Jump to content
BulForum.com

Спонтанен рестарт

Recommended Posts

Значи проблема е следния.

Конфигурацията е:

Soltek DRV4 KT266/333

Palomino 1600+

Захранване 300W

Hard Disk - Seagate 60GB ATA*

Seagate 120GB ATA*

ATI Radeon 9800Pro 256MB

SB Creative

Ram 2x256MB 266MHz/333MHz

Компютъра се рестартира спонтанно като се извърши някое действие. не винаги.

Пуснах ScanDisk на хардовете и на първия намери някакви лоши сектори. оправи ги, но рестартите продължават.

Няма оувърклок на нито един компонент, а и преди не го е правил тоя проблем. системата е в този си вид повече от година, а процесора и дъното са на повече от 3-4 години.

Дъното има няколко надути кондензатора, но не съм сигурен дали те правят проблема, защото са надути от доста време. това е единственото ми предположение, че може да е от дъното.

Някой ако има други идеи?? и начин за отстраняването на проблема. И също ако някой може да ми каже цената за смяната на един кондензатор (приблизително).

Захранване 300W

Дъното има няколко надути кондензатора, но не съм сигурен дали те правят проблема, защото са надути от доста време. това е единственото ми предположение, че може да е от дъното.

Около 20лв да ти сменят всичките. Около 40-45лв за качествено захранване от сорта на Fortron 350W.

Ами то зимата се проявява този проблем с падовете на напрежението в ел. мрежата, така че нищо чудно да е и това. Особено вечер когато повечето хорица са си у тях и започнат да включват уреди...

При нас (Изгрев) вече взе да спира тока, а още сме едва в късна есен. Интересното е, че когато дойде горят усилвателите за кабелната и се минава поне час-два докато дойдат да ги оправят. Това последното беше офф де, но дано схвана идеята като цяло :). Иначе е възможно да е от кондензаторите или от захранването.

Всъщност доста голяма е вероятността, да е точно от кондензаторите. Същия проблем го имах и аз постоянни рестарти :D. Накрая се оказа, че и двата харда са отишли :bgrin:, . Ако можеш да пробваш с друго дъно как е..... Успех :)

И при мен почнаха да се получават рандъм рестарти, както и с още едно пц, което не ги е правило до сега. Най-вероятно е от електричеството. Случвало се е да меря напрежение на тока от 170волта, тогава не мога да си пусна пц-то изобщо, а крушките светят жълто...

Хубавото захранване решава проблема с падовете и пиковете на напрежението, освен в случаи с много големи разлики в напрежението. Вероятно е добре да се запознаете, какво точно правят кондензаторите и на дъното и в захранването, че не ми се пише тука подробно. Предполагам че ме мързи в тоя момент.

Хубав UPS имаш предвид предполагам, не просто UPS :) Surge Protector.... колкото полза толкова и вреда ама помага чат пат да речем :)

w00x, ясно че никой няма си напрай труда, ами дай да ти обясна докато не си гръмнал нещо из машината. Кондензаторите, най-общо казано, поддържат напрежението което ти отива в компютъра, в правилните граници. Ако са изтекли кондензаторите, при следващия пик на тока не се знае колко точно голямо напрежение ще пробие през кондензаторите и какви поразии ще направи. Същото става и при спад. Ако кондензатора не функционира, няма как да държи напрежението във въпросните правилни граници. Кондезаторите натрупват запас от напрежение в тях и при спад на напрежението в ел.мрежата, пускат от резерва за да поддържат границите. Малко омотано го обяснявам дано си ме разбрал какъв е риска. Задължително е според мене, човек да вложи повечко пари в захранване и в UPS, както е споменал Стефан преди мене.

Захранване 300W

Както ти се каза по-нагоре...И аз мисля,че там е проблема

@KILLERINCHO

350 Ватов Фортрон е 40 $,а не лева

:)

Щом е 300 ватово,сигурно е от ония боклуци дето върват с кутията за 20 $ :pirate

Имам същото захранване и аз си пата от него,добре че ще го смянам.

Хубав UPS имаш предвид предполагам, не просто UPS :) Surge Protector.... колкото полза толкова и вреда ама помага чат пат да речем :)

w00x, ясно че никой няма си напрай труда, ами дай да ти обясна докато не си гръмнал нещо из машината. Кондензаторите, най-общо казано, поддържат напрежението което ти отива в компютъра, в правилните граници. Ако са изтекли кондензаторите, при следващия пик на тока не се знае колко точно голямо напрежение ще пробие през кондензаторите и какви поразии ще направи. Същото става и при спад. Ако кондензатора не функционира, няма как да държи напрежението във въпросните правилни граници. Кондезаторите натрупват запас от напрежение в тях и при спад на напрежението в ел.мрежата, пускат от резерва за да поддържат границите. Малко омотано го обяснявам дано си ме разбрал какъв е риска. Задължително е според мене, човек да вложи повечко пари в захранване и в UPS, както е споменал Стефан преди мене.

