Jump to content
BulForum.com

Тема за кратки въпроси


tankis

Recommended Posts

10 hours ago, vikktor said:

Добре де, ще го имам предвид :)

И все пак, това ли е единственото заведение в Пловдив, което да си заслужава?

Когато съм в Пловдив и имам време гледам да посетя Айлякрия. Малко взе да ги обзема грандоманщина и да се разширяват много, но до последно бяха много добре като качество. Не съм ходил обаче няколко месеца и не мога да кажа как са в момента.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 45.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • RaptoR

    3760

  • w00x

    2905

  • djadomraz

    1772

  • Midex

    1497

Top Posters In This Topic

Posted Images

11 hours ago, vikktor said:

Добре де, ще го имам предвид :)

И все пак, това ли е единственото заведение в Пловдив, което да си заслужава?

 

Може да пробвате "Валере": от скулптурата на Миньо се качвате по стълбите до горе, тръгвате надясно по "Найден Геров" и пак нагоре по другите стълби. Бутиков ресторант с авторска кухня. Ама се подгответе психически и физически, щото е дебело :) 

В Капана, освен споменатата вече Айлякрия, може да пробвате Тамс хаус . Нищо друго, освен тия двете не си заслужава там, според мен.

Иначе за нещо по-"класическо": Хемнгуей, Мемори, Атлас са винаги опции.

Всички избрени дотук имат и хубави винени листи, в случай че има значение за вас. 

 

"Ноте ди вино" също не е лошо, нищо че е на майната си. За семейства с деца е супер.

 

 

Edited by deus_pld
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, vikktor said:

Добре де, ще го имам предвид :)

И все пак, това ли е единственото заведение в Пловдив, което да си заслужава?


"Амстердам" е приятно. До него имаше нелош ливански ресторант, но не го намирам сега на gmaps, може и да е затворил.
Иначе последно време ходим предимно в Йегерхоф с любимата. Не е от най-романтичните места, но бирата ни харесва (дори и любимата пие там) и кухнята им е добра.

Ред: Намерих ливанския ресторант. Трябва да кажа, че е скъпичко. Не колкото Смокини, но все пак...

Edited by Antares
Link to comment
Share on other sites

Забравих да добавя и ресторант Poco Loco. Малък семеен ресторант в Кършияка. Малък ресторант който се обслужва от семейство. Мъжът е италианец и е готвачът. Съпругата му е българка и е сервитьорка. Доста добре се спраят. Единственият минус е, че последният път когато бях беше април месец и беше малко хладно вътре. Донесоха едни духалки да се стопли покрай нас. До преди това никога не е било така. Не съм ходил от тогава и не знам как е в момента. Доста години ги посещавам и съм доволен много. За клиенти за заведението има и 2-3 паркоместа.

Link to comment
Share on other sites

За първи път поръчах нещо от Щатите преди 2 седмици и днес получих СМС от БГ Пощи че пратката ми е за митническо оформяне. 

Това означава ли че просто ми дават ъпдейт, че е в митницата и БГ Пощи ще си я освободят сами или се налага аз да ходя там?

Link to comment
Share on other sites

В СМС-а пишеше ли да отидеш да им дадеш документи за освобождаване?
Най-добре им се обади по телефона и ги питай. Всеки път като съм получавал СМС, че пратката ми е в митницата, е било защото трябва да отида да си я освободя, но го е пишело в съобщението. Получавал съм и документ от районния пощенски офис, че трябва да отида в Тракия да си освободя пратката.

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, w00x said:

В СМС-а пишеше ли да отидеш да им дадеш документи за освобождаване?
Най-добре им се обади по телефона и ги питай. Всеки път като съм получавал СМС, че пратката ми е в митницата, е било защото трябва да отида да си я освободя, но го е пишело в съобщението. Получавал съм и документ от районния пощенски офис, че трябва да отида в Тракия да си освободя пратката.

BGPOST: Pratka za Vas tracking nomer 0,200kg e za mitnichesko oformiane. Za informatsia molia postete : и са дали линк към БГ пощи. В линка е описано какво трябва да се прави ако трябва да се освободи от митницата, но от СМС-а им не ми става ясно дали трябва да предприема някакви действия аз или не.

Писах им сега един имейл с тракинг номера, ако не върнат до утре по обяд ще им звънна по телефона.  Мерси :)

Link to comment
Share on other sites

On 8/29/2023 at 3:30 PM, w00x said:

Това просто не е вярно. Иначе нямаше коктейлите в едно заведение да са 10лв, а в друго 17лв.
И да повторя. Тези сметки се правят преди да се отвори заведение, а не после да се жалваме по медиите, че нямало клиенти заради "действията на държавата".

 

Ако цената се определя основно от ток + осигуровки/заплати + наем, защо в Италия цените са същите като в БГ при по-високи заплати за персонала, по-високи наеми и по-скъп ток?


Колко се е качила цената на питайната вода и обвързаните с поднасянето ѝ разходи, че ми я продават за 7лв (750мл)?

