w00x Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Днес търсих книгата "Елементарна теория на музиката" на Парашкев Хаджиев по книжарниците на центъра. Никъде я нямаха. Разгледах се онлайн дали я има някъде и попаднах на една тема в muzikant.org със следното мнение. Ами хубав е учебника, но може да се подобри значително. В този си вид е учебник по теория на музиката до 1900г. Дори и в класическата музика, през 20 век, има доста открити нови хоризонти, които остават встрани от кръговзора на този учебник. Това ме озадачи, защото ми трябва като цяло за електронна музика, която преди 1900г не е съществувала. Дали някой може да го потвърди, отрече или да даде друго предложение за книга/учебник, от които човек, не знаещ нищо освен нотите, може да научи музикална теория, която да постави основите за работа с електронна музика. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 (edited) Ангеле, за нивото, на което си в този момент (най-началното), всеки един учебник по елементарна теория би ти свършил работа...още повече, че всеки следващ обикновено преписва от предишния. Доколко е подходящ или не даден учебник, това зависи най-вече от начина по който термините са обяснени вътре, а термините и законите в музиката са едни и същи и не зависят от учебниците. Това, че китаристът Пешо (не нашият) беше написал твоя цитат преди време в оня форум, съвсем не значи, че Пешо е критерий за абсолютно приемане на всичко написано от него. Ако нещо липсва в оня учебник, то това е обяснение на някои прийоми, използвани в съвременната класическа музика или джаза например. За областта, в която смяташ да се занимаваш, за теб всеки един учебник или помощен материал би бил предостатъчен. Натрупай малко предварителни знания, а всичко останало ще ти го обясня лятото като остана по-свободен, но го карай систематично, а не каквото хванеш на момента, защото често за да разбереш нещо, трябва да знаеш отпреди друго нещо и именно там е смисълът на учебника или системния курс. П.П. Ако искаш започни с една статия в тийнпроблем - там за съжаление са се опитали накратко и в малко място да обяснят всичко, което разбира се няма как да стане и по тази причина повечето неща вероятно няма да са ти ясни, затова прескачай необяснимото....но все пак за начало би могъл да запомниш и разбереш някои от по-основните термини. Edited April 15, 2011 by Midex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triti Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 (edited) Извинявам се, ама къде ми е дебата с Дядомраз и w00x по темата цигани?! И още един въпрос с повишена трудност към модератора, който ми е разкарал хубавия пост: Модераторю, възможно ли ще ти бъде, когато преместиш нещо, да не постъпваш, сякаш си го местиш от единия в другия крачол? Би ли бил така добър, вероятно както си и чистник, да даваш точни указания къде местиш нечии атрибути? 'Щото понякога зор - няма време да се търси из целия форум... Edited April 15, 2011 by Triti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Еми то си е написано.7-8 поста преди твоя. За музиката освен теория ти трябва и практика някаква.Смисъл ти ще знаеш ноти и всичко но трябва и по звук да ги разпознаваш.Това е най-трудната част Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triti Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Преместил съм ви философските съждения в съответната тема - развивайте ги там. Тази знаете за какво е. Коя е "съответната тема"?! Някой случайно да има да услужи с кристално кълбо?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Коя е "съответната тема"?! Някой случайно да има да услужи с кристално кълбо?! Твоята тема. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Извинявам се, ама къде ми е дебата с Дядомраз и w00x по темата цигани?! И още един въпрос с повишена трудност към модератора, който ми е разкарал хубавия пост: Модераторю, възможно ли ще ти бъде, когато преместиш нещо, да не постъпваш, сякаш си го местиш от единия в другия крачол? Би ли бил така добър, вероятно както си и чистник, да даваш точни указания къде местиш нечии атрибути? 'Щото понякога зор - няма време да се търси из целия форум... Може ли малко да се съобразяваш какъв тон държиш като ми даваш наставления, все едно съм ти на заплата? Аз неграмотност не мога да лекувам. Това че САМО ти не разбра къде какво съм преместил е показателно. Ако има някакви коментари от тоя тип за уточняване, съществува едно нещо, наречено "лични съобщения". Коя е "съответната тема"?! Някой случайно да има да услужи с кристално кълбо?! Съответната тема е твоята си тема. Не че има някакъв смисъл от нея. Вече всички разбраха, че си сбъркала Форума с блог, за което може би пак ние сме виновни... И се научи вече, че се казва модераторЕ, освен ако разбира се другия пък не кажеш на някого докторЮ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Аууу..., лош..., лош! