Jump to content
BulForum.com

Тема за кратки въпроси


tankis

Recommended Posts

  • Replies 45.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • RaptoR

    3760

  • w00x

    2905

  • djadomraz

    1772

  • Midex

    1497

Top Posters In This Topic

Posted Images

1 hour ago, vikktor said:

 

за първи ползвам услугите им и не съм ходил в офиса им. 

Сигурно си един от последните хора в града...

Link to comment
Share on other sites

Смокини.

Цените навсякъде обаче са скандални. Един коктейл в заведение в капана е между 14 и 18лв. Минерална вода 750мл е 7лв. Сезонен десерт (течен шоколад с маскарпоне, някакви ядки и 1 нарязана ягода отгоре) - 17лв.

 

Стигнахме цените в западна Европа. Ресторантьорите са решили, че на хората им е жизнено важно да ходят на заведение и могат да си правят каквото искат...

Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, w00x said:

Смокини.

Цените навсякъде обаче са скандални. Един коктейл в заведение в капана е между 14 и 18лв. Минерална вода 750мл е 7лв. Сезонен десерт (течен шоколад с маскарпоне, някакви ядки и 1 нарязана ягода отгоре) - 17лв.

 

Стигнахме цените в западна Европа. Ресторантьорите са решили, че на хората им е жизнено важно да ходят на заведение и могат да си правят каквото искат...

- наем

- ПРОМИШЛЕН БОРСОВ ТОК

- осигуровки

- заплати

- консумативи,  счетоводство,  сот , оборудване

 

Да поддържаш ресторант е скъпо

Цените са нормални спрямо разходите

Link to comment
Share on other sites

И цените на Apple устройствата са нормални, спрямо заплатите.... Американските заплати. Прехвърлена в България, цената би следвало да се калкулира спрямо стандарта. Според мен. И това е защото съм забелязал как се конвертира цена в различни валути за различни региони. Цената в долари не е равна на цената е евро.

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, dubo said:

- наем

- ПРОМИШЛЕН БОРСОВ ТОК

- осигуровки

- заплати

- консумативи,  счетоводство,  сот , оборудване

 

Да поддържаш ресторант е скъпо

Цените са нормални спрямо разходите

 

Искаш да кажеш, че цените на всичките тези неща са се вдигнали със 70%-100% за 2 години? Интересно как коктейлът (с водка) е станал 17лв, като преди беше 10лв, а водката (50мл) от 5 е станала 6... Тия сиропи и билки много поскъпнали.. И аз си правя коктейли вкъщи. Знам колко продукти се влагат.

 

Тези сметки се правят преди да се отвори заведение. Притежанието на ресторант/заведение не е нещо, което се полага на всяка цена на всеки, който го пожелае. То и затова заведенията в Капана се сменят през няколко месеца де..


Няма как да се съглася, че е нормално цената на сладоледът в центъра на Верона да е същата като цената на сладоледът в центъра на Пловдив.


И пак да кажа. Ходенето на ресторант не е жизнено важно, но така като гледам, ресторантьорите го третират като такова. Аз мога да изкарам и без десерт за 17лв и коктейл за 18. Ресторантьорът може ли да изкара без потреблението на клиентите?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, dubo said:

- наем

- ПРОМИШЛЕН БОРСОВ ТОК

- осигуровки

- заплати

- консумативи,  счетоводство,  сот , оборудване

 

Да поддържаш ресторант е скъпо

Цените са нормални спрямо разходите

 

 

Като изключим тока, който мисля, че влезна в нормални цени другите неща би трябвало и преди да са плащани. Не вярвам заплатите да са вдигнати повече от 10% ... Но да платиш за 750мл вода, която струва под 1лв  - 5лв. Или да си викнеш кафе и вода и да ти дадът 250мл вода на цена от 2-2.5лв.  А тези лимонади :D 8лв за газирана вода с малко сок :) 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, vikktor said:

И цените на Apple устройствата са нормални, спрямо заплатите.... Американските заплати. Прехвърлена в България, цената би следвало да се калкулира спрямо стандарта. Според мен. И това е защото съм забелязал как се конвертира цена в различни валути за различни региони. Цената в долари не е равна на цената е евро.

Това е голяма глупост. Цените се калкулират спрямо това колко си струва продукта + данъците + печалба. Вече печалбата може да варира според това колко процента можеш да сложиш надценка и пак да се купува. Няма такова нещо, че трябва да се продава според това колко са богати хората. По тази логика на хората в Африка трябва да им даваме последният модел iPhone на цена от няколко долара. Просто толкова могат да си позволят. Чувал съм същата логика и за горивата. В България трябвало да са много по - евтини понеже хората не можели да си позволят цената им... Живеем в глобален свят. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, w00x said:

 

Искаш да кажеш, че цените на всичките тези неща са се вдигнали със 70%-100% за 2 години? Интересно как коктейлът (с водка) е станал 17лв, като преди беше 10лв, а водката (50мл) от 5 е станала 6... Тия сиропи и билки много поскъпнали.. И аз си правя коктейли вкъщи. Знам колко продукти се влагат.