Естствено, че хубав :) А surge protectora при положение че съм включил техника в контакта на най-идиотското НЕК в света смятам, че е нужен

Моето е Фортрон, а кондензаторите са ми добре и от време на време пц-то пак си се рестартира. Трябва си UPS, ама са бая кинти...

Аз ползвам http://www.fsp-group.com.tw/english/1_prod...d=110&proid=493

За тези които не искат да се влият от падовете на напрежението има Green Line серия която използва Active PFC и не е нужен UPS.На това захранване съм му закачал какво ли не(FX-55 3ghz,X850XT PE) и не пада.

А относно въпроса w00x кондензаторите и един фортрон 300GTF ти е напълно достатъчен.

Някъде към 16h вчера изключих единия CD-ROM и вентилатора на кутията и всичко е стабилно за сега. ако изкарам още време без рестарт, ще ида да си взема едно захранване :)

Някъде към 16h вчера изключих единия CD-ROM и вентилатора на кутията и всичко е стабилно за сега. ако изкарам още време без рестарт, ще ида да си взема едно захранване :)

Хм , тва си е 4ист късмет мен ако питаш , феновете и ЦД са нищожни консуматори даже и за най- умрялото зхранване , особенно пък фановете с такива експерименти най-много да прегрееш нещо , направо отивай и си вземай захранване ... докато не си изгорил нещо ....а то най вероятно ще е първо харда !!!!

Явно съм писал на оная си работа преди две три мнения. Уж не си от вчера с компютър, кви са тия спестявани безсмислени не знам. Е затва отбягвам да пиша из такива раздели за помагане на начинаещите . Щото всичко си знае неговото. Чакай още малко с тея кондензаторчета в крайна сметка не е мойто дъно това, на мойто са му наред кондензаторите. Оправяй се, твоя си работа.

Явно съм писал на оная си работа преди две три мнения. Уж не си от вчера с компютър, кви са тия спестявани безсмислени не знам. Е затва отбягвам да пиша из такива раздели за помагане на начинаещите . Щото всичко си знае неговото. Чакай още малко с тея кондензаторчета в крайна сметка не е мойто дъно това, на мойто са му наред кондензаторите. Оправяй се, твоя си работа.

кондензаторите са така от повече от година, а рестартите започнаха след като закачих DVD-RW на мястото на старата CD-RW. Много добре знам какво си написал, но не ми се седи 5 дена без компютър за да ми сменят кондензаторитe. а и какъв е смисълът да се сменя захранване, ако няма нужда? все пак 50 лева не са малко, а на мен не ми падат от джобовете.

Едит: Тази сутрин компютъра пак се беше рестартирал, затова ако някой може да ми каже къде в Пловдив мога да си сменя кондензаторите на прилична цена и без да ме бавят 5 дена, за да го закарат до София. а и да ми го направят качествено.

Пиши лично съобщение на Dreamer. Да ти обясни къде е на баща му фирмата, там ще ти ги сменят бързо и качествено. А довода че 50лв не са малко е правилен, освен в твоя случай. Когато изпраскаш някоя доста по-скъпа част на компа, може би ще ти стане ясно че 50лв за качествено захранване, не са чак толкова много пари. Дал си една чанта пари за другите компоненти, а не си дал 50лв за хубаво захранване. Както казах, твоя си работа.

Ако още не си се оправил виж тук :

http://www.kaldata.com/articles.php?action...&showarticle=52

Мерси. Не съм се оправил още, защото бяха почивни дни.

Утре ще се обадя във фирмата която ми препоръча KILLERINCHO, за да видя каква цена ще ми дадат на кондензатор и за колко време ще ми ги сменят. После ще отскоча и 1 захранване да си купя. То се видяло че има нужда, а ако проблемите с рестартите и видеокартата продължат, незнам изобщо какво ще правя тогава.

П.П. @KILLERINCHO: видях че си писал за моето мнение с "парите не ми падат от джобовете" и в друга тема, но тя е заключена и ще ти отговоря тук. Най-скъпата част в компютъра ми е видеокартата която по голям късмет купих много евтино. тогава пък трябваше да купя и кутия, защото старото захранване изгоря и кутията беше и без това малка за видеокартата. събраха се доста пари и просто нямаше как да сложа и захранване към цялата работа.

ако си барал нещо по пц-то, може да си вързал нещо не както трябва...

мен най-често така ми се получава, щото много бързам и после постояно некво проблеми...

отварям вързвам сичко на нова и после съм 6 ;)

Днеска ми подмениха кондензаторите. всичко е наред вече. сега ще видим дали пак ще има рестарти и скоро трябва да поръчам и захранване.

Ми в една фирма без име :) Сервиз за офис техника. за почти всичките кондензатори ми взеха 15 лева и ми ги направиха за 1 час. ако те интересува ще ти кажа къде точно се намира.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...