Jump to content
BulForum.com

От FAT32 на NTFS File System без Форматиране

Recommended Posts

Значи идеята ми е следната.Да променя файловата система от Fat 32 на NTFS без да форматирам D:\ и E:\... Може ли да стане през --> Disc Managment ? И ако може как по-точно ще стане това чудо. Гледах там, но така и не разбрах, ако пробвам да е сменя дали няма да форматира дяла и да ми загуби информацията. Ако може някой да ми каже през въпросния Диск Мениджмънт да стане да пише.

И сега да кажа пак,че забелязах нещо. След десен бутон и формат в/у дяла в Диск Мениджмънт и се появява една хава с Смяна на името, НТФС системата и от долу има две работи "Perform a quick format" и "Enable file and folder copression" Ако може да стане работата без форматиране пишете ми.Защото ми се струва, че наистина ФАТ32 вече не е много стабилна особено за големи файлове (над 2ГБ)... Бави ми харда и т.н. А иначе да отбележа C:\ ми е на NTFS и вече нямам проблем от сорта на ( маркираш .avi файл над 100Мб и да ти дава Don't Send на Windows-а )......

Като последно да кажа, МЕРСИ на тези които ще помогнат, ако има такива сред вас. И да се извиня за топика, но гледах, гледах, гледах и не намерих точната тема с проблема който имам аз. Мерси за разбирането на модераторите и администраторите....

ХР си има един туул за тази конверсия - convert.exe. Ползвай него. Не форматирай по какъвто и да е начин - било и куик формат - губят се данните (всъщност не, но това си е пак формат).

Иначе можеш да ползваш програма от сорта на Partition Magic или Acronis Partition Expert.

ХР си има един туул за тази конверсия - convert.exe. Ползвай него. Не форматирай по какъвто и да е начин - било и куик формат - губят се данните (всъщност не, но това си е пак формат).

Иначе можеш да ползваш програма от сорта на Partition Magic или Acronis Partition Expert.

А въпросния convert.exe него през Run ли да го отварям.И има ли нещо по-сложничко в него. Мен идеята ми е без да форматирам и губя данни да сменя сисмемите на два от дяловете ми. И значи с тази convert.exe ще стане ли точно така ?

Малко съм офф, ама да не отварям друга тема...Каква е разликата между quick format и format?

Just go to the Command Prompt and execute the command: 

C:\> CONVERT  C:  /fs:ntfs

Where C: is a name of the drive you want to convert. 

After machine re-boot conversion process will start and you'll have your FAT32 converted to NTFS without of data loss.

@Liverpool`Fan`1, наистина....защо не използваш Patition Magic, с който работата е най-сигурна? Не че не може да стане и по другия начин, но повече се доверявам на PM - правил съм въпросната операция много пъти без никакви усложнения... ;)

Защо да си усложнява допълнително работите, да инсталира програми, да се рови по настройки и т.н. като може само с една команда да направи всичко?

Btw samo da otbeleja che NTFS pri men li4no si pravi problemi dosta 4esto.

Ve4e za 3ti put mi se slu4va pri normalno startirane na Win XP da mi dade sin ekran i ne6to ot sorta na NTFS.sys 00000039476 error 00012400189 ne6to si... ;/

@Liverpool`Fan`1, наистина....защо не използваш Patition Magic, с който работата е най-сигурна? Не че не може да стане и по другия начин, но повече се доверявам на PM - правил съм въпросната операция много пъти без никакви усложнения... ;)

da be.Na men mi e osiral parti6ani.

• 3 months later...
Just go to the Command Prompt and execute the command: 

C:\> CONVERT  C:  /fs:ntfs

Where C: is a name of the drive you want to convert. 

After machine re-boot conversion process will start and you'll have your FAT32 converted to NTFS without of data loss.

Със забележката,че ако изгасне тока по време на операцията губиш информацията!

Със забележката,че ако изгасне тока по време на операцията губиш информацията!

Това си важи и за Partition Magic . Губил съм дял със нея при токов удар , затова който ще прави

такива операции или презапис на BIOS не е зле да си подсигури компа с UPS.

я да питам аз тук,за да не отварям нова тема

дразниш се,че дяла на харда с операционната система (екс пи) не е С:,а беше Д: и днес преместих всичко в Е:,което ми трябва

пуснах диска на екс пи

и мислех,че съм събрал С и Д в едно и после мислех да ги разделя,но за мое огорчение явно не съм видял,че Д е останало унпартишънд спейс и сега от 80 гига байтов хард диск имам 50,защото Д ве едно не съществува...проасто не се показва като дял ,имам само С и Е...

с партишън маджик ли да пробвам или какво да правя?

ЕДИТ!!!

Айде сега Линукс!

По мое мнение е създаден само един партишън 14,6 ГБ а който е инсталирано XP-то. Останалото си съществува, но не е организирано.

Не ти трябва Партишън Меджик, XP си има достатъчно добър инструмент:

Control panel ->Administrative tools->Computer management->Disk Management

Там ще видиш дяла C като правоъгълник, и още един правоъгълник, който няма буква и не е форматиран (вероятно). Това, което трябва да направиш е да кликнеш с десен бутон върху празния правоъгълник и от контекстното меню да избереш създаване на дял. Ако още не е форматиран, може да избираш между FAT32 и NTFS.

Толкова по въпроса.

Едит: Извинявай, ама ситуацията е наистина забавна (като сюжет за еротичен филм - отиваш да оправиш компа на съседката, ама по едно време се оказва, че съседката ти е по-интересна; следва известно заиграване и т.н. :D )

Не се сърди. Ако те дразни, кажи - ще си изтрия едита.

имам само С и Е...

с партишън маджик ли да пробвам или какво да правя?

Ами PartitionMagic и всички други програми за преразпределение на дяловете са за това - да си създадеш или да премахнеш дялове , да им промениш големината и да преразпределиш свободното пространство . За разлика от fdisk и менажера на дялове на Microsoft Windows , това при PartitionMagic става без загуба на информация , ако нещо не се оплеска . За по сигурно те съветвам да си създадеш бутваща дискета и да преразпределиш свободното пространство с нея . Процедурата за създаването на дискетите ( при PartitionMagic те са 2 ) е при опциите на програмата . За Acronix Partition Manager не мога да кажа нищо , защото не съм го ползвал , но и двете програми ги има и като част от сервизни самостартиращи се дискове с инструменти за поддръжка на операционни системи

Добре,а как мога да сменя буквичките на дяловете?

защото това от административните глупости ми дава на 2 от дяловете,че не може да ги смени буквите,а искам С да е с операционната система (сега е Д),

Е да е с музика (сега е С),

Д да е с други шитз (сега е Е)

Не е възможно да има 2 дяла с еднакви маркери , затова и използваните букви за дялове са недостъпни . Смени единият дял на Z примерно , и неговата предишна буква ще стане достъпна .

Не съм сигурен обаче дали смяната на маркера на системния дял няма да доведе до необходимост да се сменят и променливите на средата за пътищата за достъп до ресурсите . В противен случай инсталираните програми може и да не заработят .

• 4 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...