Какви различни (по-високи) разходи има това заведение сравнено с Хепи, където бутилка 1л вода е 2лв?

:) 
Предполагам , щве можеш да убедиш собственик на ресторант, който затвори след 10 години работа, защото му дойде сметка за ток от 800 лв , за месец когато не беше работил.

Напълно честна сметка покриваща промишления ток на три фризера.......

Човека опита да работи - през зимата тока му беше около 3 000 лв - без никакви изгъзици да си позволява, просто професионалното кухненско оборудване хаби ТОК, когато се готви за клиенти.

 

Колко от тези, които са убедени, че 'не е вярно' имат представа колко киловата на месец отива от един работещ ресторант?

И колко са плащали промишлен ток по новите 'свободни, борсови' цени?

Edited by dubo
Link to comment
Share on other sites

Въпросният собственик на ресторант вдигна ли цените или не?

 

Токът е само един от разходите. Ако 800лв сметка за ток накара някой да си затвори заведението след 10 години, проблемът е другаде. В Хепи не плащат ли ток на същите цени? В Рафи?

 

Как консумацията на 1 коктейл от 18лв за период от 3 часа е по-изгодно за ресторанта/заведението от консумацията на 3 коктейла по 10лв бройката за същия период от време?
По-малко ток ли ще изхабя на ресторанта като пия само един коктейл за този период, вместо 3? Повече пари ли ще спечели ресторатът/заведението, ако консумирам 1 коктейл за 18лв, вместо 3 за 30лв?

Edited by w00x
Link to comment
Share on other sites

Хепи, Йегерхов и т.н. разчитат изключително на оборот и хайп. 
Микро предприятията нямат конкурентноспособност и не могат да посрещат големи разходи. Затова затварят.

Link to comment
Share on other sites

Тогава кой е виновен на човек Х, че е решил да отвори заведение с капацитет Happy/10, да сложи цени Happyх2 и качество на храна/обслужване Happy/1.5, и няма посещаемост в ресторанта, или няма достатъчно оборот, за да си покрива разходите?


Като не може да предложи добро качество, приятно изживяване и нормални цени, никой не му е опрял пистолет на главата да отваря ресторант/заведение.

По същия начин и никой не е опрял пистолет на клиентите да го посещават, което се и вижда де. Иначе нямаше да има толкова затворили заведения и отворили нови на тяхно място, които след няколко месеца също затварят.

Link to comment
Share on other sites

Е то по тая логика значи да има само Хепи и прочие. 
Вижда се, че не си наясно с материята, по-добре се фокусирай в това, което си добър, критична оценка, качество на храната, обслужване, място, обстановка и т.н. 
 

Та да и отговоря на въпроса ти, проблемът е, че масово човекът Х си мисли тая работа за много лесна и проста, затова отварят и затварят един след друг. Лошото в случая е, че на някои им провървява само и единствено заради мястото и клиентския поток, въпреки че предлагат кофти услуга от начало, до край. Затова подпомага и безкрайно ниската култура на българина относно качеството на храната. 
Та затова и вериги като Хепи или Йегерхов, Даяна, Джоана и прочие ще са пълни нон стоп, инвестирали са масивно в реклама, а квартални ресторатчета ще затварят.

Те ти и разликата с Италия дето я спомена и в най-долнопробната пицария всичко ще ти е прясно приготвено, а не от бързо замразена заготовка в логистични складове на въпросните вериги. 
П.С. Новия тренд  в модерното ресторантьорство, поради липса на персонал, всичко охладено приготвено на Суви със срок на годност 60 дни.  Завода ти го приготвя, трябва ти само един човек да го притопли и разсипе. Ходи яж на ол инклузив…

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, w00x said:

Въпросният собственик на ресторант вдигна ли цените или не?

 

Токът е само един от разходите. Ако 800лв сметка за ток накара някой да си затвори заведението след 10 години, проблемът е другаде. В Хепи не плащат ли ток на същите цени? В Рафи?

:) избираш част от поста и смисъла се променя.

Сметка 2к+ лв за заведение тип квартално капанче е непосилна, защото не е само този разход за месеца.

Когато едно перо скочи от  400-500 лв на 2000-3000 лв за месеца, а другите пера са скочили общо с едно 300 до  500 лв - СМЕТКАТА не излиза.

За ХЕПИ, РАФИ, ДЖОАНА и прочее  си излиза, но малките ресторанти ги чака смърт.

Защото не са на Главната :)  

Когато и физическите лица минат на ток свободен пазар - ще стане весело.

 

 

  

1 hour ago, Antares said:

Абе Йегера все си мисля, че е мааалко над дупки като Хепи, Даяна и Джоана...

Като качество на храната е по-зле. 

Но това е субективно все пак , всеки има различни критерии. Има малко заведения с по-добра храна от изброените заведения тип 'фабрика за храна'

Edited by dubo
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Godfather said:

На мен в Йегера един път ми бяха сервирали топла бира. :lol:

Ако си пил качествена немска бира - самото нещо, което в Йегер-а го наричат 'бира' е обида към "Баварските бирарии'.