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 OFF : Ei, za RaptoR, gado, Midex ili hubavo, ili nishto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Ей т'ва е - споминахме се и станахме Светата Троица... ----------------------------------------------------------------------------------- Аз да попитам нещо, дето не ми е много ясно - как е възможно при 2 компютърни системи с голяма хардуерна разлика и почти еднакви инсталирани приложения (по брой и време на инсталиране) - WinXP да се зарежда за почти едно и също (бавно) време?? Система 1: P3 550, RAM 256 Mb, HDD Maxtor 20 Gb, ATI 9200 64 Mb Система 2: Core2Duo T5600, RAM 2 Gb, HDD S-ATA 100 Gb, ATI 1600 512 Mb Първата е десктоп, втората - лаптоп. Засега подозренията ми клонят към евентуално бавния хард на лаптопа, който е Fujitsu, но не съм сигурен. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Нали темата е за въпроси? СА...коя хубава и млада кака ще ми даде няколко ....стотин милиона долАра Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 (edited) Stefcho, uspeh. Plamene, za smurt da ne mi se govori dulgo vreme, molq. Vie ste si mi priateli. Az da pitam kakvo v domashni uslovia da si pravq za podobrqvane funkciite na stomaha, che sum se podula qko Maika mi kaza 1 shtipka djindjifil s topla voda da pravq kato otvara. Nqkoi, vpechatlenia? Ne iskam zelen chai, che stomahut mi svikva i stava leniv. Edited April 15, 2011 by gal4enceto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Stefcho, uspeh. Vie ste si mi priateli. Галче, да не си пила нещо странно...??2 Az da pitam kakvo v domashni uslovia da si pravq za podobrqvane funkciite na stomaha, che sum se podula qko Maika mi kaza 1 shtipka djindjifil s topla voda da pravq kato otvara. Nqkoi, vpechatlenia? Ne iskam zelen chai, che stomahut mi svikva i stava leniv. Еспумизан, вълшебно хапченце. Съдържа и разни неща, дето подпомагат храносмилането и последващите ефекти... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Mersi za suveta, adash. Ne sum pila nishto stranno, shto ne ste li mi priateli?! Az reshih da vi zashtitq (ne che imate nujda de, ama taka ot dobra volq). Tiq dni sum v nqkakvo smeseno nastroenie, tu placha, tu se smeq. Ne se uchudvai na takiva vkluchvaniq ot moq strana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 (edited) Аз да попитам нещо, дето не ми е много ясно - как е възможно при 2 компютърни системи с голяма хардуерна разлика и почти еднакви инсталирани приложения (по брой и време на инсталиране) - WinXP да се зарежда за почти едно и също (бавно) време?? Система 1: P3 550, RAM 256 Mb, HDD Maxtor 20 Gb, ATI 9200 64 Mb Система 2: Core2Duo T5600, RAM 2 Gb, HDD S-ATA 100 Gb, ATI 1600 512 Mb Първата е десктоп, втората - лаптоп. Засега подозренията ми клонят към евентуално бавния хард на лаптопа, който е Fujitsu, но не съм сигурен. Едно, че на лаптопа диска е по-бавен, и друго, че XP използва само едното ядро. От друга страна, при начална инсталация XP разпознава типа на процесора и не зарежда процеси, за които ядрото няма необходимите инструкции.По този начин стария петиум бива натоварен с по-малко системни процеси, а за новия пък XP не може да се възползва от по-мощния хардуер. Edited April 15, 2011 by alchemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Аз да попитам нещо, дето не ми е много ясно - как е възможно при 2 компютърни системи с голяма хардуерна разлика и почти еднакви инсталирани приложения (по брой и време на инсталиране) - WinXP да се зарежда за почти едно и също (бавно) време?? Система 1: P3 550, RAM 256 Mb, HDD Maxtor 20 Gb, ATI 9200 64 Mb Система 2: Core2Duo T5600, RAM 2 Gb, HDD S-ATA 100 Gb, ATI 1600 512 Mb Първата е десктоп, втората - лаптоп. Засега подозренията ми клонят към евентуално бавния хард на лаптопа, който е Fujitsu, но не съм сигурен. И 2та ти диска са бавни. Забележи че по време на зареждането свети лампичката нон-стоп... