Jump to content
BulForum.com

Тема за кратки въпроси

tankis

Recommended Posts

виждам, че ти дори знаеш какво е сплитер ама хич не ми е ясно как си я представяш таз работа с усилването..... минимума на затихване при двоен сплитер е -1dB (даже и формула си има що е тъй), ако ми откриеш някой с положителен знак, без външно захранване, значи ша правим перпетуум мобилета. иначе разликата между скъпите и ефтините е в класа на точност на съдържащите се вътре пасивни елементи, поради което свързването към линията е по-съгласувано и се търпят по-малки загуби в честотната лента на сигнала.

може и аз да бъркам някъде, но не си спомням да има усилващи сплитери. току виж пък техниката е напреднала достатъчно от последния път когато съм се интересувал в тази област, а може и да съм забравил всичко и да говоря тотални глупости...

Напълно е възможно ти да си прав и аз да греша - не съм толкова добре запознат с тази техника - това дето го казах и аз съм го чувал от други и не мога да съм сигурен относно "усилването". Ето едно обяснение по въпроса, което мисля показва как стоят нещата:

---------------------------------------------------------------

Originally posted by Dark Skywalker

Сплитерът разделя изходния сигнал на две. Отклонителят - известен още като tap - отклонява част от сигнала, а останалата част излиза на изхода му. Само не разбирам смисъла от tap с -6dB, това си е чиста проба сплитер?!? (Доколкото знам, -6dB отговарят на двукратно намаление на амплитудата на сигнала, защото става дума за напрежение, а не за мощност...)

И в двата случая става дума за "отклонители" както ти ги наричаш. Разликата между TAP и Сплитер е освен в характеристиките и в предназначението.

1. При сплитера идеята е да се раздели сигнала на две с възможно най-малки загуби. Примерно слплитер който разделя на 2 има затихване 3.5dB на всеки от изходите си.

Характеристиката по която се избира добър сплитер е ниското затихване в dB. Естествено когато сплитера е троен или четворен затхването е по-голямо.

2. ТАП-а служи пак за разделяне на сигнала, но неговата функция е да затихне сигнала на изхода с определени dB (1,3,5,7,12 и т.н.). Казвам изхода защото другият "изход" е преходен и там умишлено затихване няма. Има само това което е налично при сплитерите.

Идеята е че когато има една линия с 10 точки (телевизора) с обща дължина 50-100 метра е необходимо сигнала до всяка точка да е с еднакво ниво в dB. За да се постигне това е необходим мощен усилвател който услива сигнала към останалите точките. Мощността му се определя от общата дължина на линията (кабела до последната точка).

За да имаме еднакво ниво на сигнала на първата и последната точка е необходимо да се поставят ТАП-ове с необходимото затихване. Т.е. при първата най-близка точка затихването на ТАП-а трябва да е най-голямо защото нивото на сигнала в dB e най високо. Всяка следваща точка е с TAP с по малко затхване и така до последната. Всичко това разбира се се смята, като се има в предвид и затихването на самия кабел.

Надявам се че е станало ясно какво е тап и за какво служи.

Мисля че разбирате безмисленото разделяне на сигнала у вас, между два телевизора вас с помоща на ТАП(ове).

Практическия съвет за тези които искат да разделят сигнала от кабелната на два телевизора без загуба на качеството е да си купят от конрад един евтин (10кинта) усилвател с 10db услилване който ще компенсира затихването в сплитера че и отгоре. Усилвателя се слага преди сплитера естествено :)

Добрите сплитери не са жълти на цвят и не се продават в железариите и на пазара. Добрите маркови струват 4-5$ за бр.

Поздрави,

БОБО

--------------------------------------------------------------------------------

Ето ТАКА стоят нещата по-нагледно.

Моята грешка е че неправилно интерпретирам мегахерците и си въобразявам че има усилване. Така че май аз съм този дето каза глупост.

• Replies 45.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• RaptoR

3760

• w00x

2908

• djadomraz

1772

• Midex

1497

Top Posters In This Topic

Posted Images

Why the fuck по всички новини и вестници пишат "Байерн (М)"?! Нима има друг Байерн?!