:) бирата там е като 'кафето' нова бразилия - евтин боклук, продаван на висока цена на неразбиращи потребители.

 

Link to comment
Share on other sites

Бирата всъщност им доста добра и не по-различна от  тази в средните Баварски и Бохемски бирарии.
Технологичният процес, машините, и дрождите така или иначе идват от едно и също место.

Link to comment
Share on other sites

Довечера по HBO ще дават Тролчетата 2. Ако някой има възможност да го запише и е с БГ аудио, много моля да го запише. Не знам дали някой ще се заеме.

 

по програма започва 19:20 до 21:00

Edited by vikktor
Link to comment
Share on other sites

On 8/30/2023 at 10:12 AM, deus_pld said:

 

Може да пробвате "Валере": от скулптурата на Миньо се качвате по стълбите до горе, тръгвате надясно по "Найден Геров" и пак нагоре по другите стълби. Бутиков ресторант с авторска кухня. Ама се подгответе психически и физически, щото е дебело :) 

В Капана, освен споменатата вече Айлякрия, може да пробвате Тамс хаус . Нищо друго, освен тия двете не си заслужава там, според мен.

Иначе за нещо по-"класическо": Хемнгуей, Мемори, Атлас са винаги опции.

Всички избрени дотук имат и хубави винени листи, в случай че има значение за вас. 

 

"Ноте ди вино" също не е лошо, нищо че е на майната си. За семейства с деца е супер.

 

 

За Ноте ди Вино и аз съм с две ръце.

On 9/1/2023 at 4:06 PM, w00x said:

Въпросният собственик на ресторант вдигна ли цените или не?

 

Токът е само един от разходите. Ако 800лв сметка за ток накара някой да си затвори заведението след 10 години, проблемът е другаде. В Хепи не плащат ли ток на същите цени? В Рафи?

 

Как консумацията на 1 коктейл от 18лв за период от 3 часа е по-изгодно за ресторанта/заведението от консумацията на 3 коктейла по 10лв бройката за същия период от време?
По-малко ток ли ще изхабя на ресторанта като пия само един коктейл за този период, вместо 3? Повече пари ли ще спечели ресторатът/заведението, ако консумирам 1 коктейл за 18лв, вместо 3 за 30лв?

Ангел, за алакарт кухня в заведение с 50-60 места, основното оборудване е почти същото, както и за заведение с 200 места. Тоест, енергийната консумация на по-голямото заведение е около 1.5 пъти по-голяма, а не 4 или 5 пъти. Така... Едно е да произведеш 50-60 единици продукция с оборудване с капацитет от около 160 единици, но с непрекъснато потребление на енергия. И съвсем различно е да произвеждаш единици продукция на пълен капацитет на същото това оборудване. А няма как да избягаш от това оборудване, защото трябва да се стремиш към санитарен минимум на персонал от една страна. А от друга страна, достатъчно квалифицирания персонал е изключителна рядкост в днешно време. И заплатите за такъв са, колкото теглото му в злато. И тъй като именно кухнята, а не толкова бара прави (или закопава) едно заведение и е съществена част в ценообразуването. Започваш ли да схващаш логиката?

И ти го казвам това от гледна точка на професионалния си опит. Понеже през последните 25 години се занимавам именно с такива кухни и оборудване.

 

П.с. Мога и доста да кажа какъв е принципа на образуване на рейтинга на заведения и хотели в Букинг и Гугъл и защо не бива да му се вярва много. Но това е друга тема, въпреки, че има доста общо именно с цените и способностите за оцеляване.

Link to comment
Share on other sites

Рейтингите са... нямам думи. В Тракия има едно заведение "при Румен" - по рейтинг във фейса/гугъл е баси топ-а. Решихме да хапнем нещо един обед с жена ми, че обикаляхме по задачи през деня и в къщи нямаше нищо и решихме да е там. Да седнем да видим каква е тази звезда в квартала, която до сега не сме открили. Ем заведението е зле. Кухнята още повече. Обаче рейтингите 10 от 5.

Иначе Ангел за мен е прав, че ако 10 години въртиш бизнес и 1 месец сътресение те изкарва от него - нещо в управлението не е както трябва.

Edited by mIRCata
Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, Ferante said:

Бирата всъщност им доста добра и не по-различна от  тази в средните Баварски и Бохемски бирарии.
Технологичният процес, машините, и дрождите така или иначе идват от едно и също место.

Добре структурирана и силно невярна реклама. Може и да повярва някой 'нов тракиец' дето е виждал немска бирария само на екрана на телефона си.

Машините навсякъде са същите.

Дрождите им са същите като на .... датско/белгийските ГМО базирани дрожди.

Бирата им е изключително " weiss beer" - евтината и некачествена алтернатива на hell beer.

 

:) иначе желязото и за Мерцедес и за Тата идва от едно и също място.... ама имат известна разлика :)

Edited by dubo
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...