Jump to content
BulForum.com

Тема за кратки въпроси

tankis

Recommended Posts

За мое очудване, взех че открих прекалено бързо книжката. :)

И това, което е написано там, е че всъщност игра "белот" няма. Има "Бридж" (която е световно известна игра и се играе и като състезателна) и "Бридж-белот" (която е разновидност на бриджа и е по-популярна в България и в някои части на Югославия и Гърция).

Правила при бридж-белот: Броя карти е 32, целта е да се съберат по-бързо 151 точки.

Раздаващия разбърква картите а седящия отляво сече. По посока в дясно на всеки участник се раздават най-напред по три карти наведнъж, а след това по още две. Седящия отдясно на раздаващия наддава пръв. Силата на картите са по реда: спатия, каро, купа, пика, без коз, всичко коз. Като всичко коз е най-високото предложение. Ако някой от играчите не може да предложи някой от посочените варианти обявява пас. За силата на всяка карта при определените варианти, тук няма да обяснявам. Обявената игра трябва винаги да е по-висока. Ако играчът не вярва, че съперникът му ще успее да изиграе обявената игра може да му обяви контра, с което точковата стойност се удвоява. Ако съперниците обявят реконтра, точковата стойност се увеличава 4 пъти. След обявяването на определен вариант на игра, се раздават по още 3 карти.

При играта могат да се обявят следните анонси:

терца: 3 последователни по стойност карти - 20 т. Ако и двата отбора обявят терца, важи по-високата (тази която завършва с по-висока карта). Терца завършваща с Асо се нарича майорна и носи точкова стойност и за белот.

петдесет: 4 последователни карти - 50 т. Ако и двата отбора обявят петдесет, важи тази която завършва с по-висока карта. След обявата на петдесет, всички терци на противника губят своята стойност, а собствените си запазват точковата стойност.

сто: 5 последователни карти - 100 т. (По същия принцип като при петдесет)

сто: каре от 4 карти с еднаква стойност с изключение на 7-те и 8-те.

сто и петдесет: 150 т. Обявява се играч който притежава четирите деветки. Анулират се всички точки на противника от карета.

двеста: 200 т. Обявява се играча който държи 4-те валета. Ако противниците имат някакво каре или 4 9-ки, не си записват точките за тях. Анонсите от карета унищожават 100 от поредни карти.

Забранено е една и съща карта да участва в няколко анонса - например в терца и каре. Това не се отнася за белотите.

Последната ръка носи допълнителни 10 т.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Правила при бридж: Броят карти е 2х52 (без джокерите), при което се играе само с едно тесте от 52 карти, докато другото тесте се разбърква (по-непретенциозните се засоволяват и с по едно тесте).

Последователността на картите (от най-високата към най-ниската) по сила е: А, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. А по цвят са: пика, купа, каро, спатия. Най-висока стойност има играта без коз.

Картите се раздават по една по посока на часовниковата стрелка, така че всеки да получи 13 карти. През това време партньорът на раздаващия разбърква другото тесте и го поставя до дясната си ръка. По този начин то е готово за следващо разиграване.

Иииии... тук следват три листа и половина с правила, които нямам желание да преписвам. Особено в този късен час. :P Но поне ви стана ясно къде е разликата. :) Който иска повече инфо за "Бридж"-а, да се допита до чичо гугъл. Все пак, това е световно известна игра. ;)

• Replies 45.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• RaptoR

3760

• w00x

2906

• djadomraz

1772

• Midex

1497

Top Posters In This Topic

Posted Images

Аз пък знам че тука си играем баш белот, а за бридж-белот имах някъде цяла книжка с правилата, ама не знам дали ше я намеря...

Аз пък знам, че белота си е чист бридж-белот:bgrin:

а относно бриджа... Това е най-жестоката игра с карти, която ми е известна! :) Баща ми беше прав, когато, учейки ме на правилата, ми каза, че ако човек се научи да играе бридж, всички други игри ще са като детска играчка.