най-лесния начин за проверка е да си пуснеш FM06 и да дадеш един сърч за bayern :bgrin: поне на мен ми откри и някви байерн от бг :blink:

Why the fuck по всички новини и вестници пишат "Байерн (М)"?! Нима има друг Байерн?!

Аз знам 2 Байерн Мюнхен и Байерн Леверкузен може да има и други

Аз знам 2 Байерн Мюнхен и Байерн Леверкузен може да има и други

всъщност леверкизен са байер :) Байер Леверкузен

Да ама звучат по почти един и същ начин и затова сигурно, аз знам само, че има Байерн (М) Аматьори

най-лесния начин за проверка е да си пуснеш FM06 и да дадеш един сърч за bayern :bgrin: поне на мен ми откри и някви байерн от бг :blink:

А, точно на ФМ ша седна да вярвам. Седрик Бардон го бяха бутнали в Левски Карлово :laughing:

Възможно ли е да клепнат ушите от някаква външна сила, примерно от коса стояща зад тях?

май имаше Байерн Юргонден...

ама ги пишат само Юргонден...помня ги като малък, че по едно време бяха в 1-ва Бундеслига...

Не си баш прав, защото отборът, за който говориш, се казва Bayer Uerdingen. И пак е собственост на Bayer...като онзи от Leverkusen. От друга страна има един аматьорски клуб Bayern Alzenau, ама едва ли той е причината... Просто някой си го е написал така...нищо толкова специално няма.

Може ли да се провери дали нещо сребърно е наистина сребърно?

Значи има и друг начин. Виж пробата. Ако е над 925 значи са те излъгали. Понеже тея сребрни и златни украшеия минават през проверка на някаква асоциация беше... не помня коя. Потърси знака им някъде по украшенияето. Знака е един малък житен клас в кръгче. Ако и това го няма отиди вече на бижутер.

добре примерно ако има 925 проверка а няма този житен клас значи ли че е фалшиво и обратното ако няма 925 има житния клас а какво значи този житен клас ?

Колко кученца и котенца има в аватара на netrootbg? И защо досега несъм видял да се повтарят? :P

Edited by Aquila

Абе днес спорих с еди френд и вика,че урината нямала хим. формула. ако някой я днае да драсне изобщо ако има такава :bgrin:

Абе днес спорих с еди френд и вика,че урината нямала хим. формула. ако някой я днае да драсне изобщо ако има такава :bgrin:
Няма начин да има формула, тъй като не е едно химично съединение в чист вид, а смес (всъщност воден разтвор) от много съединения. Дори е уместно да говорим за йонен състав, но вече излизаме от същността на въпроса, пък и не му е мястото да описвам механизма на разтваряне на електролити и неелектролити.

П.П. Може би си се заблудил заради факта, че урината съдържа карбамид или урея (urea). Той действително може да се изрази с химична формула, но урината не е само урея ;).

Edited by alchemy

днеска спорихме при колко промила алкохол в кръвта можеш да караш кала...

някои знае ли с колко най много е залавян човек у нас или по света-няма значение?

днеска спорихме при колко промила алкохол в кръвта можеш да караш кала...

някои знае ли с колко най много е залавян човек у нас или по света-няма значение?

9,14 промила алкохол в кръвта на пловдивчанин .

Такова количество се постига след изпиването на 3 бутилки концентрат една след друга .

67-годишен пловдивчанин има всички шансове да счупи световния рекорд по количество алкохол в кръвта.

Няма начин да има формула, тъй като не е едно химично съединение в чист вид, а смес (всъщност воден разтвор) от много съединения. Дори е уместно да говорим за йонен състав, но вече излизаме от същността на въпроса, пък и не му е мястото да описвам механизма на разтваряне на електролити и неелектролити.

П.П. Може би си се заблудил заради факта, че урината съдържа карбамид или урея (urea). Той действително може да се изрази с химична формула, но урината не е само урея ;) .

Ахам ясно мерси за инфото

Трябват ми лепенки или стикери или там както се казва . Разнообразие от размери и картинки на всякакви теми ... къде има такова нещо ако изобщо има ...