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triti Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 Може ли малко да се съобразяваш какъв тон държиш като ми даваш наставления, все едно съм ти на заплата? Аз неграмотност не мога да лекувам. Това че САМО ти не разбра къде какво съм преместил е показателно. Ако има някакви коментари от тоя тип за уточняване, съществува едно нещо, наречено "лични съобщения". Тон къде видя да ти държа, модераторе?! Много възпитано си питам къде си ми преместил мнението, а и дебата като цяло. Това, че само аз не разбрах, може би не се дължи на неграмотност, а на отсъствие уточнение какво разбирате тук под "съответната тема". И не, че се опитвам да те поучавам, но дали не е добре, когато местиш нечие мнение, да дадеш и точен път към изместеното? Разбира се, ако не се смяташ за много велик, за да даваш чак обяснение на простолюдието къде си му изместил мнението... Съответната тема е твоята си тема. Не че има някакъв смисъл от нея. Вече всички разбраха, че си сбъркала Форума с блог, за което може би пак ние сме виновни... Силно се надявам, че моята тема не нарушава правилата на този форум, и те моля, ако съм се объркала в това си ведение, да ме поправиш? Това, че я смяташ за кошче ти лично, ми се изясни вече и по естествен път. Усещай се свободен да я затвориш, изтриеш и каквото прецениш, че е редно да сториш с нея, след като видно нещо лично те бърка. (А че нещо съм объркала, нямай съмнения, че не съм!) И се научи вече, че се казва модераторЕ, освен ако разбира се другия пък не кажеш на някого докторЮ. Разликата между "модератор" и "доктор" е колосална - имам предвид езиково. Обясних защо използвах "ю" окончание, но явно не е достатъчно. Но и както виждаш, съобразявам се с желанието ти да окончава титлата ти на "е". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 От Психара : Явно някой не е внимавал относно правилата в българския език за разлика от гръцкия. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 И 2та ти диска са бавни. Забележи че по време на зареждането свети лампичката нон-стоп... Дедо, не ми помагаш особено - знам, че и двата диска са бавни, но въпросът ми беше защо машина с хардуер 3 поколения след хардуера на друга е сходна по бързина...поне при зареждането. Оставям настрана, че не виждам кой знае какво бързодействие в повече при ежедневните задачи и в сравнение с друг компютър (P4@3.0&HT, 1 Gb, Аti9800pro, + 2 бързи хард диска). Точно сравнението с втората машина, която би трябвало да е осезаемо по-бавна (а не е), ме навежда на мисълта че хардовете на по-слабата машина компенсират по-слабия процесор и по-малкото памет. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 (edited) Едит: Намерих къде е проблема.Тъй като десетичните числа ги представя като дати съм форматирал полетата като текст.От там и в графиката не ги разпознава като числа Някаква идея как да махна това за дата check ? С office 2010 съм. Edited April 16, 2011 by kotora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 Едит: Намерих къде е проблема.Тъй като десетичните числа ги представя като дати съм форматирал полетата като текст.От там и в графиката не ги разпознава като числа Някаква идея как да махна това за дата check ? С office 2010 съм. Я върни малко лентата. Не съм запознат с проблема ти, а бих могъл да ти помогна. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 (edited) Я върни малко лентата. Не съм запознат с проблема ти, а бих могъл да ти помогна. Правя си най-обикновена графика с десетични числа,обаче нали excel е умен си ги представя като дати.Съответно аз форматирам колоните и ги правя на текст.От там явно графиката не ги разпознава като числа и вместо да се появи крива,която расте се появява линия ,която е близо до оста Х Edited April 16, 2011 by kotora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 (edited) Няма да ги правиш като текст, направи ги number или general. Excel не е умен, той просто се престарава. П.П. Форматирай предварително клетките като number и ако се налага въведи отново данните на ръка или пък copy / paste special > values. Да продължим на ЛС или някой месинджър, щото оспамваме темата. Edited April 16, 2011 by alchemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 (edited) Е като ги направя на number винаги ми показва едно и също число.Това което е зададено като sample. Едит:При General пак си ги сменя на дати Edited April 16, 2011 by kotora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hardcore_united Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 (edited) Изгубен е черен портфейл с лични документи на ***. EDIT : Току що ми го донесоха. Хиляди благодарности на хората,въпреки,че едва ли някога ще прочетат това! За щастие все още има съвестни хора Edited April 17, 2011 by hardcore_united Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts