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 Ами просто отива нахалост...Да не мислиш, че седи в разни буркани и като има нужда отварят буркана и пълнят спринцовката? На никого не му преливат от тази кръв от кампаниите - може да си сигурен!!! Откъде да знаят, че нямаш сифилис например? Или пък я проверяват всичката? Just think about it! Аз моята ценна 0+ не я давам току така... Не че не съм я давал, не ме разбирайте погрешно! Просто тези кампании за мене са глупава работа. Май имам представа в какво седи кръвта. И че примерно е по-гадно да е зарадена с хепатит ЦЕ отколкото със сифилис, за който има ефикасно лечение. Твърде разводних темата и повече няма да коментирам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 Ами не знам... ако може да ми обясниш смисъла на последния си пост? Това, което бях дал естествено беше пример. Оставаше и така да си мислиш, че я съхраняват... Сифилиса също беше например... Link to comment Share on other sites More sharing options...
snatch Posted November 12, 2005 Share Posted November 12, 2005 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
FORCEBYTE Posted November 12, 2005 Share Posted November 12, 2005 Az do sq 2 pati sam daval krav moje i pak da dam to nqma lo6o Az sam AB+ ako na nqkoi mu trqbva da svirne nasam Link to comment Share on other sites More sharing options...
liquid Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Марзипанчета поне не дават ли? Чак толкова безвъзмездно ли е ?..Колкото дарените органи отиват за крайно нуждаещи се, толкова и тази кръв. Все пак на кръвта мястото и е вътре..давал съм кръв, но усещането хич не ми беше приятно. Нямам намерение да ми вадят кръвта доброволно. Иначе може и да е благородна кампанията..обаче поне да ставаше ясно къде отива тази кръв. Малко прозрачност да има.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
azsum Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 На никого не му преливат от тази кръв от кампаниите - може да си сигурен!!! Откъде да знаят, че нямаш сифилис например? Или пък я проверяват всичката? Just think about it!Аз моята ценна 0+ не я давам току така... Не че не съм я давал, не ме разбирайте погрешно! Просто тези кампании за мене са глупава работа. Щом си давал предполагам помниш, че преди да ти вземат кръв първо ти взимат проба. От там знаят, че нямаш сифилис или хепатит. Разбира се че няма да тръгнат да отварят пакечетата с кръв и да им правят иследвания. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dany_ggz Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Колкото и странно да ви звучи на абсолютно всяка банка дарена кръв се правят пълната гама изследвания. Не е просто за разхищение на ресурси или нещо подобно, а си е практика от години. На всяка дарена банка най-напред и се прави тест за СПИН и различните типове хепатит, тест за нарокотици и още няколко специализирани (откриват дори скрити чернодробни заболявания). За СПИН и хепатит се правят задължително, защото преди 10-12 години не помня точно кога, бяха преляли заразена кръв на 4-ма души и отделно бяха произвели и гамаглобулин ("добива" се от кръвна плазма и засилва естествения имунитет на организма), затова не се съмнявайте в кръвта, която стига до краиния "потребител" (извинявам се за грозната дума, но не мога да се сетя за по-подходяща в случая!). А що се отнася до по-горе нареченото "складиране в буркани" така е ама не съвсем! Наитина има кръв, която се складира, но съгласете се с мен че една болница в която дневно се извършват над 30 операции не е логично да няма подготвени банки с кръв. Дами и Господа, замислете се над мотото на кампанията и идете да дарите кръв, защото наистина е важно и настина Вашата кръв спасява живот! Имайте предвид, че младият организъм възстановява "загубената" банка кръв на 2-3 месеца и организма може да живее и с малко по-малко кръв! Ако здравословното Ви състояние го позволява и ако имате желание да помогнете дарете кръв и с нея дарете и капка надежда и вяра в добрара душа на българина! Спасете нечий живот!!!!!!!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
snejko Posted November 14, 2005 Share Posted November 14, 2005 Незнам при вас как е, но аз съм давала 2 пъти и когато го споделих с приятели и родители ми казаха, че съм "луда", "ненормална", "кво съм си била мислела", "тя тая кръв ще ми трябва" и т.н. и да ви кажа честно бях изключително озадачена и дори леко обидена от реакциите им. Успях да си обясня единствено реакцията на майка ми, която се е борила с анемията ми когато съм била малка, но сега вече съм добре...уж...като изключим ниското кръвно понякога. Излеянията на останалите обаче и до ден днешен си останаха загадка за мен. Все още немога да повярвам как 9/10 души изразиха негативно мнение спрямо един толкова хуманен и според мен естествен акт. В представите ми да даваш кръв на непознат безвъзмездно е висш акт на състрадание. Моля някой от противниците на кръводаряването да ми поясни как възприема "в душата си, с емоцията" този акт. Нека оставим разума и спринцовките за момент настрани. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.