 

Тези сметки се правят преди да се отвори заведение. Притежанието на ресторант/заведение не е нещо, което се полага на всяка цена на всеки, който го пожелае. То и затова заведенията в Капана се сменят през няколко месеца де..


Няма как да се съглася, че е нормално цената на сладоледът в центъра на Верона да е същата като цената на сладоледът в центъра на Пловдив.


И пак да кажа. Ходенето на ресторант не е жизнено важно, но така като гледам, ресторантьорите го третират като такова. Аз мога да изкарам и без десерт за 17лв и коктейл за 18. Ресторантьорът може ли да изкара без потреблението на клиентите?

Да

++ ток

++ осигуровки и заплати

++ храна напитки

Link to comment
Share on other sites

Това просто не е вярно. Иначе нямаше коктейлите в едно заведение да са 10лв, а в друго 17лв.
И да повторя. Тези сметки се правят преди да се отвори заведение, а не после да се жалваме по медиите, че нямало клиенти заради "действията на държавата".

 

Ако цената се определя основно от ток + осигуровки/заплати + наем, защо в Италия цените са същите като в БГ при по-високи заплати за персонала, по-високи наеми и по-скъп ток?


Колко се е качила цената на питайната вода и обвързаните с поднасянето ѝ разходи, че ми я продават за 7лв (750мл)?

Какви различни (по-високи) разходи има това заведение сравнено с Хепи, където бутилка 1л вода е 2лв?

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, w00x said:

 

Ако цената се определя основно от ток + осигуровки/заплати + наем, защо в Италия цените са същите като в БГ при по-високи заплати за персонала, по-високи наеми и по-скъп ток?

 

Без да защитавам колегите обирджии, клиентския поток е определящ за цената. В Италия колко милиона са, сравнение с тук? 
Ако през обект “х” минават по 100 човека на ден, а през обект “у”1000, то втория може да си позволи да държи по-ниски цени. 

Link to comment
Share on other sites

Ами, броят на заведенията също е по-голям, та ми е трудно да сравня потока на клиентите.

Там има и туризъм, който нашата управа всячески се опитва да убие. Но въпреки това, ако коктейлите бяха 10лв вместо 17, вероятно някой щеше да пие 2 или 3, вместо 1. А този същия клиент ще седи едно и също време, без значение колко пари е коктейла. Реално заведението губи от високата цена на коктейла при този пример. За 3 часа престой на клиента (заета маса, на която не може да настани друг), печели 17лв, вместо 30.

Нищо чудно, че в Капана заведенията си сменят имената/собствениците през 3-4-5 месеца.

Link to comment
Share on other sites

Като даваш пример за Капана, сметни си при наем 3000-4000 лв. колко коктейлчета по 10 лв. са нужни да си платиш само наем и дали ограничения брой места изобщо, могат да си го позволят. Само за пример ще ти дам закуските и дюнерите в Капана, едни и същи са си от години, но колко клиента имат те на ден?

Link to comment
Share on other sites

Добре де, в крайна сметка някакво друго място, освен Смокини, където хич не ми се ходи, няма ли? Може и да не е в Капана. 'Ко няма къде, ще идем във Викторя. И без друго паркинга им (в мола) е доста удобен. Че може и на кино да идем. :wub:

Link to comment
Share on other sites

А колко неизпити коктейла от 17лв са нужни, за да приключи пътя това заведение след няколко месеца?

 

Не смятам, че са едни и същи. Точно тези заведения за бързо хранене в Капана (не на Халите) се сменят по 2 пъти годишно. Дори в момента не се сещам за заведение за бързо хранене, което е там от повече от година.


Честно казано предпочитам да има няколко заведения дългогодишно и с нормални цени, отколкото да има ново заведение (на място на старо) на всеки 6 месеца, хората да се прескачат поради обема от маси и цените да са такива, каквито са станали в момента.

 

3 minutes ago, vikktor said:

Добре де, в крайна сметка някакво друго място, освен Смокини, където хич не ми се ходи, няма ли? Може и да не е в Капана. 'Ко няма къде, ще идем във Викторя. И без друго паркинга им (в мола) е доста удобен. Че може и на кино да идем. :wub:

 

Какво против Смокини имаш? :D Доста по-добре е от Виктория.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, vikktor said:

Добре де, ще го имам предвид :)

И все пак, това ли е единственото заведение в Пловдив, което да си заслужава?

 

Едно време хвалиха Мемори :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...