Жалко, че толкова малко хора играят тази игра...

Понеже незнам къде другаде да питам, та тук...някой случайно да има желание и време да ми преведе 5-6 изречения немски текст? Аз се опитах с речник, ама тези падежи ми секнаха ентусиазма. Ако има желаещи - PM моля. Благодаря предварително.

Колко струва билет за "Шоуто на Слави" ?

Ахам :)

Кой днес е гледал повторението, а? Той да не раздава всеки път телевизори на аванта. :D

Понеже незнам къде другаде да питам, та тук...някой случайно да има желание и време да ми преведе 5-6 изречения немски текст? Аз се опитах с речник, ама тези падежи ми секнаха ентусиазма. Ако има желаещи - PM моля. Благодаря предварително.

Ми напиши ги тука изреченията, да видим поне дали можем да ги преведем.Ако не аз някой друг може да се справи, така имаш по-голям шанс ;)

Кой днес е гледал повторението, а? Той да не раздава всеки път телевизори на аванта. :D

Че съм го гледал - така е :) , но не телевизора ми е идеята :) , просто спорим с един пич и затова ... :wacko:

Ето един въпрос и от мен според вас колко смс-a се изпращат през новогодишната нощ??? Ако някой има официална информация може да каже с точност ако пък не то поне предположение

Ето един въпрос и от мен според вас колко смс-a се изпращат през новогодишната нощ??? Ако някой има официална информация може да каже с точност ако пък не то поне предположение

Някъде бях чул, че около 10 милиона. Май по радиото го бяха казали :ghost :blink:

onzi den mi popadna edno spisanie egoist v koeto pro4etox za edno mnogo prakti4no ne6to na4i tva ne6to e plasmasova kutiika koqto sadarja 2 prezervativa , lubrikant i karpi4ka za ednokratna upotreba dimek si4ko neobxodimo sabrano na 1 mesto .... ta pi6e6e 4e moje da se nameri po po-dobrite sex shopove e sega idva i vaprosa koi sa dobrite sex shopove v plovdiv i kvi sa im adresite ?

Отде се изключва Auto Complete функцията на Уин ХП?

Internet Options -> Content -> Auto Complete

ама кво му е нестандартното на тоя въпрос :blink:

Или ти имаш нещо друго в предвид?

Edited by sasquatch

Най- вероятно, защото "големите" открития са открити :), когато жените не са били толкова еманципирани и са били изкуствено подтискани.

ПП А и жените ги няма много в точните науки.

Аз пък четох статистика за смсите изпратени по Коледа. Те са както следва:

"М-Тел" - 3.5 милиона абонати са пратили 10.3 милиона съобщения

"ГлоБул" (около 2.2 милиона), са изпратили 2.5 милиона SMS

От "Вивател" пък съобщиха, че очакват за Коледа и Нова година абонатите на оператора, които вече са над 100 000, да изпратят 1 млн

Статистиката на трите мобилни оператора показва, че за Коледа са били изпратени 13.3 милиона кратки текстови съобщения, което при цена от 18 стотинки на съобщение прави около 2 мил. и 400 хил. лева

Източник: mobilebulgaria.com

Добре значи това е може би най-странният въпрос до тук.Някой знае ли сайт, където мога да разгледам инкубатори :bgrin: такива за пиленца.Или поне някой ако има идея на какви цени вървят (ориентировачно).

Ако хванеш Стамен, ще ти каже. Имаше връзка с някаква фирма за инкубатори.

Да не люпите с Васил хамелеони :D ?

Новите ДВД-та какво четат DivX или XviD и каква е разликата ?

Бе май си четат всичко що е avi :)

Един приятел наскоро си взе такова DVD и му дадох всичките си филми като му казах че някои може и да не му тръгнат. Обаче се оказа че са му тръгнали, а не са всички с DivX. :huh: Само има проблем при четенето на субтитрите. Мисля, че трябваше да са srt формат иначе не ги четеше.